Şimdi Ara

[ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
23.650
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Pandemi yasaklar vs derken kendime yeni bir hobi edindim. Elektrik elektroniğe merak sardım. Evde led ampül vardı ve miadını doldurdu sanırım. Bende fırsat bilip içini açtım.


    Arıza: 220V yi bağlayınca ampül 10W lık yanması gerekirken 3W lık gibi yanıyor. (Normalde tüm odayı aydınlatan lamba gözümün önünde can çekişip gece lambasına döndü adeta.)


    Belki yardımı dokunur diye resim attıyorum ve üzerine devrenin gidiş yollarını çizdim. Elimde multimetre var ve yolları test ettiğimde tüm devre çalışıyor gözüküyor. Dirençleri test ettiğimde de doğru değerleri alıyorum. PCB nin altında bir de kondansatör var 400v4f yazıyodu yanlış hatırlamıyosam üzerinde. Deşarj edip multimetre ile tekrar şarj ettim ondada problem yok. Acaba problem ledlerin birindemi diye düşündüm ama bu şekilde prize bağlayınca ledlerin hepsi yanıyor arada patlak led yok yani. Ama gelin görün ki normalde bakınca göz alan ledler "kapat beni ağam, benim adres çöp kutusu" der gibi yanıyor.


    Yardımlarınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 17 Aralık 2021; 14:18:46 >







  • Elektrik ve elektroniğe meraklı olmanız, hobi edinmeniz çok güzel.

    Bu tür davranışlar insanları kötü arkadaştan/kötü alışkanlıktan korur. İnsanı dinlendirir/rehabilite eder. Kendisini geliştirmesini sağlar. Yeni bir şeyler öğrenir.

    Tebrik ederim.


    Led ampüle gelirsek; Sönük yanmasının nedeni kondansatör değer kaybetmiş olabilir, ölçüm yapılması gerekir. yeni kondansatör takmak çözüm olabilir. veya led ler kullanım ömrünü tamamlamıştır bu durumda yapılacak bir şey yok.

    Köprü diyotu da kontrol etmeniz gerekir.


    Not: Kondansatör şarj/deşarj edilmez. Bunu yapmanın bir faydası yoktur. Sadece sağlamlık testi yapılır, değeri ölçülür.


    İyi çalışmalar, kolay gelsin...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 14 Aralık 2021; 20:11:38 >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

    Buzzer kademesinde önce şarz edip sonra ters şarz edip buzzerin ötme süresinden kondansatör hakkında fikir edinilebiliyor, malum. tabii direk değer okumak gibi sayılmaz.

  • ledlere gelen voltajı ölçün 80-90v dc veya daha yüksekte olabilir mevcut mu ? özelikle u1 entegresinden ledlere giden kısımdan köprü diyotun çıkışından ledlere giden kısıma voltajı ölçün


    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelfoly -- 14 Aralık 2021; 21:54:14 >
  • Üst Edit: board üzerindeki R1 direncin üzerindeki değer 474 bu iki direncide multimetre ile test ettim. 2M ohm ye aldım ayarı (2m-200k-20k-2k-200 bu şekilde seçenekler var ben 2m ile ölçtüm) 2M de ölçünce çalışan ampülün R1 değeri 476 iken bozuk ampülün R1 değeri 452 arada 24 ohmluk bir kayıp var sizce bu 20 ohmluk değer değişikliği problemin kaynağı olabilr mi?


    F N ye gelen AC 240V işaretlediğiniz yerdeki voltaj ise çok ilginç ki 600-700v civarı bişey gösterdi tırstım multimetre patlar yanarız diye hemen geri kapattım anahtarı :D sanki o değerler normal değil gibi ama aynı değer hem çalışan ampülde hemde bozuk ampülde de aynı.


    Kısacası problem hala devam ediyor :)





    @muhsin kamer sağolun hocam valla girdik bir yola umarım tamir olmuyo diye takım taklavatı kırmam :D kendi çapımda bir iki başarı yakalamam lazım daha ilk adımda patladık gibi :D daha ledi tamir edemiyorum abartısız 2 saat kafa yordum ölçüm yaptım elektrik yol şeması nasıl ilerliyo hangi yol nereye bağlı vs detaylı inceledim ama nafile.


    Kondansatör arızası olabilir demişsiniz. Evde aynı ampülün çalışanı var onda ki kondansatörü arızalı olan ampüle taktım sonuç aynı arızalı olan ampül hala arızalı kondansatörü değişen çalışan ampül ise çalışıyor. Yani problem kondansatörde de değil. Ledlerin ömrünü nasıl kontrol edicem, elimde 3v-12v 500mA adaptör var. Onunla artı eski uçları dokundurdum ama yanmadılar.


    @karafetva 200k ohm ile şarj ettim 0 dan 450 ye kadar doluyo sonra bi sayıda sabit kalıyo. İki kondansatördede aynı değer vardı. Kondansatörler çalışıyor.


    tüm yanıtlar için teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 15 Aralık 2021; 1:14:10 >




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    ledleri 5v bi adaptörle tek tek kontrol edin , led giriş çıkışlarına kabloları değdirip bakın yanmazsa kablo yerlerini değişin her 2 durumda da yanmayan led varsa o led bozuktur ve lamba bu yüzden yanmıyordur

  • Tam konuya nokta atışı. Gece uyku tutmadı youtubeden hintlilerin led tamiri videosu izliyorum bi tane video denk geldi elemanın problemi benimkiyle birebir aynı. Sizin dediğiniz gibi adaptörü 5V a aldım ama benim ledler 5v ye tepki vermedi. Daha sonra 220V ye bağlayıp videodaki gibi + - kutupları kısa devre yaptırıp ledi devre dışı bıraktım. Arkadaş plastik saplı cımbız kullanmış ben düz bir kablo kullandım. Başladım ledleri tek tek test etmeye sonra 2 ledin problemli olduğunu gördüm. Dışardan bakınca kararma vs yok halbuki. Falçata ile ledleri pcbden kazıdım. Kazırken pcb üzerindeki padlere zarar vermemeye dikkat ettim. Sonra bu padlere 2 lehim attım.


    Sonuç: lamba canavarrrrr [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası 


    İki tane görsel ekliyorum. Eğer benim gibi aynı problemi yaşayan olursa umarım bu konu onlara yardımcı olur. Şuan üni yi kazanmış ergen mutluluğu var üzerimde :D Yardımlarınız için çok sağolun. Küçük bir lamba çöpe gitmek yerine bana onlarca yeni bilgi edindirdi. Bence bozuk eşyaları çöpe atmak hurdacıya vermek yerine böyle değerlendirilebilir. Belki yanlış düşünüyo olabilirim. Konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu başarı bizlerin başarısıdır [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası  @axelfoly @karafetva @muhsin kamer



    Bozuk ledlerin olduğu yere attığım 2 lehim ve ledleri 220vde test ederken kısa devre için kullandığım kablo.

    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası
    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    2 led arızalı çıktıysa onları kısa devre yapmak işe yarar fakat kısa süre sonra 2 led üzerine düşen voltajı kısa devre yapmaktan dolayı diğer ledlere ekstradan voltaj vereceğinden lambadaki diğer ledler tekrar arızaya geçer bunu önlemek için toplam voltajı öğrenip arızalı ledler yerine direnç eklemek gerekir ki sorun olmasın , ama yinede sonuca ulaşmış olman sevindirici , bravo :)

  • axelfoly kullanıcısına yanıt

    oooo bak bunu hiç düşünmedim. yani uzun süreli kullanımda bu lamba gene patlıcak o zaman. peki kaçlık direnç ekliceğimizi nasıl hesaplayabiliriz ? elimde başka bozuk led ampül olsa onun ledleri ısıtıp söker buna takardımda maalesef yok.

  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    onun için lamba yanarken ledlere giden voltajı öğrenmek lazım onun içinde köprü diyot çıkışını ölçmelisin sonra


    direnç hesabı için ohm kanunu kullanılır yani r(direnç)=I(akım)*v(volt)


    kkısa devre yaptığın yere r direncini , akımı lamba üzerinden bulabilirsin , volt ise köprü diyot çıkışındaki gerilim , bunları formülde yerine koyarak kullanman gereken direnç değerini kolayca bulursun


    bu arada tek led üzerine ne kadar volt geliyor , lamba yanarken avometre ile tek ledin giriş çıkışlarını ölç 12v sınırdır eğer 13 v üzerine çıkmışsa lamba fazla uzun sürmez yeniden arızalanır


    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelfoly -- 15 Aralık 2021; 22:41:37 >




  • Direnç olmaz.
    Arızalı ledleri çıkartın, her ledin yerine polaritelere dikkat ederek 1N4007 diyot takip kullanın.
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    iptal ettiğin dirençleri kazımasan da olurdu, direk tel atarak ya da lehimleyerek işi bitirebilirdin.


    Bu ledler kompler seri ise, uçlarındaki toplam gerilim (VOLT) led sayısı olan 15'e böldüğünde normal çalışırkenki tek led gerilimini bulabilirsin. Şu anda 15/13 oranında yani, %15 artış beklenebilir. tabii azalan yükten dolayı devre çıkış özelliği de değişebilir ama basitçe yazıyoruz.


    Aynı ledlerden takma imkanını atlamayın. EL feneri vb birçok aletten denk gelebilir. Ya da başka çöpe giden led ampulden. Devre resmini koyarsan gerilim düşürülebilir mi diye bakılırdı.

  • nası çözdünüz hocam

  • o zaman bugün takım taklavatı tekrar çıkarıp serüvene kaldığımız yerden devam ediyoruz. Gün içinde tüm ölçümleri yapıp şema üzerinde voltajları yazarım. Akım (amper) elimdeki multimetre 10a ya kadar ölçebiliyor eğer üzeri bi amper geçerse patlamayalım hocam :D lambalar yanarken hatırladığım 30v gibi bi değerdi ama tam emin değilim o yüzden yeniden ölçüp net değerleri not almam lazım.


    @muhsin kamer elimde maalesef bu tarz alet edevat bulunmamakta. Daha önce bozuk bir kablosuz mousem var onun devre kartı üzerinde lehim alıştırması yapıyodum. onun üzerindede bahsettiğiniz bir boyutta bir direnç yoktur diye düşünüyorum. 1N4007 20 li paket olarak satılıyormuş. Eğer sık sık kullanabileceğim bir diyotsa alabilirim.


    @karafetva bu dediğiniz benimde aklıma geldi ama daha elimdeki havya ucu biraz kalın ledlerin etrafıda plastik lehim yapayım derken havya ucu kesin plastiğe değer havya ucu zarar görür diye bu ihtimali eledim. Sanırım ince uç lazım dediğiniz gibi yapmak için. Yukarıdada bahsettiğim gibi evde maalesef yedek parça olarak kullanabileceğim donör led veya devre kartı yok. Devre resmi nasıl bişey oluyor ?


    @TheDanışma yukarıda adım adım ilerleyerek çözümü detaylı olarak yazdım, okuyabilirsiniz





  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    10 amper çekebilecek bir ürün değil. Ama kısadevre varsa ya da olursa daha fazla da çeker. Ölçü aletinde 10 ampere dayana kısım farklıdır, daha az akım ölçen kısım ise normaldir. Kırmızı prob çıkarılıp diğer kısma takıldığında 10 ampere kadar ölçer.


    Bozuk ledleri zaten sökeblirisniz. Lehi kısmı neredeyse oraya lehim temasıyla havya ucunu değdirmeden de sökebilirisiniz. AMa yeri geldiğinde havya ucu temas etsin ne yapalım?? Temizlersiniz. Olmadı ufak bir alüminyum folyo parçası araya konabilir, mini mini folyo parçası.


    Devresi arka kısımda görülüyor olabilir. ARkasının resmi.

  • evet eğlence son buldu @axelfoly nun dediği db1in uçlarına multimetreyi değdirdiğim anda çıt sesi geldi ve ampül sizlere ömür. (multimetrede ölçüm yeri 600V AC kısmındaydı sanırsam benim bunu DC ye alıp ölçmem lazımdı.


    Devrenin arka kısmı komple metal plaka ile kaplanmış bu metal pcbye yapışık + - ve kondansatörün delikleri ise hem pcbde hemde bu metal plakada.


    edit: patlayan db1in ayağında resimdeki şekilde karartı var prize takınca ampül yanmıyor ama multimetrenin kısa devre ucuyla ölçüm yaptığımda değer alıyorum sizde bu parça patladımı yoksa hala yaşıyor mu ?


    [ÇÖZÜLDÜ] Sönük yanan led ampul arızası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 16 Aralık 2021; 21:28:51 >




  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    kötü olmuş , dediğin gibi +/- yazan taraf dc voltaj kısmı multimetrenin dc kısmında ölçüm yapmak gerekiyordu , umarım multimetrede zarar görmemiştir , köprü diyotta +/- bacaklar ile ac kısmı tarafındakileri karşılıklı ölçünce 600 lü değer görürsen ve +/- olan bacakları yan yana ölçünce 1000 li değer görüyorsan sağlamdır aksi halde bozulmuştur ama lamba yanmıyorsa büyük ihtimalle zaten bozuktur

  • axelfoly kullanıcısına yanıt

    lamba yanmıyor hocam peki şunu merak ediyorum bu multimetre üzerindeki AC kısmını sadece priz ölçerkenmi kullanıyoruz ? Örn; 220AC adaptöre giriş yaptı bizde bunu AC kısım ile ölçtük okey. Adaptör 220yi alıp 3v 5v gibi değerlere düşürüyor ve bu değer ise AC değil DC galiba doğrumuyum ? Dolayısıyla Giriş kısım AC ile ölçülürken çıkış kısımları ise DC ile mi ölçülmesi gerekiyor ?


    edit: 1000v göremeyebilirim çünkü elimdeki multimetre max 600V destekliyo üzerinde yazanlar 10A max unfused 600V (dalga işareti ve ⎓ işareti var) 200mA MAX yazıyo bide. Probların üzerinde ise 1000max yazıyo.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 17 Aralık 2021; 0:13:32 >
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt

    evet , ac kısmıyla trafo giriş ve çıkışı ölçülür hatta diyotun girişine kadar yine ac volt gelir gelen ac volt diyot tarafından dc ye dönüştürülür ve çıkıştan dc volt çıkar , yani o patlayan elemanın +/- yazan kısmını dc kademesinde diğer kısmını ac kademesinde ölçebilirsin


    şunu bilmen olayı anlamanı kolaylaştırır diyottan öncesi ac volttur diyottan sonrası dc volt yani çıkış kısmı

  • axelfoly kullanıcısına yanıt

    peki AC 220V yi multimetrenin DC 220V kademesiyle ölçsem o zaman ne olur ? gene diyot mu yanar yoksa multimetre mi zarar görür ? İnsan bişeyi bozarak öğreniyor. Bilen adama komik gelebilir elektrik elektronik bilgim sıfır o yüzden deneme yanılma yöntemiyle bişeyleri öğreniyorum haliyle :) bu da bana ders olsun DC ye dönüşen voltaja AC ile yaklaşmamak gerekmiş. Tüm bilgiler için sağolun arkadaşlar. Valla 10 liralık bozuk bir ampulün + forumun bana fazlasıyla yeni bilgi edindirdiğini düşünüyorum. Daha yolun başındayız. Söke taka boza ede öğrenmeye devam.


    Son edit: birde multimetre ile yapılmaması gereken şeyleri kısa kısa yazabilirmisin ?@axelfoly mesela şunu bunu yaparsan multimetreyi yakarsın sigortası patlar bu hataları yapmamaya dikkat et vb gibi şeyler (şey değilde tavsiye diyelim bir ona)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tesbihcekenhoroz -- 17 Aralık 2021; 14:22:23 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.