Şimdi Ara

Ev Sahibinin Kiraya Yüzde %200 Zam Yapması Hakkında ( 5 Yıl Doldu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    5 yılım 2021 Eylül ayında dolmuştu, normalde %100 kira artışı aklımda idi yaparız diyordum ama ev sahibi arkadaş %200 zam istedi.


    Mevzuat farklı durumlar var okudum ama 5 yılı dolanlar için kesin bir bilgi bulamadım. Konu hakkında bilgi veren olursa çok makbule geçecek.




  • Mevcut kira bedeline %25 ekleyip yatırmaya devam edin. Bırakın gitsin kira tespit davası açsın ve 5 yıldan sonra tespit edilecek kiraya hakim karar versin.

  • Özkan kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler cevap için.
  • zxcx kullanıcısına yanıt

    Konutta %25 sınırı var

  • Kontrat bile olmadığı halde %25 yapan ev sahipleri ADAMLAR var bir de
  • Hic ugrasmaya can sikmaya ev sahibi ile gereksiz uzun diyaloglara girmeye gerek yok. Kira tespit davasi acin mahkemeden cikan sonuca hepimiz uyacagiz madem oyle diyeceksiniz.
    Mahkeme de eski kiraci oldugu icin rayic bedelden %25-30 falan az kira belirliyor genel olarak. Mahkemeden ne cikarsa herkes seve seve kabul edecek zaten.
  • öncelikle her sene yenilenen kontratla birbirini tekrar eden kontratlar faklı. sizin kontratınız hangisi onu bilmelisiniz. normalde bir kiraya en çok tefe/tüfe oranında zam yapılabilir. birbirini takip eden kontratsa eğer (yani ilk girdiğin yıl yapılan kontratta kira artış oranı yazar ve bu oranla birlikte her sene devam eder şeklinde bir ibare varsa) 5. yılın sonunda ev sahibi tefe/tüfe oranında zam yapmak zorunda değil. fakat daha üstü bir zammı da kafasına göre yapamıyor. rayiç bedel davası açıyor ben zarar ediyorum diye. bilir kişi geliyor evin gerçek kira bedelini belirliyor ve bunu kiracıya iletiyorlar bu şekilde yeni kira belirleniyor. ama her sene baştan kontrat yapılıyorsa 5 yıl doldu muhabbeti yok. 5 yıl son imzalanan kontrat baz alınarak belirlenir. ev sahibi aklınca uyanıklık yapıp her sene kafasına göre kira belirleyip kontrat imzalamışsa kendi bacağına sıkmış demektir çünkü 10. yılda evimden çık deme hakkı var bu süreyi her yeni imzaladığı kontratla başa sarmış oluyor.

    bu seneki kira artış oranları %25 ama yine de komik kalıyor. tefe/Tüfe oranında zam yapabilirsiniz ya da gönlünüzden geçen %100 zam yaparım işine gelmiyorsa mahkemeye başvur diyebilirsiniz. mahkemeye giderse mahkeme %25 der ve davayı kaybeder o yüzden gidemez. seninle anlaşmak zorunda. seçeneklerini sunun ya %100'ü kabul et ya da %25'ten yatırırım yasal hakkını aramak sana kalmış dersiniz.





  • kulga kullanıcısına yanıt

    Hocam gözden kaçan hususlar var sanırım. Arkadaşın beş yılı dolduğu beş yıldan sonraki dönem için kira tespit davası açarsa kira rayice göre belirlenir; o yüzden mahkeme % 25 deyip geçmez.


    Ayrıca her sene sıfırdan kontrat yapılması halinde ilk dönemin ilk yıl sayılacağına dair Yargıtay kararları olduğu için her sene kontrat yapıyorum kafam rahat denilemez.


    Konuyu açan arkadaşın sorusuna gelirsek; yasal orandan artışı yapıp ev sahibinin kira tespit davası açmasını bekleyebilirsiniz. Veya ev sahibiniz makul birisi ise yeni dönem kira bedelinde anlaşma sağlayıp yeni sözleşme veya en azından yeni dönem kira bedeline dair yazılı sözleşme yapabilirsiniz. % 200 değil mesela % 150 gibi eğer ikna olursa. Burda emsallerin ne kadar altında kaldığı önemli. Şahsen ben 3'te 1 oranında ödüyorken kendi isteğim ile % 100 zam oranında ev sahibim ile anlaşmıştım. Şu an bile yarı yarıya kalıyorum.





  • normalde kira tefe/tüfe oranında artar bu sene %25 diye kesin bir oran belirlendi yani özel bir durum olduğu için herkesi kapsıyor. iş yerleri için tefe/tüfe oranı devam ediyor benim bildiğim.

  • kulga kullanıcısına yanıt

    Beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde rayiç bedelin tespiti davası açılırsa % 25'lik üst sınır dikkate alınmaz. Bu sebeple artış oranını kabul etmeyen kiracıya karşı ev sahibi artışın emsallere uygun olduğunu düşünüyorsa % 200 de olsa %300 de olsa artırılmış kadar kira tespitini dava yoluyla isteyebilir.

  • bu sene hepsi için %25 yıl şartı yok

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.