Şimdi Ara

APC Girişli ONT'ye UPC fiber konektör taktılar...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
96
Cevap
0
Favori
3.703
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Elimde Nokia G-010G-Q / R model bir ONT var. Bu ONT cihazına Telekom fiber sonlandırma ekibi, SC/APC takmak yerine SC/UPC konektör taktılar. Nasıl takabildiler bilmiyorum. Herhalde SC/UPC konektörün ucunu kaynatarak modifiye falan mı ettiler? Pek dikkat edemedim çünkü o detaya. Ancak ONT'ye uzun vaadede zarar verebileceği ile ilgili bazı bilgiler edindim websitelerde. Doğru mudur? Hem ONT'yi değiştirmek zorundalar hemde konektör ucunu SC/APC takmak zorundalar, değil mi? Türk Telekoma bunun için başvurmalı mıyız?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 4 Ekim 2022; 18:8:50 >



  • Erdemciğim tamam anladık bu mevzulara ilgin var ve az çok da bilgi sahibisin. Ama her fırsatta nitwörk mühendisi kıvamında olduğunu belirtmene gerek yok. Ben şurada foruma kaydolalı 2 yıl bile olmadı, senin kaç kez nitwörk mühendisi yazdığını sayamadım. Tamam canım tüm forum ahalisi olarak anladık ki 2018de o gün santrale gittiğinde oradaki adam seni nitwörk mühendisi sandı. Vallahi billahi anladık ve inandık.
    Tamam yoldan geçerken dayılar seni çevirip "evladım sen nitwörk mühendisi misin?" diye soruyorlar. Eve gelen teyzeler sana "benim kız nitwörk mühendisi bir oğlan arıyor sizi bi baş göz edek" diyor. O kadar nitwörk mühendisisinki bütün nitwörk mühendisleri seni kıskanıyor, okey.

    İlgi çekme çabalarını da asperger teşhisine bağlayarak işin içinden sıyrılıyorsun, buna da tamam. Ama gözünü seveyim şu forumun içine daha fazla etme artık. Ne zaman girsem seni yeni birkaç terim öğrenmiş ve bunları cümle içinde kullanmak için can atarken görüyorum. Hakikaten nitwörk mühendisi olmak istiyorsan git bunun okulunu oku. Hangi bölüm nereden alıyor bilmiyorum da git bak işte. Yok ben okumam alaylı nitwörk mühendisi olacağım diyorsan da biz icazet verdik, sen hakiki bir nitwörk mühendisisin.

    Yani açtığın konulara şöyle bir göz atıyorum da "bakın ben biliyorum" diye haykıran bir elemandan daha fazlasını göremiyorum. Yok "TT upload hızını arttırsın", yok efendim "TT fiberde 1000/1000 simetrik hızlar versin", yok efendim "TT VDSL profillerini değiştirsin, vazgeçtim VDSL'i iptal etsin tamamen FTTH'a dönüştürsün" vs vs...
    Sen "TT şöyle yapsın böyle yapmasın, TT uçsun kaçsın" diyince bunlar gerçekleşecek mi? Gerçekleşeceğine ihtimal veriyorsan teşhisin aspergerden öte bir şey olsa gerek. Elbette gerçekleşmeyecek. E daha ne diye forumda anlamsız konular açıp duruyorsun be mübarek? Bildiğini belli etme çabalarından daha fazlası değil maalesef.

    Bak yukarıda bir arkadaş bir sürü terimle bir şeyler yazmış. "Şu devrelerde şöyle olur bunlarda böyle olur" demiş. Ben hiçbir şey anlamadım mesela. Ama şunu anladım ki senin ONT'ye giren uç çok da problem edilecek bir şey değilmiş. Herkes defalarca "sorun yok dalgana bak" yazmış. Burada verilen cevaplara güvenin yoksa ne diye soru sorup duruyorsun? Kendi kaynağını kendin bul ve sorularının cevabını oralarda ara. Git seni nitwörk mühendisi sanan adama sorularını sor. Ha "olmaz illa da uygun konnektör istiyorum" diyorsan TT binasına gidip "benim konnektörümü değiştirir misiniz" diye rica et. Hatta nitwörk mühendisisin ya konnektörü ve soyma pensesini kendin al, işini kendin hallet.
    Al sana uygun fiyatlı ürünler de buldum bak.

    https://www.hepsiburada.com/wozlo-fiber-optik-siyirma-aleti-sivri-agizli-pense-fiber-optik-cfs-3-tel-siyirici-kablo-soyucu-3-disli-p-HBCV00001JGZD3

    https://m.n11.com/urun/fiber-optik-gpon-scapc-hazir-fast-connector-konnektor-3269305

    Dediğim gibi biz anladık ve inandık ki sen biliyorsun. (Bu arada kesinlikle bir nitwörk mühendisi kadar değil, acı gerçeği de söylemeliyim)

    Yani kendini bugün kaf dağında görürsen yarın bir gün hakikatle yüzleştiğinde canın yanar, bu sebeple bu kadar ters yazdım, senin iyiliğin için. ;)
  • Görüşünüz nedir?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    Fiber kablolar çok yaygın olmadığı için henüz pek anlayan yok sanırım. Yok mu yahu koca forumda bilen :)

  • apc ve upc konektörler fiziksel olarak aynıdır yalnızca uçları farklı, APC 8 derece açıyla bağlanır, UPC 90 derece diktir. son kullanıcı için fark etmez sonuçta verilen hızlar ortada ama long-haul gibi wdm devrelerde sıkıntı çıkartır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LGR9 -- 13 Ağustos 2022; 6:14:33 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • LGR9 kullanıcısına yanıt

    Pingi arttırmaz mı UPC kullanılması? Ayrıca APC daha verimli deniyor. -65 dB sinyal gürültü oranı varken, UPC'de bu değer 50 ila 45 dB... Ayrıca ONT'ye uzun vaadede zarar vermez mi? Yabancı kaynaklara baktığım zaman, UPC soketin, APC soketli ONT'lere giremeyeceği yazılmış çünkü uyumsuzmuş? Kaynatma işlemi mi yaptı bu teknik servis UPC sokete? Bir nevi uydurtmak için? Sağlıksız bir durum değil midir? Fiberden normalde bana en yakın sunucuda 1-2 ms ping beklerken ben 5-6 cıvarı ping alıyorum. Farklı farklı tuhaf durumlar ve sorunlardan ötürü artık hakikaten de network mühendisi olma yolunda ilerliyor gibiyim. APC/UPC'yi bile insan istemeden öğreniyor. Vay halimize. :D Ayrıca UPC'den daha beter olan "PC" bile var. Son kullanıcıların %98'i bu ülkede APC/UPC nedir bilmez muhtemelen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 12 Temmuz 2022; 20:11:3 >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    Şimdi mantıken şöyle bir durum var, sana bir ışık geliyor, bu ışığı ONT cihazı algılayıp tekrar ışık şeklinde cevap veriyor. Sen o soketin ucunu istediğin kadar farkı yap, her türlü bu ışık zaten anında iletilen bir şey, gecikmeye falan sebep olmaz. Senin gecikme almanın sebebi bağlı olduğun OLT makinasıdır.

  • miskindvd kullanıcısına yanıt

    OLT cihazının firmware yazılımını güncellemeleri mi gerekiyordur acaba? Nokia bir OLT kullanıyorlar. Nokia kötü mü? Yada eski model mi acaba? Ben taktıkları OLT cihazını yeni diye düşünmüştüm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 12 Temmuz 2022; 20:22:49 >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt
    sırasıyla, hayır, uzun devrelerde evet, hayır, soketler hazır gelir kaynatma işi kabloya yapılır. şehir içi bgp ya da fiber rotasını bilmiyoruz o yüzden bir şey demek güç. bir önceki mesajıma ek olarak; konektörlerin farklı olması seni etkilemez çünkü pon teknolojisi DL1310nm/UL1490nm lazerlerini kullanır, DWDM devrelerinde ise 0.10nm yani 100 picometre aralıklarla lazer kullanılır (1550.1-1550.2 nm gibi, 50Ghz spacing) o yüzden kafanı takma zamanına yazık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LGR9 -- 12 Temmuz 2022; 20:48:17 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    Aydın/Merkez'de TT FTTH kullanıyorum. En yakın sunucu İzmir'de. İzmir'de yaşayanlar bile 2ms alıyor. Aydın'dan da 2-3ms eklesen ortalama 5ms İzmir'e gayet normal ping değeri. Kuşadasında yaşadığını hatırlıyorum sanki. :)

  • ogulcanbb kullanıcısına yanıt

    Didim'de yaşıyorum.

  • LGR9 kullanıcısına yanıt

    ONT cihazına bağlı UPC soketi biraz yerinden oynuyor. Bu normal mi? Sanki gevşek gibi hareket ediyor. Mesela UPC'nin içini merak ettim ama çıkartmaya korkuyorum. UPC girişini çıkartsam kırılır mı? O kadar hassas mıdır fiber?

  • Bu kadar kafaya takmaya gerek yok. Bence kurcalamayin calisiyorsa. Zaten bir sorun oldugunda kirmizi isikla hata verir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    Bu kadar karıştırmayın UPC'nin içinde merak edilecek bir şey yok saç teli kalınlığında fiber kılı var işte ONT'ye takıldığında iletişim kuruluyor. Biraz oynaması normaldir herhangi bir sıkıntı çıkarmaz, zaten yerinden çıkarsa kendinizde takabilirsiniz ama sürekli çıkar tak yaparsanız OLT'nin içinde lazer algılayıcıya zarar verirsiniz. Kabloyu bükmediğiniz, takılmadığınız, bir yerlere sıkıştırmadığınız sürece kırılmaz. Cihaza herhangi bir hasar verirseniz Türk Telekom OLT ve kablo bedelini sizden tahsil etme hakkına sahip.

  • mustifb M kullanıcısına yanıt

    Fiber cihazların bu kadar hassas olmasının sebebi nedir? Konektör bile mi hassas? Birde birşey dikkatimi çekti, UPC yerine APC uç taktırtsak daha sağlam olmaz mı? Çünkü UPC ile fiber kabloya ek yapılmış durumda. UPC kablosu, fiber kablosundan daha da ince ve daha ucuz görünüyor. Kaynatılarak gereksiz bir ek yapmışlar sanırım. Bu eki kaldırıp, direk varolan fiber kabloya uç kaynatıp, APC taksalar daha sağlam olmaz mı? Birde birşey dikkatimi çekti, UPC pigtail'in poşetinin üzerinde şey diyordu sanırsam -0.15 dB loss falan diyordu. Yani tam kayıpsız değil sanırım? UPC'nin hafifte olsa dezavantajı var mı? Normalde diğer müşterilere APC takarlarken, bizim ONT'ye UPC takmalarının sebebi, elinde parça olmadığı için mi? Yoksa daha ucuz olduğu için mi?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erdem the mixer -- 13 Temmuz 2022; 20:30:9 >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    Gereksiz şeyleri kafaya takıyorsunuz gerek yok internetinizin keyfini sürün bakır kablo değil bu yok ek yaptım kayıp olacak yok rj45 ucu dandik kayıp olacak. Kablo bükülüp kırılmadıysa ve yapılan kaynak kötü değilse ışık cihaza ulaştığı sürece kaybınız olmaz. Birde belirtiyim fiber cihazları hassas cihazlar değildir hatta kablolarda içindeki fiber kılına ulaşmadıysan ufacık bükülmeye kırılacak şeylerde değil sadece dikkatli olunması için ekstradan önlem olsun diye göz korkutuluyor gibi birşey. Bilişim sektöründe çalışıyorum sunucu odalarındaki fiberlerin halini görseniz cat kablo bile dayanamayıp kopuyor bunlar hala taş gibi. sonuçta bir şekilde fiber kablonun kılını kırsanız normal cat kablo gibi siz ek yapamazsınız birinin gelip cihazla kaynak yapması lazım meşakatli iş




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi camel paketindeki camel -- 14 Temmuz 2022; 0:22:14 >
  • camel paketindeki camel kullanıcısına yanıt
    Fiber kablosu kırılan bazı müşteriler duydum. Onlar nasıl başardı kırmayı acaba?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Atlantis.net fiber bana Tenda HG6 n300 modem verdi sizce nasıldır bilgisi olan var mı.

  • camel paketindeki camel kullanıcısına yanıt
    Bu arada bağlı olduğum OLT cihazı hakkında detaylı bilgiyi nasıl öğrenebilirim? Router panelinden öğrenemeyeceğim kesin. ONT paneline ise bağlanamadım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Erdem otur oturduğun yerde, vallahi gına geldi. Yıllardır ADSL ile çile çekiyordun, fiberin geldi, şimdide yok upc mpc falan garip garip isteklerin var. Forum tarihinde böyle konu açan yok. Varsa bir sorunun TT ile halletmelisin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Erdem the mixer kullanıcısına yanıt

    OLT cihazından ne öğrenmek istiyorsun?

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.