Şimdi Ara

Küçük esnaflar düşmeye başlıyor

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
3
Favori
9.321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
75 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yeni yıla girdik , İstanbul Ataşehir'in kenar semtlerinden birisinde oturuyorum.

    -Mahallede 2 börekçi vardı , 4 yıl önce ev alırken orada yemiştik , yandaki yeni dükkana taşındı üç yıl önce , bir abla işletiyordu , çalışan yoktu , eve servis yoktu baktım bugün kapatıyor

    -Yol üstünde tv kırılmaz camı satan bir yer vardı muhtemel internetten satış yapıyorlardı , perakende yok gibiydi kiralık olmuş.

    -Bize 1-2 km'de köşebaşı bir yerde dürümcü vardı oda eski işletme , dürümcü çalışıyor ama camın birine sahibinden kiralık asılmış.(çalışan , paket servis vb mevcut).


    Son 4 günde gördüğüm geçmişi olan kapatan 3 esnaf.


    ek olarak işyerimin karşısında bir pastacı vardı hatta yılbaşı yazıları yazmıştı oda yılbaşından önce kapattı.


    Sizlerin gözüne böyle durumlar iliştimi yoksa bizim semte özel mi ?




  • Hayatım boyunca akp ye 1 kez dahi oy vermedim, 10 senedir esnaflık yapıyorum. Şuan sağladığım istihdamı devam ettirebilmek tek gayem. Dukkanı satıp parayı faize yatirsam elde edeceğim reel faiz 6 aydır elde ettigim gelirden daha fazla olacaktır. Ancak bir anneye, 2 genç kadına 1 kuryeye ve 3 öğrenciye bir gelir kapısı olabiliyorsam ne mutlu bana.
    Mevcut şartlarla zarar etmeden ne kadar daha devam edebilirim bilmiyorum. Allah yardımcımız olsun. Sizden ricam her esnafı akp li ya da o halay tayfadan saymayın. Mevcut iktidar yanlısı olmayan, benim gibi herhangi bir politik güce, kuruma yaslanmadan para kazanmaya çalısan onlarca insan var. Ve bu insanların yanında çalısan sen gibi ben gibi yüzlerce de insan var.
    Allah hepimizin , özellikle öğrenci kardeşlerimin yardımcısı olsun. Kolay değil, bir neslin hayalleri yok oldu.

    Yoo bence üzücü değil.


    Koyduk mu diye halay çekiyorlardı.


    Umurumda değiller. Koyduk mu, koyduk mu uaaaa diye dalga geçiyorlardı insanlarla zamanında.


    Şimdi üzülmüyorum. Kendileri istediler.


    Tabii ki tüm küçük esnaflar aynıdır demiyorum, kurunun yanında yaşta yanıyor ama yapacak bir şey yok.

    Genel olarak baktığımızda pek çok şeyin bir biri ile bağlantılı olduğunu görürüz. Şimdi bakalım bir isterseniz


    1. TUİK'in açıkladığı TÜFE enflasyonu %36, ÜFE ise %80. Şimdi bu rakamlara baktığımızda Üreticilerin ürettiğini ürünün maliyeti %80 artmış ama üreticiler bu oranın ancak %36'lık kısmını fiyatlara yansıtmış, üstünü cebinden karşılamış diyebiliriz. Bir diğer bağımsız grup olan ENAG ise 2021 enflasyonunun %83 gibi olduğunu söyledi. ÜFE oranına bakınca ENAG rakamı daha gerçekçi. Burada markete, pazara giden insanlara da sorarsan ENAG gerçek enflasyonu hesaplıyor
    2. TUİK %36 enflasyon açıklayınca maaş zamları da buna göre yapılyor. Senin harcamaların %86 artarken %36 zam alacaksın demek bu. Bu da alım gücün geçen seneye göre düştü demektir. Düşüş %50 kadar diyelim.
    3. Üstüne hükümet bir çakallık daha yaparak elektrik, doğalgaz zamlarını Ocak ayına öteledi. Bunun için devasa bir rakamı bütçeden harcadı. Bu da yapılan zamların 2021 enflasyonunu daha da arttırmasını engelledi. Ancak 2022 Ocak enflasyonuna yansıyacak bu rakamlar ancak 2023 senesinde yapılacak zamlara etki edecek.
    4. Bu durumda insanlar harcamalarını kısar. çünkü gider arttı, gelir azaldı. Bu kısma işlemi de en çok küçük esnafı vuracak harcamalardır. Örnek olarak çiğ köfte alıyorsun ayda bir almazsın, kim kaybetti, mahallede çiğ köfte satan esnaf. Ayda bir pide söylerken söylemezsin, kim kaybetti, mahalledeki pideci. Çocuklar kola alacakken almazısn, kim kaybetti, mahalle bakkalı.
    5. Krizin ilk vuracağı kesim küçük esnaf kapatınca, küçük esnafın mal aldığı tedarikçilerde de sorun yaşanacak. Tedarikçinin de geliri azalacak ya da batacak. Her iki durumda da maliyet çalışan işçilere yıkılacak. Çoğu işsiz kalacak. toplumsal olaylar kısmına değinmiyorum.
    6. İşsizlik arttıkça harcamalar daha da kısılacak, piyasaya giren para arzı azalacak. Bu da daha fazla işsizlik ve daha düşük harcamaya dönecek.
    7. Bu durumda enflasyonun düşmesi beklenir. Çünkü alan yoksa o malın fiyatı düşer. Ancak ülkede üretim yabancı girdiye bağlı olduğundan enflasyonu etkileyen ana kalem döviz kurlarındaki artış. Döviz kurlarının düşmesi pek olası değil, Merkez Bankası rezervi -56 milyar $, tamamlamak için dolar almak zorunda, Kamu iç borcun %60 kadarı döviz ile, özel sektör borcunu ödemek için döviz almak zorunda, Yap işlet devret projeleri dolar garantili. Ödemek için para bulacaksın ya da para basacaksın her iki durumda da döviz artar. Kısaca dövizin düşmesi pek olası değil. Daha da artacak. Bu durumda enflasyon da artacak
    8. Döviz arttı, işsizlik arttı, enflasyon arttı bu üretici üstünde aşırı bir baskı oluşması demek, üretse zarar edecek çünkü ürettiği fiyattan satabileceği kimse yok. kimse zararına üretim yapmaz, en son kapatacak dükkanı, çekilecek üretimden. sonuçta tarım-hayvancılık-sanayi çökecek. işsizlik daha da artacak
    9. Sonuçta devamlı yükselen işsizlik, artan döviz, artan enflasyon ile aşırı durağan bir ekonomi. Stagflasyon diyor yabancılar buna. Kriz değil bu, buhran. 3 senedir zaten bu buhranın başlangıcını yaşadık. Şimdi buhran daha da derinleşecek. bir önceki maddede değindiğim üreticinin iflası/kapanması ile para olsa bile satın alınabilecek ürün bulunamayacak.
    10. Üstüne bu sene yaşanacak tarım krizi var. Geçen sene dolarda yaşanan yükseliş gübre, yem, ilaç fiyatlarının artmasına yol açtı. Bu da tarımda daha az gübre ve ilaç kullanılmasına yol açtı. Sonuçta rekolte çok düşecek.
    11. Mayıs/Haziran gibi tarımda istenilen rekolte alınamayacağı için bakliyat dahil aklınıza gelen her üründe fahiş fiyat ortaya çıkacak. Bunu hükümet tavan fiyat uygulaması ile bastıracaktır ancak neticede çiftçilik yapan son kişiler de bu işi bıraktığında geri dönülemez bir yola da girmiş olacağız.


    Kısacası AKP iktidarda kaldığı her gün daha da kötüye gideceğiz. Şimdi buna cevap yazacak trollere ithafen yaşayarak göreceğiz çünkü bu troller rakamlardan, yaşananlardan zerre anlamıyor.

    Şu an bir dip görmek mümkün değil. Ben akşam açıyorum ve dinlemeye çalışıyorum, ne yapmaya çalıştıklarını anlamaya çabalıyorum ancak şu aşamada tek yaptıkları muhalefete laf sokma ve sanki krize hakimmiş imajı çizip güven pompalamak. kendilerinden emin görünmeye çalışıyorlar ancak uygulama bilim dışı.


    Dip ne zaman görülecek? yaz aylarına doğru tarım krizi de patlarsa (o zaman kadar tedbir alırlar mı, nasıl bir tedbir alırlar, nasıl bir çözüm üretirler bilmiyorum) millet yiyecek ekmek bulamaz hale gelir. Bunu neden söylüyorum, ülke kullandığı buğdayın %50'den fazlasını ithal ediyor. biz bunu işliyor satıyoruz diyenlere ekmeklik buğday ithal ediliyor bu ülkede. Ekmeği ihraç edebilir misin? edemezsin.


    hadi ithal ettiğimiz her gram buğdayı işleyip satıyoruz diye düşünelim. Bu sene o buğdayı işleyen fabrikalar ihtiyaçları olan buğdayı yurt dışında bulamazsa ne olur? ye yerli buğdayı çeker, buğday/un fiyatları uçar ya da üretimi kısar, karşına işsizlik olarak geri döner.


    Neyse konuya dönelim dünyada zaten tarımda bir rekolte düşüşü olacağı öngörülüyor ve önce kendi vatandaşına bu ürünleri verecekler. bu da eskisi gibi bol keseden ucuz ürün bulamayacağız demek. eğer alacak buğday bulamazsak bu fabrikalar unu nasıl üretecek? ekmek nasıl üretecek. kısaca AKP yaz aylarında taze tarım ürünlerinin piyasaya sürülmesi ile enflasyonun düşeceğini hayal ediyor ancak tam tersi bir durumla karşılaşabiliriz.


    Tabii hükümet bunu engellemek için fahiş fiyata razı olup bu ürünleri ithal edebilir ve iç piyasaya daha düşük fiyattan sunabilir ancak bu da dış ticarette zararın katlanmasına yol açacağı gibi bütçeyi de olumsuz etkiler ve bunu ek vergiler olarak yine tüm vatandaşlar öder.


    Neticede artık bu buhran altından kalkılamaz hale gelmiş olur. Benim gördüğüm muhalefet te bu krizin geldiğini görüyor ve erken seçimi Kasım ayı gibi olmasını planlıyor. Ancak tabii bu arada olan vatandaşa olacak.


    Bir de üstüne dövize endeksli hesapların geri ödemesi gelecek. o konuda da bütçede bir kalem ayrılmış değil. yani ödeme yapılacak ama kasada para yok.


    reçete ise basit. şu anda ülkedeki sorunların ana sebebi güvensizlik.


    Sen Merkez Bankasının başkanını zırt pırt görevden almayı bırakırsan, üstüne konuya hakim ekonomislerden oluşan kalifiye bir ekibi oraya atarsan, TUİK'i emir kulu olmaktan çıkarıp adam gibi enflasyon hesabı yapmalarına izin verirsen, adaletin bağımsızlığını sağlar ve garanti eder AİHM'nin kararlarını bir an önce uygulamaya koyarsan ülkede bir güven iklimi esmeye başlar. Üstüne hak ve özgürükler konusunda bir kaç adım atarsan deme gitsin. Misal Tiwtter'da yazı yazdı diye on binlerce insana dava açmazsan...


    Bunları AKP, yani sayın reis-i cumhur yapabilir mi? sanmıyorum. İktidar değişmeden de bir düzelme olacağını sanmıyorum.

    Bende kendi çapımda esnafım şu an iş yapmamak iş yapmakta daha karlı kanımca. Çünkü ben matbaacıyım. Kağıt ton fiyatı 2000 olara dayanmış durumda. Geçen sene aldığım 1 ton kağıt şu an 30 bin TL bandına gelmiş. Toptancılar vadeyi kaldırdığı için iki ton mal almanın maliyeti 60 bin TL ye dayanmış durumda.


    Benim aylık kağıt tüketimimin 10 ton civarında dolduğunu düşündüğümde bunu finanse etmek için 300 bin TL nakit paramın olması gerekiyor. Onun yerine 300 bin TL yi dövize yada döviz korumalı hesaba yatırsam yeminle daha fazla kazanırım.


    Esnaf denince kazıkçı bakkal, çakal büfeci gibi şeyler geliyor aklınıza ama benim gibi bir çok işletme finansman zorluğu çekiyor ve ya kapatıyor yada küçülmeye gidiyor. Olan yine çalışana oluyor. İşsizlik artıyor.

  • Hadi halaya




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lazer__ -- 17 Ocak 2022; 23:15:31 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • küçük esnaf düşerse Mekke düşer Kudüs düşerbeter olsunlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • banane ben mi oy verdim.

  • Eğer bir esnaf hiç iş yapmaz ise,


    küçük bir esnaf 4.000 tl kira ve 1 çalışan ile

    Yani hiç iş yapmadan sadece kağıt üstünde kalsa bu parayı harcamak zorunda.

    Vergiler, stopaj, Bağkur, SSK, oda aidatları, kira, elektrik vs...

    Min yıllık 12.000 $ genel gidere sahiptir.


    Eğer bir esnaf hiç kar etmeden çalışır ise,


    İş yaptığında da yaptığı işe göre de tedarikçi sarf malzeme giderleri olur. Örneğin fırın un alır, kırtasiyeci defter alır vb...

    Bir 12.000 $ da buradan harcanır. Toplamda 24.000 $ gideri olacaktır.


    Eğer bir esnaf kar ederek sadece kendi geçimini sağlamak isterse, 36.000 $ ciro yapmak zorunda. Bu durumda evini maaşlı bir çalışan gibi geçindirebilir.


    Eğer bir esnaf birikim yaparak yani işletme kurmanın temel nedeni ile ciro yaparsa, bu durumda 48.000 $ kazanması gerekir.


    Yani min 1 çalışan ile bir işletme kurarsanız, aylık cironuz 54.000 tl nin altında kalıyor ise o işletmeyi kapatıp bir yerde çalışmak daha akıllıcadır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rhodium -- 17 Ocak 2022; 23:36:27 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merak etmeyin muhacirler doldurur o dukkanlari

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düne kadar 3-5 TL olan tavuk dürüm bile 15 TL olmuş o da en ucuzu ve bir tanesi ile doyarsan artık. Bu fiyatlar ile dışarıda yeme içme ciddi anlamda biter. Çorba sudan hallice birşey işte 20-25 TL kasesi. Şimdi bu fiyatlar ile dükkan senin değilse geçmiş olsun.

  • Şimdi bir şey diyeceğim.


    KOYDUK MU DİYEN ESNAF ABİLERİM, KÖŞE BAKKALARI, LOKANTACILAR MUTLU MUSUNUZ?


    Ben mutlu değilim ama siz koyduk mu derken halay çekiyordunuz. Umarım mutlusunuzdur, çimenlerde yuvarlanmanız dileğiyle. Kek ve çayınızı unutmayın. Küçük esnaflar düşmeye başlıyor 

  • ldr1907 kullanıcısına yanıt
    Harbiden üzülüyorum sana sanki Türkiye’yi tayyip kurdu o giderse başkası gelir sanki ülke güllük gülistanlık

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • üzücü bir durum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mrslimshady_reloaded kullanıcısına yanıt

    Yoo bence üzücü değil.


    Koyduk mu diye halay çekiyorlardı.


    Umurumda değiller. Koyduk mu, koyduk mu uaaaa diye dalga geçiyorlardı insanlarla zamanında.


    Şimdi üzülmüyorum. Kendileri istediler.


    Tabii ki tüm küçük esnaflar aynıdır demiyorum, kurunun yanında yaşta yanıyor ama yapacak bir şey yok.

  • 2050 lerde sokak röportajlarunda anlatacağım.

    Alfa kuşağı gençlere sesleneceğim.
    Yiğen siz o dönemleri bilmezsiniz.
    Esnaflarda soğuk içecek bulamazdık.
    Fatura korkusundan karanlıkta oturırduk.
    Bıyıklıdan bahsedeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buradan bir taytlı geçti -- 18 Ocak 2022; 0:26:26 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sen esnafa acıyorsun ama o sana acımaz.

  • meşazını aldım.


    senin görüp üzüldüğün o esnaflar yarın seçimde yine reise oy verecekler.

  • meşazını aldim gardasim

    bende esnafsiz tr icin varim

  • lazer__ kullanıcısına yanıt

    bunlar hep dıj güşlerin oyunu arkadaşlar inanmayın. dolar 10 yıl önceki seviyesine düştü, herşey süper oldu, ekonomi uçuyor. dıj güşlerin esnafları ekonomomizi kötü göstermek için dükkan kapatıyor


    bu davaya kefeniyle gelenler halaya


    Küçük esnaflar düşmeye başlıyor
  • Dusunemedi

  • Başaramayacaksınız. Bayrak inmez, Vatan bölünmez, ezanlar susmaz. Küçük esnaflar düşmeye başlıyor 

  • Hayatım boyunca akp ye 1 kez dahi oy vermedim, 10 senedir esnaflık yapıyorum. Şuan sağladığım istihdamı devam ettirebilmek tek gayem. Dukkanı satıp parayı faize yatirsam elde edeceğim reel faiz 6 aydır elde ettigim gelirden daha fazla olacaktır. Ancak bir anneye, 2 genç kadına 1 kuryeye ve 3 öğrenciye bir gelir kapısı olabiliyorsam ne mutlu bana.
    Mevcut şartlarla zarar etmeden ne kadar daha devam edebilirim bilmiyorum. Allah yardımcımız olsun. Sizden ricam her esnafı akp li ya da o halay tayfadan saymayın. Mevcut iktidar yanlısı olmayan, benim gibi herhangi bir politik güce, kuruma yaslanmadan para kazanmaya çalısan onlarca insan var. Ve bu insanların yanında çalısan sen gibi ben gibi yüzlerce de insan var.
    Allah hepimizin , özellikle öğrenci kardeşlerimin yardımcısı olsun. Kolay değil, bir neslin hayalleri yok oldu.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.