Şimdi Ara

Bilgisayar donuyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.542
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Delirmek üzereyim, bilgisayar rasgele, kafasına göre kitleniyor. Bazen sabahları bilgisayarı dosya indirmek için açık bırakıyorum ve 5-6 saat sonra eve geldiğimde donmuş oluyor; ama bazen normal bir şekilde çalışıyor. Bazen masaüstünde kitleniyor, bazen oyun oynarken, bazen müzik dinlerken. İnternette araştırdım PSU'dan RAM'lere kadar bir sürü şeyin sebep olabileceği yazılmış; ama ben açıkçası yazılımsal bir hata olabilir mi onu merak ediyorum (ve yeğliyorum tabi ki). Daha önce böyle bir sorun yaşamadım bu bilgisayarda. Fanlar bayağı ses yapmaya başlamıştı, onlardan olabilir diye düşündüm temizledim, ısı 30-35 derece arası ve fan gürültüsü tamamen kesildi; ama sorun devam ediyor. Şu an bu mesajı yazarken bile kitlenecek de mesajı baştan yazmak zorunda kalacağım diye korkuyorum. Yani ne zaman olacağı hiç belli olmuyor. Başka sebeplerden sonra bilgisayara format atmak zorunda kalmıştım, formattan önce sorun yoktu. Sizce tekrar format atmak çözüm olur mu?

    Sistem özellikleri:

    512x2 DDR RAM
    Celeron D 3.20 GHz işlemci
    ATI Radeon X300/X550/X1050 Series (hangisi olduğundan emin olamıyorum. Aygıt yöneticisinde yazan şekliyle bu.)
    SAMSUNG HD080HJ 80 GB (bunda dosyaları arşivliyorum. Bu sürücüye format atmıyorum. Virüs ve casus yazılım taraması yaptım, bir şeyler buldu sildim; ama sorun ondan kaynaklı değilmiş anlaşılan.)
    ST3120026AS 120 GB (Windows'un yüklü olduğu HDD bu.)
    AVerMedia A700 PCI Dijital TV kartı
    Onboard Realtek ses kartı (sorun bundan kaynalanıyor olabilir mi acaba? Çünkü geçen gün müzik dinlerken birden kitlendi, 1 saniye sonra falan bir cızırtı sesi geldi ve öylece kaldı.)
    ASRock 775i915PL-SATA2 anakart
    PSU'yu da yazmam gerekli sanırım; ama özelliklerini bilmiyorum. Nasıl öğrenebilirim?

    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.







  • 1) İlk iş memtest yapıyorsun forumda arat bulursun.

    2) Ram sorunu yoksahttp://forum.donanimhaber.com/m_13757953/mpage_1/key_anticrash//tm.htm#13757953 adresinden anticrash yükleyip kur bakalım..

    3) Tozla ilgili ciddi bir sıkıntın olmuş gibi.. Tabi ki PSU'nun tozunu temizlemedin... Diğerlerini temizlemiş olsan da PSU ile ilgili sorun yine de olabilir.

    4) Anakart sıcaklığın artıyor olabilir. Sıcaklığı 45C üzerindeyse sıkıntı... Isı emicisini çıkartıp güzelce termal macun sür geri tak.
  • Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Memtest yükledim sorun olmadığını söyledi RAM'lerde. Onun haricinde, anakartın sıcaklığı yükselmiyor. Kitlenmeden sonra baktığımda 35 civarında oluyor ısı. PSU'nun tozunu temizlemedim evet. Büyük ihtimalle sorun ondandır o zaman? Dün virüs programımı değiştirip AntiVir indirdim ve bir sürü virüs bulup sildi. Şimdilik sorun yok gibi. Eğer tekrar sorun oluşursa önce PSU'nun tozunu almayı, sorun çözülmezse de AntiCrash yüklemeyi düşünüyorum. Sonucu buraya yazarım. Yardmı için çok teşekkür ederim.
  • Rica ederim. Virüs varsa sorunu başka yerde aramaya gerek yok virüs yüzündendir emin olabilirsin. Kolay gelsin
  • Tekrar merhaba,

    Bilgisayar iki gün hiç kilitlenmedi ama bu sabah yine kilitlendi maalesef :( AntiCrash de sorunu çözmedi. Geriye sadece PSU tozu temizlemek kaldı fakat bunu nasıl yaparım bilmiyorum. Tam olarak neyle ve nasıl temizleyebilirim acaba? Teşekkürler.
  • Yok yok bu işte başka bir iş var.. PSU falan değil mesele (vidalarını açıp temizliyorsun hiçbir esprisi yok takoz gibi bir bileşen... Egzos fana çok benzeyen bir fan var içinde hepsi o. Üfüre üfüre temizlersin..). Bunda başka bir iş var.. Güvenlik ve bakım programı olarak neler kullanıyorsun? Ben kullandıklarımı aşağıda veriyorum

    AV: Eset smart security
    Firewall: Eset smart security
    Anti SPY: SpywareTerminator
    İnceleme yazılımları: Everest, Gigabyte'ın kendi yazılımları, HijackThis ve Index.dat analyzer
    Rutin bakım yazılımları: System Mechanic Pro 5.0
    Microsoft Güncellemeleri: XP için SP3

    Bütün bunlarla güvenlikten ancak emin olabiliyorum... Yine de emin değilim aslında

    Ben hala bir şekilde zararlı bir yazılım bulaşmış olduğunu düşünüyorum. Ram değil, CPU çok uzak ihtimal, anakart zannetmiyorum...




  • Cevaplar için çok teşekkür ederim thunderwatcher. Umarım zahmet vermiyorumdur.

    AntiVirüs: Avira AntiVir Platinum (Format sonrası NOD32 kurdum; kitlenmeleri onun yaptığını düşünerek sildim ve Avast yükledim. Benimkine benzer bir hatayla karşılaşan başka arkadaşlar AntiVir yükleyip bilgisayarlarını virüsten temizlediklerini söyledikten sonra ben de onu yükledim, virüs buldu sildi. Bir iki gün kitlenme olmadı; ama hala devam ediyor sorun.)
    Firewall: Windows Firewall (Fazla gerekli görmedim açıkçası.)
    AntiSpy: Spyware Doctor

    SP2 + Birkaç yeni güncelleme yüklü.

    Bu arada yarım saat önce PSU'yu temizledim, bi ton kir , toz çıktı. Bilgisayarı çalıştırdıktan bir süre sonra kitlendi (bu sefer öncelere göre daha çabuk kitlendi) ama şimdi 20 dakikadır bir şey olmadı. Ne olabilir acaba




  • Sık sık virüs taratmalısın
  • uçakister, haklısın. Taratıyorum da işte bu sefer çözüm olmadı. Bilgisayar 10 dakika önce yine kitlendi yukarda gerçekleştirdiğimi yazdığım onca çözüm önerisine rağmen RAM'ler ve PSU temiz sanırım. Sorun başka neyle alakalı olabilir bilmiyorum. Delirmek üzereyim
  • Dostum yazılımsal bir sorun olabilir.Eğer çok zahmetli olmayacaksa bence format atmayı dene sorun halen devam ediyorsa o zaman donanımda aramak gerekir hatayı :) Format atmak fanları çıkarıp üfürerek temizlemekten daha zahmetsizdir diye düşünüyorum
  • ekran kartı olabilirmi acaba yas kimse dememiş yukarılarda ama belki fazla ısnıyodur yada ne biliyim driverinde sorun vardı .
    2 bir ihtimal olarakta bios biosuna uprate yapmayı dene bence bioslarda bazen böyle sorunlar olabiliyor ekran kartını ve biosunu uprate yap .
  • quote:

    Orjinalden alıntı: oldjack

    ekran kartı olabilirmi acaba yas kimse dememiş yukarılarda ama belki fazla ısnıyodur yada ne biliyim driverinde sorun vardı .
    2 bir ihtimal olarakta bios biosuna uprate yapmayı dene bence bioslarda bazen böyle sorunlar olabiliyor ekran kartını ve biosunu uprate yap .


    Oldjack'e hak vermemek elde değil Gözden kaçmış olacak... Onboard ekran varsa monitörü ona bağlayıp ekran kartını sök, birkaç gün de o şekilde kullanmayı dene. Sonunda anakart sorunu çıkarsa hiç şaşırmayacağım. Bu kadar çabadan sonra bir oynama olmalıydı. Bir de bir şekilde başka bir HDD ile denemen iyi olabilir. HDD dışı donanımla ilgili bir arıza varsa belli olur.




  • AntiCrash donmalara mavi ekran sorunlarına engel olabilir,
    http://forum.donanimhaber.com/m_13757953/tm.htm
  • Hepinize cevaplar için teşekkür ederim. Format attım, çözüm olmadı. Acaba şunlar hangi donanımın (artık yazılımdan umudu kestim) arızalı olduğunu bulmada yardımcı olabilir mi: Bilgisayar kitlendiğinde monitör kapalıysa, açınca "Görüntü Yok" gibi bir mesaj veriyor. Klavyede Num Lock'a, Scroll Lock'a falan basıyorum ama klavye üstündeki ışıklar yanmıyor. Kasa üzerindeki hard disk ledi yanmıyor. Fanlar dönüyor. Sorun ekran kartının ısınmasıysa bunun bilgisayarı baştan başlattıktan sonra da kilitlenme yapması gerekmez mi? En azından hemen? Çünkü baştan başladıktan sonra da yine ne zaman kitleneceği belli olmuyor. Driverı da formattan sonra son versiyonu yükledim, işe yaramadı. Benim anlamadığım neye göre bazen bir gün boyunca kitlenmeyip bazen açtıktan 10 dakika sonra kitleniyor. En çok ısınmayla alakasını kurabildim, o da değilmiş zaten.

    Düzenleme: Acaba HDD'lerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edecek program var mıdır? Memtest'in HDD'leri kontrol edeni yani?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Super Sonic -- 31 Mayıs 2008; 12:49:41 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Super Sonic

    Hepinize cevaplar için teşekkür ederim. Format attım, çözüm olmadı. Acaba şunlar hangi donanımın (artık yazılımdan umudu kestim) arızalı olduğunu bulmada yardımcı olabilir mi: Bilgisayar kitlendiğinde monitör kapalıysa, açınca "Görüntü Yok" gibi bir mesaj veriyor. Klavyede Num Lock'a, Scroll Lock'a falan basıyorum ama klavye üstündeki ışıklar yanmıyor. Kasa üzerindeki hard disk ledi yanmıyor. Fanlar dönüyor. Sorun ekran kartının ısınmasıysa bunun bilgisayarı baştan başlattıktan sonra da kilitlenme yapması gerekmez mi? En azından hemen? Çünkü baştan başladıktan sonra da yine ne zaman kitleneceği belli olmuyor. Driverı da formattan sonra son versiyonu yükledim, işe yaramadı. Benim anlamadığım neye göre bazen bir gün boyunca kitlenmeyip bazen açtıktan 10 dakika sonra kitleniyor. En çok ısınmayla alakasını kurabildim, o da değilmiş zaten.

    Düzenleme: Acaba HDD'lerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edecek program var mıdır? Memtest'in HDD'leri kontrol edeni yani?

    Madem yazılımsal olmadığını anladın. Bileşenleri tek tek değiştir. Deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsin problemi...




  • Ah keşke imkanım olsa. Çevremdeki insanlar bilgisayar parçalarını bana veremeyecek kadar korkuyor bu konudan maalesef. Ya kendim böyle burdan yardım alarak bulacağım, ya da servise gidecek.
  • servisle ugrasma derim XaSe® e katiliyorum git yakınıdaki tanıdık bir internet kafeye sistemine uyumlu olan parcayi al (sahsen ben ole yapiorum cınku internetcilerin daima yedekte parcalari oluyor) ve tak sorunu ulana kdr bu yolu dene derim bu arada

    Çevremdeki insanlar bilgisayar parçalarını bana veremeyecek kadar korkuyor

    hani insanin en yakın arkadasi dostu kankasi olur ya sende o da mı yok sana neden guven miyorlare anlamadim ama al birisini pc nin oldugu yere gotur onun gozunun nunde degfistir parcayi olmaz ise teskkr et ve yolla olur ise dua et yolla :D eger bunlari denemen uzerinde yine sana o parcayi vermiyorsa o arkadasinla muhattapi k3s derim arkadaslık bu gunler icindir(kısacasi o senin ustunden gecinip sana bisi vermiyor gibi oluyor)
  • MERHABA SEVİGİLİ ARKADAŞLAR öncelikle sorunumu anlatayım ben yaklaşık 10ay önce pc topladım bu pc de bi sorun yoktu 1-2ay öncesine kadar oyunlarda takılmaya başladı ve pc donuyor.bu neden kaynaklanıyor önceden high de oynadığım oyunları şimdi low da oynamak zorunda kaldım yardım edin lütfen sistemim

    İNTEL PENTİUM D 935 3.20GHZ 800MHZ 2X2MB
    1024MB DDR2 667MHZ RAM(KİNGSTON)
    200GB SAMSUNG 7200RPM HDD
    512/1024MB ATİ RADEON X1650 DX9 128BİT
  • quote:

    Orjinalden alıntı: fatih989

    MERHABA SEVİGİLİ ARKADAŞLAR öncelikle sorunumu anlatayım ben yaklaşık 10ay önce pc topladım bu pc de bi sorun yoktu 1-2ay öncesine kadar oyunlarda takılmaya başladı ve pc donuyor.bu neden kaynaklanıyor önceden high de oynadığım oyunları şimdi low da oynamak zorunda kaldım yardım edin lütfen sistemim

    İNTEL PENTİUM D 935 3.20GHZ 800MHZ 2X2MB
    1024MB DDR2 667MHZ RAM(KİNGSTON)
    200GB SAMSUNG 7200RPM HDD
    512/1024MB ATİ RADEON X1650 DX9 128BİT


    @fatih989 bu durum oyun oynarken başına geliyorsa ekran kartının sogutması kötü olabilir. Ekran kartında veya driverlerinde sorun olabilir.

    AntiCrash donmalara mavi ekran sorunlarına engel olabilir
    http://forum.donanimhaber.com/m_13757953/tm.htm

    Mavi Ekran Hatalarının Çözümü
    http://forum.donanimhaber.com/m_4410613/tm.htm




  • Ya mavi ekran falan çıkmıyor ki :( Direk kitleniyor. Tek tek donanım çıkarıp takmak dışında yapabileceğim bir şey yok mu? AntiCrash falan da işe yaramadı.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.