Şimdi Ara

Ekonomi kötüyse cafe, restoran, AVM'ler neden full? (cevabı)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
249
Cevap
5
Favori
5.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
81 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Pek çok kişi bu soruyu soruyor ama bu internet çağında gözden kaçırdıkları bir şey var; cafe, restoran, AVM'ye gidemeyenler. Evet kardeşim eğlence mekanları dolu, hâla yollarda trafik var, ihracatımız rekor kırıyor, büyümemiz fena... Ama hepsinin bir de "anti" tarafı var dostlarım. Madalyonun diğer yüzüne de bakmamız lazım. Örneklemi düzgün yapmamız ve toplumun tamamına göre bakmamız, bir oran bulmamız gerekiyor. Oranın yeterli olup olmaması da kişilerin, sizlerin insafına kalmıştır.


    Şimdi şunların "anti"lerine bakalım:


    Eğlence mekanları. Buralara gidemeyenler, gidebilenlerden kat kat fazla. Türkiye genelini ele alalım; toplumun %5'i eğlence mekanlarına gitse 4,25 milyon insan eder. İstanbul'un %5'i 800.000 insan eder, sizce bu kadar insan cafe, restoran, AVM'leri doldurmaya yetmez mi? Geri kalan %95'i neden görmüyorsunuz? Kaldı ki mekanları dolduran insanların bir kısmı da turist ve yabancılar...


    Parası olan gezip tozuyor, arabalara biniyor tamam da bunları parasızlıktan yapamayanları nasıl ayırt edeceksiniz, zenginin malı var, fakirin olmayan malını nasıl göreceksiniz? Araba alabileni arabasından ayırt edersin, alamayanı nasıl fark edeceksin?

    Artık satılan arabaların %90'ı 2. el ve ikinci elin de yine %80'den fazlası 10 yıldan eski, çok yol yapmış arabalar. 1000 kişi başına düşen araç sayısında hep Avrupa, Amerika'nın sonundayız. Satılan %10 olan 0 arabalara baktığımızdaysa ya lüks segment ya da firmaların filo araçları olduğu görülüyor, yani büyük şirketler ve zengin azınlık dışında 0 arabaya gücü yeten yok denecek kadar az, daha da azalacak.


    İhracatımız rekorlar kırıyor ama hiçbir yetkili onun karşıtı olan ithalattan bahsetmiyor, ithalat; ihracattan kat kat fazla artarak daha büyük rekorlar kırıyor. Ticaret açığı rekor kırıyor ticaret açığı...


    Büyümemiz de artıyor deniliyor, balon bir büyümedir bu. Çünkü ₺ acayip değer kaybetmekte. Düşünün, resmî olarak %73 enflasyona sahip para birimi olan ülke %7 büyüse ne yazar %50 büyüse ne... Sanki işsizlik mi azalıyor; hayır. İnsanlar giderek daha fazla borçlanıyor hem de artık dayanıklı aletler, ev, araba için değil, temel ihtiyaçlar için borçlanıyorlar. Milyonlarca haciz davası var hiç görülmemiş ölçüde..


    Bir yetkili de demiş ki TÜFE yavaşlama eğilimine girmiş (bunu da artık ürün fiyatını dahi sansürleyerek enflasyonu hesaplayan TÜİK'e dayanarak söylüyor), ÜFE'den neden bahsetmiyor... ÜFE; oynanmış TÜİK sayılarında bile uçmuş durumda..


    Kaldı ki %73 resmî enflasyon bu hükümetin rezil olmasına yetmez mi? G20'den düştük, en yüksek enflasyona sahip ilk 10 ülke arasındayız, sefalet endeksinde (enflasyon+işsizlik oranları) Latin fakiri Arjantin'e fark atmaya devam ediyoruz, en yüksek faize sahip yine ilk 10 ülke içerisindeyiz, ₺; birkaç tanesi dışında 150+ ülkenin para birimi karşısında değer kaybetmiş, OPEC grubunda da, AB grubunda da Asya Kıtasında da en sefil sıralamalarda hep biz varız gözünüzü seveyim. Ve Cumhuriyet tarihinde enflasyonun bu kadar hızlı yükseldiği sadece bir dönem var; 2. Dünya Savaşı ve buhranı, hani 70-85 milyon insanın (o zamanki dünyanın %3,7'si) öldüğü, sayısız insanın göç ettiği, yaralandığı, sakat, evsiz kaldığı ve dünyanın her yerinde olan, 6 yıl boyunca devam eden felaket. Savaştan sonra normalleşme olmuştur.


    Kimse bu sonuçları pandemiye ve savaşa da bağlayamaz, savaşın olduğu Rusya-Ukrayna bizim kadar kötüleşmedi, bakınız onların enflasyonları %16,4-17,8. Pandemi desen her ülkede var, neden en çok biz zararlı çıkıyoruz? Eğer gerçekten ekonominin kötü olmasının yegane nedeni pandemi olsaydı, bu da hükümetin kriz yönetiminin zayıflığına işaret olacaktı, siz bahaneler üretmesi için mi yoksa çözüm üretmesi için mi seçtiniz bunları..


    Tüm bunları düşünecek olursak, çare; artık sorunları çözmekten aciz bu hükümetin değişmesidir. Arz ederim .


    Nevşin Mengüyoutube
    Enflasyon rakamları açıklandı. Elimizde üç farklı veri var, TÜİK, ENAG ve İTO. galiba hepsinin ortalamasını almak lazım. Bu rakamları İYİ Partiden Ümit Özlale ile konuşuyoruz. Bu arada Ahmet Takan'ın kulisi ses getirdi. Tansu Çiller ekonominin dümeninde ben varım diyormuş :))) Bu rakamlarla erken seçim olur mu? Muhalefet göre Kasım'da seçim olacak iktidar erken seçim yok diyor ama bugün Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi'nin yazısı enteresan. Bunun dışında anketler ve sokak röportajlarının perde arkası da var videoda. Bodrum'dan ve sosyal medyadan özel haberlerimiz de var. #NevşinMengü #BugünNeOldu 00:00 03 Haziran 2022 Nevşin Mengü Bugün Ne Oldu? Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın: https://www.youtube.com/channel/UCrG27KDq7eW4YoEOYsalU9g/join İletişim için: nevsin@bugunneoldu.tv BTC ile Destek için : 3LCNasMzFEjcpsPm1PJJ668AhxDCVY38i4 ETH ile Destek için: 0xa0c6cB93A3420384f52bca4D69941F68F4f6eE1F Nevşin Mengü YouTube Kanalına Abone Olmak İçin: ► https://bit.ly/3hBFUZn Nevşin Mengü Sosyal Medya Hesapları: Twitter ► https://twitter.com/nevsinmengu Instagram ► https://www.instagram.com/nevsinmengu/
    https://www.youtube.com/watch?v=Du4O6CD0Bak

    @napervasız @aborjino ve diğer bu kafadakiler



    edit:


    Birisi "madem kriz var neden insanlar cafelerde çaya 10 lira veriyor" dedi de aklıma çay+simit hesabı geldi. Gelin bu hesabı şimdi günümüze göre beraber hesaplayalım:



    Archive 1984youtube
    Erdoğan, Çay simit hesabı yapıp: "Bu zalim yönetim bu aziz millete 1 bardak çayla 1 simidi çok görüyor, bunların peşinden hala nasıl gidiyorsunuz?" diyeli 25 yıl oldu(Şu anda 1800 TL yapıyor)
    https://www.youtube.com/watch?v=3arXDBGERnE&t=13s



    1 bardak çay; 10 lira

    simit kaç para? 3,5 diyelim

    ne yaptı 13,5 lira


    3 tane çocuk, hatun 4, sen 5. 5 kişilik aile

    sadece çay ve simitle besleneceksiniz


    5*13,5=67,5 lira bir öğünde

    günde 3 öğün; 3*67,5=202,5 ₺  200 lira diyelim


    ay 30 gün, ne yapar; 30*200=6000 lira

    asgari ücret 4250 lira net yani kardeşlerim;


    bu zalim yönetim bu aziz millete bir bardak çayla bir simiti bile layık görmüyor evin kirasını kim ödeyecek, elektrik parasını kim ödeyecek, su parasını kim ödeyecek, çoluk çocuğun okul masrafını kim karşılayacak soruyorum size..!! işte ekonomi.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stableRevulation -- 5 Haziran 2022; 15:53:54 >



  • Eskiden gerçek anlamda "full" olan kafelerin ve dinlenme tesislerinin şu an alayı sinek avlıyor. Hepsi de sohbet açıp konuşmaya başladığımda ekonomiden ağır dertli. Full diyenler Starbucks'taki ergenlerin 1 kahveye 3 saat kakara kikiri yaparak dışarıdan bakınca doluluk illüzyonu yapmasına aldanıyor sanıyorum.

    Benim en cok guldugum ihracat rekor kiriyor demeleri


    Ulan zaten gecen sene 10 dolar olan urunu adam bu sene dunyadaki hammadde fiyat artisindan dolayi 11 dolara satiyor


    Bizimkiler de oooooo ohrocot %10 boyodo diyor. Mal ayni mal, fabrika ayni fabrika, calisan isci ayni isci ama ihracat rekor kiriyor :D


    Ama iscinin cebine giren para dolar bazinda her sene azaliyor ama ne hikmetse kimse bundan bahsetmiyor

  • Emeğine sağlık hocam başlıkta oldukça ilgi çekici olmuş ama bunlara ne anlatsan boş.

  • Savaş var diye Ruslar yemek yemiyor mu,alışveriş yapmıyor mu?


    Ukraynalılar tuvalete gitmiyor mu?


    Ulan işgale uğrayan ukraynada bile enflasyon %16.Türkiye'de ise %160.


    Bir ülke ancak bu kadar mahvedilir.Söyleyecek bir söz bulamıyorum.

  • EthanCarter III kullanıcısına yanıt

    Yine de anlatacağız. Kaç kişiye yanlıştan döndürecek fikir versek iyidir.

  • stableRevulation kullanıcısına yanıt

    Böyle faydalı konular açmaya devam o halde hocam ben de vakit buldukça bildiklerimi aktarmaya çalışacağım.

  • Başlığa bakınca hay Allah'ım dedim.

    Okuyunca işte bu dedim.


    Bence gayet güzel bir yazı olmuş, tek nefeste okudum.

    Elinize sağlık. Noktasına virgülüne herşeyine katılıyorum.

  • Cloud Nine kullanıcısına yanıt

    konuya bir öne çıkarma alırım, daha çok insana ulaşsın.


    up up up




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stableRevulation -- 3 Haziran 2022; 17:1:58 >
  • Eğlence mekanlarına gidemeyenler gidebilenlerden daha çok fazla ama gidebilenlerin de azalması da gerekmiyor mu ? Ben orayı çözemiyorum. Gidemeyen zaten gidemiyordu. Ekonomi her yıl daha da kötüleşirken alışverişin azalması yerine daha çok alışveriş yapılıyor. kart harcamaları rekor kırmış. benzine zam geliyor millet depo fulluyor. kimse tepki vermiyor. Kusura bakmayın da bizim millet gezmekten vazgeçmez. Benzin yarın 50 lira da olsa yine trafik azalmaz. Hükümet istediği kadar köklesin "gidebilenler" vazgeçmez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur1301 -- 3 Haziran 2022; 16:58:22 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sadece avm,cafeler falan mı galeriye git istediğin arabayı bulamıyorsun ev satın almaya kalk ev yok sıraya gir diyor emlakçı.
    Bu ülkede zengin kesim bi hayli fazla fakat çoğu kayıt dışı zengin.

    Asgari ücret alıp son model arabası olan mı dersin,öğretmen olupta evi yazlığı arabası olan mı dersin.

    Yani sizde yoksa kendinizi bi sorgulayın bakalım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • onur1301 kullanıcısına yanıt

    enflasyonun yükseldiği ekonomilerde bunlar görülür, bu doğaldır. tam tersi deflasyon olsaydı da tüketim azalacaktı, insanlar malların ucuzlamasını bekleyecekti, bunlar doğal tepkiler

  • mastertwo M kullanıcısına yanıt

    heh yan çar da geldii. arzın azalması insanların fakirleştiği gerçeğini değiştirmiyor, dediğin sıraya girmeler, araba bulamamalar bundan. asgari ücret alıp arabası olan örneklerin de kendine has durumları vardır, ben geneli söylüyorum.

  • Ekonomi kotuyse madem niye herkesin interneti var? Millet buraya gelip nasil yorum yaziyor, post atiyor? Demek ki ekonomi iyi 

  • Bu ekonomi kötü diye zırlayanlar kötü ekonomi görmemiş sadece milletin yazın otel tatilini restoranların full çekmesini son model arabalarla gezenleri kıskanmaktan zırlıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastertwo -- 3 Haziran 2022; 17:16:14 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • mastertwo M kullanıcısına yanıt

    hahaha asıl zırlayan sensin sdafhggh kafaya bak

  • onur1301 kullanıcısına yanıt

    abi harcama miktarına bakıp rekor kırıyor demek büyük gaf


    enflasyon %73,5 , enag %160 diyor


    sen geçen sene 100 liraya aldığın şeyi 175 ya da 260 liraya alıyorsun


    tabii ki harcama miktarı artacak


    ülkede milyoner sayısı da artıyor çünkü 1 milyona artık ev bile alamıyorsun


    lütfen biraz mantık ya

  • Ekonomi kötüyse millet nasıl sokaklarda birbirini si... pardon bu o değildi.

  • paradise37 P kullanıcısına yanıt

    ekonomi kötü ise sen nasıl nefes alabiliyorsun  

  • 1 yıl önce 100 birime 30 litre benzin alabiliyorken,şuan 30 birim alabilmek için atıyorum 450 birim veriliyor.


    Devlet hem otomatik olarak 450 birimden daha fazla vergi alıyor,hemde 15 birime ithal ettiği petrolü kendi çıkarmış gibi vatandaşına satarken kazanıyor.Çünkü,bütün dünyada düşen petrol bizim ülkemizde artıyor.



    Vatandaş daha çok harcamıyor,aksine harcamaları zamlar yüzünden arttığı için daha fazla ödemek zorunda kalıyor.


    Ülkede sigara,tütün,petrol ve ürünleri,temel ihtiyaç maddleri vergi kalemi olmuş ve devlet çalışanlarının maaşı,verilen garantiler,faiz ödemeleri vs. burdan gelen vergilerle ödeniyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vommel -- 3 Haziran 2022; 17:52:43 >
  • Ekonomi iyiyse neden toplu taşımalar tıklım tıklım, neden kaç milyon kişi sosyal yardım alıyor? Neden genç işsizlik resmi %25 gayri resmi %60 üzerinde? Bu ülkede her zaman zengin fakir sınıf vardı 2018den beri olan orta kesime oldu.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.