Şimdi Ara

Mutfak için kaçlık Sigorta almalıyım?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
2
Favori
1.269
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba

    bir odayı silbaştan mutfak yapmaya karar verdik.


    Yeni mutfakta 6 adet priz bulunmakta.


    Sigortanın birinde bunlar olacak:

    1Buzdolabı + 1 derin dondurucu + MiniFirin (her zaman çalışmayacak haftada 2-3 belki)




    2.sigortada ise:

    2 adet tezgah üstü priz (kettle+blender mutfak aletleri bildiğiniz çalışacak) + Setüstü ocak çakmaklığı + Bulaşık makinesi



    kaç amper sigorta almalıyım 16A ikisine yeter mi? (ayrı ayrı) B tip mi olmalı ?




  • 16 x 230 = 3680W


    Prizler B16 A olmalı ve her bir prize bağlayacağınız cihazların gücü bunu geçmemeli, geçiyorsa B20 A sigorta takın, asla daha yükseğini takmayın yoksa kabloları yakarsınız. Hatta mümkünse 20A taktığınız prizde sigorta panosuna kadar biraz daha kalın kablo kullanın.

  • bu sigorta işimi görür mü ? 3Ka değere sahip



    https://www.hepsiburada.com/viko-otomatik-sigorta-1x16a-3ka-3vtb-1b16-p-HBV000002BNLU

  • McSlaty M kullanıcısına yanıt

    Merhaba. Priz hattı için bu sigorta uygundur. kA (kiloAmper) olarak belirtilen değer kısadevre kesme kapasitesidir. Linye hatları için 3kA uygundur.


    Saygılarımla...

  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    3000amper x 220v = 660 bin watt ediyor,

    çok yüksek bir değer değil mi bu hocam ?

  • limbesh kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam. Bu kısadevre akımıdır. Kısadevre esnasında kısadevrenin gerçekleştiği iki potansiyel uç arasında (faz-faz , faz-nötr , faz-toprak vs.) akımı sınırlayacak tek unsur enerjinin geldiği iletkenin empedansı olduğu için kısadevre esnasında duruma göre ilgili hattan binlerce amper akım akabilir.

    Yani örneğin 20 ohm dirence sahip bir rezistans düşünelim.

    Gerilim/Direnç = Akım formülünden (V/R=I) : 220/20 = 11 Amper akım akacaktır.

    Ancak kaynaktan gelen elektrik akımı bu tarz nominal akım akışına sebep olacak herhangi bir yük,sınırlayıcı unsur üzerinden değil de direkt iletken üzerinden kaynağa geri dönecek olursa (kısa devre gerçekleşirse) arada akımı sınırlayacak tek şey kısadevre akımının aktığı iletkenin empedansı olduğu için ve bu değer de genel olarak düşük seviyelerde olduğu için kısadevre esnasında yüzlerce,binlerce amper akım akabilmektedir. Nitekim kısa devre meydana geldiğinde koruma aygıtlarının işini yapmaması sonucu kabloların,panoların yanıp kül olma sebebi de budur. Oluşan kısa devre akımı, ilgili ekipmanların kapasitesinin çok çok üstünde olduğu için bu ekipmanlar da aşırı miktarda ısınarak alev alıp yanmaktadır.

    Bu nedenle sigorta vb. ekipmanların 3kA 4,5kA 6kA 10kA gibi kısadevre kesme kapasiteleri bulunur. Bunlar otomatik sigortalar için geçerlidir. Daha büyük yükleri besleyen kompakt şalter,açık tip şalter gibi elemanların kısa devre kesme kapasiteleri 25kA,55kA gibi yüksek kapasitelere ulaşabilmektedir. Özellikle elektrik dağıtım şebekelerinde çokça kullanılan NH Bıçaklı Sigortalarda ise bu değer 80kA 100kA 120kA gibi oldukça yüksek değerlere çıkabilmektedir.

    Selektivitenin (seçicilik) doğru yapılması adına sigorta kutusundan sayaç panosuna doğru kısadevre kesme kapasitesi yükselecek şekilde kesme kapasitesi seçilmelidir.

    Örneğin linye hatlarına 3kA kullanıldıysa ana sigortanın 6kA olması kısadevre meydana geldiğinde kısadevrenin meydana geldiği linye sigortasının atması yerine gereksiz yere ana sigortanın atmasını önleyecektir.

    Saygılarımla...




  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Değerli cevabınız için teşekkürler.

    Değil 3000 amper, 30 amperde, 40 amperde atsa (evdeki sigorlarımız gibi) daha güvenli olur gibi düşünmüştüm ben.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 1 Ekim 2022; 20:3:22 >
  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Ben teşekkür ederim.


    Evlerde kullandığımız sigortalar da birer termik-manyetik koruma elemanıdır. Bu bağlamda örneğin 16A B tipi bir sigorta,kendisi üzerinden 80 A akım geçtiğinde devreyi gecikmesiz olarak,hemen açacaktır (sigorta atacaktır).


    Bu aşırı akım korumasıdır.


    Bir de kısadevre koruması vardır ki bu da kA değeri ile ifade ettiğimiz kısımdır.


    Örneğin kısa devre esnasında 3kA kesme kapasiteli sigorta,6kA kesme kapasitesine sahip sigortadan daha önce atacaktır. Ayrıca kısa devre esnasında 6kA sigortanın alacağı hasar daha az olacaktır. Çünkü kesme kapasitesi daha yüksektir. Bunun sonucunda tali hatlarda kullanılması gereken sigortanın kesme kapasitesi daha düşük,ana hatlarda daha yüksek olmalıdır ki selektivite (seçicilik) doğru yapılmış olsun.


    Örneğin 6mm² kesitli ana kolon hattının kısadevre esnasında geçirebileceği kısa devre akımı, 1,5mm² kesitindeki aydınlatma sorti hattının kısa devre esnasında geçirebileceği akım değerinden daha fazladır.


    Çünkü iletken kesiti arttıkça iletken direnci azalır (birim zamanda akacak olan elektron için daha yüksek yüzey alanı elde edildiği için). Bu durumda daha kalın olan kablodan daha yüksek kısa devre akımı akacaktır. Bu nedenle özellikle abonelere elektrik dağıtımı yapan hatların başında yüksek kısa devre kesme kapasitesine sahip NH bıçaklı sigortalar kullanılır.


    Tüm bunların özeti olarak aşırı akım kesme kapasitesini yorumlamamız gerekirse örneğin 16 Amper B tipi bir sigorta 80 Amper (Nominal akımın (16 Amperlik sigorta ise nominal akım değeri 16 Amperdir) 5 katı değerde devreyi gecikmesiz olarak açacaktır.


    Tekrar madde halinde yazarak daha kolay anlaşılır hale getirmem gerekirse ;


    B tipi 16 Amper bir sigorta,nominal akım değeri olan 16 Amper değerinin 5 katı kadar yüksek akım değerinde gecikmesiz olarak atacaktır. 16x5 = 80 Amper olduğuna göre bu sigortanın bağlı olduğu hattan 80 Amper geçmesi halinde sigorta gecikmesiz olarak hemen atacaktır.


    C tipi 16 Amper bir sigorta,nominal akım değeri olan 16 Amper değerinin 5 katı kadar yüksek akım değerinde gecikmesiz olarak atacaktır. Bu yönüyle B tipi sigortaya göre daha yavaş karakteristikli bir sigorta olarak anılır. 16x10 = 160 Amper olduğuna göre bu sigortanın bağlı olduğu hattan 160 Amper akım geçmesi halinde sigorta gecikmesiz olarak hemen atacaktır.


    Bu bahsettiğim detaylar ilgili sigortanın hemen atacağı değerleri vermektedir. Yani yukarıdaki örnekten yola çıkarsak 16 Amper B tipi sigorta 80 amper akımdan daha düşük değerlerde atmaz anlamına gelmiyor. 80 Amper değerinde "hemen" atar demektir.


    Mutfak için kaçlık Sigorta almalıyım?

    Yukarıdaki tablo,sigortaların açma eşiğini belirtmektedir.


    "In" yazısı nominal akım anlamındadır. Yani 16 Amperlik bir sigortadan bahsediyorsak nominal akım değeri 16 Amperdir. 25 Amperlik bir sigortadan bahsediyorsak nominal akım 25 Amperdir.


    Nominal Akım değeri 16 Amper olan bir sigorta nominal akımın (16 Amperin) 1,13 katı fazla akım çekilmesi halinde takriben 1 saatten uzun süre içerisinde elektriği kesecektir. Yani 16 Amper B tipi bir sigortadan 18 Amper akım çekmeniz halinde bu sigorta 1 saat veya bir miktar daha uzun süre sonunda elektriği keser.


    Diğer akım değerleri ve sigorta tiplerinin açma eşiği için tablodan yararlanabilirsiniz.


    C tipi sigortanın gecikmeli oluşu 1 milisaniye civarı ve 1 milisaniyeden kısa süre içerisinde elektriği keseceği zaman oluşan zaman farkından kaynaklanmaktadır.


    C tipi sigortadan da daha yavaş olan D tipi sigorta ise nominal akımının 20 katı fazla akım çekilmesi halinde elektriği hemen kesecektir.


    Örneğin 16 Amper D tipi bir sigorta 320 Amper akım çekilmesi halinde devreyi beklemeksizin hemen açacaktır.


    D tipi sigortalar kalkış esnasında çok yüksek akım çeken,yük altında kalkış yapan motor vb. elemanları beslemek için kullanılır. Böylelikle sigorta kalkış esnasında çekilen yüksek akımı arıza olarak algılamaz,gereksiz yere atmaz.


    Bu açıklamanın özeti olarak,sigorta aşırı akım koruması özelliğinin gereği olarak nominal akımının üstünde akım çekilmesi durumunda elektriği kesecektir. 3000 Amper,6000 Amper gibi kesme kapasiteleri aşırı akım değil,kısa devre meydana gelmesi halinde devreyi açabileceği eşik değerini belirtmektedir.


    Örneğin 16 Amper bir sigorta aşırı akımda atabilmek için devreden 3000 Amper geçmesini beklemez,tablodaki akım-zaman bağıntısına göre elektriği keser. 3kA bir sigorta ise kısa devre akımı 3000 Ampere kadar olan devreleri kısa devre esnasında sağlıklı bir şekilde enerjisiz bırakabilir.


    Saygılarımla...





  • klima5505 kullanıcısına yanıt

    Cevaplarınız için teşekkürler.

    Fakat ben gene anlamadım vs derken aradığım cevabı önceki yorumunuzda buldum,

    "Nitekim kısa devre meydana geldiğinde koruma aygıtlarının işini yapmaması sonucu"

    yani "aşırı akım koruması varken neden kısadevre koruması takıyoruz" sorusunun cevabını merak ediyordum.

  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Rica ederim. Daha ziyade termik koruma ile birlikte manyetik korumanın kullanılma sebebi kısa devre gibi manyetik koruma gerektiren durumlarda devreyi bir an önce açmaktır (elektriği kesmektir).




    Aşırı akım koruması bir termik korumadır.




    Sigorta içerisinde bulunan bimetalik (iki farklı metalin birleşiminden oluşan) iletken,aşırı akımın meydana getirdiği ısı sonucu bükülür ve sigortanın atmasını sağlar.




    Yani iki farklı metalin birleştirilmesi ile oluşturulan iletken bir parça,sigortanın içerisinde bulunmaktadır. Aşırı akım çekilmesi halinde genleşme katsayısı farklı olan iki metalden oluşan bu iletken parça,aşırı akım çekilmesi halinde ısınarak birleşim yerinden bükülür ve sigortanın atmasını sağlar. Bu termik koruma kısmıdır.




    Manyetik koruma ise sigortanın içerisine yerleştirilen bir bobin vasıtasıyla gerçekleştirilir (otomatik sigortaların içerisinde hali hazırda bulunur).




    Manyetik koruma da kısa devre gibi çok yüksek akımların sigorta üzerinden geçmesi sonucu oluşan manyetik alan ile mıknatıs etkisi göstererek sigortanın içerisinde bulunan kontağı (açma-kapamayı yapan hareketli parçayı) kendine çekerek sigortanın atmasını sağlar.




    Kısa devre korumasının da termik koruma yöntemi ile yapılmamasının en büyük sebeplerinden biri,




    1-Termik elemanın ısınması zaman alabilir,kısa devre olan hattın enerjisiz bırakılması gerekenden daha uzun sürede gerçekleşebilir,sigorta geç kalabilir (milisaniyelik bir gecikme bile önemli sonuçlar doğurabilir).




    2-İkinci ve en önemli,en etkili sebep ise aşırı akımda bimetal eleman bükülerek koruma sağlarken, kısa devre esnasında akan akım çok daha yüksek seviyede olacağı ve buna bağlı olarak açığa çıkan ısı da çok yüksek seviyeye ulaşacağı için oluşan bu ısı sigortanın içerisinde bulunan kontakları (ayrılabilir,elektriğin kesilmesini ve tekrar verilebilmesini sağlayan hareketli parçaları) birbirine kaynatarak sigortanın elektriği hiç kesememesi gibi büyük bir soruna yol açacağı için kısa devre koruması sıcaklığa bağlı (termik) korumaya emanet edilmek yerine çok daha hızlı tepki süresi sunabilecek olan ve kontakların ısınmasını beklemeyerek devreyi güvenli bir şekilde açmaya fırsat tanıyan manyetik korumaya emanet edilmiştir.


    Mutfak için kaçlık Sigorta almalıyım?

    NH Bıçaklı Sigorta gibi kontak içermeyen,eriyen telli sigortalar ise içerisinde kontak bulundurmadığı için tüm korumasını termik olarak yapmaktadır.


    Saygılarımla...





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.