Şimdi Ara

Nahalem - IMC overclock etkisi tartışması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
922
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda aldı başını gidiyor bir "Nahalem entegre bellek kontrolcüsü yüzünden overclock olamayacak" sözleri. Heryerde bu tip mesajlarla karşılaşır olduk.

    İlk önce bunun nereden yola çıkılarak iddia edildiğini anlayalım.


    Athlon çekirdeği ile entegre bellek kontrolcüsü teknolojisini iyice tanımış olduk. Bu bellek kontrolcüsü AMD çekirdeklerinin xtreme overclock denemeleri sırasında aşırı soğuk derecelere inmesini engellemeye başladı. İşlemciler git gide daha yüksek sıcaklıklarda coldbug ( İşlemcinin çalışabileceği minimum sıcaklık ) seviyesine sahip olmaya başladı. En son gelen FX işlemciler artık -10C altına inemez olmuşlardı. Öte yandan Intel cephesinden özellikle Pentium işlemciler sınırları zorlayarak -196C sıcaklıklarda rahatlıkla çalışabiliyorlardı. Athlon mimarisinde karşılaşılan bu problem xtreme overclockcular tarafından entegre bellek kontrolcüsünü kötü gözle bakılmasına sebep oldu. Öte yandan Athlon işlemciler hava soğutma ile çok iyi overclock olabiliyorlardı orantı olarak aşağı yukarı bugünkü Core 2 işlemcileri ile aynı oranda overclock olabiliyor ve performanslarıda gözle görüşür şekilde artıyordu. Yüksek FSB'ler hypertransport çarpanını düşürülmesini gerektiriyordu fakat bu sayede bellek iletişimide daha fazla hızlanıyordu. Şu anda gelen Phenom işlemciler ise eski Athlon işlemcileri aratacak düzeyde overclock konusunda çok başarısız. Hemen akla entegre bellek kontrolcüsü geliyor sebep olarak fakat Athlon zamanı artı sıcaklıklarda problem yaratmayan bellek kontrolcüsü Phenom zamanında problem yaratıyor olma olasılığı çok düşük. Asıl bakmamız gereken Phenom çekirdeiğinin piyasaya sürülmüş versiyonları bu çekirdeğin verebileceği işlem gücünün uç noktalarında paketlenerek piyasaya sürüldüğü gerçeği ortaya çıkıyor. Buda overclocka çok az bir pay bırakıyor. Phenom çekirdeği tamamen Core 2 çekirdeği ile yarışabilmek için piyasaya alelacele sunuldu ve hala geliştirilmeye çalışılınıyor. Athlon çekirdeğini tasarlarken geliştirme sırasında pazar kaygısı olmayan AMD, phenomu geliştiriken pazar kaygısı yaşadığı için ortaya çok başarısız, Athlon'un AMD'yi taşıdığı, Intel Core mimarisininde Intel'i taşıdığı kadar Phenom'un AMD'yi taşımayacağı aşikar.. Kıssadan hisse entegre bellek kontrolcusünün artı sıcaklıklarda yapılan overclock üzerindeki etkilerini göz önüne aldıktan sonra Nahalemde amatör olarak overclock yapacaklara aksine kazanılan birim MHZ başına artı yönde etki edeceği kanaatindeyim.


    Peki Nahaleme gelecek olan bellek kontrolcüsünün overclock açısından dezavantajları neler olabilir...


    • İşlemci çekirdeğinin daha fazla ısınmasını sağlayacak. Fakat fazladan ne kadar ısı çıkacağı şu anda meçhul. Buna dayanarak "Phenom gibi overclock yapamayacaksınız" yakıştırması yapılamaz.
    • İşlemcinin ısısı bellek kontrolcusünü etkileyebilecek. Buda demek oluyorki yüksek sıcaklıklarda stabilite bozulmasına sebep olabilir. Öte yandan bu AMD platformunda bir dezavantaj olmamakta. Şu andaki overclocklu Core 2 Quad sıcaklıklarında AMD phenom işlemcilerde overclock edilerek kullanılabiliniyor.
    • Yeni gelecek bellek veriyolunun overclock karşısında ne kadar stabil olacağını bilmiyoruz. Fakat Athlon mimarisine baktığımızda bunun bir problem yaratmadığını gördük.


    Peki overclock açısından avantajları neler olabilir...


    • Bellek hattı ekran kartı, sabit disk ve diğer bileşenler ile ortak bir data hattı kullanmayacağı için daha stabil overclock olabilecek.
    • Sistem bileşenleri işlemci iç çekirdeği ile hızlandırılmış bir hat yerine sabit hızdaki bir hat üzerinden bağlantı kuracağı için bu diğer bilenşenlerden kaynaklı stabilite kayıpları iyice düşecek.
    • İşlemci çekirdeklerinden kazandığımız her MHZ bellek darboğazına daha az takılacağı için fazladan kazanç sağlanacak.
    • Pci-x hızlarını FSB hattı ile senkronize olmasına gerek olmadan arttırabileceğimiz için pci-x hızı arttırıldığında elde edilen kazançta artış olacak.
    • Bellek gecikme zamanlarında düşüş yaşayacağız. Elimizdeki şu anda bulunan DDR3 bellekler büyük ihtimalle biraz daha iyi timingler ile Nahalemde çalışabilecek.



    Şimdilik aklıma gelenler bunlar.. Sizin yakaladığınız bazı noktalar, fikirleriniz, teorileriniz olursa listeye ekleme yaparım..







  • Konuya dönecek olursak, bence de IMC intelin uzun zamandır acı çektiği bellek testleri ve performansına olumlu katkıda bulunacaktır. artık amd de olduğu gibi intelde de düşük zamanlamalar önem kazanacak, mhz başına murat'ın da dediği gibi çok daha fazla başarım elde edebileceğiz.
    tabii çakal intel bizi amd gibi rahat bırakmayacak bellek desteği konusunda. üst modellerde daha yüksek, alt modellerde daha düşük bellek hızları kullanabileceğiz. ddr3 ve yüksek mhz için bir kayıp olabilir bu.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • fx57 nin bi haberine göre 3 farklı soket tipi ile gelicek her soket için ayrı bir işlemci takılabilicek bu soketler arasındaki fiziksel olarak fark olmadığı söyleniyor tek fark o.c de oluşucak deniliyor buda şunu gösteriyor eğer o.c ile uğraşıcaksan önce intelin karnını doyurcaksın ve onun istediği ürünleri alcaksın bu da seçim şansını son derece sınırlıyor şu anda giriş seviyesinde toplanan pc ler bile gayet iyi o.c olabiliyor intel bunu değiştiriyor parayı veren o.c yi kapar hesabı
    YANLIŞIM VARSA DÜZELTİN LÜTFEN
  • bu bellek kontrolcüsünü devredışı bırakma gibi bi şansımız yok sanırım ama düşük sıcaklıklarla sınırlarını zorlayabilecekmiyiz
  • bellek olarak ne kullanmayı düşünüyorsun onu devre dışı bırakıp? usb bellek mi ?
  • öle bi şansımızın olmadığını onun yerine sınırlarnı soğutma yazılım vs ne kadar zorlayabileceğimizi bu konuda bilgisi olan varsa öğrenmek için sordum
  • Nehalem mimarisinde O/C kısıtlanmayacak; Anandtech, tomshardware ve Computex 2008'i takip edenler bunun böyle olduğunu bilirler. İlk başlarda böyle bir haber çıktı ama computex te intel bunun böyle olmayacağını açıkladı. Takip edenler farketmiştir.

    IMC etkisine gelirsek; işlemci, FSB alt yapısını kullanan önceki nesil kadar yüksek yüzde ile doğal olarak O/C olamayacaktır, bunun nedeni ise oluşacak olan fazla ısı ama yine mimari üstünlüğü nedeni ile iyi değerlere imza atacaktır benim tahminim. Bunu da şuna dayanarak söylüyorum: Nehalemde kullanılan çekirdekler core 2 mimarisindeki çekirdeklerin küçük değişimlere uğramış hali ama öz olarak benzer çekirdekler olacak.
  • core mimarisinin küçük değişimlere uğramış hali gibi derken, sadece köklü komut seti değişikliğine gidilmemesi ve yine uzunlukları az olan pipeline lar kullanılacak olmasından başka benzerlikleri yok gibi. L2 belleğin çok farklı olması, L3 bellek eklenmesi önemli değişiklikler bence. ama p4 mimarisinden core mimarisine geçişteki gibi büyük farklar göremeyeceğimiz belli.

    tahminimce overclock olayı da 32 nm lik seride oturur..
  • NB deki bellek kontrolcüsüne sinyal göndermek yerine cpu entegre edilmiş birimine sinyal gönderecek bölece ulaşım mesafesi 6-7cm den 1-2mm ye düşecek
    bellek kontrol işi NB den alınacaıı için NB den kaynaklı sorunlarda azalma yaşanacak

    zaten bu faydaları AMD de görmüştük::::::: intelin çok başarılı mimarisine bu gelişmeleri eklemesinin faydalarını da göricizzz
  • ilk çıkacak olan X58 chipsetlerin o/c yapmama ihtimali nedir peki yada şöyle sorayım entegre bellek kontrolcüsü ile chipsetin o/c üstündeki etkisi ne olacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnseLmo82 -- 26 Haziran 2008; 16:55:05 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.