Şimdi Ara

1 Temmuz Asgari Ücrete Büyük Zam Hatası ve Şimdi Olacaklar

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.466
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1 Temmuz'da asgari ücrete büyük bir hata yapılarak, 6 ay içinde 2. zam olan %30'luk zam yapılarak 5500 TL'ye yükseltildi. Bende çok yakın gelecekte ülkemizde yaşanacak olayları sıralayacağım;


    1. Bu zamla birlikte küçük esnaf ve kobiler ve hatta orta ölçekli işletmeler büyük işten çıkarmalara gidecek. 4 Temmuz pazartesi günü binlerce, on binlerce çalışan işsiz kalacak.
    2. Tüik'in açıkladığı resmi %11,2, reelde ise tahminim olan %40 olan işsizlik oranı da, bu yaz sonu %50'yi bulacak.
    3. İşten çıkarma yapamayan işletmeler ve firmalar ürünlerinde/hizmetlerinde büyük zamlara gidecek. Bu hafta sonundan itibaren market çalışanları fiyat etiketi basım ve değiştirmesine yetişemeyecek. A'dan z'ye minimum %30 zamlar sağlı sollu gelecek.
    4. Dünkü asgari ücret artışı öncesi Türkiye'de resmi %45, reelde ise asgari ücretle çalışma oranı %60'dı. Şimdi ise %70-75 bandına çıkacak.
    5. Mayıs ayının resmi %73, reel ise yıllık enflasyon oranı olan %160, yakında artık %200'ü geçecek ve ülke hiper enflasyona girecek.
    6. Böylelikle dünyada asgari ücretle çalışma oranında 1., enflasyonda ise Venezuela'dan sonra 2. olacağız.
    7. Bir asgari ücretli çalışanın işverene aylık maliyeti 7603 Lira oldu. Böylece bir çok işveren ve işyeri bu parayı Türk vatandaşlarına vermek istemeyecek. Bunun yerine onları işten çıkartıp, yerlerine yarı fiyatına ve kaçak çalışan Suri, Afgan, Paki, Türkmen vs. çalıştıracak.
    8. Bazı işverenlere ise Türk vatandaşı çalışanlarına maaşlarını eksik ve elden verecek. Mesela, çalışanın banka hesabına 5500 TL yatıracak fakat bu paranı içerisindeki 1250 TL'yi bana geri ver diyecek. İşine gelirse durumu yani.
    9. Cumhurbaşkanının açıklamasına göre asıl büyük asgari ücret zammı yılbaşında yapılacak. Böylece 2023 yılbaşından itibaren ortalama bir araba 1 milyon TL, ortalama bir ev de 3 milyon TL olacak.


    Kısaca arkadaşlar, bu zam haberi ile kasım ayında erken seçim olmayacağı da anlaşıldı. Kahin değilim fakat gerçekler bunlar. Türk halkını çok yakında gelecekte çok zor günler bekliyor. Allah öncelikle işsiz ve yeni mezun olup iş arayanlara, sonra da evli ve çocuklu ailelere geçim kolaylığı versin.




  • Hicbir sey olmaz

    İscisine 328 dolar veremeyen zaten isci calistirmasin omg dalga mi geçiyorsunuz
  • Bugün evden çıktım, asansörde bir yazı asılı. Aidatlara 1 Temmuz itibariyle %30 zam gelmiş.

    Eve geldim, 1 hafta kadar önce yediğim tavuk dönerden söyleyeyim dedim. Ona da zam gelmiş. 3/4 ekmek arası döner 28 liradan 33 liraya çıkmış. Söylesem mi söylemesem mi diye düşündüm bayağı ve söylemedim. Büyük ihtimalle evdeki bayat ekmeğe işyerinde yemeyip de eve getirdiğim ufak tereyağı ve reçeli sürüp yiyeceğim ve yatacağım.
  • AKP sayesinde avcı toplayıcılığa geri döneceğiz.

  • Çok değil birkaç sene içinde asgari almayan herkese varlıklı muamelesi yapılacak.


    Fakat şöyle bir durum da var ki asgariyi yükseltmemek de çözüm değil, bu sefer iyice yıkılacaklar. Asgari yükselince alım güçlerinin tamamen aynı seviyeye gelmesi birkaç ay sürüyor en azından. Sonunda daha da kötü duruma düşüyoruz ama diğer türlü ciddi açlık durumları başlayacak, AKP de bunu istemiyor, zira gerçekten aç kalırlarsa hiç beklenmeyecek insanların bile gözleri açılabilir.


    Sık sık asgariye ciddi zamlar geldiği için asgari alanlar kısmen daha az hissediyor farkı, bir süre düzenli düşüyor alım güçleri, aynı seviyeye gelip sonra yine hızla düşmeye başlıyor.


    Ama bu sırada asgari ücretin üstünde çalışanlar bu zamı almıyor, onlar çok daha fazla etkileniyor. Ben baktım her ay ortalama 800 lira daha fazla harcamışım bu sene.


    Bütün bu olanlar yavaş yavaş bizi komünizme doğru sürüklüyor, ama bunu bazı kitlelere söylesen linç ederler  

  • konu dışı ama bizim burdan farqin gross var. 400gr sucuk 10 liraya verdiler.10 tane aldım.yanlis mı yaptım? bimde benzeri 25 tl

  • Böyle bir şey olmayacak size katılmıyorum

  • 1 aya sonra ortalık iyice karışıcak bu yapılan zam hiç bir halta yaramaz, seneye tekrar yapacaklar zam, iş verenler yıl sonuna doğru kepenk kapatır geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RaymonD7 -- 3 Temmuz 2022; 10:17:49 >
  • bkz. inflation spiral

  • 5500 tl max. 2 aya eriyecek belki 2 ayı bile fazla söyledim. ülke gg wp. ülkeyi jeff bezos yönetse uçuşa geçerdik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meticulous -- 3 Temmuz 2022; 12:55:54 >
  • Form yine ekonomistlerle dolmuş taşmış

  • ozmenakif kullanıcısına yanıt

    Sizle aynı durumda olan milyonlar asgari ücret zammına karşı çıksa kişisel ve mesleki deneyime göre zam talebinde bulunsa reçel ekmek değil hergün %100 naturel sucuk yerdin.


    Hükümet/devlet almak istediği vergiyi para basarak tl'nin değerini düşürerek insanları fakirleştirerek alır.

    Asgari ücretin artması asgari ücret alan için değil hükümetin TL bütçesini dengelemek içindir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 3 Temmuz 2022; 14:58:55 >
  • kendi insanımızda da sorun var. maaşa daha zam gelmeden kafasına göre kendi ürünlerini zamlıyolar, herhangi bi kaynak hiçbişey yok. daha geçen gün niye LPG'ye zam gelmiyor diye kendini yırtan adam vardı. kendisi mazota 30 lira veriyomuş ve bizimm 10 liraya gezmemiz buna dokunuyormuş. bizene! almasaydın zamanında dizel araba zorlamı aldırdık?


    aynı olay yine araba piyasasında da var. ötv kaldırılmasını isteyen adama birisi "kalkmayacak. ben 800 bin verip aldıysam herkes bu parayı verecek" diye isyan ediyor. kendi yanmış, başkaları da yansın istiyor.


    yani kendi insanımızda sıkıntı büyük. kendimizin düzelmesi lazım.

  • Korkmayin iki haftaya hersey zamlanir ve mesele hallolur.
  • E asgari ücreti yarıya düşürelim bütün problem çözülsün madem. İstihdam artsın, işçi maliyeti azalacağı için ürünler ucuzlasın hayat bayram olsun.

  • Yirikalische kullanıcısına yanıt
    zor bir dönemden geçiyoruz. memur, doktor vs eskisine göre çok şey kaybetti. ama haklı bir adım.(zamdan bahsetmiyorum, azalan refahın bir kesimden; bir kesime; zaten az olan bazalini korumak için transferinden bahsediyorum. asgari maaşlı çalışanın hayatta kalması lazım ki çarklar dönsün.
  • tek masraf asgari ücretmi elektrik,doğalgaz,vergi yok sanki.

    2kat az bile daha ne zamlar gelecek...

    Size 5000de fazla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 5 Temmuz 2022; 20:11:4 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.