Şimdi Ara

AKP-MHP'den kopanların oyları mı yoksa HDPlilerin oyları mı daha önemli?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • bana açıkçası akp ve mhpnin oyları daha önemli geliyor. ve sayıca daha çok olduklarınıda düşünüyorum. fakat altılı masa öyle düşünmüyor olacak ki boyna hdplilerin oylarını almaya çalışıyor. tuhaf değil mi?


    çünkü şöyle tuhaf bir durumda var birinin üzerine oynarsan diğerini uzaklaştırıyorsun ve akp mhpden kopanları akp mhpye doğru tekrar geri itiyorsun. hdplilerde böyle bir risk yok zaten yine 6lı masayı destekleyecekler. partileri ne derse onu yapacaklar.


    bu durumda milliyetçi ve sağcı Türk seçmeni yerine neden HDPliler tercih ediliyor?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4F3 -- 5 Ocak 2023; 14:45:8 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • seçimin kaderini değiştirecek önemli bir konu. niye cevap gelmemiş ilginç.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • HDP'nin Türkiye'de yaklaşık 7-8 milyon kadar seçmeni var ancak hala anlaşılmayan (yada anlamak istenilmeyen) konu HDP seçmeninin asgari %60-70 lik kısmı (buda yaklaşık 6 milyon seçmen demek) direkt olarak Demirtaş'ın işaret edeceği ittifak yada kişiye oy atma niyetinde olan bir güruh.Yani Demirtaş demek hala HDP demektir HDP seçmeni için.Geriye kalan %20-30 luk seçmen ise farklı partilere oy verebilir,onların durumu Demirtaş'a bağlı değil.


    Bu tabloda çok ciddi bir oy grubunu muhalefet göz ardı emedeği gibi özellikle CHP ve Deva partileri içindeki kadroların büyük çoğunluğu HDP'ye yakın olan kişiler bulunmakta ve Demirtaş ile ilgili sürekli olarak zeytindalı uzatmalarının sebebide temelde HDP seçmeninin gönlünü almak için.HDP tezkerelere hayır der,arkasından mutlaka CHP ve Deva'da destek verir.HDP'nin vekilleri için oylamalar yapılır CHP red verir.ÜSt kademe yönetim kadrosu içinde yakasında ve kimliğinde CHP yazan ancak HDP'li gibi hareket eden çok sayıda isim var dolayısıyla HDP'nin seçmen kitlesi CHP için çok daha önemli.


    Ancak dediğim üzere bu iş kolayda değil zira Demirtaş tek bir tweeti ile HDP seçmenini konsolide edebilir.Demirtaş'ı günahım kadar sevmem ancak siyasi anlamda adam bölücü siyasetin öncüsü oldu ve kabul edilsin yada edilmesin tüm muhalefet liderleri yanında etkinliği ve hitabıyla hala kendi kitlesini konsolide edebiliyor.Demirtaş AKP'li kürt seçmenlerinide etkileyecek kapasiteye sahip,bunuda unutmamak lazım.Ben her zaman şunu söylerim; Demirtaş bölücü siyaset yapmasa ve PKK-YPG'yi terör örgütü,apoyuda elebaşı olarak gördüğünü söyleyerek yapıcı ve bütünleştirici bir siyaset yapsaydı şimdi Türkiye siyasetinde kafadan %40 potansiyeli olacak bir siyasetçiydi ve bugün muhalefet lideri konumunda olanlarıda tarihe gömmüştü.Ancak bölücü siyaset yapmak işte bölye en fazla %8-9 luk bir gürühu belli bir süre kontrol etmeye yarar ve tüm muhalefette bu seçmen kitlesine oynamasıda gayet doğal.


    Öte tarafdan CHP'nin radikal değişimi ve KK'nın durumu kararsız seçmeni rahatsız eden çok büyük bir faktör zira 9 seçim kaybetmiş bir parti liderine olan bakış açısı pozitif devam etmesi mümkün değil.KK CHP başına geçtiğinde ona "Gandi Kemal" denilerek övgüler yağdırılırken şimdi "Bay Kemal" haline geldi ve bu trajikomik şekildede kamuoyu nezlinde kabul gördü bu yakıştırma.Buna rağmen hala adaylığı için KK gün sayıyor çünkü KK temelde HDP kitlesininin büyük bir kısmını kendisine oy verdirebilir.Demirtaş'da KK'ya hayır demez zira KK HDP için çok fedakarlıkta bulundu.KK için AKP-MHP seçmenini devşirme gibi bir düşünce artık yok,son kamuoyu araştırmalarında "Helalleşme turları" KK'ya hiçbir katkı sağlamadığı gibi CHP içindende çok tepkiler geldi.Hatta bu Helalleşme siyaseti yüzündende kararsızlarda tersine dönüşlerde oldu.


    Yine anlaşılmayan en kritik konu,AKP-MHP seçmen kitlesini (kararsızlar dahil) devşirmek için belli kırmızı çizgileri yok sayamassınız.Öncelikle muhafazakar-milliyetçi kesimin oluşturduğu AKP-MHP seçmen kitlesi için terörle mücadele çizgisi yok sayılamayacak bir konu.Hem terör hemde terörü siyasi olarak destekleyen her kişi ve kurum AKP-MHP seçmeni için kabul edilemez ve bu konu kalın bir kırmızı çizgi.Buna paralel olarakda askeri gelişmelerde yaşanan ivmelenmenin önünün kesilmeside asla istenilmiyor.ABD ve AB'nin PKK-YPG siyasetinden ve iki yüzlü politikalar yapıp terör oluşumlarına destek vermeside AKP-MHP seçmenini oldukça rahatsız eden başka bir durum ve çok tepki veriliyor.LGBT gibi muhafazakar kitlenin uzak durduğu ve tasvip etmediği her türlü konuda bu seçmen kitlesinin kırmızı çizgisi.Temelde muhafazakar-milliyetçi kesimin ABD-AB karşıtlığıda terör ve LGBT konularından kaynaklanıyor.


    şimdi temel olarak milliyetçi-muhafazakar kitlenin bu kırmızı çizgilerini ele alacak,koruyacak ve ikna edecek bir liderin ortaya çıkıp AKP-MHP seçmen kitlesini devşirmesi gerekki bazı şeyler tersine dönebilsin.Aksi taktirde sadece ekonomi başlığı üzerinden birbirinden tamamen kopuk olan ve aday kavgasına düşen bir muhalefet siyaseti ne AKP-MHP seçmen kitlesini bölebilir nede kararsız kitleyi kendine çevirebilir.TÜrkiye'de muhafazakar-milliyetçi kesimde belli, kırmızı çizgileride.AKP-MHP kendi seçmenine 1 veriyorsa muhalefetin 3-4 vermesi lazım ama muhalefette kalkıp Demirtaş ve Kavalaya özgürlük derse,Diyarbakır annelerine bir kez gidipte ordaki insanların acılarına ortak olunmassa o oy devşirme ekonomik sorunlar olsa dahi yaşanmaz.Yani bu tür siyasi noktaları bilmek içinde amerikayı yeniden keşfetmeye gerekte yok.Türkiye'deki muhafazakar-milliyetçi seçmen kitlesi 7den 70e bu profilde.Erdoğan'ı istemeyen bir muhafazakar-milliyetçi seçmen ise bu kırmızı çizgileri tam anlamıyla sağlayamayan başka partiyede oy atmaz AKP-MHP'yede atmaz,oy kullanmaz ve seçimi pas geçer.İşte anlaşılmak istenilmeyen en önemli noktalardan biriside bu.

  • DARTH_BLACK kullanıcısına yanıt

    teşekkür ediyorum. güzel ve aydınlatıcı bir cevap. emeğine ve aklına sağlık.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 4F3 -- 5 Ocak 2023; 1:45:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Valla diğer iki partili seçmeni pek tanımam etmem ama akp li sülalede doğmuş bir genç olarak söyliyeyim asla fikir değişmezler din faktörü var ortada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muhalefet gördüğüm kadarıyla AKP ve MHP seçmenini boş vermiş resmen. Onlar yok sadece HDP var gibi davranıyor...


    Kendi tabanlarını bile huzursuz ediyorlar ama farkında değiller. Tabii onların tabiri ile tıpış tıpış gidip oyunu kullananlar oldukça HDP'ye selam çakmaya oraya karşı söylem geliştirmeye devam edeceklerdir.


    Eğer altlı masa azcıkta olsa AKP ve MHP tabanına oynamak istese yapacakları tek şey Mansur Yavaş'ı aday göstermek olacaktır. Kararsız ve artık Artık AKP çok oldu diyen kitle otomatikman oraya gidecektir. Ama muhalefet HDP'ye şirin görünme sevdasına girince ve aday olarak Halkın istemediği bir Kemal Kılıçdaroğlu aday gösterilirse. Kararsız seçmen otomatikman AKP'ye kayacaktır. Hatta KK karşıtı bir kitlede AKP'ye oy verebilir.

  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt

    hocam herşey bu kadar basit aslında. ama inanılmaz bir şekilde kendi kitlesine aykırı hareket ediyorlar. ben cidden kahroluyorum artık. canımı sıkmaya başladı bu durum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hdp daha önemli

    Cumbur çünkü her türlü yuzde 50nin altında

    İlk turdan isi bitirmenin yolu hdp desteği bu çok açık 6li masa + hdp + hdpnin kurdugu sol ittifak bir araya geldi mi yuzde 50+1 oyu almak ilk turda mümkün

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

    Kemal Kılıçdaroğlu bu oyunu bozar merak etme sen...


    Gidern kendisi aday olur. Üstüne HDP ile ilgili kendi seçmenini bile kızdıracak açıklamalar yapar. En olmadı Türban der Din diyanet der ABD der bir şey bulur seçimi ikinci tura bıraktırır.


    Not: İlk Turda HDP'nin aday göstermeyip direkt CHP'yi desteklemesi halkta ters teper. AKP bunu tepe tepe kullanır bakın kimler kimlerle beraber diye. Üstelik HDP'nin kapatma davası seçim öncesi sonuçlanacaktır bence.


    Not2: HDP aslında eli mahkum. Erdoğan karşısında kim olursa olsun ona oy verecek. Muhalefetin ona şirin görünme çabasını anlamıyorum. HDP yönetimine Ana avrat sövseler bile gene Erdoğan karşısındakine oy vereceklerdir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0zkanK. -- 5 Ocak 2023; 4:16:24 >
  • Tabi hdp. Kürtler full hdpye oy verse ana muhalefet partisi olurlar. Referandum ve önceki seçimlerde akp doğu oyları sayesinde kurtardı. Diyarbakır chp %1,5 ama akp ve hdp diğer tüm oyları süpürüyor.

  • Hangi seçmene giderler, şimdi düşünmedim ama haysiyet daha önemli. Haysiyet en önemlisi. Sırf muhafazakar seçmene yaranmak için uyduruk vals hassasiyeti yaratıp "vay Kemalist rövanşizm" bilmem ne diyemezsin. Kürt seçmene yaranmak için Türklüğe hakaret yağdıramazsın, Türklüğü silemezsin, güneydoğulu Kürt'e beleş elektrik vaadi veremezsin. Oy gelirse gelir, gelmezse Hindistan'daki Sikkim denen yere.

  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt
    Mansur Yavaş ın kürt seçmeninde karşılığı yok, Eski ülkücülerden olması negatif unsur
    İmamoğlu kürtlerin gözünde daha önde..
    Olay bu noktada tıkanıyor , her kesimden oy alabilecek muhalefet çok zor

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • man utd kullanıcısına yanıt

    Özellikle HDP seçmeni kimi koyarsa koysun muhalefet oy verecek. Siz ne yaşıyorsunuz gerçekten ! Adamlar Erdoğan'a mı oy verir mesela Mansur Yavaş aday gösterilse ! Tıpış tıpış gidip gene Mansur Yavaş'a oy verecekler.

  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt
    Çok cahilsin
    https://www.yenisafak.com/amphtml/gundem/hdpden-mansur-yavas-icin-net-mesaj-asla-ama-asla-oy-vermeyiz-3892255

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • En son cumhurbaşkanlığı seçimine bakarsanız kim önemli anlaşılır.

    "AA'nın Seçim 2018 tablosunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranının yüzde 53, Muharrem İnce'nin oy oranının yüzde 26, Meral Akşener'in oy oranının yüzde 12, Selahattin Demirtaş'ın oy oranının yüzde 7, Temel Karamollaoğlu'nun oy oranının yüzde 1 ve Doğu Perinçek'in oy oranının yüzde 1 olduğu görüldü"

    HDPnin yüzde 7 oyunu kenarda tutarsak Erdoğan yüzde 52 Altılı masa 39 oy almış oluyor.

    Sizce matematik ne diyor burada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • man utd kullanıcısına yanıt

    HDP'nin sözüne göre siyaset üretenler. HDP ne derse kabul edenler sabah akşam HDP'ye selam çakanlar mı akıllı oluyor şimdi ?


    Lafta öyle diyecekler tabi. ( Çünkü Mansur Yavaş'ın onlar için eğilip bükülmeyeceğini isteklerini yapmayacağını biliyorlar.)


    Siyaset oyun kurma veya oyun bozma sanatıdır. Muhalefet Mansur Yavaş'ı aday gösterse ne yapar HDP mesela ? Gidip Erdoğan'ı nı mı destekelr ? Sende biliyorsun ki TIPIŞ TIPIŞ Mansur Yavaş'a oy verirler. Daha önce ANKARADA verdikleri gibi.


    Ama bazıları siyaseti cesurca yapmıyor. Aman kızdırmayalım aman küstürmeleyelim aman HDP'yi eleştirmeyelim aman HDP'yi dışlamayalım derken muhalefet zorla Kemal Kılıçdaroğlu'nu adayı gösterip zorla seçimi kaybedecekler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0zkanK. -- 7 Ocak 2023; 19:19:56 >
  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt

    Kürtlerin Erdoğan'dan kopma nedeni MHP ile ortak olmaları. Şimdi sen direkt MHPli birini aday yaparsan Erdoğan'a koşa koşa oy vermezlerse bile kötünün iyisi deyip verirler. Hele bir de kapalı kapılar ardından seçim sonrası Demirtaş serbest diye bilgi sizarsa görün o zaman.

    Seçim meydanına çıkınca "Ey Yavaş ne diyorsun sen benim Kürt kardeşlerim hakkında" vb dediğinde Mansur Yavaş'ın eveleyip geveleyeceğini herkes biliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-43CAFBB96 -- 7 Ocak 2023; 19:16:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Asıl sorulması gereken soru şu, 6 lı masa hdp yi iplemezse hdp liler gidip rte yemi oy atacak?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yok abi muhalefet kafaya koymuş zorla gene seçimi kaybedecem diyor. Aynen bu mantıkla devam edin ne diyeyim...


    Kemal Kılıçdaroğlu fanlarının uydurduğu argümanlara inanıyorsunuz hemen. Mansur Yavaş'a Kürt seçmen oy vermez ! Eee o zaman 12 yılda 10 seçimk kaybeden 75 yaşındaki Kemal Kılıçdaorğlu aday olsun nasıl mantık ama ?


    Ankarada nasıl verdi HDP seçmeni Mansur Yavaş'a neden aday göstermediler karşısına mesela ! 2023'te de aynısı olur 3-5 laf ederler öf püff ederler ama TIPIŞ TIPIŞ gidip oy verirler. Tabii muhalefet kazanma şansı olduğu için onu aday yapmayacaktır o ayrı.


    Not: Ben seçimlerden önce HDP'nin kapatılacağını veya kapatılmasa bile seçim yardımına el konulup bir çok isme siyasi yasak geleceğini düşünüyorum. Kapatma davası olan bir HDP kendisini kapatmak isteyen AKP-MHP ittifakına oy atar Mansur Yavaş aday olursa demek resmen akıl tutulması bana göre.


    HDP kendisi için en iyi adayı isteyecek tabi mesele ülke için en iyi aday kim ona bakmalı muhalefet. Bu mantıkla masada yüzde 1 oyu bile olmayan partilerden kendileri için en iyileri istiyor. Ve 10-15 vekillik 2-3 bakanlık Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı NE VARSA İSTİYORLAR. Kaliteli siyaset vermeden alma sanatıdır. Ama CHP gördüğüm kadarıyla bol keseden herkese veriyorda veriyor. Hatta kendine bile almıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0zkanK. -- 7 Ocak 2023; 19:32:15 >
  • 0zkanK. kullanıcısına yanıt

    Tersten sorayım. Mesela HDP seçime 1 ay kala kapatıldı. Aday da Mansur Yavaş peki ona bu soruldu. Ne cevap verecektir sizce?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.