Şimdi Ara

Endüstri Mühendisliği Meslek ve Kariyer Yol Haritası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
4
Favori
668
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi günler, iyi haftalar. Bu yıl 10.yılını doldurmuş bir endüstri mühendisiyim. Mesleğimin ilk 2 yılında erp danışmanlığı yaptım devamında ise üretim planlama ve lojistik birimlerinde çalıştım, yani fabrikalarda. Şimdi ise bir yurtdışı fırsatı çıktı eşime ve ben de iş bakmaya başladım. Zaten bir süredir mevcuttaki departmanımı ve şirketimi değiştirme niyeti ile iş görüşmeleri yapıyor hatta teklifler dahi alıyordum. Şimdi de yurtdışında çalışma ve yaşama fırsatı önümüze gelince elbette arayışımı yurtdışına çevirdim. Hem ülke hem de artık departman yani bölüm de değiştirmek istiyorum. Tekrar erp program danışmalığına geçmek artık fabrikalarda yerel kalmak istemiyorum. Hele tedarik zincirinde.


    Başta da bahsettiğim gibi mesleğinde 10.yılını doldurmuş bir endüstri mühendisi olarak hem biraz kendi branşımın artılarından eksilerinden bahsetmek hem de öneri de almak isterim. Kariyerimin %80'ini oluşturan üretim planlama ve lojistik ile ilgili, bu birimde dert, stres, kaos bitmez. Hakikaten, üretim planlama ve lojistik yani depo ve sevkiyat yönetimini üç kelime ile anlat deseler herhalde bunları sayardım. Dert, kaos, stres. Yani gün geliyor şapkanızı önünüze koyup düşünüyorsunuz, acaba bir mühendislik okumasaydım da bu işi yapamaz mıydım? İşte bir çalışanın en büyük çıkmazı bu. Hakikaten gerek maddi gerek ise tatmin noktasında bir mühendislik fakültesi okumaya değdi mi. Bu soruları sormaya başlıyorsanız işinizi ve daha önemlisi branşınızı değiştirmelisiniz demektir. İnsan bazen çoktan ölmüş bir bedeni toprağa vermekten imtina edebiliyor. Ama beden ölmüş artık, çare. Bu durum da onun gibi.


    Bir süre otomotiv sektöründe, bir süre de medikal üretim sektöründe çalıştım. İkisinde de departmanım üretim planlama ve lojistikti. İkisinde de satış birimi ile üretim arasında bir köprü görevi görüyordum. Yani satış biriminin satış yapma stresi ile üretimin kendi dengelerini bozdurmama direnci arasında ezilen bir yerde. Bazen düşünürüm acaba sınırları belli küçük bir bahçe mi daha huzurlu ve öğretici yoksa büyük bir site alanı mı. Ancak sınırları çok da belirgin değil. Bunun cevabı da kariyer için çok önemli kanımca. Çalışırken bir sonraki iş görüşmenizde sorulacak sorulara da hazırlıklı olmalısınız yani öğrenmeniz hiç durmamalı. Öğrenme bitip iş artık sonsuz kaosları yönetmeye geliyorsa orada durun ve ayrılın. Çünkü emin olun o noktada mühendisliğiniz bitmiş memurluğunu başlamış oluyor. Bu departman işte bunu bana çokça yaşattı o nedenle artık başa yani erp danışmanlığına dönmek istiyorum.


    Neden mi, çünkü üretim planlama ve lojistik birimleri herkesin düşmanıdır. Herkes sizi arka bahçesi olarak görür. Satışı ayrı, satınalması ayrı, üretimi, i.k. sı ayrı baskı kurar yaptırım uygulamaya çalışır. İki iş yerimde de müdürler gönderildi yerlerine vasıfsız ancak yönetilebilir tipler getirtildi. Bu süreçte ne üretim ne de satış yöneticilerine dokunuldu. Demek ki fabrikalarda da bu birim tabiri caizse amelelerden oluşan bir birim olarak değerlendiriliyor. Kariyerim buna karşı koymak ile geçti. Ve yoruldum artık. Şimdi yazılıma dönmek ve daha fazla itibar görmek istiyorum. Evet itibar görmek. Girin Linkedin'e ve ''sap danışmanı'' ilanı yazın. Bir de diğer departman ilanlarına bakın ve çıkan sayıları karşılaştırın. Danışmanlık da kolay değildir ancak en azından yazılım sektöründesinizdir ve maddi olarak da değeriniz yüksektir. Ayrıca mühendisliği de daha çok uygulama şansınız vardır.



    Şimdi biraz tecrübeli meslektaşlarımdan kariyerimin devamı için tavsiye almak isterim. Bir endüstri mühendisi daha çok mühendislik yapabilmek, ilerisi için de daha yüksek mevkilere gelebilmek için hangi branşta çalışmalı? Öğrenmenin en yoğun ve katma değerli olduğu branş sizce nedir?








  • İş analistliği hakkında bilginiz var mı hocam, işletme yönetim bilişim sistemleri bilgisayar mühendisliği makine mühendisliği gibi alanlardakiler de bu pozisyonda çalışabiliyormus sanırım. Nasıl bir iştir. Bir günleri nasıl geçiyor iş analistlerinin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.