Şimdi Ara

Turizm Belgesi olmadan hiçbir otel yasal olarak faaliyet gösteremeyecek

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.159
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2634 sayılı turizmi teşvik kanununda 28 temmuz 2021 tarihinde kapsamlı değişikler yapıldı. Bu tarihten sonra belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan tüm konaklama tesisleri en geç 1 yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Turizm İşletmesi Belgesi almak artık zorunlu.


    2634 sayılı turizmi teşvik kanununda 28 temmuz 2021 tarihinde kapsamlı değişikler yapıldı. Bu tarihten sonra belediyeden işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan tüm konaklama tesisleri en geç 1 yıl içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Turizm İşletmesi Belgesi almak zorunda artık.

    Ancak bunun önünde mevzuattan kaynaklı sıkıntılar var. Turizm İşletmesi Belgesi'ni bakanlıktan alamayan tesisler, il müdürlüklerinden Basit Konaklama Tesisi Belgesi için başvuru yapabilecekler.

    Bakanlık 2 denetimi olumsuz sonuçlanan tesislere 6 ay dolmadan bir daha denetime gitmiyor 

    Öncelikle bakanlık hala 2 denetimi olumsuz sonuçlanan tesislere 6 ay dolmadan bir daha denetime gitmiyor. Yani siz 28 temmuzdan sonra otel açtıysanız ve iki denetimden de geçemediyseniz, 6 ay beklemeniz gerek. Bu mevzuat değişikliği ne kadar geç yapılırsa, işletmecilerin bir o kadar beklemeleri gerek.

    Ayrıca bakanlık hala Turizm İşletmesi Belgesi başvurularında tapudaki kat mülkiyeti ve kat irtifakı bilgilerine bakıyor. Yani sizin belediyeden otel veya pansiyon olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı almış olmanız hiçbir şeyi değiştirmiyor. Türkiye'de birçok bina tapuda kat mülkiyeti ya da kat irtifakı ile yapılıyor. Bunlar daha sonra işletme olarak faaliyet göstermek için belediyeden yapı ruhsatı, iskan ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı alıyor.

    Turizm Belgesi olmadan hiçbir otel yasal olarak faaliyet göstermeyecek

    Otel veya pansiyon olarak faaliyet gösteriyorlar ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurduklarında bakanlık bu başvuruları reddediyor. Yani siz yeni bir otel yapıp 28 temmuzdan sonra işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldığınızda, belediye size otel veya pansiyon olarak faaliyet göstermenize izin vermesine rağmen bakanlık size tapudaki ifadeden dolayı Turizm Belgesi vermiyor.

    Hem size Turizm Belgesi almanızı şart koşuyor, hem de size ruhsatınız olsa bile belge vermiyor. Bu ne zaman değişecek? Verilen sürenin neredeyse yarısı bitti. Bakanlık elini çabuk tutmalı, yoksa 28 temmuz 2022'den sonra Turizm Belgesi olmadan hiçbir otel yasal olarak faaliyet göstermeyecek.

    Bu tesisleri, Basit Konaklama Tesisleri adı altında sınıflandırmak ne kadar doğru? 

    Kültür ve Turizm bakanlığa yapılan yüzlerce, tapularında kat irtifakı veya kat mülkiyeti yazan tesislerin başvuruları red edilmiş ve yönetmeliğin değişmesini bekliyorlar. Bu tesisler içinde yıllarca yerli ve yabancı Türk turizmine hizmet etmiş çok değerli markalar haline gelmiş nitelikli tesislerde aralarında var. Bu tesisleri, Basit Konaklama Tesisleri adı altında sınıflandırmak ne kadar doğru olabilir? Üstelik Basit Konaklama Tesisleri'nde açık alkol satışı yapılamamakta.

    Side veya Alanya'da ilgili belediyeden Pansiyon İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alan 120 oda veya üstü kapasitede yıllarca Alman, Rus tur operatörleri ile yüksek ciro yapmış Türk turizmine ve ülkemize döviz girdisi ile katkı sağlayan nitelik ve niceliklerine göre 3 veya 4 yıldızı sınıflandırmada hak edecek tesis, kat mülkiyeti ve oda sayısından dolayı alabileceğİ belge, sadece Basit Konaklama Tesisi Belgesi'dir.

    Çoğu belediyeler yeni turizm teşvik kanunu değişikliği hakkında yeterli bilgiye sahip değil

    Tur operatörü kataloğuna 3 veya 4 yıldız ile tanıtım ve satış yapmak için Turizm Belgesi'ni görmek isteyecek!. Tesis veya tur operatörü, tanıtımlarda 3 - 4 yıldızlı tanıtım yaparsa, tesislere bakanlık tarafından büyük para cezaları kesilecek. Kanun ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yüzlerce tesis belge için başvurlarda bulunuyor. Ancak tapudaki ibare ve yatak kapasitesinden dolayı bakanlık tarafından başvurular red ediliyor.

    Çoğu belediyeler yeni turizm teşvik kanunu değişikliği hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı gibi, kimi beledyelerin haberleri dahi yok. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık tarafından valilik aracılığı ile il müdürlüklerine kanun, yönetmelik ile belge düzenleme hususunda online eğitimler verildi.

    İl müdürlükleri, denetimler için yeterli personel bulunmadığı konusunda şikayetçi

    İl müdürlükleri, denetimler için yeterli personel bulunmadığı konusunda şikayetçi. İl müdürlükleri tarafından denetlenecek olan tesislerde gerekli evraklar ile tasislerde kapasite haricinde detaylı denetim yapılamıyacağı sektör dinamikleri tarafından söylenmekte.

    Belediyeler yeni teşvik kanunu öncesinde pansiyon, ev pansiyonculuğu, otel, motel, kamping, bungalov, apart otel hatta butik otel olarak iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarına faaliyet alanında yazmıştır. Belediyeler genel olarak kapasite ve niteliklerine göre otel, konaklama tesisi veya turizm tesisi iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı verebilseler, mevzuat için daha iyi olur.

    4 odalı ya da 26 odalı pansiyonuz mu var? Bakanlığa başvurdunuzda red cevabı alıyorsunuz

    Ayrıca 4 odalı ya da 26 odalı pansiyonuz mu var? Bakanlığa başvurdunuzda red cevabı alıyorsunuz. Çünkü pansiyonlar için turizm tesislerinin niteliklerine ilişkin yönetmelik gereği pansiyonlar en az 5, en fazla 25 oda olabilir. Yani Bakanlık hem turizm belgesi almayı zorunlu kılıyor hem de belediyelerin uygun gördüğü pansiyon ruhsatlı yerlere belge vermiyor? Peki bu durumda ne olacak?

    Yönetmelik değişmezse 28 temmuz 2021 den sonra belge almış bu tür pansiyon ruhsatlı yerler, 2634 sayılı Kanun gereği kapanmak zorunda kalacak. Sektör temsilcilerine göre, turizm işletmesi belgesi olan tesis sayıları toplam tesis sayısının sadece 3/1 belgeli tesislerin listesini bakanlık sayfasından görmek mümkün.

    Valilikler belgesi olmayan tesislere, belgenin alınması hususunda bir yazıyı tesislere göndermeye başlamıştır. Belgelendirme süresinin ancak kanun ile değişebileceğinden, 28 Temmuz 2022 süresi uzatılması mümkün değil.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.