Şimdi Ara

Rus Rublesi Bir Anda Değer Kazanmaya Başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
1
Favori
2.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Özet; 1 Dolar 143 Ruble iken, rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik karar alınmasıyla bugün itibarıyla dolar/ruble paritesi Ukrayna-Rusya savaşı öncesindeki 82 seviyesine döndü.



    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkesinin "dost olmayan ülkelere" doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçmesine yönelik kararnameyi imzalamasıyla, Moskova Batı'ya karşı "enerji silahını" ilk defa kullanmış oldu.


    Putin'in imzaladığı ve ülkenin yasal bilgi sisteminde yayınlanan kararnameye göre, Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem devreye girdi.

    Buna göre, Rus gazı alan ilgili ülkelerin, Gazprombank'tan hesap açmaları gerekirken, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

    Kararname çerçevesinde Rusya'ya doğal gaz karşılığında ruble ile ödeme yapılmazsa, Moskova bunu ihlal olarak değerlendirip gaz akışını kesebilecek.


    Rusya şimdiye kadar kriz dönemlerinde hiçbir şekilde enerjiye ilişkin somut bir karar almamıştı. Bu, Rusya'nın Batı'ya karşı enerji silahını ilk defa kullanması olarak yorumlandı.

    Rus hükümeti, Rusya'ya yönelik "dost olmayan" ülkeler listesini 7 Mart'ta onaylamıştı.

    Onaylanan listede ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.


    Blöf ihtimali masadan kalktı


    Bu yayınlanan listenin ardından Avrupa'da, Rusya'nın yaptırım düzeyinde bir adım atmasına ihtimal verilmiyordu. Rusya aldığı ruble kararıyla "blöf" ihtimalini masadan kaldırmış oldu.

    Putin'in bu hamlesi doğal gaz fiyatlarında dalgalanmaya neden oldu. Ayrıca büyük ölçüde Rus doğal gazına bağımlı olan Avrupa'da arz kesintisine ilişkin endişeler arttı.


    Dolar ruble paritesi savaş öncesine döndü


    Mart başında Batılı ülkelerin Rusya'ya uygulamayı planladığı yaptırımların etkisiyle bir dolar 143 ruble oldu. Bugün itibarıyla dolar/ruble paritesi Ukrayna-Rusya savaşı öncesindeki 82 seviyesine döndü.


    Rusya uluslararası krizlerde gaz vanasını kapatmadı


    Rusya ile Gürcistan arasında 2008'de yaşanan Güney Osetya Savaşı ve 2014'te Kırım'ın yasa dışı ilhakında, Moskova enerji konusunda Batılı ülkelere herhangi bir yaptırım uygulamamıştı.

    Gürcistan ordusu ile Rusya'nın desteklediği Abhazyalı ayrılıkçılar 1992-1993'te 13 ay boyunca savaştı.

    Daha sonra 2008'de Güney Osetya Savaşı çıkmış, ardından Rusya'nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.

    Rusya, 2008'de bu iki bölgenin sözde bağımsızlığını tanımış, Gürcistan ise buna karşılık Rusya ile diplomatik ilişkileri kesmişti. Ancak Moskova'ya karşı herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

    Bu olaydan 6 yıl sonra, Rus birliklerinin Mart 2014'te Ukrayna toprağı olan Kırım'ı işgal etmesi, uluslararası tepkilere neden oldu. İşgalin ardından yapılan tartışmalı referandumla Rusya yarımadayı yasa dışı ilhak etti.

    Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olaylardan sonra AB, ABD ve bazı ülkeler, Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı. AB, Rusya'ya ekonomik olarak ilk yaptırım kararını 2014'te almıştı.

    Bu yaptırım kararlarına rağmen başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri Rusya'dan doğal gaz almaya devam etti. Rusya da yaptırımlara karşılık enerji kozunu kullanmayı tercih etmedi.


    https://www.internethaber.com/putin-en-buyuk-silahini-cekti-batinin-eli-ayagina-dolasti-dolarruble-paritesi-savas-oncesine-dondu-2244914h.htm?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iamburak -- 2 Nisan 2022; 22:44:33 >







  • Bilader Ruble satamıyorsun, borsada işlem yapamıyorsun, artsa ne yazar ??

  • Onlar bir şekilde sorunlarını çözüp yola devam eder.... biz kendimize bakalım bizim durum daha vahim biber 80 tl olmuş....... 

  • 5000ruble 1 gr altına sabitlenmiş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e_capkan -- 2 Nisan 2022; 23:26:14 >
  • yugams kullanıcısına yanıt

    Valla cidden doğru.. Olan yine bize oldu


    Japonya'da biri osursa bizim ülkede doğazgaza benzine zam geliyor.

  • Dünyadaki dedolarizasyonu hızlandıracak bir gelişme. Geleceğin dünyasında USD hegemonyası olmayacak bizde dolar dolar diye ağlayanlar düşünsün 🙂
  • Gençler yılın yarısını Rusya'da geçiren biri olarak söyleyeyim ambargo çok ciddi vurdu ve ekonomi berbat Rusya'da. Temel ihtiyaçları tutabiliyorlar o kadar.

    Dolar kuru anlamsız zira tamamen kontrol altında.
  • Belli limite kadar bekleyerek bankadan halen alabiliyorsun, ya da kripto Ether ile iş yapıyorlar.


    Acil için 103 104 ruble karaborsada. Gene tutabildiler. Ama sıkıntı yaşıyorlar ve artarak yaşayacaklar.

  • Niye rusya ekonomisi zorda olacakmış ki adamlar zaten cari fazla verdiyordu. Bir mala talep var ise yada o mal az bulunabiliyorsa o malda fiyat artar. Ruble de sonuçta bir mal dır rublenin değerinin artması cari fazla veren ülkeler için sorun değil cari açık veren ülkeler için sorun teşkil eder.


    Marketlerin boş kalmasının nedeni yabancı üreticilerin üretimi kesmesi . Er yada geç onlardan boşalan talep piyasasına yerli yada başka yabancı üreticiler dolduracaktır. Bakınız venezüellaya da aynısı yapıldı adamlar yavaş yavaş da olsa boşalan reyonları yerli yada başka ithal markalarda doldurdu ki bahsettiğiniz ülke dünyanın en büyük tahıl buğday üreticilerinden.


    Gürcistan savaşında da avrupa yaş meyve sebze için aynı teknikleri uyguladı sonuçta olan. Rusya seralarda kendi yaş gıdasını üretmeye yol açtı zararı onlara yaş gıda satan avrupaya oldu.


    Avrupa şimdi en büyük kazığı amerika ve ingiltereden yiyecek zaten amerikanın ukrayna üzerinden rusyayı kışkırtmasının tek sebebi avrupada doğal gaz pazarını ele geçirmekti ki başaracak gibi tabi gaz maliyetinin rusyaya oranla çok daha fazla olduğunu unutmamak gerekir




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 3 Nisan 2022; 11:7:31 >




  • yugams kullanıcısına yanıt

    Almanya'da biberi domatesi taneylen alıyorlar, namkör olmayın bu kadar!  

  • Sermaye kontrolü var, Ruble zaten artık konvertıbıl bir para değil keza Grivna'da öyle.

  • ressi1 kullanıcısına yanıt

    Aynen öyle, gel de anlat bunu bu forumdaki ergen ve ergen kafalılara...

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt

    O iş öyle olmuyor.

    Temel gıdayı tutarlar ama geriye kalan her şeyde ciddi zarar görüyorlar işsizlik artıyor büyüme şansı yok


    Bizim şirket farklı şubelere sahip hakim ortak abd vatandaşı öyle biraz yırtıyoruz ama merkezimizi taşıdık.

    Venezuela örneği felaket bir örnek olmuş yalnız. Halkı açlıktan kırılmış, yarısı ülkeyi terketmiş tamamen batmış bir yer orası.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: aborjino

    Dünyadaki dedolarizasyonu hızlandıracak bir gelişme. Geleceğin dünyasında USD hegemonyası olmayacak bizde dolar dolar diye ağlayanlar düşünsün 🙂

    doların fiyatının yükseldiğini sanan Türk lirasının tüm dünya paralarına karşı değer kaybettiğini bilmeyen biri daha  

  • ABD hani Rusya ekonomisini çökertecekti? Rus ekonomosi dimdik ayakta. Zaten 120 milyar dolar cari fazla veren bir ülkeydi.



    ABD şokta :) ABD hayranı bir yakınım ne yapacağını şaşırmış durumda. Epey üzülüyor. ABD'ye güveni kırıldı :)

  • amadeus99 A kullanıcısına yanıt

    Taş devrinden bu yana İnsanoğlunun olmazsa olmaz 3 temel ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan yaşayamaz günümüz dünyasında birisi az olsa huzuru kaçar. Bunların haricindeki şeyler olmasa da olur

    1-Barınma

    2-Besin

    3-Enerji

    Ruslarda bunların hepsi var.

    Niye batsın ki.

    En basit örnek senin ülken. Yıllardır elektronik,otomobil,benzine,tütün ve alkole fahiş zamlar geliyordu kimsenin gıkı çıkmıyordu. Hatta ve hatta pahalıysa kullanmayın kardeşim diyorlardı.Şimdi yüksek devaüleden Barınma,Besin,Enerjiye zamlar gelince bu temel ihtiyaçlara ulaşmak zorlaşınca o almayın kardeşim diyenlerin götlerin de oynama, Ağızlarıda bık bık bık konuşma başladı


    Venezüella aslında çok iyi bir örnek. Gayri resmi ambargolarla dibin dibini görerek üretmeyen ülkelere bir yaptırımla ne hale gelebileceğine dair bir örnek. Adamlar daha temel gıda ürünlerini kendi topraklarında üretmiyorlardı ki bunların sayesinde yavaş yavaş üretmeyi öğrendiler. Acaba o piyasayı terkeden firmalar tekrardan o pazara girebilip pazardan pay alabilecekler mi


    Şahsi görüşlerim...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 3 Nisan 2022; 15:45:51 >




  • Nebatinin gözlerindeki ışıltıyı TL göremedi ama Ruble görmüş demek ki....

  • TIGERSHARK kullanıcısına yanıt
    O pazara hiçbir düzgün firma girmez artık kolay kolay. Dümdüz gerizekalılık olur öyle ülkelere girmek.

    Girdik oradan biliyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: -OdATA-

    doların fiyatının yükseldiğini sanan Türk lirasının tüm dünya paralarına karşı değer kaybettiğini bilmeyen biri daha  



    Alıntıları Göster

    Şu an bir geçiş dönemindeyiz USD gelecekte rezerv para olmaktan çıkacak veya USD değerinin bir önemi kalmayacak çünkü dünyada dedolarizasyon yaşanıyor USD günden güne dünyada hegemonyasını yitiriyor. USD'nin dünya parası olmasının ana dayanağı 70'li yillarda yaşanan petrol krizinden sonra petrolün usd'ye endekslenmesiydi fakat petrol üreticisi ülkeler USD ile yapılan ticaretten vazgeçmeye başladılar ayrıca bugün ABD ekonomisi petrol dışında çin'e tahvil ihracatıyla dönüyor kısacası USD'nin fiyatlanmasi büyük oranda Çin'e bağlı.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.