Şimdi Ara

Türkiye Ekonomi Modeli Vaadini Gerçekleştiremiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
824
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şu anda içinde bulunduğumuz dönemde bir ekonomi modelidir gider, nedir bu model;

    Faizleri düşürüp firmaların, işletmelerin kolay ve ucuz krediler almasını sağlayarak ekonomiyi büyütmek, ekonomi büyüdükçe istihdamı artırmak ve istihdam artışıyla beraber üretim ve ihracat artışı sayesinde dış ticaret açığını kapatmak. Böylece bu denklemdeki olumsuz yan etkiler olan kur ve enflasyon artışı da zamanla giderilecek.

    Formül kısaca böyle.


    TCMB politika faizi 2021 4. çeyreğinden itibaren düşürülmekte, planın başlama çizgisi burası;

    Büyüme, istihdam ve ihracat artışı az veya çok sağlandı. Ama dış ticaret açığı kapanmadı, aksine rekor kırdı. Çünkü ithalat, ihracattan kat kat fazla arttı, çünkü bizim ihracatımızın çoğu da ithalatla sağlanıyor ve enerjide de neredeyse tamamen dışa bağımlıyız, doğal kaynak çıkarmıyoruz..


    Denklem burada tıkanıyor zaten, 4. şart olan dış ticaret açığını kapatmak gerçekleşmediği için sıra kur ve enflasyonu düşürmeye gelmiyor. Benim şahsi düşüncem bu durumun burada tıkanmasıdır.

    Çünkü bu planı devreye sokmak için öncesinde yıllarca hazırlık yapmak gerekirdi, 20 yıla sahiptiler ama bir hazırlık yapılmadı ve plan uygulanırken de hukuk, insan hakları, özgürlükler vs. düzgün işlemeliydi (yabancı yatırımcı bunlara bakıyor) eğer bunlar olsaydı şimdi ABD'ye, Avrupa'ya yapılan üretim tesisi yatırımları, haberlerini her gün okuyorum, bize yapılırdı. O da olmadı işte bu yüzden..


    Böyle giderse enflasyon ve kur daha da artacak gibi, üzgünüm 


    Dış ticaret dengesini betimleyen bir grafik:



    Dr. Barış Esentwitter
    “Enerji faturası ile dış açık artıyor; -Temmuzda ihracat % 13,4 artarak 18,5 milyar $, ithalat % 41,4 artarak 29,2 milyar $ -Ocak-Temmuz döneminde ihracat % 19,1 ve ithalat % 40,7 arttı -Ocak-Temmuz dönemi dış açık % 143 artarak 62 milyar $ üzerine çıktı…”
    https://twitter.com/barisesen/status/1564178233200975872?s=20&t=aH8nmZFucfVSwWgDiUCceQ







  • Bazı noktalarda akılları başlarına çok geç geldi, misal verilen kredilerin altın, dövize dönüşmesi, ticari kredilerin yatırım yerine arsa, araba vs. gitmesi. Şimdi yeni engellemeye başladılar ama iş işten geçti. Ekonomik plan namına hiçbirşey görünmüyor ufukta. Anı bile kurtarmakta fazlasıyla zorlanıyorlar, hatta kurtaramıyorlar.

    "Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var"
    Bu lafı hiç sevmem ama acı bir gerçek . Kimseyi karamsarlığa boğmak istemem ama rakamlar yalan söylemez.
    Türkiye de pek çok sistem yanlış işliyor ekonomi , hukuk , eğitim vs
    Toplum olarak da sıkıntılıyız. Şatafatı , gösterişi severiz . Torpil'i kendimize yada yakınımıza yapılınca severiz. Lüks araca binmeyen siyasetçileri ciddiye almayız , kibarlığı eziklik olarak algılarız daha neler neler. Sadece ekonomiyi değil zihniyetimizi de değiştirmemiz gerekiyor
  • Ocaktan Temmuza 7 ayda 62 milyar dolardan fazla açık vermişiz...


    Enflasyonda lideriz;

    Tunç Şatıroğlutwitter
    “Türkiye G20 ülkeleri içinde Arjantin'i geçerek enflasyonun en yüksek olduğu ülke olmuştur. Büyümeyle övüneceğinize bu ayıbınızı düzeltmeye bakın.”
    https://twitter.com/TuncSatiroglu/status/1564895649992163330?t=LuLhej-Cn7kPhMtmou99LA&s=19



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stableRevulation -- 31 Ağustos 2022; 11:48:12 >
  • "Kötü günler geride kaldı sırada daha kötü günler var"
    Bu lafı hiç sevmem ama acı bir gerçek . Kimseyi karamsarlığa boğmak istemem ama rakamlar yalan söylemez.
    Türkiye de pek çok sistem yanlış işliyor ekonomi , hukuk , eğitim vs
    Toplum olarak da sıkıntılıyız. Şatafatı , gösterişi severiz . Torpil'i kendimize yada yakınımıza yapılınca severiz. Lüks araca binmeyen siyasetçileri ciddiye almayız , kibarlığı eziklik olarak algılarız daha neler neler. Sadece ekonomiyi değil zihniyetimizi de değiştirmemiz gerekiyor
  • Yav hikaye doları 10 a düşürsünler yeni model bu derler karşılarındaki kitleye kitleyebildikler kadar kitliyorlar. Hiçbir politikaları yok ekonominin e sinden anlamıyor.
  • Düşük faizle üretimi ve istihdamı arttırmak bunların açıklaması. Ama düşük faiz gören var mı? 8-9 ay önce gösterge faiz daha yüksek olmasına rağmen bankalar daha düşük faizle borç veriyordu. Şuan %40'lar konuşuluyor. Ee %12 değil mi politika faizi? Faiz enflasyonun nedeni dediniz. Enflasyon düşmediği gibi faiz indirerek faiz bile düşmüyor.

    Neden faiz indirildiğini ben sana anlatayım.

    Günün birinde bir ekonomist, ekonominin kötü gidişatı yüzünden sıkıntınlıymış. Daha öncesinden bu işin eğitimini almış, piyasada çalışmış, sistemi bilen kişiler ekonomiyi yönetiyormuş. İyi yada kötü. Bu ekonomist demişki;
    Yav bunların patronu benim. Ben bunlardan üstün olmasam patron olmam. Demek ki ben de ekonomistim. Sonra herkesi koymuş etrafından ve ekonomist başbakan cumhurbaşkanı genelkurmay başkanı amiral general alaaddin olmuş. Olmuş ama dediğim gibi ekonomi kötü. Yazmış google'a ülkeler ve enflasyon. Bakmış bütün gelişmiş ülkelerde enflasyon düşük. Sonra bakmış hepsinde faiz de düşük. Hem de enflasyon oranlarından daha düşük. Dış ticaret açığı, cari açık vs hiçbir şey bilmediği için direkt düz mantık kurmuş.
    "Şimdi bu adamlarda enflasyon düşük, faiz de düşük. Enflasyonu düşürmek için direkt müdahale yapamayacaklarına göre... Herhalde bunlar faizi düşürdü. Faizi düşürünce enflasyon da düştü. Demek ki faiz sebep, enflasyon sonuçtur!" demiş.

    Zimbabwe'deki bu ünlü ekonomistin teorisi de burada doğru kabul edilmiş.




  • Bazı noktalarda akılları başlarına çok geç geldi, misal verilen kredilerin altın, dövize dönüşmesi, ticari kredilerin yatırım yerine arsa, araba vs. gitmesi. Şimdi yeni engellemeye başladılar ama iş işten geçti. Ekonomik plan namına hiçbirşey görünmüyor ufukta. Anı bile kurtarmakta fazlasıyla zorlanıyorlar, hatta kurtaramıyorlar.

  • Hele bir 2025'e kadar sabredelim ...

  • Ülke bitti omg dalga mi geciyonuz

    Avukata muhendise asgariyi dayiyorlar

    Böyle ekonomik model mi olur

    Cin modeli trde cok fena patladi ben diyim
  • Yeni Flaş Haber! Su ıslaktır.

  • Bu ülkenin sorunu ekonomik olmadı hiçbir zaman. Hep kültüreldi, ahlakiydi. Kimse vergi vermez, herkes kolay yoldan para kazanmaya uğraşır. Herkes birbirini kazıklar, politikacılar bile hırsızdır. Kamuya açık bir alanda karşılaşan iki kişinin birbirine sorduğu ilk soru mesleğidir ve ona göre birbirlerine muamele ederler. Saygı hiyerarşide altta olanın üstüne göstermesi gereken bir şeydir. O da zenginliğe göre belirlenir. İğrenç insan ilişkileri, şımarıklık, cıvıklık, asla ciddi olamamak gibi problemlerimiz var. Bu ülkede kentsel değil çok acil kültürel dönüşüme ihtiyaç var. Bir demir yumruğun gelip, tüm adaleti ve tıkır tıkır işleyen bir sistemi topluma dayatması lazım. Yol boşken bile kimsenin kırmızıda geçmeye cesaret edemeyeceği noktaya kadar. Ülke ali babanın çiftliği gibi cinayet işleyen bile iki gün sonra sokakta gezebiliyor. Devletin suçlunun sırtını sıvazladığı bir ülkeden ne hayır gelir?





  • Modelleri bilim adamları hazırlar, ortada ya tutarsadan başka birşey yok. Bunun adı illa model olacak ise ya tutarsa işte. Tutar mı tutmaz. Çünkü ekonomi dünyada özellikle Amerikalıların çok fazla kafa patlattığı bir alan. Youtube'da bolca video mevcut adamlar 1970'lerde adeta ekonominin kitabına son noktayı koymuşlar, bundan ötesi yok demişler.

  • Halktan, reel ekonomiden kopuk olmaları bu tip saçma sistemlere inanmalarına sebep oldu. Bundan 3-4 sene evvel herkes”kriz var işler kötü” diyordu. Bir işletmenin karı <= işletme sermayesinin yıllık mevduat faizi idi. Bugün KKM ile karşılaştırmak dahi anlamsız. Bu nedenle kredi çeken kimse işyeri yatırımı yapmayı düşünmedi bile. Ancak ne hikmetse herdaim gayrimenkul kalan tüm sistemlerden daha çok kazandırdı. Haliyle çekilen kredilerin devlete millete fayda sağlayacak yatırıma akmasını beklemek de saflık oluyor.

    Bence bu dönemin üzerimizde bıraktığı en yıkıcı etki gayrimenkul yatırımı alışkanlığı olacak. Günün birinde her şey güllük gülistanlık olduğunda dahi gayrimenkul yatırımı alışkanlığı devam edip piyasadaki nakit akışını etkilemeye devam edecek (burada yanlış yatırım yapıp zarar eden küçük yatırımcılar olacak demiyorum, sistem balon halinde devam edip gerçek yatırımlara finansman bulmayı engelleyecek)




  • Türkiye AB nin düsük faizli ekonomi modelini uyguluyor.

  • _turbo_ kullanıcısına yanıt
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.