Şimdi Ara

Seiko NH35A mekanizma saatimin pandülü/zemberegi cok yavas donmeye basladi, saat geri kaliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
4.036
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar.

    1 senedir Seiko NH35A otomatik mekanizmali bir saat kullaniyorum. Bu vakte dek saatim hic ileriveya geri kalmamisti, gunde 2-3 saniye sapiyordu. Harikaydi.


    Gecen gun havaalanindaydim, ucaga bindikten sonra fark ettim ki saatim 20 dakika geride. O vakte dek saatim montumun cebindeydi, 2 kez X-Ray cihazina girdi falan.


    Bu olaydan sonra saatin mekanizmasina baktim, normalde deli gibi saga sola rahatlikla donen zemberek artik anca 90 derece saga ve sola gidip gelmeye baslamis. Bu yuzden saat dogru duzgun zaman tutmuyor. Nedenini bilmiyorum ama zemberek yavaslamis, duzgun donmuyor.


    Su an yurtdisindayim ve saatci tanidigim yok. O yuzden foruma yaziyorum.


    Sizce bu konuda ne yapabilirim, bunu nasil duzeltebilirim? Zemberek zarar mi gordu bilmiyorum, neden 90 derece gidip geliyor anlamis degilim. Bir sebepten dolayi takilmis kalmis, duzelmiyor.

    Bu arada acaba saat manyetik alandan vs etkilendi mi diye baktim, Lepsi Geneve uygulamasini kullandim, herhangi bir manyetizma problemi cikmadi.


    Fikir vermesi icin asagiya agir cekimde kaydettigim bir videoyu da ekliyorum.


    Egehan Dorumyoutube
    Seiko NH35A mechanism (swing) rotates so slow like 90 degree left and right. The video was recorded in slow-motion to understand how many degrees it rotates, and also what might be the problem with it.
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D1DEenPgSeHQ&q=EgQuLZpEGJGS0o4GIhBWXkSYUzzVJJcB-PzeqUDCMgFy



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahege270 -- 4 Ocak 2022; 20:50:53 >







  • Konuyu kendim cevaplayayim. Sorun cozuldu.

    Nasil oldu bilmiyorum ama bu konuyu actiktan 15dk sonra saati duzelttim.

    Yontem: klasik "iki kere vur duzelir".


    Cidden saate yandan 1-2 kez hafifce vurdum, pandul yeniden cilginlar gibi donmeye basladi, Su an ortalama 2 saattir olcum yapiyorum, hic saniye sapmadi.


    Neden boyle bi sey oldu da pandul takildi bilmiyorum, ama 1-2 tokat atarak duzelttim. Simdi onumuzdeki gunlerde olcum yapmaya devam edecegim, umarim servislik bir durumu yoktur.


    Halihazirda da o demagnetizer cihazlardan bir tane siparis etmistim, dun geldi. Bu saatimin ihtiyaci yokmus ama diger Seiko saatimde kesinlikle manyetizma sorunu var, artik onda kullanirim o cihazi da.


    Bu arada saati 2 gundur olcuyorum, ilk gun full kolumdaydi, 1 gunde 7 saniye geri kaldi. Bugun full kutuda beklettim, kadran yukari bakacak sekilde, su an ise 50 saattir olcum yapiyorum ve 4 saniye geri kalmis. Kadran yukari bakacak sekilde tutmak fark ettirdi tabi.

    Ama sonunda 50 saati baz alirsak ve 4 saniye geri kaldigini dusunursek, NH35A mekanizma icin harika bir deger diyebiliriz sanirim.





  • Merhaba, bu mekanizmanın kabul edilebilir sapma değeri nedir hocam, Dün yeni saatim geldi saatçiye kordonunu ayarlatıp gün içinde kullanmaya devam ettim gece kutuya koyup uyudum. Uyandığımda saatin 10 saatte 10 saniye ileri gittiğini gördüm, saatçi pimlere çekiçle vururken sarsıldı sanırım saat.



    Sabah ölçüm yapmak için tekrar 0a 0 ayarladım şuan yaklaşık 13 saattir kolumda ve 1 saniyelik ileri gitme görüyorum. Bunun ölçümü günlük mü haftalık mı nasıl yapılıyor kaç saniyeden sonra sıkıntı var demektir bilginiz var mı? Teşekkürler



    Edit: Gece kutuya koyup uyuyup uyandığımda 11 saatte 11 saniye kazanmış.

    Kolumdayken 13 saatte 1 saniye kazanan saat kutuda 11 saatte 11 saniye kazanmış 24 saatte 12 saniye kazanmış toplamda  



    Güncelleme: Kutuda tepesi yukarı bakacak şekilde bıraktığım gece 6 saatte 2 saniye ileri gitmiş yani yavaşlatmış olduk




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Çetooooo -- 8 Şubat 2022; 6:59:8 >




  • Seikonun kullandığı ismiyle 4r35 mekanizması bu. +45/-35 Sapma değerine sahip. Bu değerlerin altındaki sapmalar normaldir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayrton_SENNA kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler, saatim ayda ortalama +-10 saniye değerine sahip şuanda. Şarj durumu kutudaki konumu vs etkiliyor sanırım. Bu halinden çok memnunum

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çetooooo kullanıcısına yanıt

    Zamanla sapma artarsa bir saat ustasına (masterwatch diye anılanlardan) saati söktürüp bakımlarını yaptırın. Parçalar arasını yağlıyorlar, zemberekte sıkıntı varsa yeniliyorlar vb.



    Otomatik saat şahanedir ama 3-4 sene bilemedin 5-6 senede bir bakım şart.


    Ha diyorsanız ben saati düğüne, toplantıya, önemli yerlere giderken kurarım 3-4 saat beni idare eder diyorsanız hiç gerek yok bakımla uğraşmaya.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SpEeDy! kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler değerli yorumunuz için. Saatim her gün kolumda sadece uyurken çıkarıp kutusuna koyuyorum, çokta pahalı olmamasına rağmen alırken düşündüğüm şey ömrüm boyunca kullanabilir miyim acabaydı, bakımlarını aksatmamaya çalışıcam ve duruma bakıcaz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.