Şimdi Ara

İşlemciyi hangi şekilde kullanmak daha iyi? Güç tasarruflu mu, boştayken de yüksek hızlı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar yıllardır kafama takılan bir husus var. İşlemciyi ben sürekli dengesiz voltaj vermesin ve oyunlarda falan frekansında dalgalanma olmasın diye boştayken, masaüstündeyken de sabit en yüksek frekansta kullandım.


    Yani Intel'deki adıyla SpeedStep (AMD'de Cool'n'Quiet) kapalı şekilde kullandım. Windows'ta da güç ayarlarında en düşük işlemci kısmı hep %100'dü. Şimdi bu güç ayarında en düşük kısmı %5 yaptım yani lazım olmadıkça frekans kısacak şekilde.


    Peki bahsettiğim kaygılarım bir hurafe midir yani sabit hız yerine, otomatik ihtiyaca göre ayarlanan şekilde kullanmanın bir zararı var mı? Şu an bu şekilde ayarladım yine fakat masaüstünde, internette dolaşırken bile voltaj çok oynuyor hız sürekli değiştiği için. Bunun bir zararı olur diye korkuyorum.


    Bilemedim, sormak istedim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 9 Ocak 2022; 17:31:46 >







  • Bunun testini yaptılar. Full voltajda aylar süren overclocklu kullanım sonrası(hafızam eskisi kadar iyi değil, kaç ay olduğunu ya da voltaj değerini unuttum ama bir işlemciyi kullanmak istediğiniz süreyi dolduracak kadar uzun bir kullanım süresine denk geliyordu), 2 işlemci aynı kalırken, 1 işlemci aynı frekansı vermek için %5 ek voltaja ihtiyaç duydu. Full voltajın işlemci üzerinde zararları olduğunu söylemek çok zor kast edilen stock full voltaj ise. Göreceğiniz en fazla cpu'nun %5 fazla voltaja ihtiyaç duyması olur, o da uzun yıllar sonra.


    Bugüne kadar oynak voltajdan yanan işlemci de hiç görmedim açıkçası. Anakart vrm'leri rahatlar oynak voltajda. Eski psular o kadar aşağı inemeyebiliyor psu eski değilse sorun olmaz. (tabi oynak voltajdan kast ettiğimiz anakartın ve intel'in teknolojisi, yağmurlu hava voltajı değil)


    Ben olsam anakart'ın besleme devresinin bozulmasından vs daha çok endişe ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Anarsist_ -- 9 Ocak 2022; 21:20:26 >




  • Kişisel deneyiyim, serin çalıştığı sürece birşey olmuyor işlemcilere.

    8 senelik Fx6300'ü biosun stok ayarlarıyla 212 EVO ile kullanıyorum. Hiç sorun çıkartmadı bugüne kadar.

  • _Anarsist_ _ kullanıcısına yanıt

    Hocam sabit voltajdan kastım sürekli sabit şekilde stok hızda ve bunla beraber stok voltajda kullanmak. Yani overclock yapılmamış halde ve boştayken de düşmeyecek biçimde.


    Oynak voltajdan da kastım dediğiniz gibi işlemcinin sunduğu teknoloji yani güçten tasarruf etme durumu işte, boştayken gereksiz kullanımı ve gereksiz sıcaklığı önlemek için hızın ve voltajın düşmesi.


    Dünden beri oynak şekilde kullanınca en düşük 0,715 - 0,830 civarı voltları gördü (hız 3500 mhz'den 800-1500 arasına düştüğünde), sabit iken 1.010 V stok voltaj. O da çok nadir, her ne kadar masaüstünde bile olsa tarayıcı (Chrome) yüzünden falan yine 3500 mhz'de ve 1.010 V ile çalışıyor baya.


    Çok dert etmiyorum ama işlemcinin ömrünü etkiler mi diye düşünmüştüm sabit (yüksek) hız ve sabit voltajda kullanmak. Öğrenmiş oldum, teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 11 Ocak 2022; 21:35:37 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.