Şimdi Ara

10 Dakikada Şarj Olan LTO Piller

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
1
Favori
2.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;



    Bir video çektim ve 10 dakikada şarj olabildiği belirtilen LTO pilleri inceledim. Gerçekten kaç dakikada şarj olduğunu, bu akım değerinde maksimum kaç °C sıcaklığa ulaştığını ölçtüm.


    Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, Donanımhaber'de pil haberleri meşhurdur ve esprili bir dille karşılanır. Bu videodaki pil laboratuvar aşamasındaki bir pil değildir, ticari olarak kullanımdadır ve bende de mevcuttur.


    Bu pille ilgi bazı efsaneler anlatılsa da ben elimden geldiğince doğru yönlerini anlatmaya çalışıyorum.



    Test ettiğim pilin görseli şudur;


    10 Dakikada Şarj Olan LTO Piller


    Pilimizin tam adı; Yinlong LTO66160H - 2.3V 40 Ah Lithium Titanate Şarjlı Pil


    Pil 40 Ah kapasitesindedir ve datasheet'e göre kapasitesinin 6 katı kadar akımla şarj olabilir. Yani 240 amper ile şarj edilebilir.

    10 Dakikada Şarj Olan LTO Piller



    Bu durumda teorik olarak 10 dakikada şarj olması beklenir. (40/240=0,166 yapar, bunu da 60 ile çarparak dakikaya çeviririz 0.166*60=10 elde ederiz)


    Benim elimde 240 amperlik bir şarj aleti olmadığı için 200 amper ile şarj ettim ve 12 dakikada şarj olmasını bekledim.


    Şarj için bilgisayarlı bir test programım var ama görsel olarak da görebilmek için multimetre ve pensampermetre kullandım. Düzeneğim şu şekilde, görülen klipsler bilgisayarlı test makinesinin klipsleridir. Sağ üst köşede de termal kamera görüntüsü vardır.



    10 Dakikada Şarj Olan LTO Piller


    Videoda şarj olma süresini daha iyi görebilirsiniz. Yaklaşık 12-13 dakikada %99 seviyesinde şarj oluyor. Sıcaklık ise 50 °C'ye kadar çıktı. Maksimuma yakın bir şarj akımı için bu sıcaklık normal diye düşünüyorum.



    Bu pilleri şu şekilde değerlendiriyorum;


    1) Bu pillerle ilgili birçok efsane vardır, abartılı söylemler vardır, bunlardan farklı videolarda bahsettim. Ancak bu pillerle ilgili 3 durum vardır ki bunlar gerçektir ve bazıları deneysel olarak kanıtlanmıştır.


    a) Güvenlik

    Bu piller çok güvenlidir, matkap ile delseniz bile alev almazlar.


    10 Dakikada Şarj Olan LTO Piller


    Bu özelliği ile gerçekten öne çıkarlar, li-ion pillerin tehlikeleri ise ortadadır. (onları da doğru kullanırsak herhangi bir sıkıntı olmaz ama risk fazladır)


    b) Uzun ömür

    Bu pillerin 16000 çevrim, 25000 çevrim ömürleri olduğu belirtiliyor. Bu testlerle kanıtlayabileceğim bir şey değil, daha farklı imkanlar gerekli ama doğru kullanımda neredeyse 30 sene ömür sağlayacaklarına inanıyorum.


    c) Hızlı şarj


    Bu videoda hızlı şarj özelliğini incelediğimi düşünüyorum.


    _____________________________________


    Bu piller dünyanın en hızlı şarj olan pilleri değildir, Lifepo4 pillerin bazı çok özel modelleri (Headway gibi, 6 dakikada şarj olabilir) Turnigy Nano Li-Po pillerin bazı modelleri 4 dakikada şarj olabilir.

    Ama bu LTO pillerin hemen hemen tüm modelleri hızlıca ve güvenli şekilde şarj olabilir.


    Peki bu pilleri hızlı şarj edecek şarj aletini nereden bulacağız? Bu da oldukça zorlu bir iştir, 200 amper verebilen bir şarj aleti oldukça büyük olacaktır.

    Ayrıca burada 1 pili şarj ettik, 20-30 seri hatta 30 seri 10 paralel, 300 pilli bir batarya düşünelim, bunu da solar sistemde ya da farklı bir yerde kullanıyor olalım, bunu maksimum akımda şarj etmek için gereken şarj aletinin çıkış gücü kaba hesapla 174 kW'dır.


    Yani hızlı şarj olabilen pillere heyecanlanmak normaldir ama hızlı şarj aletleri de en az o kadar önemlidir.



    2) Bu piller Türkiye'de üretilmez. Çin'den ithal edilmesi ise yasak değildir. Bunlardan farklı videolarda bahsettim. Link şuradadır; https://forum.donanimhaber.com/lto-lityum-titanat-oksit-piller-hakkinda-dogru-bilgiler--148599476


    3) Bu pillerin çok iyi özellikleri olsa da her alanda kullanılamazlar, bir cep telefonu ya da elektrikli bisiklet için pek mantıklı olmazlar. Çünkü enerji yoğunlukları düşüktür, ayrıca ömrü telefon ömründen belki bisiklet ömründen uzun olur ve de çok çok pahalı olurlar.




    Kısa bir video ile burada hızlı şarj ile ilgili yazdıklarımı anlatmaya çalıştım, izlemek isterseniz buyurun;



    10 Dakikada Şarj Olan LTO PillerPil Adamyoutube
    Merhabalar; https://www.instagram.com/piladam1/ Bu videoda hızlı şarj olma özellikleriyle bilinen LTO pilleri test ettik. 200 amperle yaptığımız şarj işleminde batarya 12 dakikada doldu. Eğer 240 amperlik bir şarj aletiniz varsa 10 dakikada da doldurabilirsiniz. Bu pillerin çok önemli 3 özelliği vardır; uzun ömür, güvenlik ve hızlı şarj. Bu videoda hızlı şarj özelliğini denedik. Batarya maksimum 53 dereceye kadar ısındı. Bu kabul edilebilir bir değer. Hızlı şarj çok önemli olsa da pili şarj edebileceğimiz yeterli güçte bir şarj aletimiz yoksa bu hızlı şarj özelliğini kullanamayız. Örneğin bu pillerle 48 volt 40 Ah bir batarya yaptığımızı düşünelim. Bu bataryayı maksimum hızda yani 240 amperde şarj edebilmek için en az 15 kW'lık bir güç girişine ihtiyacımız var. Bu da oldukça yüksek bir değer. Örneğin evdeki herhangi bir prizle en hızlı şekilde şarj edemeyiz. Yine de pillerin hızlı şarj olabilme özelliğine sahip olması oldukça değerli. Bu pillerle ve diğer tüm pillerle ilgili sorularınızı yorumlardan veya Instagram'dan sorabilirsiniz. (Lütfen satış, fiyatlar veya üretim hakkında bir şey sormayın, çünkü bilgim yok, satış yapmıyorum, üretim yapmıyorum) LTO bataryalarla ilgili daha önce çektiğimiz videolar; 1) LTO Piller Türkiye'de https://youtu.be/jUVBS85kElE 2) LTO Batarya Kapasite Testi https://youtu.be/Syie6vQEX3c 3) LTO Batarya 200 Amper ile DEŞARJ! https://youtu.be/tsepyIGuFUw LTO Pil LTO Piller LTO Batarya LTO Bataryalar LTO Piller Türkiye'de #LTO #LTOpil #Ltobatarya #ltoTürkiye #ltoTürkiyede https://www.instagram.com/piladam1/
    https://www.youtube.com/watch?v=WtQpI46MOfY







  • Kendisi hayran olduğum pil çeşididir. Ama fiyatı da güzeldir. Güncel " 1 ADET " fiyatı nedir ?
  • Yararlı bir konu olmuş teşekkürler.

  • Hayran olduğum 2 pil çeşitinden biridir, ama fiyatı dolayısı ile diğer pile yöneldim, bize şimdilik lifepo4 yeter.

  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Selamlar, ben güncel zamanda almadım. 80 dolar civarı fiyatı vardı. Şu an 80-200 arası değişiyor.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt

    Maalesef fiyatları kötü. Lifepo4 birçok iş için optimum konumda.

  • piladam kullanıcısına yanıt

    Aslında fiyat şuanda çok yüksek. Ama kapasite, şarj deşarj akımı ve sağlamlık açısından lifepo4 çok iyi, tek sıkıntı bms devreleri çok pahalı.


    12v 18A batarya grubu yapmıştım, büyüteçektim ama şuanda askıya aldım. Özellikle sola sistem için çok iyiler.

  • teşekkürler.

  • Konu icin tesekkurler, cok begendim
  • ÇevreMühendisi kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim.

  • hocam baya bilgili duruyorsun bu pil konusunda. sana bişi danışmak istiyorum.


    bor elementinden (atıklarından değil) gündelik hayatta kullanabilceğimiz cep telefonlarında,laptoplarda,tabletlerde vb. kullanabileceğimiz bir pil yapılamaz mı? böyle bir çalışma var mı bildiğiniz?


    teşekkür ederim.

  • Bunlarla donatılmış bir arabayı evde hızlı şarj etmek için,

    o gücü sağlayabilecek bir jeneratör ve o jeneratörü yürütebilecek bir potasiyel enerji gerekebilir.

    Bakınız: Flywheel energy storage, gravity energy storage


    Yada herkes evine sanayi elektriği çektirip kullanacak,

    aynı anda trafoya yüklenmemek için de randevu sistemi olabilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 19 Haziran 2022; 18:31:43 >
  • 2000 liralık pil hangi cihazda kullanılır ki ?
  • muammer816 M kullanıcısına yanıt
    Borcam var hocam, cep telefonu camlarına koruma yapılabilir kırılmaz borcam ;)

    Dünya da söz sahibiyiz
    Dünya rezervlerinin yüzde yetmizbesi bizde.

    Çıkarıp isleyemiyoruz çok ilginç...

    Ham cikarilmasi ayrı, ayrıştırmak ayrı, işlenmesi ayrı.

    Askerde bir arkadaş vardı, ABD bizden kamyonla çamuru pisliği ile alıp, ayristirip, işleyip bilmem kaç katına ülkesinden çıkmadığı halde ithal ettiğimizi söylüyordu ;)
  • Telefonlar yeterince pahalı aslında, bu tarz pillere geçseler mantıklı olmaz mı? Yoksa silindirik harici ince yassı form faktörde üretilemiyor mu?

    Şu an li-ion piller hem yavaş şarj oluyor hem de ömürleri 1000 döngü kadar. Üstelik patlayan, yangın çıkaran da fazlaca telefon haberi oluyor.

  • 48v 11.6 ah bataryalı e bike im var topladigim.3a şarj aletiyle 3.5 4 saat civarı doluyor batarya.menzil 25-100km arası kullanıma bagli değişiyor.Hayalimde 20 tane 10 ah lık lto seri yapıp kullanmak vardı. 10 amper veren şarj aleti olsun yeter.40 45 dk da %80 i geçer şarj.Varsin pil 3kg olacağına 5 kg olsun ama hızlı dolsun mola verdiğimde takıp devam edeyim yola..2 kat pahalıya patlar fiyat ama ömürlük sonuçta.
  • muammer816 M kullanıcısına yanıt

    Merhabalar;


    Teşekkür ederim.


    Bildiğim kadarıyla yok. Sizin de bildiğiniz gibi bor atıklarından lityum elde ediliyor ve bununla bazı çalışmalar yapılıyor. Bunun dışında "bor" pil elementi olmak için iyi bir seçenek değil.

  • limbesh kullanıcısına yanıt

    Randevu sistemi ilginç olur doğrusu.


    Ben hiçbir koşulda evlerde bu hıza ulaşamayız diyorum. (Haydi süre sınırı da koyalım ve 10 sene içinde diyelim)

    Ama şarj istasyonu için gerekli çalışmalar yapılabilir.


    Mesela bu pillerin kullanıldığı/kullanılacağı elektrikli otobüsler var, durağa yanaştığı anda şarj olmaya başlıyor, tabii ki tamamen dolamaz ama olabildiğince hızlı bir şekilde dolması iyi olur.

  • Fiyat olarak aynı kapasitede 8-10 kat fark var desek abartı olmaz. Bu yüzden telefon için kullanılması bana abartılı geliyor.



    Telefon için 2000 cycle bence fazlasıyla yeterli olur ama herkesin önceliği uzun ömür değil, bazıları günü çıkarmak, 2 günü çıkarmak istiyor.

  • cyraxus kullanıcısına yanıt

    Ağırlık 4 katı kadar olur, fiyat ise modele göre değişir ama 2 katından çok daha fazla olur.


    Youtube'da elektrikli motorsiklet yapanlar var bu pili kullanıp, ama kimseye satabildiler mi bilmiyorum.



    Şu anda piyasada 10 Ah lto yok, 40 Ah olanı ortalama 100-150 dolar. Buradan hesap yapıp, 10 Ah olan 25-35 dolar olacak diyebiliriz. Size 20 tane lazım, 500-700 dolar yapar bms olmadan.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.