Şimdi Ara

Ömrü tükenen laptop bataryasından Powerbank yapımı (Rehber)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
12
Cevap
0
Favori
758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selam. Pandemi döneminde kendime yeni bir uğraş edindim ve elektrik-elektronik işlerine merak saldım. Gün içinde okuyup araştırıp birşeyler öğreniyorum kendimce gerek soru cevap gerek deneme yanılma yöntemi ile kendime bişeyler katmaya çalışıyorum. Bu başlığıda geçen denediğim ve yapımı aşırı basit olan powerbank rehberi olarak açıyorum. Umarım ben hobi olarak ilgilenen arkadaşlara birşeyler katmış olur veya evde kıyıda köşede duran laptop bataryalarına ikinci bir şans vermiş oluruz. Dilerseniz başlayalım.


    Yeni nesil laptop bataryaları gövde altına gömülü olduğu için bu rehber yalnızca eski nesil çıkar-tak bataryaları için geçerli. Eğer bataryanız şarj olmuyo veya kırmızı x ile görünüyorsa 1) piller artık bitmiş demektir 2) bms'nin kontrol çipi pilleri boş gösteriyo demektir. Bunu öğrenmek için ihtiyacımız olan şeyler 1 adet multimetre ve bataryayı açmak için tornavida veya telefon açma kitleri


    Benim senaryom şu şekildeydi bataryanın + - pinlerini kontrol ettiğimde multimetre 0V gösterirken bmsnin üzerinde voltajı ölçtüğümde 12V gibi bir değer alıyordum. BMS reset işlemi denen bir olay bunu defalarca yapmama rağmen bir sonuç alamadım. Eğer sizde benzer durumu yaşıyorsanız BMS yi resetlemeyi deneyin her bataryada işe yaramıyor maalesef.


    Ben BMS resetten bir sonuç alamadım ve 6 adet 18650 lityum pilleri bms devresinden havya ile söktüm( bu adımda dikkatli olmalısınız çünkü piller ısınabilir )


    BMS dediğim devre böyle bişey

    Ömrü tükenen laptop bataryasından Powerbank yapımı (Rehber)

    Sökülen tüm pilleri multimetre ile tekrar kontrol ettim ortalam her pil için değerim 3.9V du yani piller sağlam. Daha sonra her pilin + - kutuplarını devre kalemi ile işaretledim. Aliexpresten içi boş powerbank sipariş ettim. Satın aldığım powerbank görseldeki gibi bişey elimde 6 adet 18650 olduğu için 6 adetle çalışan bir powerbank kutusu sipariş ettim.

    4

    Ömrü tükenen laptop bataryasından Powerbank yapımı (Rehber)

    Bu pilleri powerbanka takarken + - uçlara çok dikkat etmeniz gerekiyor. Zıt kutuplar devre kartına zarar verebilir. Tüm pilleri bağladım ve powerbankı şarj etmeye başladım. Sonuç olarak çöpe gidicek pilleri ufak dokunuşlarla powerbanka dönüştürdüm. 6 adet pilin toplam kapasitesi 4400 mah biliyorum çok düşük, aynı ağırlıkta powerbankların mah değerleri 10000 civarı olabiliyor ama zaten bu yola çıkma sebebim 10k lık yada 20k lık powerbank yapmak değildi. Eğer sizinde evinizde bu tarz aletler varsa çöpe atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Umarım bu konu birilerine azda olsa yardımcı olur.


    Herkese keyifli forumlar.








  • Güzel lakin toplam kapasitenim 4400 olduğunu nasıl öğrendiniz :)
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Bataryanın üzerinde etiket var orda amper volt üretim tarihi ve mAh değeri yazıyodu. Ayrıca elimde usb güç ölçer var bi uçu giriş öteki ucu çıkış olan üzerinde voltaj amper mah ve şarj süresi sayan bir alet. Bu aletle powerbankı şarj ettiğimde ise 4400 mahtan büyük bir değer aldım. Mesela bugün telefonu powerbankla şarj ettim. Note 8 in bataryası 3300mah ama telefon 2400mah güçle doldu. Powerbank ise %95 ten %82 ye düştü. Ben usb güç ölçeri ucuz olduğu için verdiği değerin yanlış olduğunu düşünerek bataryanın üzerindeki firmanın yazdığı mah değerini referans aldım.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Biraz karışık gibi ama her neyse. Tam anlamıyla kapasite ölçümü için pillerin güzelce doldurulup sonrasında 2.5 volta kadar deşarj edilmesi gerekir. Mümkünse sabit akımla deşarj etmek çok daha mantıklı olacaktır.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    elimde tam kapasiteyi ölçebilecek devre veya cihaz maalesef yok o yüzden pillerin mah değeri benim için pek önemli değil. Batarya Acer in orijinal bataryasıydı üzerinde 4400 mah yazıyo ama pillerin üzerinde her hangi mah değeri bulunmamakta. Kabaca hesap yapıcak olursam içinde 6 adet pil vardı 4400/6 dan pil başına 750 mah gibi bir değer düşüyor. Aliexpreste satılan 18650 lerin üzerinde 9900mah veya 2500mah yazıyor. Bu değerlerin gerçekçi değer olduğunu düşünmüyorum maalesef. Bakalım eğer Note 8 i 2-3 defa şarj ederse pillerin kapasitesi hakkında ortalama bir değer yakalamış olurum. Konuyu açma amacım çöpe giden laptop bataryalarını işe yarar duruma getirip geri kazandırmak. Eminim bir çok evde çekmecede duran veya çöpe atılmayı bekleyen laptop bataryaları mevcuttur.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Çok önemli bir noktada hata yapmışsınız. Ne kadar önemli elbette tartışılır ama elektronik hata affetmez

    Piller seri bağlı olduğu için kafanız karışmış olabilir. Piller seri bağlı iken kapasitesi artmaz. O yüzden 4400 değerini 6ya bölmeyeceksiniz. 2 ye böleceksiniz. Yani her pil aslında 2200 mAh . Ve 6 pilin hepsini paralel bağlarsanız kapasite 13.200 mAh olur.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Batarya bu. İçinde 1 adet bms devresi 6 adet 18650 pil mevcuttu. Pillerin dizilimi 4 adet en üst sırada 2 tanesi alt sırada dizili şekildeydi. Eğer dediğiniz gibiyse 13200 mah olabilir. Eğer telefonu bir sonrakine şarj ettiğimde powerbankın göstergesi %82den direk %20 lere vs düşerse 4400mah olma ihtimalı yüksek olabilir.


    edit: haklı çıktım bugün note 8 i ikinci kez şarj ederken powerbank %69 dan direk %0 a düştü. Usb ölçüm aparatı 3100mah toplam şarj etmiş gösteriyo daha öncede kulaklığı şarj etmiştim yani pillerin toplam mah değeri 4400 mah. 13200 değil @dfk24

    Ömrü tükenen laptop bataryasından Powerbank yapımı (Rehber)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 29 Aralık 2021; 18:1:48 >




  • Pillerin paralel bağlı toplam kapasitesi 13.200 mAh.

    Her bir pil 2200 mAh , kullanıma bağlı olarak yıllar sonra kapasitesi Elbette düşmüş olacak. Daha ayrıntılı bilgi için

    ;

    piladam
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    pilin 2200 mah olduğu değerini nerden buldunuz peki ? 18650 lerin bir çok kapasitede çeşiti var.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Bu işe yeni başlamadım . Tecrübe , bilgi , birikim diyelim.

    Elbette çok farklı kapasitede piller var ama sizdekiler 2200 mAh. 6 pil var 2şer paralel. Sonra onlar da seri bağlı.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    dediğiniz gibi olabilir , sonuçta üretim tarihi 2013 8 yıllık batarya 2200lük değer 700mahlara düşmüşte olabilir. Pilleri atmaya kıyamadım powerbank olarak kullandığımda 2 kere şarj etmesi benim için iş görür şekilde. Bataryalar ölene kadar kullanmaya devam.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.