Şimdi Ara

Hangi GNU/Linux Dağıtımını Kullanıyorsunuz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
0
Favori
8.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki

Hangi GNU/Linux Dağıtımını Kullanıyorsunuz?


(En Son Oy Tarihi: 10.4.2024)
Giriş
Mesaj
  • 1- Kullandığınız dağıtım anket listesinde bulunuyorsa oylamaya katılabilirsiniz. Anket seçenekleri sınırlı olduğu için 50 popüler dağıtım eklenmiştir, listelenen dağıtımlardan birini kullanmıyorsanız Diğer seçeneğini seçtikten sonra yorum olarak kullandığınız dağıtımı belirtebilirsiniz.

    2- Birden fazla seçim yapabilirsiniz, lütfen sadece aktif olarak kullandığınız dağıtımları seçiniz. (Sanal makinede sadece deneme amaçlı olarak kullandığınız dağıtımları lütfen işaretlemeyiniz.)

    3- Ankete katılımınız bölümün şekillenmesi ve yoğunlaşılacak konuların tespiti için önemlidir. Bu nedenle ankete katılımınızı rica ediyoruz. Teşekkürler.

    * Liste alfabetik sıraya göre hazırlanmıştır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Sonuçta hepsi aynı kerneli kullanıyor, paketlerin büyük bölümü aynı. Bazıları kullanıcının kolay kullanımına yönelirken bazılarıda geleneklere bağlı kalmış. Yani programcı son kullanıcı olarak herhangi birisinii değil o işletim sisteminin hastalarını ve kendi zevklerini esas almış. Tabi bu durum her yazılım için ayrı ayrı geçerli. Linux üzerinde binlerde paket program çalışıyor ve hepsindede bir çok insanın emeği var. Herkes aynı tarza sahip değil.

    Ben nasılki Debian'ı seviyorsam başka biriside Slackware den vazgeçmiyor. Ama Mandriva nın Gentoo nunda kendi tutkunları var. Örneğin mandriva Grafik tabanlı olarak ayar yapma olayında son derece başarılı. Ama yinede Linuxta çok iyi olup yinede Mandriva kullananlar var. Bu tamamen tercih meselesi. Mandriva gibi sistemlerde amaçları doğrultusunda performans kayıpları olabiliyor. Bunun yanında Debian SW gibilerde son derece stabil oluyorlar. Senin amacın neyse ona göre bir Linux buluyorsun ve onu kullanmaya başlıyorsun ve sana göre en iyi linux o oluyor. Hiç birini beğenmezsen ve yeterince bilgin varsa yada en azından biraz deneyimin varsa ve ingilizcede biliyorsan LFS livecd ve dökümanının kullanarak kendi Linuxunu yaparsın ve senin için en iyisi o olur. Aynı zamanda iyi bir programcıysan eksikliğini hissettiğin şeyleride kendin yazıverirsin.

    Bana göre şu anda en iyisi Debian dır.




  • Evet hocam 3-4 senedir Linux kullanıyorum ben de, ancak işyerinde Windows'a bağlıyız mecburen.
    Yani artık insan farklı bir sistem arıyor, değişik bir işletim sistemi kullanmak istiyor, donanım sürücüleri kurmaktan bıktık inanın.
    Bir ara Pardus kurdum işyerinde ancak bazı Java uygulamaları için yeterli olmadı.
    Ev kullanımı için birçok sürüm kullandım. Suse ve Ubuntu, farklı ve daha ciddi hazırlanmış gibi geldi bana.
    Bakalım araştırıyoruz, birçok sürümü daha denemedik, kurup , birkaç hafta kullanmak lazım sırayla.

    Bahsettiğiniz Debian'ı da herkes övüyor ve tavsiye ediyor.
  • Bende grafik tasarım fotoğraflar uğraşıyorum hangi linux ü önerirsiniz? mac kurucam pc ye ama stabil çalışmıyor oda
  • Grafik programları açısından yeterli mi bilemiyorum, kullanan arkadaşlar varsa bilgi alalım...
    Bilgisayar açıldığında Wireless bağlantıyı hemen görmesi ve anında bağlanması çok önemli, her defasında ayar yapmak ve kendim ayarlamak istemiyorum, bu oldukça sıkıcı.
    Multimedia desteği de önemli, Mp3 veya benzeri tüm programlar yeterli olmalı.Fotoğraf yüklenmesi, dosya alışverişi de önemli.
    USB'den bağlanan cihazları görebilmesi tanıması da önem taşıyor...
  • Wirless konusunda nedense bu işle uğraşan firmalar linuxa uzak durmayı tercih ettiler ama yinede linuxta wireless sürücüleri var.
    Grafik olarak şu anda Gimp resim işleme programı en bilinen ve gelişmiş olanı. Ama yine açık kaynak rakipleri var şu anda adlarını söyleyemiyeceğim ama.
    Dia, OpenOfficeDraw,Blender gibi bir çok basitten profesyonele çizim yapabileceğin program var. Kpaint "k"yi kaldırdığınızda aklınıza gelen şeyin bir kaç gömlek daha üstün olanı.
    Ama bunları beğenmezsende Photoshopun Linuxa kurulabildiğini belirteyim. Tabi bu tür şeyler hoş davranışlar değil. Linuxa geçtiysen bunun gerçekten anlam ifade etmesi için bazı şeylerde değişiklik yapman lazım. Bunların en başındada bazı şeyleri yapmak için ( öğrenene kadar sadece ) saatlerce uğraşmak zorunda kalmayı, netten araştırma yapıp öğrenmeyi okumayı ve kafa patlatmayı öğrenmen bunlara kendini hazırlaman gerekiyor. Tabi bunlar korkutmamalı. Bu durum yaptığınız işe ve seçtiğiniz sürüme göre değişiklik gösterecek. Ama tutupta windows media player ararsan linuxta uzun süre basit bir videoyu bile izleyemeyebilirsin. Ben Allahtan hiç değilse ofise paketinin ismini ofis koymuşlar diyenleri duydum. İnsanlar kendilerin o kadar kaptırmışlarki herşeyi yine aynı şekilde ve isimde bekliyorlar. Bu aşağı yukarı her insana aynı ismi takmaya çalışmak gibi birşey. Evet blender bir 3D animasyom programı ama ismi 3DS max olmak zorunda değil. Olmamalıda. Gimp ( Gnu image manipulation program ) da photoshop yada image ready gibi isimler almak zorunda değil.

    Hangi GNU/Linux Dağıtımını Kullanıyorsunuz?






  • Bence önemli olan bilgisayarın ne amaçla kullanıldığıdır.Eğer sörf yapmak,müzik dinlemek,ofis çalışması vb.... gibi basit işlemler yapılacak ise tüm GNU/Linux dağıtımları kullanılabilir ancak eğer kullanışl vb... özellikleri taşıyan bir GNU/Linux dağıtımı arıyorsanız tavsiyem Ubuntu,Kubuntu,Mandriva,Pardus,Linspire,Freespire,OpenSuse'dur.
  • Windowsta kullandığımız programların aynısını veya benzerini, sanki Linuxte de kullanmak ve yüklemek gibi bi zorunluluk var.Bence bu iyi değil, yani MSN,Skype veya bir Photoshop gibi programlar özeldir ve Linuxte de kullanmak istenebilir.Ancak bir ofis veya mesela bir Mail programı ya da fotoğraf işleme Mp3 programları değişiklik gösterebilir ve öyle de olmalı diye düşünüyorum.Linux'un özgünlüğü de bu şekilde gerçekleşir.

    Bunların yanında bilgisayara sistemi kurarken neredeyse birşeye dokunmadan kendi kendine kurulması veya en azından çok fazla ayar istemeden kurulabilmesi, kurulduktan sonra saatlerce ayar yapmakla uğraşmamak, donanım sürücülerini saatlerce yüklememek ve en önemlisi de , saatlerce program kurma işiyle uğraşmamak bence en büyük fark !

    İşte bu yüzden Linux kullanıyoruz,ancak bunun da iyisini ve sorunsuz olanını arzu ediyoruz, bu çok önemli.Ülkemizde de mesela Pardus yaygınlaşırsa, bahsettiğim özelliklerden dolayı hem maddi açıdan hem de vakit açısından, inanılmaz tasarruflar yapmaya başlayacağız.

    Ubuntu siparişini verdim geçen hafta ve deneyeceğim, kime soruyorsam Ubuntu diyorlar, bir bakalım deneyelim.Dediğim gibi, Wireless çok önemli ve bazı sorunlar oluyor çok uğraştırıyor, Ancak Ofis ve Mail programları hemen her Linux sürümünde oldukça güzel ve sorunsuz, diğer programların da biraz daha geliştirilmesi gerekiyor bence...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayBağatur -- 4 Kasım 2007; 21:25:48 >




  • Skype ın linux versiyonu zaten vardı. Pardusta direk depodan kuruyorsunuz. Debian tabanlı dağıtımlar için deb paketi halinde skype ın sitesinde paket mevcut. Burada önemli olan linux için yazılmış bir paketin olması. Photoshop un linux versiyonu olsa opera gib yada adobe reader gibi neden kullanılmasın. O zaman mesele yok.
  • Tabiki o önemli, yani Programların Linux için yazılmış olanları mutlaka gerekli, çünki alışkanlık var, yıllardır Windowsta kullandığımız programları bazen arıyoruz, ancak bu programların Linux sürümlerinin yanında kendine has çok farklı programlar da geliştirilmeli.Böylece hem Linux özendirilmiş olacak hem de Linux de farklı programlar görmüş olacağız.Mesela Gimp, mesela bir Thunderbird Mail programı v.s.

    Benim en çok hoşuma giden de çoğu programın hazır bulunması ve direk istediğin zaman indirip kuruyor olabilmen.Yani Windowstaki gibi, özelliğini bilmeden veya uzun süre aradıktan sonra, freeware arama eziyetinden kurtulmak çok güzel.

    Debian da indiriyorum, onu da deneyeceğim bakalım
  • ben slackwareden vazgeçemeyenlerdenim. forumlarda hep rastlıyorum farklı sürümler için çok güzel deniyor, bahsedilen sürümü indiriyorum, kuruyorum, fark yok aynı linux ama bazı şeylerin yeri değişik alışamıyorum ve tekrar slackware kullanmaya devam ediyorum. slack için en iyi diyemem. sürümler arasına bir sınıflandırmadada yapamam benim için hepsi linuxtur.

    grafik konusunda linuxu yetersiz buluyorum. gimp güzel gerçekten ama photoshoptaki çalışmalarımı açamıyor veya çok yavaş açıyor. blenderı denemedim ama ürünleri inceledim, pov-ray denemiştim tabi o sadece render motoru, modelin hazır olması gerekiyor. sanırım linuxta profesyonel olarak kullanılabilecek birtek maya var.

    2 usb wireless adaptörümüde linuxa tanıtamadım. slackware üzerine ndiswrapper ile kurmaya çalıştım kernele modül olarak ekleyemedim. pardus birini tanıdı ama sağlam bağlantı değil kopuyor ve tekrar bağlanmıyor. zaten herhangi bir şifrelemeyide kabul ettiremedim. linux wireless sorunlu.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: RicCo

    ben slackwareden vazgeçemeyenlerdenim. forumlarda hep rastlıyorum farklı sürümler için çok güzel deniyor, bahsedilen sürümü indiriyorum, kuruyorum, fark yok aynı linux ama bazı şeylerin yeri değişik alışamıyorum ve tekrar slackware kullanmaya devam ediyorum. slack için en iyi diyemem. sürümler arasına bir sınıflandırmadada yapamam benim için hepsi linuxtur.

    grafik konusunda linuxu yetersiz buluyorum. gimp güzel gerçekten ama photoshoptaki çalışmalarımı açamıyor veya çok yavaş açıyor. blenderı denemedim ama ürünleri inceledim, pov-ray denemiştim tabi o sadece render motoru, modelin hazır olması gerekiyor. sanırım linuxta profesyonel olarak kullanılabilecek birtek maya var.

    2 usb wireless adaptörümüde linuxa tanıtamadım. slackware üzerine ndiswrapper ile kurmaya çalıştım kernele modül olarak ekleyemedim. pardus birini tanıdı ama sağlam bağlantı değil kopuyor ve tekrar bağlanmıyor. zaten herhangi bir şifrelemeyide kabul ettiremedim. linux wireless sorunlu.


    Benim durumumda seninki ile aynı. Sanırım birazda konsol kullanımındaki eksikliğimden kaynaklanıyor. Aynı debianı kde ile bile kullanmak bana zor geliyor. Olmuyor yani. Ama şuda varki Gnome u gerçekten seviyorum.
    Kurnuc ubuntu debian tabanlı bir işletim sistemi. Yani hangisini kullansan aşağı yukarı aynı kapıya çıkıyorsun.

    Gimp yavaş kalabilir bazı eksikleride olduğu bir gerçek ama yinede oldukça iyi bir program üstelik yapabilecekleriniz bilginiz nispetinde artıyor. Pythonscriptleri ile mesela bazı fonksiyonlar ekleyebilirsiniz. Ama tabi herkesin harcı değil bu. Yalnız yukarıda da dediğim gibi Linux sonuçta bu işi zevk için yapam severek yapan ve kendi düşlerindeki işletim sistemini yapmaya çalışan insanların eseri. Bknz Linus Thorwaldz.

    Blender bana sorarsan yeterince profesyonel ama her şeyden önce son derece küçük ve hafif. Onun webe geçmesini yani Flashın yerini almasını sabırsızlıkla bekliyorum.




  • Çok fazla Linux sürümü var ve en iyisi budur demek galiba gerçekten zor.Biraz uğraşmak gerek yazılım bilgisi de gerekli.Yani %100 sorunsuz ve herşeyi tam bir sürüm bulmak hala zor.Suse'de pek zorlukla karşılaşmamıştım, oldukça titiz hazırlanmış ve sorunsuz bir sistemdi.Çok fazla ayar yapmak gerekmiyordu.Yani o eski Linux sürümlerindeki gibi devamlı birşeyler yazmak ve çalıştırmak gerekmiyor son sürümlerde.Bu da iyi bir gelişme.
  • Waw herkes oyunu Debian'a vermiş.



    Hamiş; Bunu yazdığımda sadece ben oy kullanmıştım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 5 Kasım 2007; 23:16:42 >
  • Ubuntu ilk sırayı alır diye düşünüyorum Yine de bakalım ne olacak sonuç.Hala bir karar veremedik...
  • Pardus kurdum, şimdilik memnunum, ancak belki değişirim.Ubuntunun da son sürümünü deneyeceğim bakalım...
  • 2007.2 sürümünü daha tam kullanamadan 2007.3 Beta çıktı yav yetişmek mümkün değil bu arkadaşların hızına
  • Ubuntu
  • Valla mı?? Kafam karıştı iyice...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayBağatur -- 4 Aralık 2007; 22:59:34 >
  • Çoğu dağıtımın farklı amaçları var ama son masaüstü kullanıcısı yönünden ele alırsak ubuntu açık ara önde.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.