Şimdi Ara

HDMI to VGA dönüştürücü ile Xbox oynamak.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar, elimde eski bir VGA girişli monitör var. Xbox One X cihazımı HDMI to VGA bir dönüştürücü ile birlikte monitöre bağlamak istiyorum. Bu işlemi yaptığımda Xbox'ta bir sorun çıkar mı? Hangi marka dönüştürücü önerirsiniz?



  • valla knk bende de var bi tane nasıl takcağımı bulamadım sen yansıttıysan tarif eder misim

  • alprrn1907 A kullanıcısına yanıt
    Ben de daha almadım araştırıyorum.
  • Aldığınız dönüştürücüde üretim arızası yoksa, yani özellikle güç girişi olmak üzere (HDMI 18. pin) kısa devre yoksa muhtemelen ciddi bir sorun yaşamazsınız. Bu tip makul fiyatlı dönüştürücüleri konsollarda da sorunsuz kullandığını belirten birçok kullanıcı var, araştırdığınızda görmüşsünüzdür zaten. (Yine de riski düşürmek isteyenler daha pahalı ve kaliteli ürünlere yönelmeliler tabii.)


    Tasarım ya da üretim sorunu olmayan dönüştürücülerde pek sorun çıkmıyor anlaşılan. Sadece Sony PS4, Macbook vs. gibi belli bazı cihazlar HDMI portlarından yeterli güç beslemesi sağlamadığı için harici güç girişi olmayan dönüştürücüler çalışmıyor ya da kesik kesik görüntü-ses veriyor. Normalde HDMI sertifikasyonunda 18. pin için 50mA akım öngörülüyor (zaten asıl amacı da sadece görüntü veren cihazın EDID bilgilerini içeren EEPROMu çalıştırmak, bu tip dönüştürücüleri çalıştırmak değil!) . Ancak bu tip içinde DAC, ADC vs. aktif dönüştürücü yongaları içeren cihazlar daha fazla güç gerektirdiği için, HDMI güç sınırlaması yapan kaynaklar bunları çalıştıramıyor. Çözünürlük arttıkça ve ses de devreye girdikçe dönüştürücünün güç gereksinimi artıyor haliyle. İşin güzel tarafı günümüzde çoğu cihazın HDMI çıkışı yeterli gücü sağlıyor ve zamanla dönüştürücüler de daha az güç harcayacak şekilde revize edilmiş görünüyor.


    Kısacası PS4 gibi bazı cihazlar için harici güç girişi olan ve sürekli besleme yapabileceğiniz (5Vda 0.5A fazlasıyla yeterli görünüyor) HDMI-VGA dönüştürücü elzem. Ancak Xbox'lar için bu tip bir sorundan bahsedildiğini görmedim şimdiye dek, max 1080p 60Hz için harici güç gerektirmeyen standart dönüştürücüler iş görüyor gibi görünüyor. Yine de harici güç girişi olan modelleri tercih etmek mantıklı olacaktır kanaatimce, ayrıntıya gireceğim.



    Ben konsol kullanmasam da kendi deneyimimi yazayım en iyisi, belki araştıranlar için de fikir verir:


    Samsung 1440x900 60/75Hz tek VGA girişli monitörümde deneme amaçlı kullanmak için aşağıdaki harici güç girişi olMayan, ses çıkışlı dönüştürücüyü aldım 2 hafta önce 19.99 TL'ye indirimli olarak:


    Alfais 4488 HDMI To VGA Kablo Çevirici Dönüştürücü + Ses Destekli

    https://www.amazon.com.tr/Alfais-Kablo-%C3%87evirici-D%C3%B6n%C3%BC%C5%9Ft%C3%BCr%C3%BCc%C3%BC-Destekli/dp/B087FNM7YC


    HDMI to VGA dönüştürücü ile Xbox oynamak.


    Bu çeviriciyi aşağıdaki kaynaklarla denedim ve hepsinden de düzgün görüntü ve ses alabildim:


    1) PC (Radeon HD4850 ekran kartı)

    2) Netbook (Intel 4500MHD dahili ekran kartı)

    3) X96 S905X3 Android TV Box

    4) Raspberry Pi B 512MB Ram (1024x768 üstünde görüntü yok!)


    Özellikle Android TV Box'tan şüpheliydim çünkü bu tip cihazlar zaten max. 10W gibi düşük güçle çalışıyorlar ve USB gibi çevre birimlerine de sınırlı güç aktarabiliyorlar. Yine de HDMI çıkışından yeterli gücü sağladı ve 720p ile sorunsuz görüntü ve ses çıkışı alabildim. 1080p de denedim ve görüntü aldım ama monitör 900p olduğu için uyarı mesajı çıkıyor haliyle.


    Raspberry Pi B 512MB için işletim sisteminin config.txt dosyasını editlemem gerekti ve sadece düşük çözünürlüklerde görüntü alabildim. 800x600 ve 1024x768'de sorunsuzdu ancak daha üst çözünürlüklerde görüntü alamadım. Muhtemelen Raspi HDMI'dan düşük akım verebiliyor. Akım ölçümü zahmetli olduğundan uğraşmadım ama HDMI gerilimi boşta 4.1(V) civarlarındaydı ki bu bile başlıbaşına sorun zaten. 10 yıllık bu ilk Pi'lerde HDMI kanalındaki diyotu yakanlar bile olmuş zamanında. Sonraki sürümlerde bu sorun çözülmüş ama maksimum ne kadar akım verebildiğini bilmiyorum. Genelde son sürümlerde en az 2.5-3A'lik adaptörler önerildiğine göre HDMI güç çıkışı da artırılmıştır herhalde. Kendi Raspberry Pi'lerinde dönüştürücü kullanacak olanlar direkt harici güç girişli olanlara yönelseler daha iyi olur yine de. Ancak görüntü almak için config.txt editlemesi gerekebileceğini de unutmasınlar.


    Eğer Tv Box'ta çalışmasaydı ya da Raspberry Pi'de yüksek çözünürlükte sürekli kullanacak olsaydım, cihazı açıp 18. pin kablosunu iptal ederek kendim harici güç girişi modifikasyonu yapardım ama gerek yok benim için. Zaten çoğu kişi de bununla uğraşamaz, en başta harici güç girişli olan bir model almak en mantıklısı olacaktır.


    Gerçi ben yine de içini açıp kontrol ettim. Birçok cihazda ses çevirici yonganın ayrı olduğunu görüyordum ama bu modelde hem görüntü hem de ses tek bir yongada dönüştürülüyor, muhtemelen maliyet ve/veya verimlilik için tercih edilmiştir. Chipin üzerindeki ibarelere göre arattım ancak herhangi bir bilgiye ulaşamadım. İçini açmışken bir de havalandırma delikleri ekleyecektim ama erteledim. Bir ara yapacağım, ısınmaya karşı önlem olur böylece, işi sağlama alayım. HDMI to VGA dönüştürücü ile Xbox oynamak. 


    Ben PCde direkt normal VGA görüntü ile HDMI-VGA dönüştürücü arasında bir fark olup olmadığından emin olamadım. Bariz bir görüntü bozukluğu, renk farkı, stabil çalışmama vs. farketmedim kullandığım süre boyunca ancak "%100 kayıpsız görüntü alabiliyorum, hiç bir fark yok" diyemem kesinlikle.


    Ayrıca bendeki sözkonusu Alfais 4488 gibi harici güç girişi olMayan cihazlarda kullanılan chipler yüksek verimlilik yani düşük güç tüketimi için üretilmiş ve bu yüzden kayıplı dönüşüm sağlayan yongalar olabilir. Harici güç girişi olan modellerde ise daha yüksek güç tüketen ama görüntü kaybı yaşatmayan yongalar kullanılıyor olabilir, bilemiyorum. Çözünürlük ve yenileme hızlarında fark görünmese de renk derinliğinde, sayısında farklar olabilir mi, emin değilim. Çeşitli farklı modeller alıp karşılaştırmak isterdim, internette ayrıntılı bilgi bulmak çok zor. Hele böyle ucuz fason ürünlerde imkansız gibi bir şey.


    Benim tavsiyem bütçe ayırabilecek olanlar farklı kaynaklarda ve stabil, sorunsuz, kayıpsız çalışmayı garantilemek adına muhakkak harici güç girişi olan modelleri tercih etsinler. Alfais, Dark, S-Link markalı fason modeller iş görse de (S-link SL-HVS13 çok satılan ve olumlu yorumları olan bir model mesela), yine de Ugreen, Vention gibi nispeten kaliteli Çin markalarını tercih etmek yerinde olur bence.


    Örneğin aşağıdaki Ugreen modeli 88 TL iken çok mantıklı bir seçenekti, şimdi 131 TL olmuş:


    Ugreen HDMI to VGA AUX Dönüştürücü Beyaz

    https://www.amazon.com.tr/Konverterkabel-al%C3%BCminyum-destekler-Chromebook-Raspberry/dp/B00B2HOMA4


    HDMI to VGA dönüştürücü ile Xbox oynamak.


    Direkt monitöre takılan şu model de dikkatimi çekmişti ama fiyatı yüksek ve yurtdışından geliyor, amazon kendisi satmaya başlarsa tekrar radarıma girecek:


    UGREEN HDMI Kadın VGA Erkek Adaptör 1080P HDTV Aktif Ses İletim Dönüştürücü Kablosu TV Çubuğu için

    https://www.amazon.com.tr/Ugreen-adapt%C3%B6r%C3%BC-%C3%BCzerinde-aktar%C4%B1m%C4%B1-Konverterkabel/dp/B01GFMW91E


    HDMI to VGA dönüştürücü ile Xbox oynamak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Be-Mine -- 19 Nisan 2022; 4:47:8 >




  • Be-Mine kullanıcısına yanıt
    Hocam çok uzun yazmışsınız çok teşekkür ederim şimdi gördüm.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.