Şimdi Ara

'Ferrarisini Satan Bilge' kitabından notlar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
4.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • “FERRARİSİNİ SATAN BİLGE”DEN NOTLAR

    Zihin bahçesine zehirli atıkları yani endişeler, kaygılar kendi iç dünyamızda yıkıma yol açan korkuları sokmamak gerekir. Kaygı zihin gücünün büyük kısmını tüketir, ruhu yaralar. En verimli şekilde yaşamak için zihin bahçesinin kapısında bir koruyucu gibi durup yalnızca en iyi bilgilerin içeri girmesine izin vermeliyiz. Olumsuz düşünce lüksüne sahip değiliz. İnsanlar onca iyi şeye odaklanmak yerine kötü şeylere odaklanmayı tercih ederler ve kaygının yaşam gücünü alıp götürmesine izin verirler. Zihin kontrolü yaşam kontrolüdür. Belirli bir anda ne düşüneceğimizi belirleme gücüne sahibiz. İnsanı farklı kılan da bu yetenektir. Her koşulda arama alışkanlığı geliştirirsen, yaşam kaliten en yüksek düzeyine ulaşacaktır.

    Çince’de tehlike ve fırsat kelimelerinin yazılışları benzer. Yani eski Çinliler en karanlık koşulların aydınlık bir yanı olduğunu biliyorlarmış. Yaşamda hatalar yoktur, yalnızca dersler vardır. Olumsuz deneyimler kendi bilgeliğimizi kazanma yolunda olgunlaşmak, öğrenmek, ilerlemek için fırsatlardır. Dünya ruhun tekamül etmek, olgunlaşmak için geldiği bir okuldur. Çoğu kişi en büyük gelişimi karşılaştıkları en büyük güçlükler karşısında kazanmıştır. Olayları iyi ya da kötü diye değerlendirme. Her olaydan dersler çıkarmaya çalış. Bunlar olmadan ilerleme kaydedemez bir durumda, bir düzlükte takılı kalırsın. Hayata bakış açımızı her olaydan bir şey öğrenecek, bir anlam çıkaracak halde tutmalıyız.

    Gerçekleşmesini istediğin şeyleri kafanda taslak olarak hazırla. Ruhun potansiyelini serbest bırakmak için, düş gücünü geliştirmen gerekiyor. Bir şey iki kez yaratılıyor; önce zihinde, sonra gerçekte. Bu dünyevi varoluştan tam bir beklenti içinde istediklerini zihninde güçlü bir şekilde canlandırmayı öğrendiğinde, içindeki gizli güçler uyanacak, sonuçlar seni şaşırtacak. Pozitif düşüncelere odaklanmak hayatına pozitif sonuçlar getirecektir. Daha huzurlu ve anlamlı bir yaşam sürmek istiyorsan, daha huzurlu ve anlamlı şeyler düşünmelisin.
    Bu stratejileri bir ay boyunca hergün uygulamalısın.

    Şans, hazır olmayla fırsatın evliliğidir.

    Hayalinde kurup gerçeğe taşıma tekniğinin temeli konsantrasyondur. Zihin gücünü açığa çıkarmak için, önce onu kontrol altına almayı öğrenmelisin; yani odaklanma ve konsantrasyonu.
    Mutluluğun basit sırrı: yapmayı gerçekten sevdiğin şeyin ne olduğunu bul ve tüm enerjini onu yapmaya yönlendir. Bir kez yaşama amacının ne olduğunu bulduğunda, dünyan canlanacak, her sabah sınırsız bir enerji ve heves kaynağı ile uyanacaksın. Böylelikle değerli zihinsel gücün ve vaktin değersiz düşüncelere harcanmayacak, kaygı alışkanlığını otomatik olarak silecek, çok daha verimli ve üretken olacaksın. Görevini gerçekleştirmek için sana bir şeklide kılavuzluk ediliyormuşçasına bir iç dengeye kavuştuğunu da derinden hissedeceksin. Ana hedefinin ne olduğunu keşfettiğinde, yaşamın boyunca bir tek gün daha çalışmak zorunda kalmayacaksın, çünkü işin sana eğlence gibi gelecek.

    Zihin Kontrolü: Zihnin kontrolünü ele geçirebilirsen, o senin için olağanüstü şeyler yapabilen bir hizmetkar olur. Daire şeklinde bir şeklin içine 20 dakika dikkatin başka düşüncelere kaymadan bakabilecek hale geldiğinde, bu senin zihninin kalesinin kontrolünü geri almakta olduğunun ilk işaretidir. Böylece daha fazla enerji ve iyimserliğin tadını çıkaracaksın. Evrensel zekanın kaynağıyla bağlantı kurabilmek için önce dingin olabilmek gerekir.

    Zihin kontrolünü ele alabilmek için “karşıt düşünce” yöntemi: Zihin, belirli bir anda yalnızca bir düşünceyi barındırabilir. Zihninin odak noktasını istemediğin bir düşünce işgal ettiğinde, onu hemen pozitif olan bir başka düşünceyle değiştir. İç karartıcı düşüncelerin zihne dolması ne kadar kolaysa, bunları keyifli olanlarla değiştirmenin ne kadar kolay olduğunun farkına varmalısın.

    İstediğimiz sonuçlara ulaşmak için hedef belirlemek çok önemlidir. Hedeflerimizi net bir şekilde yazdığımız bir defterimiz olmalı. Amaçlarına odaklanmaya devam et, evren geri kalan herşeyi halledecektir. Dış dünyanı iyileştirmek istiyorsan, önce iç dünyanı iyileştirmelisin. Seni istediğin yaşamdan alıkoyuyor olabilecek şeyleri sapta. Zayıflıklarını saptadığında, onlarla yüzleş ve korkularına saldır. Korku yaşamı tüketen bir alışkanlıktır. Dikkatli olmazsan enerjini, yaratıcılığını ve ruhunu kolaylıkla alıp götürebilir. Yaşamını değiştirmeden önce kendini değiştirmen gerekir.

    KAIZEN SANATI: Kişisel ustalıkta 10 ritüel
    Bu ritüelleri günde bir saatten 30 gün uygulaman tüm yaşamını değiştirecektir.

    1. Ritüel: Yalnızlık Ritüeli
    Yoğun iş temposunda yorulmuş olan motorunu dinlendirmek için zaman ayırmak.

    2. Ritüel: Fiziksellik Ritüeli
    Yoga ve diyaframdan derin nefes egzersizi.

    3. Ritüel: Yaşam Gıdası Ritüeli
    Kırmızı eti azaltıp, sebze ve meyveyi arttırmak. Sindirim sitemi vücutta en çok enerji tüketen yapıdır. Kırmızı etin sindirimi güçtür.

    4. Ritüel: Bereketli Bilgi Ritüeli
    Hayatın boyunca okumayı ve öğrenmeyi yaşamının bir parçası yap. Öğrendiklerini kendinin ve çevrendekilerin yaşamlarının iyileştirmek için kullan.

    5. Ritüel: Kendi Hakkında Düşünme Ritüeli
    Kendi iç dünyana dalışın büyük bir gücü vardır. Kendini tanımaya zaman ayırdıkça, varlığının tanımadığın bir boyutuyla bağlantı kuracaksın. Arada sırada davranışlarını gözden geçir. Bunların olumlu – yapıcı mı, yoksa olumsuz – yıkıcı mı olduğunu, düzeltilmesi gereken bir tavrın olup olmadığını düşün.

    Mutluluk, doğru kararlarla, doğru kararlar deneyimle, deneyim ise yanlış kararlarla ortaya çıkar. Hataları tekrar tekrar yinelemenin kabul edilir bir tarafı yoktur. İnsan kendini aşarak, neyi doğru, neyi yanlış yaptığını analiz edebilmeli. İşte kendi hakkında düşünme ritüeli budur.

    6. Ritüel: Erken Uyanma Ritüeli
    Kaliteli uyumak çok uyumaktan çok daha önemlidir. Yemek yendiğinde sindirim etkinliği olur ve uyku kalitesi düşer. Uykuya dalmadan önce sindirim işleminin bitmiş olması gerekir, bu yüzden de saat 20:00’den sonra yememek gerekir.
    Gülmek ruhun ilacıdır. Sabah uyandığında, güne gülerek başla. İçinden gelmiyorsa bile, birkaç dakika gül. Sabah kendine şu soruyu sor. “Bugün eğer son günüm olsaydı ne yapardım?” Keyif alacağın şeylerin listesini yap. Ailene ve arkadaşlarına nasıl davranırdın, hayal et. Hatta yabancı insanlara... Bunları zihninde canlandır. Her gününü son günün gibi yaşadığında, yaşamın sihirli bir hale dönüşür. Bir şeyi ardarda 21 gün tekrarlarsan, bu bir alışkanlık olarak yerleşir.

    7. Ritüel: Müzik Ritüeli
    Hergün müzikle zaman geçir. Müzik ruhunla temasa geçmeni sağlayacaktır.

    8. Ritüel: Sözcükleri Tekrarlama Ritüeli (Mantra)
    Mantra uygulaması sizi, hedeflerinize odaklı mutlu ve güçlü kılmada son derece etkilidir. Mantra, sürekli tekrarlanan onaylamalardır. Mantralar amacına çok güçlü bir şekilde ulaşır.
    Ör: Keyifliyim, güçlüyüm, becerikliyim, huzurluyum, zindeyim, sigara içme ihtiyacı hissetmiyorum...
    Mantralar, yaşamına hedeflediğin şeyleri sokmanın yanısıra, seni geliştirmeyen herşeyi değiştirmenin mükemmel bir yoludur.

    9. Ritüel: Ahenkli Karakter Ritüeli
    “Bir düşünce ekersin, bir eylem biçersin; bir eylem ekersin, alışkanlık biçersin; bir alışkanlık ekersin, karakter biçersin; bir karakter ekersin, kaderini biçersin.”
    İnsanı erdemli kılacak prensipler, üretkenlik, şefkat, tevazu, sabır, dürüstlük ve cesaret. Bunları karakterine geçirdiğinde, derin bir iç huzuru ve uyum hissedersin. Bu şekilde bir yaşam seni, kaçınılmaz olarak spiritüel başarıya taşır. Bu yaşam boyu aydınlanmaya doğru ilk adımdır.

    10. Ritüel: Sadelik Ritüeli
    Sade bir yaşam sür, sadece gerçekten anlamlı olan eylemlere odaklan. Mutsuzluk, tatminsizlikten kaynaklanır. Tatmin hissi mutluluğu getirir. Bu öğretiler, yaşamının her gününde uygulanmak üzere tasarlanmış eski geleneklerdir. Onları uygulamayı bırakırsan, yavaş yavaş eski alışkanlıklarına döndüğünü fark edersin.

    Öğrenci hazır olduğunda öğretmen ortaya çıkar.

    Bu dünya üzerindeki her varlığın, her nesnenin bir ruhu vardır. Tüm ruhlar tek bir ruha akar. Bu evrenin ruhudur. Kendi zihnini ve ruhunu beslediğin zaman, aslında evrenin ruhunu beslemiş olursun. Kendini daha iyi duruma getirdiğinde, etrafındaki herkesin yaşamlarını iyileştirmiş olursun.

    Çoğu insan ile hayalleri arasındaki engel başarısızlık korkusudur. Başarısızlık, başarı için şarttır. Başarısızlık gelişmemizi sağlar. Her zaman cesur ve iyi ol, evren cesur olanın yanındadır.

    Hedef koyun. İrade gücünü açığa çıkardığında, kişisel dünyanın efendisi olursun. Böylece, hayatın seni savuran dönemeçlerinde, üstesinden gelemeyeceğin hiçbir engel kalmaz. İrade gücünün yoksunluğu, bir akıl hastalığıdır. İnsan böyle bir durum içerisindeyse, bundan bir an önce kurtulmalıdır. İrade gücü ve disiplin, güçlü karakterlere ve harika yaşamlara sahip olan kişilerin ana özellikleridir. Çelikten disiplin ile cesaret ve huzurun zenginleştirdiği bir karakter yarat.

    Hayal ettiğin şey ister maddi, isterse manevi zenginlikler olsun, içinde uyuyan irade gücü kaynaklarını geliştirdiğinde, tüm bunlara erişebilirsin. Yaşamına, kendini kontrol etme becerisi ve disiplin katmak sana muazzam bir özgürlük duygusu verecektir. Çok fazla sayıda insan, kendi içgüdülerinin kölesidir. Tepkisel davranırlar, akıntı onları nereye götürürse oraya giderler. Zihninin efendisi olmak, düşüncelerini kontrol edebilme becerisi ile başlar. Tüm zayıf düşünceleri bir kenara atıp sadece olumlu ve iyi olan düşüncelere odaklanma becerisini geliştirdiğinde, pozitif ve iyi eylemler onların ardından gelecektir. Kısa süre sonra, olumlu ve iyi olan şeyler yaşamına girmeye başlar.

    Zihinden pozitif düşünceler geçirmek negatif düşünceler geçirmek kadar kolaydır.
    Düşüncelerini kontrol ettiğinde, zihnini kontrol edebilirsin.
    Zihnini kontrol ettiğinde, yaşamını kontrol edersin.
    Yaşamını kontrol edebildiğinde, kaderinin efendisi olursun.
    Aynı anda iki ayrı düşünce bir arada bulunamayacağı için, negatif düşünceler aklımıza üşüştüğünde, önceden bir kenara not ettiğimiz keyifli anılarımızı düşünerek, negatif olanın yerine pozitifi geçirebiliriz.

    İrade gücünü geliştirmek için bir formül:
    Mantra – konfirmasyon – onaylama.
    Zihnini umut sözcükleriyle doldurduğunda, umut dolu, neşe sözcükleriyle doldurduğunda neşeli, nezaket sözcükleriyle doldurduğunda nazik, cesaret sözcükleriyle doldurduğunda cesur olursun. Kelimeler güçlüdür.

    Zayıf bir zihnin en kesin göstergesi durmak bilmeyen bir bedendir. Meditasyon yapmak, bizi dingin, kararlı ve stabil bir halde tutacak, iç saygısı ve tatmin duygusu verecektir.

    İrade için egzersizler:
    1. egzersiz: Yapmaktan hoşlanmadığın şeyleri yapmaya başlamak. Örnek: ders çalışmak, temizlik yapmak. İradeni kullanma alışkanlığı kazandığında, zayıf içgüdülerinin kurbanı olmaktan kurtulacaksın.

    2. egzersiz: Kendine yöneltilen bir soru dışında, tüm günü konuşmadan geçirmek. İradeni geliştirmeye küçük adımlarla başla. Küçük zaferler çıtanı yükseltme konusunda seni yüreklendirecektir. Bu harika alışkanlığı sürdürmen, kendine güvenini arttıracak ve sana yükselme ilhamı verecek, sonsuz potansiyelini keşfetme yolunda seni motive edecektir.

    Çoğu kimse gerçekten neyi istediğini ve bunu nasıl elde edebileceğini anladığında artık çok geç olmuştur. “Gençler bilebilse, yaşlılar yapabilse” deyişi bunu çok güzel özetler.

    Zaman, senin en değerli varlığındır. Zamanı erken yaşlardan itibaren akıllıca kullananlar zengin, üretken ve tatmin edici bir yaşamla ödüllendirilirler. Zamanı kontrol etmek, yaşamı kontrol etmektir. Teksas’ta da, Tokyo’da da yaşasak, hepimize sadece 24 saatlik günler verilmiştir. Kazananları kaybedenleri ayıran, zamanı kullanma şekilleridir.
    Gününü ve haftanı programlamak, yaşamının anlamlı ve huzurlu olmasını garantiler.
    Hayatta şu ana kadar sahip olduğumuz başarıları zamanımızın yüzde yirmisini kullanarak elde etmişizdir. Zamanı daha verimli kullandığımızda, elde ettiğimiz başarıları kat be kat arttırabiliriz. Zamanımız söz konusu ise, acımasız olabilmeli, “hayır” demeyi öğrenmeliyiz. Yaşamını önemsiz şeylerden arındırırsan, görkemli mucizelerden keyif almak için daha fazla zamanın olacaktır.

    Bazı insanlar başkalarının hatalarından da birşeyler öğrenebilirler. Onlar akıllı kişilerdir. Bazıları da derslerin sadece kişisel deneyimlerden elde edileceğine inanırlar. Böylece gereksiz acı ve ıstırap çekerler.

    Öğleden sonraları kısa bir süre uyumak, enerjik, tazelenmiş ve dinç kalmayı sağlar.
    Kahkaha, kalbimizi açar, ruhumuzu yatıştırır.
    Müzik ve gülmek, yaşamın stres ve sıkıntılarına karşı mucizevi birer toniktir.

    Yaşayacak daha 500 yılın varmış gibi davranmayı bırak. Bir fidanın tohumunu ekmek için en iyi zaman 40 yıl öncesiydi; en iyi ikinci zaman ise bugündür. Hergün son günmüş gibi dolu dolu yaşa.

    Bizler spiritüel bir deneyim yaşayan insanlar değil, insani deneyim yaşayan spiritüel varlıklarız.

    Evin ne kadar büyük, araban ne kadar gösterişli olursa olsun, yaşamının sonunda yanında götüreceğin sadece vicdanın ve elde ettiğin tekamüldür. Vicdanının sesini dinlemeye alış;o sana neyin doğru olduğunu söyleyecektir.

    Nazik ol. Hergün karşılıksız bir iyilik yapmaya çalış. Yaşam kaliteni, yaşama yaptığın katkılar belirleyecektir. “Sana gül veren elde hep biraz koku kalır.” Başkalarının yaşamlarını iyileştirmek için çalışırsan, dolaylı olarak kendi yaşamını da iyileştirirsin. Hergün iyilik yapma alışkanlığını edinirsen, yaşamın çok daha zengin ve anlamlı hale gelir, her gününe kutsallık ve yücelik katmış olursun.

    İyimser ol. Bardağın dolu kısmını gör. Mutluluğu dışarıda değil, kendi içinde ara. Çevremiz bizi mutlu edebilecek şeylerle dolu olduğu halde, onların farkına varamayabiliriz, onların varlığı bize mutluluk vermeyebilir. Mutluluğu içimizde aramak, bir bardak çayın bize keyif vermesi gibi bir şeydir.

    Yaşamının anlamını bulmaya çalış. Her insan dünyaya kendine has özel bir yetenekle gelmiştir. Yapabileceğin en soylu davranış, başkalarına birşeyler vermektir. Bu, ruhunu zincirlerinden kurtarma sürecidir. Bu, bencilliğinden uzaklaşmak ve daha üstün bir amaca odaklanmaktır.

    “Doğduğunda dünya sevinene dek ağladın. Yaşamını öyle geçir ki, öldüğünde de, sen mutlu iken dünya ağlasın.”

    Arkadaşlar çok önemlidir, yaşama espri, heyecan ve güzellik katarlar. Eski bir arkadaşla karnına ağrı girecek kadar gülmekten daha çok canlılık verecek bir şey yoktur.

    Gerçek anlamda mutlu ve doyurucu bir yaşam, ancak “anı yaşamak” adı verilen süreçle mümkündür. Her günün sana sunduğu özel anların tadını çıkar. Çünkü sahip olduğun tek şey “bugün ve şu an”dır.



  • Bu kitabı okudum okumayanlara tavsiye ederim
  • Okunmaya değer kitaplar arasında
  • Ferrari'sini sattığını söyleyip insanları kandıran ve kesesini doldurunca garajını Ferrarilerle süsleyen modern bir yalancıdır Robin Sharma:)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi De-Niro -- 22 Mayıs 2008; 16:49:06 >
  • pek birşey kazandırmadı bu kitap bana.oysaki her kitap insanı bir adım daha öteye götürmelidir kanımca.bunu yerine hepinize "şu hortumlu dünyada fil yalız bir hayvandır"ı önerebilirim.
  • bir zamanlar birinci sıradaydı değilmi bu kitap
  • Yine mi çıktı bu konu? Doğru düzgün kitaplar okuyun, yormayın kafanızı bunlarla...
  • Gereksiz bir kitap , zamanınızı boşuna harcamayın.
  • Bende kitabı okudum , okumayan arkadaşlara tavsiyem bu kitabı okumayın boşa zaman kaybı

    Sanırım budizmi anlatıyor
    Bu kitap nasıl liste başı olmuş hala anlamadım.
  • Zamanında garip bir akımla herkesin meraklanarak alıp okunma katsayasını yükselttiği özellikle hiç kitap okumayanların bile birden bire elinde gezdirmeye başladığı bir kitap. Bu kitapta kitap isminin satışlara direkt etkisini görebiliriz. Herhalde çoğu ferrarisini satanın ne tür bir bilgelikle bu işe kalkıştığını merak etmiştir.
  • zaten kitapta bilgi veriyor bunları uygularsan farklı tabi ama zaten bunlar da bizim bildiklerimiz.bende ilk aldıgım zaman macera falan kitabı sanmıstım
  • Aynen bende okumayanlara tavsiye etmiyorum.Hiç yanaşmasınlar.
  • ismini duyunca içeriği hakkında saçma sapan bişiler olduğunu anlamıştım ama yinede yorumları okuyunca kararsız kaldım galiba okumuyacağım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.