Şimdi Ara

Emanet araba verildiğini belgelemek mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar başlıkta tam anlatamadım da, mesela bir adam bir yakınına emanet araba verdi, ölümlü kaza vs yapsa ve kaçsa ihale ruhsat sahibine kalıyor ya, aracı vermeden şu tarihler arasında emaneten verilmiştir gibi bir şey yazıp imzalansa hukuki bir geçerliliği var mı?
    Saçma ama merak ettim



  • Emanet araba verildiğini belgelemek mümkün mü?

    Böyle a4 e yazabilirsiniz tutanak halinde
  • Emekkk kullanıcısına yanıt
    Aynen yeterli oluyor
    Tanıdıkta önemli
  • İstediğin kadar belge imzalat.

    Araç kimin ? senin. Konu kapanmıştır.

    Emanet araba vermeyeceksin bu kadar basit.
  • Cezai olarak sorumluluktan kurtarır. Hukuki olarak sorumluluk devam eder.
  • xtx510 kullanıcısına yanıt

    şirket aracı ölümlü trafik kazası yaptı, şöför ile birlikte şirket sahibi de cezai müeyyideden kurtulamadı aldığı ceza söföre göre bayağı azdı ama neticede 1 yıla yakın tutuklu kaldı indirimlerle yattığı kadarıyla cezaya çarptırıldı neticede, üstüne üstlük şöförün hatasından bir de ölenlerin ailesine tazminat ödedi

  • quote:

    Orijinalden alıntı: degobar

    şirket aracı ölümlü trafik kazası yaptı, şöför ile birlikte şirket sahibi de cezai müeyyideden kurtulamadı aldığı ceza söföre göre bayağı azdı ama neticede 1 yıla yakın tutuklu kaldı indirimlerle yattığı kadarıyla cezaya çarptırıldı neticede, üstüne üstlük şöförün hatasından bir de ölenlerin ailesine tazminat ödedi

    Ortada cok buyuk bir acemilikler silsilesi var. Hukukcu arkadaslar aciklama getirecektir muhakkak
  • autindustry A kullanıcısına yanıt
    Neresini düzeltelim ki. :)
    Cezai olarak yukarıda da belirtildiği gibi şoförün kim olduğu önemli. Emanet verdiğiniz kişi çocuk değilse cezadan o sorumlu olur. Yeterki direksiyondakinin o olduğunu ispat edebilin. Bu araç içini ve dışını aynı anda kaydeden kamera ile de olabilir, yazılı belge de, mobese, plaka tanıma sistemi kamerası ile de yeterki direksiyondakinin o kişi olduğundan şüphe olmasın.

    Hukuki anlamda sorumluluk ise hem şoförde, hem aracın ruhsat sahibinde olur. Tazminat davası hem ruhsat sahibine, hem şoföre, hem de trafik sigortasına karşı açılabilir. Açılmasa bile bir şekilde tazminat sorumluya rücu edilir yani size dava açılmamış olması kurtulacağınız anlamına gelmiyor. Sorumluluğunuz varsa sigorta şirketi bu tazminatın varsa size düşen payını ister. Bundan ruhsat sahibi olarak kurtulmanın tek yolu aracın çalınmış olması(tabi aracın çalınmasını engelleyecek tedbirleri almış olmak şartıyla). Bu söylediklerim bireysel kişiler için ruhsat sahibinin sorumluluğuna ilişkin.
  • degobar kullanıcısına yanıt

    Farklı bir durum vardır. Yoksa tehlike arz etmeyen bir aracı emanet vermeniz sizi cezai olarak sorumluluk altına sokmaz. Verdiğiniz kişinin nitelikleri de önemli.

  • Emekkk kullanıcısına yanıt

    Hocam yanılıyorsun bu şekilde A4 kağıda değil peçeteye yazılıyor.  

  • Erzurum lu E kullanıcısına yanıt
    Aynen benim hatam,:P
  • Anlamadığım şey şu. Alan şahıs arabayı emanet aldığını red mi ediyor ki, emanet aldığına dair belge imzalatılacak? Adam emanet aldığını, veren de emanet verdiğini reddetmiyorsa böyle bir belgeye ne gerek var?


    Zaten emanet alınmayan araba ya habersiz alınmıştır ya da çalınmıştır!


    Üçüncü şık yok.


    Emanet aldığına dair belge imzalatmak çok saçma o yüzden. Sizi hukuken kurtaracak olan şey emanet verdiğinizi belgelemek değil, habersiz aldığını ya da çaldığını belgelemek olur ancak. Arabayı alan, habersiz aldım ya da çaldım demeyeceğine göre zaten emanet almak her durumda default olandır yani varsayılandır ve bunu da belgelemek anlamsızdır.


    Ama belgede şu tarihe kadar emanet verdim diye yazarsanız ve o tarihten sonra bir kazaya karışmışsa alan şahıs, belki o zaman böyle bir belge işe yarayabilir. Onun dışında böyle bir belge anlamsızdır. Onun da işe yarayacağının bir garantisi yok çünkü emanet alan sürenin karşılıklı mutabakatla sözlü olarak uzatıldığını iddia edebilir ve iş çetrefilleşir çünkü böyle bir belge imzalattığınızda ve araç zamanında teslim edilmediğinde polise gitmeniz gerekir. Gütmediyseniz zımnen sürenin uzatıldığını kabul etmiş sayılma ihtimaliniz var.

  • Şu kısmı ekleyeyim. Emanet araba verecekseniz ona göre düşünün verin.


    Emanet verdiğiniz kişinin ehliyetli, alkolsüz olduğunu varsayarak %100 kusurlu olarak karıştığı bir kazanın maddi külfetleri ruhsat sahibine yansır.


    Eğer trafik sigortanız ve kaskonuz varsa ve karışılan kazanın maddi boyutlarını bu sigortaların İMM'si karşılıyorsa, 3-4 sene müteakip sigorta yenilenmelerinde ödeyeceğiniz kazık fiyatlar hariç sorun yok.


    Ancak şöyle 4-5 milyonluk bir aracı pert ettiyse ve İMM'niz bunu karşılamaya yetmiyorsa kalan farkın kazayı yapanla birlikte ortağısınız. Araba zaten gitti de eviniz arsanız varsa haciz gelir. Maaşınıza haciz gelir.


    Bir atasözü var. "Emanetin peşinde kırk şeytan dolaşır" diye. Verene de alana da sözüm yok. Herkes kendi verdiği kararların sonuçlarını yaşar.

  • Bu tarz olaya taksilerden örnek verebiliriz. Bir taksinin karıştığı kazada, cezai olarak şoför bile sorumlu olsa (ki savcılık zorlarsa araç sahibi bile sıkıntı yaşar) hukuki yani maddi kısımda araç sahibi de sorumludur.


    Genelde de sürücünün üzerinde bir şey olmayacağı düşünüldüğü için çoğunlukla sürücüye dava bile açılmaz. Direk araç sahibine dava açılıp geçilir.


    Öyle kağıt imzaladım, sürücü ben sorumluyum dedi ile ise ancak ödediğiniz parayı sonrasında sürücüden geri alma ihtimaliniz olur.


    Emanet araç için hep şunu diyorum o yüzden; Aracımı emanet vereceğim kadar samimi isem zaten ben götürürüm, aracını isteyeceğim kadar samimi isem de beni götürmesini isterim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urugakhina -- 2 Ağustos 2022; 13:11:53 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.