Şimdi Ara

Enjeksiyon İçin Onam Formu İstenmesi -Devlet Hastanesi-

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün bulunduğum şehirin hastane aciline gittim ve enjeksiyon bolumunun onunde bu formları gördüm daha önce de gıderdım ama ılk defa gördüm


    riskleri sıralamışlar, her türlü riski sorumlulugu okudum anladım ben alıyorum dıye form duzenlemısler ımza attırıyorlar atmazsan enjeksiyon yapmıyor enjeksıyon ıcın hastalar beklerken kendı aralarındada bunu soyluyorlardı vurmuyor ımzalamak lazım vs dıye



    bacagında hissizlik kaybı kalıcı vs gibi riskler yazılmış peki ama



    adam yanlış yere iğne yapıcak sorumluluğu niye hasta almak zorunda, neye göre bu imzalatılıyor bu olmadan enjeksiyon yapmam deniyor ? Görünce şaşırdım bu ülkede vatandaşı koruyan kanun çıkmazmı anlamıyorum birde özel firmaların yaptıgı üye olurken iletişim bilgilerine ulaşma kullanmaya izin ver yoksa üye olamazsın sözde bilgilerde yayılmayacaktı kullanılmayacaktı reklam amaclı vs adam ızın vermezsen gıremezsın dıye zorunlu kılıyor sacmalık bıtmıyor


    aradıgım kadarıyla yurt dısı hastanelerınde kalcadan ıgne ıcın bır ızın onay formu göremedim bu nasıl vatandaşın ustune sorumluluk yıkmak daha neler gorucez şaşırıyorum




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BOLDVIPER -- 9 Kasım 2022; 0:27:44 >







  • Sizden alınan onam, tedavide dikkat edilmesi gereken tüm tedbir ve özene rağmen gelişebilecek komplikasyonlar içindir. Aynı ihtimal az bile olsa milletin leblebi gibi yuttuğu antibiyotiklerde de var. Yalnızca burada risk fazla.


    Eğer enjeksiyon neticesinde sakat kalırsanız, burada uygulama hatası veya gereken özen gösterilseydi önlenebilecek bir durum ise tazminat hakkınızı engellemez. Yazılı onam daha çok bilgilendirme amaçlıdır. Kimse henüz doğmamış olan maddi ve manevi tazminat hakkından önceden feragat edemez.

  • Her girişimsel işlemin az ya da çok bir komplikasyon ve bir riski vardır böyle durumlar yaşandığını da biz bilgilendirilmedik bilgilendirseydik yapmazdık demesinler diye kendilerini yasal olarak korumaya alıyorlar.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • DoğanGörünümlüToros kullanıcısına yanıt

    evet anlıyorumda hastaya rısklerı yazarak kabul ettırmelerını saglamak neden ?


    hasta enjeksıyon sonucu sakat kalırsa tazmınat almasına engel olmaz mı bu formu ımzalaması

  • Tüm aşıları kapsıyormuş.

    Bahanesi de bu:


    Enjeksiyon İçin Onam Formu İstenmesi -Devlet Hastanesi-


    https://www.attyiz.biz.tr/haber/saglik-bakanligi-her-enjeksiyon-uygulamasi-icin-yazili-onam-alin-14379



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Omega Speedmaster -- 9 Kasım 2022; 1:28:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • BOLDVIPER kullanıcısına yanıt

    Sizden alınan onam, tedavide dikkat edilmesi gereken tüm tedbir ve özene rağmen gelişebilecek komplikasyonlar içindir. Aynı ihtimal az bile olsa milletin leblebi gibi yuttuğu antibiyotiklerde de var. Yalnızca burada risk fazla.


    Eğer enjeksiyon neticesinde sakat kalırsanız, burada uygulama hatası veya gereken özen gösterilseydi önlenebilecek bir durum ise tazminat hakkınızı engellemez. Yazılı onam daha çok bilgilendirme amaçlıdır. Kimse henüz doğmamış olan maddi ve manevi tazminat hakkından önceden feragat edemez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 9 Kasım 2022; 10:6:54 >
  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    bılgın olsn enjeksıyon sonucu kalıcı hareket ettırememe rıskın var dıye yazmıs altına ımza atmıssın nasıl önceden feragat edemezsın ?



    bılgılendırıcı olsa yazının sonuna anlatılanları anladım , bana yapılan ıslemı kendım ıstegım ile yaptırıyorum tarzında ımza alınmaz


    yalnızca bılgı formu verılır imza talep edilmez yarın sakat kalan bırıne hastane, bız sakat kalabılme rıskın var dedık oda kabul edıp ımzaladı dıyememesı ıcın sebep ne dıyorum? sen daha cok bılgılendırme amaclıdır dıye ustun koru cevap vermıssın hukuksal baglamı yok bu soyledıgın sozun

  • Adamın yaptığı hatayı kim ödesin?

  • Kalçadan yapılacak enjeksiyon yeri 4 parçaya bölersek, dış ve üst yerdir. Çünkü buradan siyatik sinirin geçme olasılığı çok düşüktür. Ancak tıpta her şey 2*2=4 olmadığı için siyatik sinirin buradan geçtiği kişiler de var. Bu nedenle size bu form imzalatılıyor.

    Eğer siz de bu şanssız kesimdenseniz, siyatik siniriniz hasar görebilir dolayısıyla his kaybı yaşayabilirsiniz. İmzaladığınız bu form ile bu riskin varlığını kabul etmiş oluyorsunuz. Yani böyle bir durum olursa bir hak iddia edemezsiniz.


    Fakat bu şu anlama gelmemeli:

    Eğer genel kabul görmüş lokasyon dışındaki bir yere enjeksiyon yapıldı ve siz bu durumdan zarar gördü iseniz, ya da enjeksiyon sırasında aşırı bir acı hissetmeniz, bunu da belirtmenize rağmen enjeksiyona devam edildiyse, bu durum malpraktise girer ve bu durumda hakkınızı arayabilirsiniz. Bu formu imzalamış olmanız bu hakkı aramanızı, dava açmanızı engellemez.





  • bir nörolog olarak kolay kolay im yaptırmam kaba etten,sinire denk gelebilir,gayet olası birşey,ağrı kesici,grip için vs acile gitmeyin

  • BOLDVIPER kullanıcısına yanıt

    Orada ne yazarsa yazsın doğmamış haktan feragat edilemeyeceği hukukun genel prensibidir. Yani üstün körü bir cevap değil doğrudan hukuksal bağlamı olan bir yorum yaptım.


    Üstelik bahsi geçen hak vücut dokunulmazlığına ilişkin bir hak olduğu için herhangi bir yere imza atmanız o hakkı istediğiniz gibi sınırlayabileceğiniz anlamına gelmez. Maddi boyutun dışında hakkın özüne zarar verecek rızaları göstermenize hukuk izin vermez. Bu hakkın vazgeçilemez niteliğinden doğar. Örneğin çok acı çektiğiniz bir tedaviden dolayı dayanamayıp acısız bir ölüme razı olduğunuza dair 100 kere imza attığınız bir onam formuna istinaden hiçbir sağlık çalışanı sizin isteğinizi yerine getirmez. Zira ötenazi mutlak surette yasaktır. Bu nitelikte bir hakkın maddi suretle korunmasına yönelik talebiniz de önceden sınırlanamaz. Sonradan ise maddi talepler yönünden vazgeçmeniz mümkündür.


    Bu vücut dokunulmazlığına dair haklar dışında da aynıdır. Evlenirken ilerde boşanma halinde nafaka talep edilemez diye bir sözleşme yapsanız da boşanma halinde gayet tabi nafaka talep edebilirsiniz.


    Ayrıca imza her durumda bir sözleşmenin kurucu unsuru olması sebebiyle gerekli değildir. Onam formunu aldığınıza dair ispat vasıtası olarak da sizden istenebilir. Size imzasız bir kağıt parçası verdiklerinde kamu idaresi bununla alakalı bir uyuşmazlıkta size karşı aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirdiğini nasıl ispat edecek? İmza attım öyleyse bu bilgi formu değildir diye bakamayız.


    Hocam Özetle; herhangi bir tıbbi müdahale vücut dokunulmazlığınıza dair bir eylem niteliğinde olduğundan hukuka uygun olabilmesi için sizin rızanız aranır. (rıza aranmayan haller de mevcut) O yüzden onam formunu ayrı bu tedavi bakımından doğacak riskler için aydınlatma formunu ayrı ayrı imzalatabilirler. Ama genelde rıza ile onamı aynı formda alıyorlar.


    Bu sebeple rıza alınmasına rağmen aydınlatma yükümlülüğü yerine getirilmemiş ise tedavi tıbbın gereklerine uygun olduğu halde de zarar doğurmuşsa belli şartlar altında tazminat talep edebilirsiniz.


    Hem rıza alınmış hem aydınlatma yükümlülüğü yerine getirilmiş ise ancak tedaviyi gerçekleştirenin hatası veya ihmali halinde tazminat talebiniz vs. olur. Ayrıca cezai sorumluluk doğar.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 10 Kasım 2022; 15:51:12 >




  • BOLDVIPER kullanıcısına yanıt

    Sağlık ile ilgili işlemlerde bilgilendirilmiş rıza formu - onam formu hukuki sorumluluktan kurtulmak için alınmaz.

    Bu formlar, hekim hatasında hekimi korumaz.

    Peki neden alınıyor, hemen her türlü tıbbi işlemin komplikasyonu mevcuttur. Hekim işini doğru yapsa da bazı sorunlar gelişebilir. Şöyle düşün bir otobüse bindin ve yola çıktın, karşı şeritten gelen aracın şoförü uyudu ve senin bindiğin otobüse çarptı ve bir kaza oldu. Senin bindiğin otobüsün şoförünün bu kazada hiç kabahati yok. İşte bu tür kazalara komplikasyon deniliyor. Veya senin bindiğin otobüsteki şoför hata yaptı ve kaza oldu, bu da hekim hatası yani malpraktis. Her otobüse bindiğimizde bu ihtimalleri biliyor muyuz - evet az çok biliyoruz. Sağlık ile ilgili meselelerde başımıza yolda ne gelebileceğini bilen kaç kişi var? Eğer kaza olmasa ulaşacağımız yere ulaşırız, peki kaza olursa? Onam formları yapılacak müdahalelerin riski olduğu yönünde bilgilendirmesi ve hastanın bu işlem için rızası olduğunu belirtir. Eğer ki yolda kaza olursa şoförü korumaz, şoförü koruyacak şey işlemi yaparken kurallara uyduğunu belgelemesidir.


    Mesela kataraktı olan bir hasta iki gözü de neredeyse görmüyor, göremediği için duvara tutunarak tuvalete gidip gelebiliyor, ameliyata alındı ve bir kaza gerçekleşti. Hasta eskisine göre artık çok iyi görüyor, duvara tutunmadan yürüyebiliyor ama iyileşme döneminde bir kaç ameliyat daha olması gerekti, canı yandı vb. Hasta şikayetçi oldu hekim soruşturulurken ilk bakılan şey bu onam formu olur. Çünkü hasta soruşturma sırasında şöyle bir şey diyebilir, ben görmeyen halime razıydım, bir süre canım yandı, bir kaç ameliyat daha olmam gerekti vb, doktor da bu konuda beni ameliyat öncesi bilgilendirmedi. İşte bu durum olursa hekim hastaya diğer soruşturma haricinde rızası olmadan işlem yapma sebebiyle soruşturma geçirir. Ancak onam alındı ise soruşturma hekim acaba bir hata yapmış mı yoksa bu önlenmez bir problem mi araştırması yapılır?


    Her insanın işiadik siniri aynı yerden geçmediği için kalçadan iğne olurken hekim - hemşire hatası olmasa bile felç kalma riski vardır. bu şekilde bacağı felç olan birisi ileride benim bu konuda bilgim olsa idi ben iğne yaptırmazdım diyebilir. Bu durumda hekim-hemşire her şeyi doğru yapsa bile rızasız işlem yapmaktan soruşturma vb geçirir.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.