Şimdi Ara

İfade Özgürlüğü: Türkiye vs Batı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
853
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Konuyu forum bazında ele alacağım. Ele almadan da Türkiye'deki en özgür forumun burası olduğunu (Bildiğim kadarıyla, her foruma üye değilim) belirmekte de fayda var.


    Karşılaştırma yapacağım forum 2017'den beri üye olduğum Bitcointalk forumu. Forumu, Bitcoin'i yapan Satoshi Nakamoto kurmuş. Bugün şartlar biraz değişmiş olsa da koin çıkartan biri için forumda ilgi görmek belki de milyon/milyar dolar demek. Aynı şekilde ilgi görmemek=projenin çöp olması demek. Forumda İngilizce dışında Türkçe'nin de dahil olduğu 21 dil için bölüm var. Türkçe bölümde Türk yöneticiler var. Orada da siyaset dahil diğer konular açılıyor. Üst seviye forum üyeleri imzaya reklam alarak Türkiye şartları için çok ciddi paralar kazanabiliyor.


    2017'den beri o forumda bırakın cezayı uyarı bile almadım. Alanı da görmedim. (Mutlaka ana avrat söven oluyordur. Ceza da alıyordur ama ben ikisini de hiç görmedim) Ben öyle şeyler yazmam da mesela görüyorum adam balina için kadın satıcısı anlamına gelen ******* balinalar yazıyor. Ceza, uyarı falan yok. Birisiyle bir konuda tartışmam oldu. Hakaret küfür falan yok ama karşılıklı cahillik suçlaması oldu. Arka arkaya mesajlar atıldı. Forum yöneticisi konuyu kitledi. Cezayı bırakın, uyarı bile yok. Konuyu yanlış bölüme açtığım oldu. Ne üyelerden ne yöneticilerden uyarı yok. Yönetici sessizce konuyu ilgili bölüme taşıdı.


    Demokrasi uygulamasına bir örnek. Yönetici satış bölümüne yazmış: "Son günlerde hemen her konuda satış baltalama hakkında birçok tartışma yapılıyor ve mesajlarınız raporlanıyor. Burada satıcılar ürünlerine istedikleri fiyatı biçmekte serbest olduğu gibi alıcılar da konulara yorum yapmakta serbesttir. Gelecek olumsuz yorumlardan rahatsız oluyorsanız satışınızı başka kanallardan gerçekleştiriniz." Kısacası yönetici diyor ki, sen nasıl özgürsen, konunu okuyanlar da senin gibi özgür. işine gelmiyorsa demokrasinin ifade özgürlüğünün olmadığı forumlar var. Git konunu oraya aç.


    Demek istediğim o ki ülkece katetmemiz gereken çok yol var.


    Not: Birine cahil veya o anlama gelen bir şey söylemek bile hukukumuzda hakaret kabul ediliyor ve ceza veriliyor. Milletvekilleri halk arasından seçiliyor. Halkı temsil etmesi, her kesimden insan olması için mesela öğrenim şartı ilkokul. Milletvekilleri bu yasaları çıkartıyor ve yargıçlar yorumunu yapıyor. Yapılan yoruma göre de askerde birbirine parmak atanlar, arkadaşıyla şakalaşırken babası belli olmayan anlamındaki sözü şaka niyetine kullananlar... (Örnekleri uzatmaya gerek yok. Hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz konuşmaları duyuyoruz. Küfürlü konuşmayanlar askerde, iş yerinde çok önemli gördüğü kişilerin ağzının bozukluğunu görünce şaşırıyordur) İşte o kişiler vekil olunca hakaret yasasını çıkartmış ve yargının yorumuna göre birine cahil demek bile hakaretmiş. O sebeple forum yöneticilerine de çok kızmamak lazım.








  • Batıda woke/sjw eleştrisi yapanlara gayet de faşist davranılıyor sosyal medyada. Örneğin Amazon ve Disney alakasız woke içerikleri eleştiren çoğunluğa alienate tekniği uyguluyor, hatta farklı eleştirilerde bile lafı evirip çevirip ırkçılığa, toksikliğe, homofobikliğe getiriyorlar. Hiçbir şekilde hata kabul etmiyorlar. Bir yapım başarısız ise sebebi "toksik fanlar" oluyor.
    En azından eğlence sektöründe ifade özgürlüğü olmadığını söyleyebilirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye'de meselelere "AKP'yi desteklemiyorsan CHP'lisin" ya da "CHP'yi desteklemiyorsan AKP'lisin" şeklinde bakıldığı için iki tarafı birlikte eleştirenler troll yaftası yemekten kurtulamıyor. İnsanlar taraf olmaya ve kutuplaştırılmaya, ötekileştirilmeye zorlanıyor. İfade özgürlüğünü ve demokrasiyi ağır biçimde yaralayan bu olumsuz tutum, 12 Eylül döneminden bu yana hiç bu kadar şiddetli hissedilmemişti.

  • Twitter'da teröristin biri bana sinkaflı küfür etti ve hesabı şikayet ettim, gelen cevap: "istersem bu kişiyi engelleyebileceğim ve böylece onun twittlerini görmeyeceğimi" söylediler ve 1 saat bile ceza vermediler, daha sonra Amerikaya kaçan azılı bir fetöcü teröriste "hadi lan oradan totoş" dediğim için 2 buçuk dakika içinde hesabım kapatıldı. Twitterın sahibine daha ağır sövsem bile bu kadar hızlı tepki gelmezdi. Doğusu ya da batısı yok maalesef, söylediklerin o platformun işine geliyorsa ifade özgürlüğü vardır, gelmiyorsa faşizmin dibini gösterirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elturco78 -- 19 Ağustos 2022; 13:2:33 >
  • elturco78 E kullanıcısına yanıt

    Böyle berbat dünyaya çocuk getirmemek en iyisi.

  • Batıda ifade özgürlüğü devletlere karşı garanti altına alınmıştır. Normal vatandaş, söylenilenden incinirse şikayet de edebilir, dava da açabilir.

    Ülkemizin özeti ise bu klasik lafta:

    İfade Özgürlüğü: Türkiye vs Batı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.