Şimdi Ara

POWERLİNE ADAPTÖRLER VE FAZ MESELESİ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
124
Cevap
3
Favori
3.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,benzer bir konuyu daha öncede açmıştım.Ama konu bu sefer biraz farklı.mesele şu şekilde;


    toplu konutlarda,farklı katdaki bir daireden powerline adaptör ile kablolu internet hızında interbağlantısı kurmak mümkünmüdür,kritik soru şu,powerline larda faz diye bir meseleden bahsediliyor,yukarıda belirttiğim şekilde bağlantının olabileceğini ancak aynı faz olması gerektiği söyleniyor.bu doğrumu,elektrik teknisyenine sordum,bana aynı faz olamaz örneğin fazın biri 1350lik diğeri 1115lik olur,sabit değer olmaz dedi,bunun dışında toplu konutta herşey aynıdır dedi.heralde sorduğum soruyu doğru anlamadı,yada farklı anladı,yani havada kalan bir cevap oldu.


    bu faz meselesi nedir,powerline adaptörlerde önemi nedir,farklı faz olursa bu cihazlar çalışmıyormu.




    saygılar...........................




  • Merhaba, bir başkasının söyledikleri üzerinden konuları/meseleleri değerlendirmem.


    Faz sorunu ise, internetin çalışacağı iletim hattı, hat R-S-T fazlarının hangisinde ise, o fazda iletilmesi gerekir. Şurada anlatıldığı gibi ;

    https://support.zyxel.eu/hc/tr/articles/360004039320-Powerline-uyumlulu%C4%9Fu-ipu%C3%A7lar%C4%B1-ve-sorun-giderme


    Mesaj içeriğinden anladığım kadarıyla, bir ürün arayışındasın. Yani nihai ürün( donanım parçası ) üzerinden çözüm soruyorsun.


    Çözüm ürünler ile ilgili youtube 'da anlatımlı video'lar mevcut. Oradan yararlanarak, seçeceğin ürünleri belirleyebilirsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 14 Ocak 2023; 12:27:50 >




  • Powerline tek fazlı tesisatlarda çalışır. Eğer farklı kattaki bir internet bağlantısını kendi dairenizde kullanacaksanız modemden kablo uzatıp access pointe bağlayın.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım sorumu daha basit sorayım,toplu konut içinde yan dairenin bir üst katındaki daireden powerline adaptör ile internet sorunsuz alınabilir mi.


    saygılar...............................

  • cabriolet1981 kullanıcısına yanıt

    aynı şekilde sizede sorayım,



    sorumu daha basit sorayım,toplu konut içinde yan dairenin bir üst katındaki daireden powerline adaptör ile internet sorunsuz alınabilir mi.


    saygılar.........................................

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt
    O şekilde çok büyük ihtimalle çalışmaz. Menzil genişletici veya access point kullanmanız gerek.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Üstteki daire R - S - T fazlarından hangisini kullanıyorsa, aynı fazı kullanmak kaydıyla evet. Bu belirttiğim husus, powerline adaptör bağlantısı içindir.


    Kablosuz bağlantıda, modemin kapsaması içindeyseniz, zaten her şekilde internete bağlanırsınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serkanguzel_ -- 14 Ocak 2023; 18:23:23 >
  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    üstadım,evet R-S-T aynen bu ifadeyi kullandı.ama wattların yada voltların farklı olduğunu diğer herşeyin aynı olduğunu söyledi.teşekkürler.



    saygılar...................

  • cabriolet1981 kullanıcısına yanıt

    işte o da benim işime gelmiyor.çünkü range extanderler ethernet hızında bağlantı yapamıyor.çünkü kablosuz bağlantı için gerekli şeffaflık yok,yani kapı duvar beton,bunlar sıkıntı,hız kesiyor.





    saygılar...................................

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Watt, bağlanan cihazın tüketimine göre değişir. Yani birim zamanda adaptörün tüketimi ile herhangi bir ısıtıcının tüketimi farklı olur.


    Bahse konu üç faz( R - S - T ), konutlarda bir birine eşittir ve her bir faz 220/230 volt olarak gelir.


    Powerline adaptör üzerinden internet bağlantısının kurulmasına gelince; adaptör bu fazlardan hangisine bağlı ise, evin herhangi bir odasından internete bağlanan cihazın da, aynı faz üzerinden bağlanması gerekir. Odalardan biri aynı faz üzerinden bağlanmazsa, o odadaki cihaz internete erişemez.


    Şimdiki yeni yapılan evlere, sanayi şebekesi olarak bilinen R - S - T fazları ( 380v ), ayrık faz'lar olarak girer. Ancak bu fazlar odalara bölüştürüldüğü için, her bir faz, her bir odada 220/230 volt olarak hizmet eder. Bölüştürülmesinin sebebi; ev içinde 380 voltun, dengeli dağıtılması içindir.


    Eskiden nasıldı ? her bir daireye farklı bir faz gönderildi. Dairelerden biri evi kilitleyip uzunca bir süre evi kullanmayınca, o apartmana giren R - S - T fazları dengeli kullanılamamış olur. İşte şimdilerde R - S - T fazlarının üçü birden aynı daire içnde paylaştırıldığı için, daire sahibi evini kullanmasa bile, faz dengesizliğine neden olmaz. Böylece, evlere ulaşan şebeke elektriğinde dengesizlik oluşmaz.


    Çözüme gelince; hangi odada hangi fazın bulunduğunu anlamak için ölçü aleti gerekir. Powerline adaptörü bağlamaya gelenler, aletle bu tespiti yapabilirler.


    Aletle ölçüm yapacak eleman, hangi odalara powerline adaptöre ait donanımları bağlayacaksa, R - S - T fazlarından herhangi birinin eşleştiği odalara seçim yaparak kurulumu yapması gerekir.


    Daha pratik ifadesi ile; diyelim ki, R fazının bulunduğu yere adaptör bağlandı. Diğer odalardan hangisine adaptöre ait donanımlar bağlanacaksa, R fazı o odalarda var mı diye aletle tespit yapması gerekir. R fazı belirlenen olalar için uygun düşmedi ise, aynı tespitleri S fazı ve T fazı üzerinden yapmak gerekir. Yani belirlenen odaların kombinasyonu hangi faz üzerinde çakışıyor ise, adaptör o faza bağlanması gerekmektedir. İnterneti bağlayacak eleman işini biliyorsa, odalarda bağlı fazların hangisi olduğunu 5 dakikada tespit eder.


    Umarım senin anlayacağın tarzda bir anlatım yapabilmişimdir.





  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    çok teşekkürler,açıklayıcı oldu.


    r s ve t adında her dairede 3 tane kablo var diyelim,eğer verici olan powerline adaptör örneğin t harfinde çalışan prize bağlı ise alıcının takılı olacağı dairedeki bağlantı yine t harfinde çalışan prize bağlı olmak zorundadır.



    saygılar.....................

  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Bağımsız bölüm( yani daire ) olarak değil de, oda bazında değerlendirmen gerekmektedir. Çünkü önceki mesajımda belirttiğim gibi, yeni yapılan evlerde/binalarda/apartmanlarda, fazların üçü birden, aynı bağımsız bölüme ( dairelere ) dağıtılmaktadır.


    Apartmanda 10 daire varsa, 10 dairenin hepsinde de bu fazların üçü de bulunmaktadır.


    Apartmanda başka bir dairede( bağımsız bölüm ) T fazında çalışan powerline adaptör varsa, aynı adaptörün donanım parçası sizin dairenizde( size ait bağımsız bölüm ) de T fazında bağlı ise, bu şekilde o adaptürün dağıttığı interneti siz de kullanırsınız.

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    saygılar................

  • serkanguzel_ kullanıcısına yanıt

    Anlattıklarınız hepsine katılıyor ve bir ilave yapmak istiyorum Serkan bey.


    Bağımsız bölümlere hangi fazın geldiğini anlamanın yeni nesil evlerde daha kolay bir yolu var. Evin içindeki sigorta panosunun girişinde üç fazlı sigorta kullanılıyor.


    Üç fazlı sigortadan sonra R, S ve T fazları için birer tane grup sigortası kullanılıyor. Grup sigortalarından sonra aydınlatma, priz, elektrikli aletler için (buzdolabına, çamaşır makinesine, fırına özel) tekli sigortalar kullanılıyor.


    Powerline'ın kullanılacağı prizin panoda hangi sigortaya (dolayısı ile hangi faza) bağlı olduğu, eğer sigortaların üzerinde belirtilmemişse sigortaları tek tek indirip kaldırarak (devreyi açıp, kapatarak) kolaylıkla bulunur.


    Bilmiyorum başlığı açan forumdaşımızın evindeki (daire içi) sigorta panosu bu kontrolü yapmaya uygun mudur?

  • cinquanta kullanıcısına yanıt

    Belirttiğiniz yöntemle de, adaptörün bağlı olduğu faz tespit edilebilir. Ancak internet aboneliğine ait powerline adaptör komşusunun evindedir.


    Konuda üyenin ulaşmak istediği ise, üst kattaki komşusunun faz üzerinde çalışan internetinden yararlanmak istiyor. Bu nedenle de, komşusunun internetini hangi faza bağladığını, kendi dairesinden tespit etmek istiyor. Kendi dairesinden ilgili fazı kolayca nasıl tespit edeceğini izah etmeye çalışmıştım.


    Yani komşusunun internetinden yararlanabilmesi için, powerline cihaza ait donanım parçasını, kendi evinde de aynı faza( artık R - S - T hangisi ise ) bağlaması gerecektir.



    ***********


    Bu arada yeni bina - eski bina durumuna göre, donanımlarla ilgili bazı detay bilgiler de paylaşayım;


    Trifaze otomatların, kullanım amaçlarına göre çok farklı tipte olanları var. Bu otomatlara soldan baştan bağlanan ilk faz R fazı olur genellikle...


    Ancak elektrik arıza ekipleri, yerleşim yerlerindeki mahalle trafolarından, ihtiyaca binaen zaman zaman faz sırasını değiştirebilmektedir. Bazen bir arızayı gidermek amacıyla, bazen bir mahallede kurulu eski bir trafonun bir fazını iptal ederek, trafoyu kısa bir süreli ve geçici olarak çalıştırmak gayesiyle... Yani mahallenin belli yerleri, kısa süreli bile olsa elektriksiz kalmasın diye...


    Yeni binalarda, binaya ya da dairelere "faz sırası koruma röleli" bir otomat bağlı ise, bu durumda otomat atar. Ki, zaman zaman bu türden elektrik kesintileri ile karşılaşıyoruz. Yani bina yeni ancak mahalle trafosu eski ise, bu faz sırası değişliğinden dolayı, yeni binalar kısa süreli olarak elektriksiz kalabilmektedir.


    Bina ana girişinde böyle bir sigorta varsa, dairelere faz sırası koruma röleli sigorta bağlamaya gerek kalmaz. Bu durumda dairelerin sayaca girmeden önce, trifaze K otomat sigorta bağlamak yeterli gelir. Daire içine ise, her bir fazı ayrı ayrı kontrol eden "kısa devre korumalı otomat" bağlanmalıdır. Çünkü elektrik idaresi, daire içinde trifaze elektriğin( üç fazı aynı anda kullanan cihaz ) kullanılmayacağı öngörüsüne göre, proje onayı vermektedir. Daire içinde trifaze cihaz kullanılacaksa, elektrik idaresi ile sözleşme imzalamak gerekmektedir. Ancak her durumda meskenlere reaktif ölçümleme yapmayan tipte trifaze sayaçlar konulmaktadır.





  • olmaz kullanamazsın araya sayaç giriyor... kullanım kılavuzunda yazar heralde... kablosuz ağ daha mantıklı...

  • ugah6aiw kullanıcısına yanıt

    teşekkürler,ama o zaman bu işin mantığı kalmıyorki.



    saygılar..................

  • Hocam, normalde evler monofazedir ama büyükşehirlerde hemen hemen her binaya trifaze gelir. Panodan daire sayısına göre böler dağıtılır.

    örnek: 24 daire ise, 8+8+8 şeklinde yük dağılımı yapılır. Dolayısıyla aynı fazın seninle paylaşım yapacağın daire ile şansın %33. Deneme-yanılma ile bulabilirsin.


    Not: Powerline'ı duvardaki prize takılarak, iki ünite arasındaki kablo uzunluğu en aza indirilerek maksimum verim alınır. Örnekteki tip çiftli priz kullanılabilir.

    İyi forumlar.


    edit: imla



    POWERLİNE ADAPTÖRLER VE FAZ MESELESİ???



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zercx -- 18 Şubat 2023; 0:3:17 >




  • zercx kullanıcısına yanıt

    elektrikçide öyle söyledi r-s-t sistemini anlattı,yani ben şu an başka bir daireden internet almak konusunda,bu cihazlar için kararsız kaldım.kimi çalışır,kimi olmaz diyor,ama ürün incelemelerinde ben daha başka daireden internwet alır diyene denk gelmedim,ortak söylem dublex ,triblex,villa için kullanılır deniyor.


    ev derken de site içinde daireler arası olacak.



    saygılar........................................




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multisongohan -- 20 Şubat 2023; 7:29:21 >
  • multisongohan M kullanıcısına yanıt

    Benim evde trifaze elektrik var, iki deco P7 birbirini goremedi. Internetten okudugum kadari ile ayri fazda birbirlerini gorseler bile hiz cok dusuk olur diye yaziyordu. Ayni fazdaki odalari bulmak icinde ugrasmadim. Yerine ethernet kablo cektirdim, sorun kalmadi.


    Yan daireden ayni faz olursa teorik olarak alabilirsiniz diye yaziyor burada


    Search for: Can Powerline adapters work between apartments?

    Can powerline adapters work between houses?

    It is possible for powerline devices to work between all homes that are fed by the same transformer. Therefore, if you setup a powerline adapter without encryption, it could be possible for a neighbor to plug in a compatible powerline adapter in their home, and tap into your powerline network.





  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.