Şimdi Ara

Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.983
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle derdini seveyim diye düşünenlere katılıyorum ama bu konuyu açma gereği duydum. Burası hepimizin düşüncelerini dile getirdiği bir yer bu yüzden kimseye konu açmayın diye ahkam kesecek halim yok. Ancak bu uzun yol konuları hiçbir gerçeği yansıtmamaktadır, evet iyi kötü bir fikir sahibi olabilirsiniz ama 8 saatlik yolcuğun 8 saatini kamerayla izlemedikten sonra hiçbir veri elde edemezsiniz. BSFC grafiğine göre her aracın en verimli olduğu bir hız var. Benim aracımda mesela 86 km/saat ile en az tüketimi yakalamak mümkün. Bazılarında 82 veya 90 şanzıman oranına göre değişir.


    Örnek Araba: Range Rover 2.7 Sport. Bu araç 4 kişi + bagaj ile 2.8 tona ağırlığa sahip. Ben bu araç ile kasarak 400-500 km'de 7.5 litre ortalama tüketim elde ettim uzun yolda. Zaman zaman bastığım da oldu ama genelde sakin kullandım. Ancak şehir içi tek başıma en sakin sürüşle bile 12 litre altına düşemedim. Şimdi benim uzun yol konuma güvenerek biri bu aracı alsa şehir içi 14-15 litreleri düşmediğini gördüğünde ne yapacak?


    Örnek Araba: Ibiza Cupra 1.4 180 Beygir. Tek kişi ile beraber ağırlığı 1.25 ton civarı ağırlığa sahip oluyor. Şehir dışı yine 400-500 km'de 4.5-5 litre ortalama tüketim elde ettim. Yine ara sıra sollama amaçlı 140-150 çıktığım oldu sonra ayağımı çektim salına salına gittim. Bu araç da şehir içi en sakin sürüşle 8.5 altına düşemiyor.


    Konuyu uzatmamak adına sadece 2 araç ile örnekleme yaptım. Herkes kendi arabasının uzun yolda ne yaktığını ve şehir içinde ne yaktığını bilir. Siz de bu şekilde karşılaştırma yapabilirsiniz.


    Şehir içinden kastım İstanbul trafiği yani ortalama hız 25 ve aşağısı bunu hesaba katalım.


    Bugün açılan uzun yol konularında B sınıfı C sınıfı araçların 4-5 litre civarında olduğunu görüyoruz. Ancak uzun yolda araç ağırlığının, sabit ivmede bir etkisi yok. Her şeyi ideal kabul ettiğimizde otomobilin yakıtına etki eden 4 kuvvet var. Bunlar arasında yakıtı en çok etkileyenler Eğim ve İvmelenme kuvvetleri. Şimdi uzun yolda sabit ivme kabul ettiğimizde yine ideal şartları düşünürsek şanzıman, aktarma organları kayıpları vs bunları katmıyorum sabit ivmede ağırlığın bir etkisi yok. Bu yüzden Range Rover ile sakin sürüşte 7-8 litrede dolaşmak mümkün.


    Peki şehir içinde ivme sabit gidebiliyor muyuz? Sürekli dur kalk yapıyoruz ağırlık burada çok önemli hale geliyor. Bu yüzden araçlar arasındaki teknoloji farkı ortaya çıkıyor, ağır araçların veya bsfc grafiğinin etkisini görüyoruz.








  • zaten bu verilerin birçok farklı etkene bağlı olarak değiştiğini bilmeyen varsa, bırakın güvensin


    benim aracım da uzun yolda şehir içinden daha fazla yakıyor, çünkü şehir içinde ev iş arası 25 km, dur kalk yok, rampa yok, 90'ı geçmem, giderken 1 trafik ışığı var dönüşte o da yok, trafik de olmuyor.


    şehir içi 6,3'e kadar düşüyor ortalama ama uzun yolda 110-120 gidince bundan fazla yakıyor,


    aracı aldığımdan beri ortalamam da (25.000 km) 6,9lt/100km bunu söyleyebilirim ama bu araba ortalama bu kadar yakıyor diye, ortalama hız verisi de 55 civarı olmalı




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arif -- 28 Haziran 2022; 17:10:23 >
  • pek çok değişken, pek çok faktör var bu uzun yol tüketiminde..




    marmaristen yeni geldim..




    araç 1.2 vti (3 silindir) benzinli elysee...klimasız 2 kişi + bebek + fullbagaj 100 km hızda ortalama 4-4.5 litre tükettim..




    göze hoş gelen bu değerler klima açınca ve sadece 20 km daha fazla hızla yani 120 ile rahatlıkla ortalama 7.5 litreye çıktı




    bir başkası aynı aracı aynı hızlarda tek kişi kullansaydı daha az, bir başkası 5 kişi + bagajla kullansaydı daha büyük tüketim değerleri olacaktı.

  • şehir içinde genelde Polo ile hareket etmeye çalışıyoruz, park derdi, yakıt ekonomisi felan... yılda 1-2 uzun yolum oluyor...


    ben sene arabanın Egr+Dpf'sini iptal ettirdim (Ömrü dolmuş)

    yakıt daha'da düştü... çok sakin kullanan biriyim...


    bu resim 29 Ekim 2021 tarihli Bolu-İstanbul dönüşü ...

    dönerken 1 saat süre ile 70-90 arası geldim sakin sakin

    bu değeri gördüm araçta 3 kişi + Bagaj... :) ama tabiki referans olmasın

    genelde 3.5LT - 4.2LT arası geziniyor...


    gel gelelim şöför değiştiğinde aynı araba 6.5-7LT'leri dahi görüyor...


    tamamen ayağınızın ayarı ile ilgili bir durum tüketim :)


    sayısız araçla yol tecrübem var işim gereği...


    istediğin dizel arabaya momentumunu koruyarak az yaktırabilirsin...

    Benzinli araçlarda ise son teknoloji araçlarda



    POLO 1.4 TDI 1 saat sakin sakin...


    Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin


    Corolla 1.8 Hybrid Şehiriçi Dur Kalk 1 saat boyunca...

    Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin


    Renegade 1.6 MJET - Ortalama kullanım 6.5LT


    Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin




  • Uzun yol var uzun yol var.

    Ben Karamandayım, memleketim Konya, hanımın memleket Mersin.

    Şehir içi 6 - 6.2 litre civarı yakıyorum, 6km git 6km gel az trafik düşük hız, düşük devir genel olarak bu şekilde.

    Konyaya giderken dümdüz yolda 4.5-5 arası yakıyorum.

    Ama gel gelelim Mersin yolu 6'yı geçiyor, hele aracın biraz viraj dönme kabiliyeti varsa vay halinize.

    Memleketler yakın olunca sürekli gidiliyor.


    O yüzden ben ayrım yapmıyorum benim için önemli olan karma tüketimdir o da 5.7-5.8 civarı oluyor(bu kış 6.5 ortalama ile bitti hiç sıfırlamadım ekim-nisan arası).


    Not: Kia Ceed 1.6 dizel otomatik.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BenjaminGreen -- 22 Haziran 2022; 14:5:5 >
  • Zaten onun için bir aracın şehir dışı ya da şehir içi tüketimine değil, uzun dönem karma tüketime odaklanmak gerekir. Uzun dönem olması özellikle önemli çünkü yaz ve kış tüketimleri arasında fark oluyor. O yüzden sadece bir kaç yüz kilometrelik karma tüketim verileri dahi yanıltıcıdır, sayacı resetlemeden aracı en az bir kaç bin km kullanınca gerçek tüketim ortaya çıkar.

  • Bence yakıt tüketimini etkileyen hesaba katılmayan çok faktör var.

    Yakıt tüketimine dikkat eden biri değilim ama uzun yolda genelde daha çok yakıyorum, muhtemelen uzun süre yüksek süratten dolayı.

    Kendi aracım 3.0 CRD 6 silindir net ağırlığı 2306kg geçiyor, İstanbul trafiğinde ve uzun yolda hemen hemen aynı rakamlarda dolaşıyorum 9,5-11lt çok çok yoğun mesela cuma günleri 13.1lt.

    Eşimin aracı 1.2 TSI motor ve 2016 dan beri bizde, onunla da çok yol yapmışımdır. Şehir içi en yogun trafikte dahi Tuzla-Acıbadem 6.5lt üstünde görmedim. Yer yer sıkışık akan trafikte 5.5lt. Uzun yolda ise max gördüğüm 6.1lt ki buna kısa süreli de olsa 206km hızı görmüşlüğüm ve ortalama 500km nin %40 ından fazlası 150km hız üstünde seyir halindeyken.

    Bende 8-9lt altına inemiyorum diyenleri pek anlayamıyorum, nasıl yakıyorsunuz okadar.

  • Benim gibi güzel güzel yazana güvenirim ben. Multijet konularına çok yazmışımdır mesela, uzun yıllar kullandığım 1.3 astra 90a sabitlerseniz 3.8 litre/ 100 km yakalamak mümkün, 100-110 aralığında makul bir sürüş ile 4.5 litre civarı yakıyor fakat düşük hacimli motorla uzun yolda yüksek hız yaparsanız 5.5 - 6 litrelere anında çıkarsınız diye. Şehiriçi + soğuk motor + kısa mesafe ile 10 litreye çıktığını da söylemişimdir. Biri gelip 3 saatte istanbul-ankara yaptım, araba senin dediğinden fazla yaktı derse ben zaten ona cevap verme gereği duymam, ciddiye almam.

  • 800 km uzun yol verisi 85 km sabit hiz
    Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin

    Dipnot
    Sinop şartlarinda 9 litreyi hic gormedim bu koca yurekli transitle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Torlak Kemal kullanıcısına yanıt

    Uzun yol konularinda bunu paylasan olmuyor. Yani guzergah bile cok etkili. Yine ortalama bir veri icin ayni guzergahin gidis ve gelisi ayni olacak sekilde ayni kosullarda kullanilmasi lazim. Yine de uzun yol verisi sehir ici karakteristigini hic yansitmiyor bana kalirsa.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cji kullanıcısına yanıt

    Yanlis anlamayin ama uzun yol ve İstanbul sehir ici trafiginde ayni litreleri tuketmeniz imkansiz. Yani uzun yolda 160'tan asagi inmiyorsaniz belki ama sakin kullanimda sehir ici ozellikle İstanbul trafigi ile uzun yol imkni yok.


    İstanbul trafiginden kastim is cikis saatlerinde kitlenen saatlerde.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheCaliph_ -- 22 Haziran 2022; 15:0:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her at sahibine gore kişner derim...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence yakıt tüketim değerleri şu 3 grupta incelenmeli:


    1-Şehir içi

    2-Şehir dışı

    3-İstanbul içi


    Zira İstanbul en kalabalık şehrimiz olabilir ama nüfusun kabaca sadece % 20-25 ' i yaşıyor. Geriye kalan %75 lik kesim (Ben de dahil) şehir içi benzinli araçla (0,9 TCE ve 1.5 corolla CVT) anadolu şehirlerinde 5 ila 5,5 l/100 km yakıyorum deyince İstanbul' da yaşayan arkadaşlar hemen imkansız yalan söylüyorsun diye ortalığı ayağa kaldırıyor.

  • TheCaliph_ kullanıcısına yanıt

    İstanbuldaysanız gelin beraber deneyelim. Cuma akşam 18.00 Tuzla-Acıbadem yapalım ortalama 26km ve bu ara Yalova tersaneye gidiyorum ortlama 54km ama Kuzey Marmara otoyolundan gidiyorum bomboş oluyor, uzun yol sayılmaz da fikir verir. İkisinde de eşlik edin bana. İkisinde de aynı rakamı hatta boş olan da bir tık daha fazla yaktırayım.

    İsterseniz aynı Tuzla-Acıbadem yolunu gece gidelim 3.8lt ile tamamlıyım. Sakin kulllanım ile.

    Bahsettiğimiz araç 1.2 TSI, 7. vites nefesi 92km gibi bitiyor. Düz mantık olarak düşünsek 26km yolu 1 saatte dur kalk gidince mi daha çok yakar yoksa 120-130km hızla (atıyorum mesela İzmir en az 2-3 saat 130km ile gidiyorsun) mı.


    Bu arada o ekran değerlerinin de doğru olmadığını hepimiz biliyoruz değil mi.

  • Cji kullanıcısına yanıt

    3.0 CRDi konusmuyor muyuz? Ben kullanirsam gelirim. Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun Yol Tüketim Konularına Güvenmeyin  O her türlü yakıyor, şehir içi dışı otopark farketmeksizin.

  • 1. 6 atmosferik benzin lpg megane aracım var. Normalde yakıt tüketimi pompa verisi şehir içi 12 litre şehir dışı 8-9 litre karışık da 10 litre civarında. Ama son üç gündür yüz km civarı 70-80 le hep düz yolda sakin kullanıyorum şuan yol bilgisayarımda 5.7 litre gösteriyor ortalamayı. Şimdi ben konu açıp megane lpg de 5 litre yakıyor desem kim inanır. Eğer biri size abartılı yakıt tüketimi verisini sunarsa siz onu ikiyle çarpıp o şekilde hesaplayın direkt kafa rahat olsun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.