Şimdi Ara

´´ Trafik İşaretleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
46.889
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Trafik Tanzim İşaretleri





    Ada Etrafında Dönünüz

    Dönel kavşak girişlerinde ada etrafında dönüş yönünü ve aksi işaretlenmedikçe ada etrafında dönüş halinde bulunan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğunu bildirir.



    At Arabası Giremez

    At arabalarının bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. At arabası sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Azami Hız Sınırlaması

    Belirlenmiş olan azami hız limiti veya bu limitlerin altındaki hız limitlerini hatırlatır. Sürücülerin levhada belirtilen hız sınırlarını aşmamaları gerekir.



    Bisiklet Giremez

    Bisikletlerin bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Bisiklet sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu

    Daha önce konulmuş olan bütün yasaklama ve kısıtlamaların sona erdiğini bildirir (Yapım, bakım, onarım yapılan yol kesimlerinde konulan birden fazla yasaklama ve kısıtlamalar gibi.)



    Dingil Başına ... tondan Fazla Yük Düşen Taşıt Giremez

    Dingil ağırlığı levhada belirtilen değerden fazla olan araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Dingil ağırlığı fazla olan araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Dur

    Tali yoldan anayol kavşağına gelindiğini bildirir. Kavşak gelişinde durulur. Anayoldan gelen araçlar varsa ilk geçiş hakkı onlara verildikten sonra, harekete geçilerek kavşağa girilir.



    El Arabası Giremez

    El arabalarının bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. El arabası sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Geçme Yasağı Sonu

    Daha önce konulmuş olan geçme yasağının sona erdiğini bildirir. Sürücüler, bu levhadan sonra engel bir hal yoksa öndeki aracı geçebilirler.



    Genişliği ... metreden Fazla Olan Taşıt Giremez

    Levhada belirtilen ölçüden daha geniş olan araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Daha geniş araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Gümrük - Durmadan Geçmek Yasaktır

    Gümrük teşkilatı bulunan sınır kapılarında ve karayollarındaki araçların gümrük kontrolü için durdurulması gereken diğer yerlerde, sürücülerin durmak mecburiyetinde olduklarını bildirir.



    Her İki Yandan Gidiniz

    Yolun gidişe ayrılan kısmı üzerinde refüj, ada veya sabit cisim bulunması halinde, bunların önüne konulan bu levha, refüjün, adanın veya sabit cismin her iki tarafından da gidilebileceğini bildirir.



    Hız Kısıtlaması Sonu

    Yolun önceki bir kesiminde konulmuş olan hız kısıtlamalarının sona erdiğini bildirir. Sürücüler, bu levhadan sonra kullandıkları aracın cinsine göre hızlarını arttırabilirler.



    İleri Mecburi Yön

    Kavşaklarda bazı yolların tek yönlü olması halinde veya servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen ileriye gidilmesini bildirir.



    İleri ve Sağa Mecburi Yön

    Kavşaklarda sağa dönüşlerin dönüş adalarıyla korunmuş olması halinde veya servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen ileri ve sağa gidilmesini bildirir.



    İleri ve Sola Mecburi Yön

    Kavşaklarda bazı yolların tek yönlü olması halinde veya servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen ileri ve sola gidilmesini bildirir.



    Kamyon Giremez

    Kamyonların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Kamyon sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Kamyonlar İçin Geçme Yasağı Sonu

    Daha önce kamyonlar için konulmuş olan geçme yasağının sona erdiğini bildirir. Kamyon sürücüleri, bu levhadan sonra engel bir hal yoksa öndeki araçları geçebilirler.



    Kamyonlar İçin Öndeki Taşıtı Geçmek Yasaktır

    Bu levhanın hitap ettiği yönde seyreden kamyonların, önlerindekini geçmenin yasaklanmış olduğunu bildirir. Kamyon sürücülerin geçme yasağı sonuna kadar önlerindeki araçları geçmemeleri gerekir.



    Karşıdan Gelene Yol Ver

    İki yönlü taşıt yolunun daimi veya arıza nedeniyle (Köprü, menfez geçit, kayma, çökme gibi) iki aracın emniyetle geçemeyeceği şekilde dar olduğu yönlerde karşı yönden gelen araca geçiş kolaylığı sağlanmasını bildirir. Karşı yönden gelen araç dar kesimi geçtikten sonra, yola devam edilir.



    Mecburi Asgari Hız

    Otoyollarla ekspres yollarda trafiğin belirli bir hız limitinin altına inmeden kalkışını sağlamak amacıyla, levhada gösterilen hız limitinin altına inilemeyeceğini bildirir.



    Mecburi Asgari Hız Sonu

    Daha önce konulmuş olan mecburi asgari hız levhasıyla amaçlanan şartların sona erdiğini bildirir.



    Mecburi Atlı Yolu

    Bir yolun tamamen veya belirli bir kısmının sadece atların kullanımına ayrılmış olduğunu, yolun bu kısmının diğer trafiğe kapalı olduğunu bildirir.



    Mecburi Bisiklet Yolu

    Bir yolun tamamen veya belirli bir kısmının sadece bisikletlerin kullanımına ayrılmış olduğunu, yolun bu kısmının diğer trafiğe kapalı olduğunu bildirir.



    Mecburi Yaya Yolu

    Bir yolun tamamen veya belirli bir kısmının sadece yayaların kullanımına ayrılmış olduğunu, yolun bu kısmının diğer trafiğe kapalı olduğunu bildirir.



    Mopet Giremez

    Mopetlerin (Motorlu Bisiklet) bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Mopet sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Motorlu Taşıt Giremez

    Motosikletler de dâhil olmak üzere motorlu taşıtlarını bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Motorlu taşıt sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Motosiklet Giremez

    Motosikletlerin bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Motosiklet sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Motosiklet Dışında Motorlu Taşıt Trafiğine Kapalı Yol

    Yolun her iki yönde taşıt trafiğine kapatılmış olduğunu (motosiklet dışında) bildirir. Bu yola her iki taraftan motorlu taşıtların girmemesi gerekir.



    Öndeki Taşıtı Geçmek Yasaktır

    Bu levhanın hitap ettiği yönde seyreden bütün araçların, önlerindekini geçmenin yasaklanmış olduğunu bildirir. Sürücülerin geçme yasağı sonuna kadar önlerindeki araçları geçmemeleri gerekir.



    Öndeki Taşıt ... metreden Daha Yakın Takip Edilemez

    Yol ve trafik şartları nedeniyle, araçlar arasındaki takip mesafesinin levhada belirtilen mesafeden az olmamasını bildirir. Sürücülerin bu hususa uymaları gerekir.



    Otobüs Giremez

    Otobüslerin bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Otobüs sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Patlayıcı ve Parlayıcı Madde Taşıyan Taşıt Giremez

    İlgililerce belirtilen miktardan fazla patlayıcı ve parlayıcı madde taşıyan araçların bu yola, köprü, menfez, tünel, alt geçit gibi sanat yapılarına girmelerinin yasaklanmış olduğunu bildirir.



    Sağa Dönülmez

    Yaklaşılan ilk levhada sağa dönüşün yasaklanmış olduğunu bildirir. Sürücülerin bu kavşakta sağa dönmemeleri gerekir.



    Sağa Mecburi Yön

    Kavşaklarda bazı yolların tek yönlü olması halinde veya servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen sağa hareket edileceğini bildirir.



    Sağa ve Sola Mecburi Yön

    Bazı yönlerin trafiğe kapalı olması haline veya kavşaklarda ve servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen sağa ve sola gidilmesini bildirir.



    Sağdan Gidiniz

    Bölünmüş yollarda refüj başlarına, kavşaklardaki diğer adalarla yol platformu üzerindeki sabit cisimlerin önüne konulan bu levha, refüjün, adanın veya sabit cismin sağından gidilmesini bildirir.



    Sesli İkaz Cihazlarının Kullanımı Yasaktır

    Araçlardaki sesli ikaz cihazlarının, tehlike anlarında ikaz görevi dışında kullanılmasının yasaklanmış olduğunu bildirir. Sürücülerin gereksiz yere bu ses cihazlarını kullanmamaları gerekir.



    Sola Dönülmez

    Yaklaşılan ilk levhada sola dönüşün yasaklanmış olduğunu bildirir. Sürücülerin bu kavşakta sola dönmemeleri gerekir.



    Sola Mecburi Yön

    Kavşaklarda bazı yolların tek yönlü olması halinde veya servis yolu gibi geçici kullanıma açık kesimlerde, mecburen sola hareket edileceğini bildirir.



    Su Kirletici Madde Taşıyan Taşıt Giremez

    İlgililerce belirlenmiş olan miktarlardan fazla su kirletici madde taşıyan taşıtların bu yola, sanat yapılarına ve tesislere girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir.



    Tarım Traktörü Giremez

    Lastik tekerlekli traktörlerin bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Bu tür aracı sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Taşıt Giremez

    Bisiklet, motorlu bisiklet(mopet) ve el arabaları dışındaki araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Araç sürücülerinin bu yola girmemeleri gerekir.



    Taşıt Trafiğine Kapalı Yol

    Yolun her iki yönde taşıt trafiğine kapatılmış olduğunu bildirir. Bu yola her iki taraftan da araçların girmemesi gerekir.



    Treyler Giremez

    Römorklu kamyonların veya römorklu lastik tekerlekli traktörlerin bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Bu tür araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    U Dönüşü Yapılmaz

    Her ne şekilde olursa olsun geri dönme manevralarının yapılmasının yasaklanmış olduğunu belirtir. Sürücülerin burada geri dönüş yapmamaları gerekir.



    Uzunluğu ... metreden Fazla Olan Taşıt Giremez

    Levhada belirtilen ölçüden daha uzun olan araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Daha uzun araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Yaya Giremez

    Yayaların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Yayaların bu yola girmemeleri gerekir.



    Yol Ver

    Tali yoldan anayol kavşağına gelindiğini bildirir. Anayoldan gelen araçlar varsa, ilk geçiş hakkı onlara verildikten sonra kavşağa girilir.



    Yüklü Ağırlığı ... tondan Fazla Yük Düşen Taşıt Giremez

    Yüklü ağırlığı levhada belirtilen değerden fazla olan araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Yüklü ağırlığı fazla olan araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Yüksekliği ... metreden Fazla Olan Taşıt Giremez

    Levhada belirtilen ölçüden daha yüksek olan araçların bu yola girmelerinin yasaklanmış olduğunu belirtir. Daha yüksek araçları sürenlerin bu yola girmemeleri gerekir.



    Zincir Takmak Mecburidir

    Patinaj zinciri takılmasının mecburi olduğunu, en az iki çekici tekerleğe zincir takılmasının gerekli olduğunu bildirir.



    Zincir Takma Mecburiyeti Sonu

    Zincir takma mecburiyetinin sona erdiğini bildirir.








  • Tehlike Uyarı İşaretleri







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 10 Temmuz 2008; 15:12:18 >




  • Durma ve Parketme İşaretleri







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 10 Temmuz 2008; 15:13:36 >
  • güzel çalışma bilmeyenler öğrenmiş olur.

  • TRAFİK İŞARETLERİ HAKKINDA
    YÖNETMELİK




    BİRİNCİ KISIM


    Amaç, Kapsam ve Tanımlar

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Amaç ve Kapsam


    Madde 1 - Karayolundan yararlananlara, yol, trafik durumu ve yakın çevre ile ilgili gerekli bilgileri vermek, yasaklama ve kısıtlamaları bildirmek suretiyle trafik düzen ve güvenliğini sağlamak amacına yönelik olarak karayollarında uygulanacak trafik işaretlerinin, standart, anlam, nicelik ve nitelikleri ile diğer esasları kapsar.
    İKİNCİ BÖLÜM
    Tanımlar
    Madde 2 - Bu Yönetmelikte geçen terimlerin tanımları aşağıda yapılmıştır.
    1 - Trafik İşaretleri : Trafiği düzenleme amacı ile kullanılan işaret levhaları, ışıklı ve sesli işaretler, yer işaretlemeleridir.
    2 - Trafik İşaret Levhası : Sabit veya taşınabilir bir mesnet üzerine yerleştirilmiş ve üzerindeki sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır.
    3 - Işıklı ve Sesli Trafik İşaretleri : Trafiği düzenlemede kullanılan ışıklı ve sesli, sabit veya taşınabilir, elle kumanda edilebilen veya otomatik çalışan, üzerinde çeşitli renk, şekil, sembol, yazı bulunan ve belirli yanma süresi olan, ışık veya sesle özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan trafik tertibatıdır.
    4 - İşaretleme (Yer işaretlemeleri veya benzerleri) : Taşıt yolu, bordür, ayırıcı, otokorkuluk ve kenar taşı gibi karayolu elemanları üzerine, çeşitli renkte çizgi çizilmesi, şekil ve sembol yapılması, yazı yazılması, yansıtıcı ve benzerleri ile özel bir talimatın aktarılmasıdır.
    5 - Bordür : Ayırıcı, ada, yaya yolu, bisiklet yolu gibi kara-yolu bölümlerini taşıt yolundan ayıran, taşıt yoluna göre yükseltilmiş olarak tesis edilen, sayılan bu bölümlere araçların doğrudan çıkışını güçleştiren ve taşıt yolundaki trafiği yönlendiren sınırlayıcı tertibattır.
    6 - Kenar Taşı : Taşıt yolundan yararlanan araçların sürücülerine banket dış kenarlarını göstermek üzere aralıklarla tesis edilen ve üzerinde belli renkte ışık yansıtıcı elemanı bulunan yükseltilmiş tertibattır.
    Bu Yönetmelik ile ilgili diğer terimlerin tanımları da 2918 Sayılı Karayolları Trafik KanunuÕnun 3. üncü maddesiÕnde belirtildiği şekliyle esas alınır.

    İKİNCİ KISIM


    Genel Esaslar

    Madde 3 - Trafik işaretlerinin standartları, anlam, nicelik ve nitelikleri ile karayoluna uygulama tekniğinin esasları Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilerek ÒTrafik İşaretleri ElkitabıÓ haline getirilir. Bu kitap ilgili Kurum ve Kuruluşlara gönderilir.
    Bordür ve kenar taşı tipleri de Karayolları Genel Müdür-lüğünce belirlenir.
    Madde 4 - Erişme kontrollu karayollarında uygulanacak trafik işaretlerinin standardları, anlam, nicelik ve nitelikleri ile karayoluna uygulama tekniğinin esasları, Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilerek ayrıca bir elkitabı haline getirilir.
    Madde 5 - Bu Yönetmeliğin 3. ve 4. Maddelerinde belirtilen hususlarda, Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılacak her türlü değişiklik ve ilaveler ilgili Kurum ve Kuruluşlara gönderilir.
    Madde 6 - Trafik işaret levhaları, gerekli mahallerde ışıklı ve sesli trafik işaretleri, yer işaretlemeleri ile benzeri trafik işaretleri, karayolunun yapım ve bakımı ile görevli kuruluşlarca, temin ve tesis edilerek sürekliliği ve işlerliği sağlanır.
    Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilen trafik işaretlerinin standart, anlam, nicelik ve niteliklerine ve karayoluna uygulama tekniğine aykırı hareket edilemez.
    Uygulamanın, standart ve tekniğine uygun olarak yapılıp - yapılmadığı Karayolları Genel Müdürlüğünce kontrol edilir. Tespit edilen aykırılıklar, ilgilisince uygun hale getirilmediği takdirde Karayolları Genel Müdürlüğünce ve gerektiğinde zabıta ile işbirliği yapılarak ortadan kaldırılır.
    Madde 7 - Trafik işaretlerinin bakım - onarım ve işletil-meleri dahil temin ve tesisine, yolun yapım ve bakımından sorumlu olan kuruluşlar görevli ve yetkilidir.
    Ancak; trafiği düzenleme yetkisi olan kuruluş ve kişiler de geçici olarak, aşağıda sayılan yer, hal ve durumlarda düzenleyici trafik işareti koymaya ve bunları kaldırmaya yetkilidir.
    a) Trafik güvenliği nedeni ile,
    b) Genel asayiş bakımından gerekli hallerde,
    Konulan trafik işaretleri, iş veya hizmetin bitiminde derhal kaldırılır.
    Bunun dışında hiçbir kuruluş veya kişi, kendiliğinden herhangi bir yere trafik işareti koyamaz.

    ÜÇÜNCÜ KISIM


    Trafik İşaret Levhaları

    Madde 8 - Trafik işaret levhaları, genel nitelikleri aşağıda belirtilen beş guruba ayrılmıştır.
    a) Tehlike Uyarı İşaretleri (T Gurubu) : Karayolu ve yakın çevresindeki tehlikeler hakkında, yoldan yararlananlara ÒuyarıÓ görevi yapar.
    b) Trafik Tanzim İşaretleri (TT Gurubu) : Karayolundan yararlananlara, trafik düzen ve güvenliğini sağlamak yönünden, uymaları gerekli olan, yasaklama, kısıtlama ve mecburiyetleri bildiren levhalardır.
    c) Bilgi İşaretleri (B Gurubu) : Yoldan yararlananlara, yol ve yakın çevresi, yol kenarında bulunan yerleşim yerleri ile çeşitli hizmet birimleri hakkında bilgi verir.
    d) Duraklama ve Parketme İşaretleri (P Gurubu) : Araçların duraklama ve parketmeleri hallerinde, trafiğin akışı ve güvenliği bakımından yapılması gerekli görülen düzenlemeleri belirleyen işaretlerdir.
    e) Otoyol İşaretleri : Erişme kontrollu karayollarında uygulanan işaretlerdir.

    DÖRDÜNCÜ KISIM


    Işıklı ve Sesli İşaretler

    Madde 9 - Trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu sırayla kullanmalarını düzenlemek amacıyla tesis edilen ışıkların anlamları şöyledir:
    Yeşil Işık : Yolun trafiğe açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken, durmadan geçilir. Kavşakta doğrultu değiştirilecek ise dönüş manevrasına başlanır ve trafik kurallarına uyulmak suretiyle hareket edilir.
    Sarı Işık : İkaz mahiyetinde olup yanış sırasına göre yolun trafiğe kapanmak veya açılmak üzere olduğunu gösterir.
    Yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur.
    Kırmızı ışıkla birlikte yanması, yolun trafiğe açılmak üzere olduğunu bildirir. Bu halde beklemekte olan sürücülerin harekete hazırlanması gerektiğini gösterir.
    Kırmızı Işık : Yolun trafiğe kapalı olduğunu ve mutlak bir duruş yapılmasını bildirir. Bu ışık yanmakta iken, aksine bir işaret yoksa, hiç bir yöne hareket edilemez.
    Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Sarı Işık : İkaz anlamında olup bu yerin yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir. (Yolver işaret levhası gibi).
    Fasılalı Olarak Yanıp Sönen Kırmızı Işık : Dur işareti levhası anlamında olup gidilecek yolun açık olduğu görüldükten sonra yeniden hareket edilmesini bildirir.
    Işıklı Oklar : Dönüşleri düzenlemek maksadıyla tesis edilir. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler, oklu ışığın yeşil yanmasını beklerler.
    Yaya Figürlü Yeşil Işık : Yolun yayalara açık olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların karşıya geçmek üzere taşıtyoluna girebileceklerini bildirir.
    Yaya Figürlü Kırmızı Işık : Yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir. Bu ışık yanmakta iken yayaların taşıt yoluna girme-lerinin yasak olduğunu bildirir.
    Sesli veya Yazılı Işıklar : Araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen ışıklar olup, sesli veya yazılı mesaja göre hareket edilmesini gerektirir.

    BEŞİNCİ KISIM


    İşaretleme (Yer İşaretlemeleri veya Benzerleri)

    Madde 10 - Yol Çizgileri : Taşıtyolunu şeritlere ayırarak araçların düzenli ve güvenli bir şekilde seyretmelerini sağlamak amacıyla kaplama üzerine çizilen çizgilerdir.
    Yol çizgilerinin çiziliş şekline göre anlamları şöyledir:
    Devamlı Yol Çizgisi : Bu çizgi boyunca hiç bir sebeple soldaki şeride geçilemez ve üzerinden gidilemez. Üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki şeride geçme hali müstesnadır.
    Kesik Yol Çizgisi : Bu çizgi, kurallara uyulmak şartıyla araçlar tarafından geçilebilir.
    Kesik ve Devamlı Yol Çizgisi : Yan yana çizilmiş kesik ve devamlı çizgilerin bulunduğu yol kesimlerinde, araca en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir.
    Yan Yana İki Devamlı Yol Çizgisi : Bu çizgi, taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı anlamındadır. Yan yana iki devamlı yol çizgisinin bulunduğu kesimlerde, karşı yönden gelen trafik için ayrılmış olan yol kısmına geçilemez.
    Park Yeri Çizgileri : Park yeri olarak ayrılmış alanlarda araçların duracakları yerleri belirlemek üzere çizilen çizgilerdir.
    Yaya Geçidi Çizgileri : Yayaların karşıya güvenle geçmele-rini sağlamak üzere taşıt yolu üzerine çizilen çizgilerdir.
    Yazılar ve İşaretler : Sürücülerin, gidiş yönlerine göre yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek amacıyla taşıt yolu üzerine yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir.
    Park Yasağı Çizgileri : Araçların park etmelerinin yasaklandığı kesimlerde bordür taşlarına çizilen çizgilerdir.
    Şeritleri ayıran yol çizgileriyle yaya geçitleri beyaz, gerekli görülmesi halinde sarı boya ile, yazılar, işaretler ve park yasağını gösteren çizgiler durumuna göre beyaz, sarı veya kırmızı boya ile çizilirler.

    ALTINCI KISIM


    Yol Yapım, Bakım ve Onarım Çalışmaları ile Çeşitli Kişi Kurum ve Kuruluşlarca Karayolu Yapısında Yapılacak Çalışmalarda Konulacak Trafik İşaretleri

    Madde 11 - Bu çalışmalarda, işe başlamadan önce, çalışmaların niteliği ve yol standardına göre konulacak trafik işaret levhaları ile uygulama tekniği, Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilerek, ayrıca bir elkitabı haline getirilir ve ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilir. Yapılacak değişiklikler de ilgili kurum ve kuruluşlara ayrıca gönderilir.
    Konulmuş olan trafik işaret levhalarının sürekliliğinin çalışma süresi boyunca sağlanması mecburidir.
    Çalışmalar bittiğinde, konulmuş olan trafik işaret levhaları kaldırılır.

    YEDİNCİ KISIM


    Dayanak

    Madde 12 - Bu Yönetmelik 2918 Sayılı Karayolları Trafik KanunuÕnun 15. Maddesi gereğince çıkarılmıştır.

    SEKİZİNCİ KISIM


    Yürürlük ve Yürütme

    BİRİNCİ BÖLÜM
    Yürürlük

    Madde 13 - Bu Yönetmelik 2918 Karayolları Trafik KanunuÕnun 15. Maddesi ile birlikte yürürlüğe girer.

    İKİNCİ BÖLÜM
    Yürütme

    Madde 14 - Bu Yönetmelik hükümlerini Bayındırlık ve İskân Bakanı yürütür.

    Kaynak.





  • Yillardir ehliyet sahibi olmama ve surekli uzun yola cikiyor olmama ragmen aralarinda bilmedigim bir ikitane cikti...

    Eminim dikkatli bakildigi surece bir cok kisiye faydasi dokunacaktir.
  • Teşekkürler. Faydalı bilgiler, okur okur unuttuklarımızı hatırlar bilmediklerimizi öğreniriz...
  • Allah Razı OLsun Tüm İnsanların ßunları ßilmesi lazım
    Elinize Sağlık Ömer Bey
  • Faydalı bilgiler için teşekkür ederiz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: heLOpeRS

    Allah Razı OLsun Tüm İnsanların ßunları ßilmesi lazım
    Elinize Sağlık Ömer Bey


  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ömer

    Trafik Tanzim İşaretleri




      />

    Ada Etrafında Dönünüz

    Dönel kavşak girişlerinde ada etrafında dönüş yönünü ve aksi işaretlenmedikçe ada etrafında dönüş halinde bulunan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğunu bildirir.


      />


    Almanya nin ADAC (Araba kulübü) brosüründe tam tersi yaziyordu yanlis hatirlamiyorsam. Yani ada icindeki arac adaya giren araca yöl vermek zorundadir diye.




  • eline sağlık güzel çalışma bazılarını öğrenmiş olduk
  • 2004 yılında bazı işaretlerde ufak çaplı değişimler oldu. Mesela solama yasağında üstü çizili araç yeni işarette kırmızı renge boyanmıştır. Bu tip değişimlerde güncelllendiğinde daha da faydalı olur.
  • bu işaretleri bilmek güzel
    amaaaaa
    en önemlisi
    bu kurallara uymak
  • Döner kavşak, ada, göbek gibi yerlerde yol hakkı göbekte dönen araca aittir. Ama ülkemde ne yazık ki çoğu kişi bilmiyor. Yandan gelen biri size çarparsa kusur ona yazılır.

    Ülkeden ülkeye değişmez bu tabelalar. Üniversaldir.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: irf@n

    Döner kavşak, ada, göbek gibi yerlerde yol hakkı göbekte dönen araca aittir. Ama ülkemde ne yazık ki çoğu kişi bilmiyor. Yandan gelen biri size çarparsa kusur ona yazılır.

    Ülkeden ülkeye değişmez bu tabelalar. Üniversaldir.


    bu mevzuyu iyi dedin millet döner kavşağı dönerken habire zorluyor anlamıyorum
    döner kavşaktan dönerken sağımdan geçmeye çalışan araç sürücülerine
  • Gerekli bir topic bende hep birinin açmasını beklemiştim. Eline sağlık sağolasın...
  • Emeğine sağlık faydalı olmuş.

    İstanbul'da "at arabası giremez tabelası gören var mı?
  • Umarım yararlı olmuştur.
    Eklemelerim devam edecek...
  • Bilgiler için teşekkürler
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.