Şimdi Ara

VCO'dan anlayan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba, bitirme projesi olarak VCO (voltage controlled oscillator) yapıyorum. VCO nun çalışma prensipleri konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Her türlü kaynağa, anlatıma ufak tefek her türlü bilgiye açığım, faydalanmak isterim.

    Elinizde yüksek frekansta çalışan 100 Mhz den yüksek 1 Ghz den küçük bir değerde gerçekleyebileceğim VCO devre şeması var mı?

    Son olarakta şunu sormak istiyorum; bir bobinin iç direncini (direnç değerini) nasıl bulabilirim? Anladığım kadarıyla bir kapasitöre bağlayıp rezonansa sokarak hesaplanabiliyor ama tam olarak nasıl yapıcağımı anlatabilirmisiniz? teşekkürler...



  • vco ların kısaca calışma mantıgı bi kapasıtıf diyodun voltaj verilerek kapasitesinin değişmesi ve bununla birlikte rezonansın değişmesi sonuş olarak osilator frekansının değişimi
    bobin iç direncini yani enduktansını ölçmen için lcr metreler var onu kullanabilirsin
  • Denildiği gibi, çalışma prensibi normal osilatörlerle (Colpitts, Hartley gibi) aynıdır. Tek farkı rezonans frekansını belirleyen LC devresinde kapasitör yerine kapasitesi gerilimle değişen bir malzeme kullanılmasıdır. Bu bir varikap diyot veya normal bir diyot olabilir, varikap diyotlar bu iş için özel tasarlanmışlardır. Bu malzemeye sağlanan gerilim çok temiz olmalıdır, yani iyi regüle edilmelidir.

    Bir de eğer frekans kararlılığı için fazladan devre kurmayı düşünmüyorsanız daha düşük frekansta deneyin derim, tabii frekansa siz karar verecekseniz. Öbür türlü frekansı sabit tutmak zor olabilir.
  • Ben zaten vericaple yapmaya çalışıyorum colpitts yapıyorum ama piyasada örnekteki değerlerdeki diotları bulamıyorum ne yazık ki. düşük frekansta deniyorum 15 Mhz de bir devre gerçekledim ama hocam daha yüksek frekansta bir devre istiyor 200-400 Mhz gibi. Elimde bir örnek var ama içinde trafo var onu winspice a veya pspice a nasıl modellerim bilmiyorum veya gerçekleyebilirmiyim onu bilmiyorum. Daha basit bir devre şeması bulabilirsem daha güzel olucak. Ve şu bobin değerini lcr metre kullanmadan nasıl ölçebilirim? Çünkü gerçekleme konusunda satın alıcağım bobinin direncini biliyor olmam gerekiyor.




  • teşekkürler
    yanlız hala bi kaç problemim var bobin nasıl ölçülür? trafo winspice da nasıl modellenir gibi ....
  • Merhabalar.
    http://hem.passagen.se/communication/cair.html
    bu linkte , hava nüveli bobinlere dair bilgi var.
    Kulanacağınız frekansta hava aralıklı bir bobin veya , ferrit karkaslı 2-3.5 tur sarımlı bir bobin işinizi görecektir.
    Bobini , üstelik de nH mertebesindeki bir bobini ölçebilmek için gereken cihazlar epey tuzlu. bu yüzden , 20-100 nH arası bir bobin ile paralel olan bir varikap , 100-300 MHz arası işinizi görecektir.hesaplamak için ise , çekirdeğin permeabilitesi gibi birçok değişkeni bilebilmeniz gerek. Bu ise ülkemizde imkansız gibi birşey... satıcılara sorsanız , boş boş suratınıza bakarlar.
    Siz frekansa karar verin , yaklaşık olarak kullanmanız gereken bobinin tarifini verelim.
    Ama en kolayı , hava aralıklı ve içi boş bobin kullanmanız. bu bobin ile oynayarak , istediğiniz merkez frekansı yakalamanız mümkün. Ayrıca bir PLL eklemeyi düşünüyor musunuz bu VCO ya diye de sormak gerektiğini düşünüyorum.
    NOT : RF bir transformatörü modelleyebilmeniz için , Q faktöründen başlamak üzere birçok değişkeni bilebilmeniz gerek. Bu tür bir devre kullanmamanızı tavsiye ederim.
    Saygılar.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.