Şimdi Ara

Şarjlı süpürgenin voltajını arttırmak mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selamlar, evde yıllar önce aldığım philips'in şarjlı el süpürgesi var. Bu cihaz 3.6V ni-mh pil ile çalışıyor ve tahmin edeceğiniz gibi çekiş gücü çok düşük. Bu aletin çekiş gücünü arttırmanın bir yolu varmıdır ? Yarın içindeki motoru söküp ayarlı güç kaynağına bağlayıp motoru en fazla kaç volt kaç amperde çalıştırabilirim onu test edicem. Eğer cihaz iflah olmaz yapmak istediğin şey mümkün değil derseniz boşuna çalışan süpürgeden olmayalım Şarjlı süpürgenin voltajını arttırmak mümkün mü? 


    Tüm yanıtlar için şimdiden teşekkürler.




  • Güç kaynağını, süpürgeyi sökmeden önce deneyin, belki de tüm sorun pildendir.

  • içine sığarsa 6v akü takın 3.6v sarzlı süpürge yok ya 6v yada 12v olmalı

  • süpürgeyi sökmeden motora erişim imkansız bahsettiğim güç kaynağı ayarlanabilir voltmetreli güç kaynağı motoru bağlayıp kaç amper kaç volt çekiyo onu öğrenmek için bağlamayı düşündüm. akşama doğru fotoğraf eklicem konuya. pillerden olduğunu tam düşünmüyorum çünkü ilk aldığımdada böyleydi. Kılı tüyü çekiyo ama ekmek kırıntısını veya kumu vs çekemiyor. Acaba içine 2 tane li ion pil bağlasam pillerede 2s bms bağlasam nasıl olur diye düşünüyorum.


    @babus0606 cihazın tam marka ve modeli philips fc6152 içindede 3.6V yazıyo kutusunda da 3.6V yazıyodu hatırladığım kadarıyla.


    edit: süpürgeyi açtım içinde 3 adet 1.2v ni-mh pil var 1500mah motorun üzerinde ise 3.6v 33w yazıyo. Güç kaynağına motoru direk bağladım ama çalışmadı sanırım amper yetmedi. multimetreyle kontrol ettiğimde başlangıçta 4A le çalışıp 3A ya düşüyo. 1 adet 18650 li ion bağladım motora ni-mh lerden bi tık daha verimli çalıştı. Eğer 3 pili 1 adet li ion la değiştirsem o zamanda hem 1s bms bağlamam lazım ve pili şarj etmek için şarj aletini değiştirmem lazım.


    Şarjlı süpürgenin voltajını arttırmak mümkün mü?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 22 Mart 2022; 3:44:24 >




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    lion iyi oluyor ama çalışma zamanını uzatamayabilirsin tek pil ile, 2 pil bağlamakta devre falan masraf ben tek pil bağlar şarza 5v verip 1-2 saatte çekerdim yerinde olsam. 6v akü sığdsa iyi olur yada 4vluk fener pili de olur sığarsa oraya

  • Selamlar;


    Cihazın voltajı ne kadar artırılabilir bilemiyorum. O yüzden tavsiyem şu şekilde olacaktır;


    1S en az 7 amper li-ion bms

    1 adet 18650 li-ion pil

    1 adet tp4056


    TP4056'yı sadece şarj için kullanacaksınız. Deşarjı bms üzerinden alacaksınız. Pil en az 10 amper veren bir pil olursa güzel olur, daha önce forumda incelediğim şu pile bakabilirsiniz; https://forum.donanimhaber.com/matkap-icin-pil-tavsiyesi-12c-lik-18650-pil-test-ettim--149070078


    Yer sıkıntısı var gibi görünüyor, mümkünse 2 paralel yapın, böylece kullanım süresi uzar.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Çalışma gerilimi devamlı çalışma ve zorlanmaları da içermekte. Gerilim arttırılabilir ve zaten birçok uygulamada yapılabiliyor. Motor sıcaklığı kontrol edilse daha da rahat yapılabilir. Belki motor üzerinde ya da etiket kodunun isabet ettiği modelde gerilim aralığı yazıyordur.


    Ancak, gerilim arttırılmasa bile farklı bir bağlantı ile güç gerektiğinde anlık gerilim arttırılması düşünülebilir. UYgun bir devre ya da bağlantı ile, paralel piller aniden seri olarak çalıştırılıp motor hızlandırılıp kısa sürede bırakılabilir. Mesela 1 saniyeliğine basılıp bırakılır ve zorlandığı işi aşması sağlanabilir.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt

    Bende de var ondan hocam, johnson 3 küsür volt motor, bu da aynısıdır muhtemelen.

    Ben olsam, orta fiyat segmentinde birkaç tane 18650 alıp, paralel çalıştırırdım,

    o motorlar zaten yüksek akım çekiyor, bir de voltajı yükseltince akım daha da artacak, dolayısıyla voltaj yükseltmezdim.

  • çalışma zamanı pekte önemli değil zaten philipsin bu modelde tüketiciye sunduğu süre 15 dakika. bana 6-7 dakika fazlasıyla yetiyor. akülerin en küçüğünün boyutu 9cm e 5cm içinde akünün sığabileceği yer yok aküyü dışarı alıp üstüne bantlamak lazım oda kötü durur.


    @piladam bugün bu dediğiniz şemanın daha önce yapılmış olanlarına baktım ve oldukçada mantıklı geldi. 1adet 18650 + tp4056 + 1s 15a bms ile güzel bişey çıkabiir diye hissediyorum. yer sıkıntısı bms ve tp4056 için sorun olmazda 18650ler sığmayabilir. 14500 bağlıyım 18650 yerine diye düşünüyorum ama elimde hiç 14500 yok. yer konusundaki kurtarıcı 14500 olabilir.


    @karafetva elimdeki güç kaynağı öyle çok profesiyonel bişey değil maximum 5A ya kadar destekliyo ama module evdeki boşta olan laptop şarjı bağlı olduğu için 4A ya kadar akım alabiliyorum.


    @limbesh sizdeki johnsonun akıbeti nedir ? çekiş gücü yüksekmi ? elimde sağdan soldan çıkma 18650 ler var zaten dünde bu pillerden biriyle test ettim. elimde 2li 3lü pil yatağı yok pilleri bağlamak için olan punta makineside yok lehimle paralel bağlıyım diye düşündüm sonra vazgeçtim aşırı ısınır patlar vs başıma iş almıyım dedim o yüzden tek 18650 ile denedim.


    tüm yanıtları için teşekkürler. bilgi paylaşıldıkça anlam kazanıyor. herkese keyifli forumlar.





  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Çalışır halini görmediğim, atıl vaziyetteki bir süpürgeden söktüğüm,

    markası johnson olan bir dc motor sadece, hala duruyor.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Pil bağlantısını seriden paralele geçirmesi beklenen bir devre, yapılması gerekir. Yani anlık performans almak için gerllimi anlık ikiye vb katlamak için elektronik bir devre uygulamak lazım. ygun bir switch de düşünülebilir tabi.

  • valla bende vakti zamanında indirimde diye aldım o zamanlar pek bilgili değilim elektronik konusunda koltuk üstünü süpürmeye köşe berideki kılları temizlemeye diye aldım ama birdaha 3.6V süpürgeye tövbe. Tamam minik pratik ama temizlemedikten sonra bi anlamı kalmıyor faraş + gırgır ikilisi daha etkili iş görür 3.6V karşısında.


    @karafetva @limbesh aklıma takılan bi soru var stackexchange de yok olmaz piller patlar demişlerde gene sorayım. 2 adet 18650 yi paralel bağlasam bunları tek bir tp4056 modülü ile şarj edebilirmiyim ? genelde yapılan projelerin hepsinde piller paralel bağlanmış ama her pile 1 tane tp4056 bağlamışlar. 2 pile 1 tp4056 yemez mi ?

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    Aynı marka model paralel pillerden, birisi bozulursa problem çıkacaktır

    ama laptop ve power banklarda bile kullanılıyor sonuçta,

    demek ki istatistiksel olarak uzun süre sonra farklılaşıyorlar ve bozuluyorlar.


    Bir tane 4056 kullanırsan sorun olmaz, uzun sürede şarj eder sadece,

    birkaç tane 4056'nın batarya veya normal çıkışını paralel bağlamak sorun olur mu bilmiyorum.


    Deşarj işlemini de 4056 üzerinden mi yapmayı planlıyorsun ?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.