Şimdi Ara

Sabit Voltaj ve Frekansta işlemci kullanmak zararlı mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
747
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sıcaklıkları normal kabul edilebilecek bir frekans ve voltajta sabit değerler kullanmak:

    1. işlemciye orta ve uzun vadede zarar verir mi?
    2. aıda64de sıkıntı çıkarmayan bir ayar prime95de restant atıyor. bu ayar kullanıma uygun mudur değil midir?



  • Amd için konuşuyorum akıllı soğutma vs. açıksa sorun olacağını sanmıyorum. Önemli olan ısı değerleri.

  • Herhangi bir zarar vermez ki en ufak bi' performans düşüşü yaşanmaması adına kullanılması ihtiyaç olan en optimum senaryodur (sabit voltaj).


    AIDA64, CB R20/23 vb. testler 7/24/365 stability konusunda söz sahibi olan testler değillerdir. Prime95 + ağır multiplayer gaming senaryoları yine %100 anlamda olmasa da çok daha baz alınabilir konumdadırlar.


    LinpackXtreme > Prime95 > AIDA64, CB R20/23 kabaca belirtilebilir. Bu sıralamaya ve konumlara farklı testler de dahil edilebilir. Stable olduğu zannedilen birçok sistem maalesef ki stability kavramının oldukça uzağındadır.


    AIDA64 ns test sonucu paylaşarak ''7/24/365 stable sistem kullanıyorum, ramlerim stable'' ve hatta daha da komiği ''sistemim açılıyor, Windows'u görüyorum ramlerim/CPU'm stable'' düşüncesi ile overclock yapıldığını zannetmek de bi' o kadar anlaşılamayan konulardan bazılarıdır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 4 Mart 2022; 1:35:48 >
  • Bir zamanlar r5 3600 lerin cabuk degrade olma sebebi olarak gösteriliyordu, amd mühendisleri sabit voltaja karsiydilar, ryzen 3000 zamani... Birakin auto da takilsin diyorlardi. Zira suan ryzen 5000 lerde pbo2 ile ayni cizgide olduklarini gösteriyor ama degrade herkesin basina gelecek degil, zamani belli degil en kötü ayni volt degerinde, max hiziniz bir miktar düser, kimisi siniri bilmediginden fark etmez bile :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Slayer_ kullanıcısına yanıt

    Her voltaj sonrası sıcaklık için test yapıyoruz hocam, sıcaklık sıkıntısını geçiyoruz zaten.

  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

    Ağırlıklı AIDA64 testi yapıyorum. İlk 3lü veya sadece FPU testi açık olarak. Sadece FPU en az 4-5 derece daha arttırıyor. Prime95 bildiğin işlemcinin içinden geçiyor. Biz günlük bir kullanımda bu kadar zorlayacağımızı sanmıyorum.Zaten işlemci %100 olduğunda donacağı için biz manule restant atacağız. Prime95den geçmek çok zor yaptığım testleri baz alarak.


    Genel itibariyle testlerden geçen ve kullanımda mavi ekran, restant yemediğin ayarlar stabil olarak kabul ediyorum şahsen. Kılı kılına illa yapılırda o kadarı yapmam zor. :)


    Amacım overclocktan ziyade maksimum boost değerlerinde minimum volt ile sabitleme yapmak.İşte uzun vadede işlemcinin ömrü ve potansiyeli önemli oranda zarar görür mü onu merak ettim.

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Kardeşimde ryzen 5 3600 var, 240lık sıvı soğutma ile kullanıyor ama sıcak çalıştığını söylüyor. Açıkcası UV yapmayı düşünüyordum ama sen öyle söyleyince tereddüt ettim şimdi. :)

  • öncelikle bilgisayar bileşenlerinin huyunu çok iyi bilmem lazım. sistemdeki ürünlerin marka modelleri etkili.


    Şimdi voltaj vermezsen başına hiçbirşey gelmez diyenleri dinleme. Bu işler her zaman için risklidir.


    Ben lga 775 msi g41 chipset anakartla q6600 işlemciyi overclock yaptım hiç voltaj işine girmedim. İki farklı deneme yaptım.Stres testinde bilgisayar restart attı. Sonra dedim ne gerek var overclok yapmanın benim için ne mantıgı var stock degerlere getirdim.


    Bilgisayar 30 dakika kullanımdan sonra ısı degerleri normal olmasına ragmen böyle hafiften bir yanık kokusu gelip kendini kapattı.Bilgisayarcıya götürdüm adamın kendi güç kaynagına baglayıp çalıştırdık kondansatörlerden bir kıvılcım çıktı çalıştı.Sonra eve getirdim ısınınca yine aynı olay.


    Yani anakart zaten sınırlarında geziyormuş stock haliylede. Bir parçasına zarar gelmiş muhtemelen. Tamiri vs ugraşmadan anakartı degiştirdim gıgabyte g41 geçtim.


    İşlemciye kolay kolay birşeyolmaz ilk sıkıntı çıkaracak parça anakart oluyor sanırım.

    Bu işler arabalarda ki chip tuning gibi yapana sorarsanız zararı yok...





  • alembizim kullanıcısına yanıt

    Yani oda var, o yüzden fazladan para verip faz sayısı ve kalitesi iyi olan güncel modellere yöneliniyor. Eski sistemlerle bu iş yazı tura.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.