Şimdi Ara

Gizli Faiz ve Klasik Yönteme Merhaba, Yeni Ekonomi Modelinin İlan Edilmemiş Ölümü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.628
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • "İnsanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak. Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalarımıza doğrudan Merkez Bankası aracılığıyla ileri vadeli kur rakamı verilecek"


    https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberi-erdogan-duyurdu-tl-mevduatlari-icin-duzenleme-yeni-araclar-devreye-aliniyor-41965127


    Geri döndük demeden döndüler, ortodoks politikalara döndüler. Olan bu. Bunlar ana yolu bırakıp yan yola çıktılar ama girdikleri yol çıkmaz sokak. Bu bir faiz artışıdır. Klasik AK Parti politikalarından U dönüşüdür. Ama bu beraberinde bir takım sorunları da yanında getiren bir politika. Zımni bir faiz artırımı yapıldı. Buradan siyasi bir söylem çıkarabilirler. Hem faizi, hem kuru düşürdük diye. Bunu nasıl satabilirler, satarlar mı, zaman içinde göreceğiz.


    https://www.birgun.net/haber/tcmb-eski-baskani-durmus-yilmaz-turkiye-ekonomi-modeli-nin-tabutuna-civi-cakildi-370075


    Başka bir isimle faiz artışı yapıldı. Yeni Ekonomi Modeli artık içinde reddettiği ortodoks ekonominin saklandığı bir zombi, tam tabirle bir yürüyen ceset. Seçmenlere bu ceset makyajlanıp pazarlanıyor. Düşük tutulan politik faizin yetersizliği devlet tarafından ödenen veya en azından ödenme sözü verilen kur farkına dayalı bir faizle telafi ediliyor ve bunun başlığına da hem faizi düşürdük hem de kuru düşürdük yazıyorlar; örtülü faiz artışı yapmalarına rağmen. Seçmenlere de ortodoks yöntemle veya mekanizmayla "iyileşme" belirtisi gösteren "yeni ekonomi modelini" bakın aslında ne iyi bir politika diye pazarlamaya çalışıyorlar. Bir yandan faiz ve enflasyon riski hazinenin omuzlarına bindirildiği gibi daha fazla Türk lirası basımı yapılarak fark (gizli faiz) ödeneceği için Türk lirası yine girdi maliyetlerini artıracak şekilde değer kaybetmeye başlayacak ve haliyle enflasyon artmaya devam edecek. Zaten gizli faiz artırımının nasıl verileceği veya gerçekten verilecek mi yoksa iç boş veya geçici bir temenni mi olduğu o da meçhul. Normal şekilde politik faiz artırımı yapılmalıydı ve mali disiplin uygulanmalıydı klasik bir yöntem ve anlayışa böylesi şüpheli ve yanlış görünen bir uygulamayla, iki yüzlü şekilde bir cesedi canlıymış gibi kamuoyuna pazarlayarak dönülmemeliydi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bu sanki daha riskli gibi. Faizleri 20 yapsaydı (tabii güven kalmadı, o kısmı nasıl çözecekti bilmiyorum), piyasa-beklenti ona göre şekillenirdi, devlet de vereceğini bilirdi, plan yapardı.

    Şimdi eğer dolar fazla artarsa, ki borçlardan/ülke durumundan dolayı ihtimali var, hükümet farkı ödemek için para basacak. Basmaya başladığında dolar fırlayacak, fırladıkça daha fazla dolar farkı ödeyecek, daha fazla ödedikçe daha fazla basacak.... Sonucu yazmayım artık.

    *(dolar=döviz)
    Kesinlikle daha riskli. Dediğiniz gibi bir hiperenflasyon senaryosu belki yaşanabilir; neden olmasın? Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) epey yüksek. Risk priminde Türkiye dünyada zirveyi oynayıp iflas sürecine ilerlemeyi işaret eden belirli bir eşiği aşmış olanlardan. Kurdan dolayı ithalatın baltalanması bunu dengeleyemeyebilir ki Türkiye ithalata bağımlı ihracat yapıyor.
    Boşuna algı operasyonu yapmayın. Model fos çıksa kurlar bu kadar düşmezdi. Erdoğan tarihe geçecek bir hamleyle bir gecede bütün dengeleri değiştirdi. Bu yöntemle ekonomi literatüründe yeni bir çağ açıp, şimdiden 21. yüzyılın en büyük ekonomistleri arasında adını tarihe yazdırdı. Dünden beri bütün dünya ve yabancı basın Türkiye ekonomisini ve Erdoğan'ın stratejik dehasını konuşuyor. Ancak görüyoruz ki içimizdeki muhalifler, 3 kuruş parası terste kaldı diye bu yöntemin boş olduğunu ve tutmayacağını iddia ediyor. Bu zihniyete en güzel cevabı mevcut döviz kurları verecek ve artık her gün yüzlerine acı acı vuracaktır.
  • Helal faiz uygulaması seçmenleri zaten anlamıyor. Hem faizi düşürdük hem sizi faize ezdirmiyoruz diyecekler koyunlarda yiyecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu sanki daha riskli gibi. Faizleri 20 yapsaydı (tabii güven kalmadı, o kısmı nasıl çözecekti bilmiyorum), piyasa-beklenti ona göre şekillenirdi, devlet de vereceğini bilirdi, plan yapardı.

    Şimdi eğer dolar fazla artarsa, ki borçlardan/ülke durumundan dolayı ihtimali var, hükümet farkı ödemek için para basacak. Basmaya başladığında dolar fırlayacak, fırladıkça daha fazla dolar farkı ödeyecek, daha fazla ödedikçe daha fazla basacak.... Sonucu yazmayım artık.

    *(dolar=döviz)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle daha riskli. Dediğiniz gibi bir hiperenflasyon senaryosu belki yaşanabilir; neden olmasın? Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) epey yüksek. Risk priminde Türkiye dünyada zirveyi oynayıp iflas sürecine ilerlemeyi işaret eden belirli bir eşiği aşmış olanlardan. Kurdan dolayı ithalatın baltalanması bunu dengeleyemeyebilir ki Türkiye ithalata bağımlı ihracat yapıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 21 Aralık 2021; 13:56:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sabit kur olmadan nasıl yapacaklarını merak ediyorum.

    Birazdan öğreniriz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • öğrenemedi :)

  • asderty A kullanıcısına yanıt
    neyseki gercegi gorenlerde var.

    yeni modelde doviz kuruna bagli tl mevduatina faiz verilecek.
    fakat bir baska etken doviz girdisi ciktisindan fazla olan ekonomide yabanci sermaye tl kurunu kabul etmez.
    neyse bekleyip gorelim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • gizli işleri çok severler, örtülü ödenek mesela!

  • Bu zamana kadar TL mevduatçılar hep cezalandırıldı.Birikimleri heba oldu 45 bine telefon var ülkede telefon aklınızı başınıza alın ben bildiğim yoldan devam benjamine selam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boşuna algı operasyonu yapmayın. Model fos çıksa kurlar bu kadar düşmezdi. Erdoğan tarihe geçecek bir hamleyle bir gecede bütün dengeleri değiştirdi. Bu yöntemle ekonomi literatüründe yeni bir çağ açıp, şimdiden 21. yüzyılın en büyük ekonomistleri arasında adını tarihe yazdırdı. Dünden beri bütün dünya ve yabancı basın Türkiye ekonomisini ve Erdoğan'ın stratejik dehasını konuşuyor. Ancak görüyoruz ki içimizdeki muhalifler, 3 kuruş parası terste kaldı diye bu yöntemin boş olduğunu ve tutmayacağını iddia ediyor. Bu zihniyete en güzel cevabı mevcut döviz kurları verecek ve artık her gün yüzlerine acı acı vuracaktır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şimdi döviz stokçuları piyasadaki dolarları toparlamaya başlar :) 17-18 liradan satarlar missss...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten günlerce toplaya toplaya 18 e kadar çıkardılar ve tepeden sattılar.


    Daha yorum yazardım ama başlık kaldırılırsa emeğim boşa gider.

  • Faize tapan bir halka faize tapma mabedi yapmak gerekiyordu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt

    Ama bu dediklerin zaman.alir. karşılıksız para basıp piyasaya sürdükten hemen sonra enflasyon yada para değer kaybı olmaz en az 6 ay sonra etkileri görülmeye başlanır. Sonucu daha yıkıcı ve kalıcı olur o ayri ama şu an zaten hükümetin problemi çözme gibi bir amacida becerisi de yok hükümetin tek yapmaya çalıştığı seçime kadar zaman kazanmak. Bu yöntem zaman kazandırır mi ? Yaza kadar evet. Yazın da turist döviz getirir ordan da az biraz yirtarlar son baharada seçim yaparlar. Olay bu


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haberin altinda "alım fırsatı" demiş. Sanırım bu nedenle hazine bakanlığı durmuş yılmaz hakkında suç bildirimi yaptı

    MB karşılıksız çok mu para bastı bilmiyoruz. Eğer çok basmışsa doların 18 olması normal ama bu spekülasyon sonucuysa doların 18e çıkmasından ve sonra 13e inmesinden dolayı vatandaş yine zarara uğradı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ralli yaparak yukarı tırmanan bir piyasanın, böylesine tek hamlede çok büyük çöküş yaşaması, doğal bir trend hareketi gibi görünmüyor. Eskiden içeriden bilgi sızdırma suçu diye bir şey vardı ama sanırım kaldırıldı. Bu da düşündürüyor ki, yüksek olasılıkla çok büyük paralarla son zamanlarda piyasada TL ile döviz alımı başladı. En son noktada ise, dolar 18 seviyesindeyken, yapılan açıklamayla birlikte satış yapıldı. Fazladan satanlar ya da forex piyasalarında işlem yapanlar da sabah erken saatlerde 11 küsur ve 12 lira civarlarından, açığa satışlarını yerine geri koydu. Elbette bunun bir kanıtı yok fakat, bu çok kısa süreli trend hareketi bunu düşündürüyor.


    Ülkemizin altınlarını Katar'a satarak, sıcak dolar girdisi elde ettik diyen de var. Hepsi organize şekilde, bir arada planlı olarak yürütülmüş olabilir. Sonuç olarak, döviz fiyatlarını düşürme operasyonu başarılı. Ama uzun vadede bu bir çözüm mü? Değil. Üstelik fakir halkın olmayan parasıyla ve geleceğine ipotek konularak, varlıklının parasına garanti taahhüt edilmiş olunuyor.


    Kur garantili faiz sistemi gerçek bir ekonomik kalkınmayı sağlamaz. Çünkü uygun faizli kredilerin alınıp, yatırıma dönüşebilmesi için gerekli şartlar ortada yok. Bir yatırımcı piyasayı uzun vadeli olarak güvenli ve sağlıklı görmek ister ki, parasını kalıcı olarak bağlasın. Gelecekte uzun vadeli olarak kar edebileceğini görsün ve bunun için üretim yapsın. Üretimsiz kalkınma olmaz. Eğer toplanan (faizli ve opsiyonlu) mevduat, ülke çapında yatırımlara dönüşmüyorsa ve üretim yoksa, ortada bir ekonomik başarı yoktur.


    Ülkemizin her türlü üretime destek veren, uzun vadeli gerçek bir kalkınma modeline ihtiyacı vardır. Bu sağlanmadığı sürece, günlük gündemlerle ve sürekli algı yanıltmacasıyla, sadece kendimizi kandırırız.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.