Şimdi Ara

Fahiş Fiyatlar ve Kilitlenen Piyasa

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
2.113
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kıymetli arkadaşlar,

    Gerçekten enteresan tuhaf günlerden geçiyoruz. Fark ettiniz mi bilmiyorum inanılmaz derecede uçuk fiyatlar var. Bir basit Egea aracın bile ikinci el fiyatı 0 ından 90-95 bin lira fazla çıkıyor !0 ı 240 bin tl olan araç ikinci elde 330 küsür bin lira gibi rakamlar girilmiş. Böyle bir saçmalık nasıl mümkün olabilir ? Bazıları şimdi diyecek ee 0 fiyatları da artıyor ikinci el fiyatları artmayacak mı ? E diyorum ya işte adam hızını alamamış ikinci el aracının fiyatını sıfırın üstüne çıkarmış. Ya arkadaş üretimi 5 sene önce 10 sene önce bitmiş modelin fiyatı dahi uçuyor bunu ne yapacağız ?

    1 ay evvel sterlin 13 ikenki araç fiyatlarına bakıyordum, o vakit alabildiğim aynı yıl aynı km arabayı, aynı miktarda sterlin i, 2 gün önceki tarihi zirvesi olan rakamdan bozsam dahi alamıyorum !!! Yani türkçe meali, bu p....gin 5 yaşında, 130-150 bin km deki aracı misal 30 bin sterlin ise 32 33 bin sterline çıkmış fiyatı !!!! Arkadaşlar böyle bir şeye nasıl müsaade edilir ? Benim aklım havsalam almıyor. Bu durum serbest piyasa kardeşim, adam malını istediği rakama da mı satamayacak kardeşim diye açıklanabilir mi ? Adam öyle bir zam yapmış ki, sanki dolar 9 dan 13.5 a değil, 16 ya fırlamış gibi zam yapmış ! 13.5 tan 12 ye 11.90 a geriler, kuruş fiyatı düşürmez. Yahu adam 465 bin liralık aracın fiyatını 705 bin liraya çıkarmış !!! Gözümle bizzat gördüm yahu bugün. Hangi birine ne diyecek ne yazacaksınız ? O ondan görüyor, o ondan derken saçma sapan fiyatlar çıkıyor ! Satılmıyor ama habire fiyatı artıyor. Ya da fiyatı artsa ne olur ki alabilecek insan sayısı hızla yok oluyorsa ? Haydi gelin dostlar hep birlikte bir beyin fırtınası estirelim ve bu saçma sapan duruma karşı neler yapılabilire dair fikir alışverişinde bulunalım. Ricam lütfen konu başlığı seviyeli gitsin ve kimse kimseye karşı seviyeyi düşürmek ve kırıcı hitaplarda bulunmak zorunda kalmasın. Benim şahsi fikrim kişilerin aracı aldığı zamanla satacağı zaman aralığındaki alım satım fiyatı, km, model yılı, hasar durumu, km vs gibi kriterler baz alınarak vergi borcu çıkarılmalı. Taslak bu. Detayları değişebilir ancak böyle bir şey mutlaka olmalı. Yok adam bunu satarsa ne yapacak yerine nasıl dolduracak gibi şeyler bence boş gerekçeler. Bunu düşünüyorsa satmasın o zaman silah dayayan yok kimsenin kafasına malını satsın diye. Ayrıca 335 e aracını satıyorsa daha iyi ya vergisini ödesin, kalanla da gitsin 240 a sıfırını alsın ! Var mı böyle bir dünya ? Hangi kullanılmış eşya eskiyipte dövi cinsinden, gram altın cinsinden değerini arttırabilir ? Maddenin doğasına aykırı bir durum. Birde bunun yanında sıfır araç alanlara kademeli ÖTV olmalı. Aracı ilk bir sene içerisinde satarsa şu kadar, 2 sene içerisinde satarsa şu kadar, 3 sene içerisinde şu kadar gibi şekilde ötv yi tahsil etme durumu sözkonusu olsun. Bu bir öneridir. Sizlerde lütfen kıymetli fikirlerinizi ve önerilerinizi belirtirseniz sevinirim.




  • aradan fantazi fiyat yazanları ya da keyfe keder yazanları seçip genelle karıştırmayın. ikinci el fiyatlarını sıfır fiyatları belirliyor sonuçta. sıfır araçta bulunmayınca bu ara ikinci ellerin fiyatları sıfır üstüne çıkıyor. sıfır araç fiyatlarında da döviz ve ötvler direkt etken.


    bunlardan daha önemli süreçten geçiyoruz. belirsizlik var şu an, adı konulmamış kriz, vatandaşa anlatılmayan ekonomi yönetimi. eskiden kara, deniz kuvvet komutanları adlarını ezberlerdik artık mb faiz kararından sonra toptancı fiyat arttırabilir diyen esnaf var. ne yapılabilir hiç bir şey. yapmak isteyen de yok. dolar artarsa her şeyin fiyatıı artar memlekette hep böyleydi. bim, şok vs ceza kestiler hesapta. cezaları gider olarak gösterip gider gösteriyorlar. adamların suçu da yok wpda ortak fiyatı belirleme dışında. ama gaz alındı. şu an algı yönetiliyor. hiç bi şey yapamazsın. yapmak için irade gerekli. şu an devlet irade ile değil algıyla yönetiliyor. devlet planlama teşkilatı vs kapatıldı. devlet aklı kalmadı gibi bi şey. bu başkanlık sistemi günlük kararların belirsizliği ile öngörülmezlik getirdi maalesef. bi yerden sonra fiyatların anlamsızlaştığı yere gitmez inş durumlar.


    lazım olan işini görmek için bütçesine göre alıp geçecek olacak bu. öğretmeni doktoru bile al satçı olmuş. kimseye de bi şey diyemezsin. sistem insanları buna itiyor. millet kolay paraya alıştı. herkes altın, dolar, araba al satçısı artık. kendim 40 yaşında araba sahibi oldum. pandemi öncesi sahibinden de 95 bin limitli araç ararken 130-140 lara aynı araçlar çıktı. 180e şu olsun bari derken.211e polo aldım sıfır. yeni life gelince +20 bin verdim üzerine life aldım şu an 370 bin sıfırı. vavacarsta vs 37-380 verirler sanırım letgo 420 veriyo diyen vardı. şimdi diyorum niye 2 tane almadım. kafadan %60 koydu üzerine. çalışarak kazanamayacağım paralar 1-2 sene. beni bile yoldan çıkartacak kadar dandik bi sistem var şu an. araba al-sat vs işim olmazdı niye ikinciyi almadık diyorum bazen.


    latin amerika ülkelerine dönmek üzere memleket. asgari ücret düşük diye çalışmak istemeyen millet, günü kurtarmak için günü birlik işler, coinlere saldır vs. yönetilebilir kitleler yaratmak amaç. araba fiyatlarından daha önemli şeylerin olduğunu anladığımız zaman millet olarak uyanacaz inş. şu olaylar bitsin düzelicez.

    Bundan yaklaşık 4 ay önce, ciddi söylüyorum ön ve arka tampon (İstanbul aracı) harici nokta hasar bulunmayan 2008 bir BMW koydum, o anda ihtiyacım vardı, 30-40 bin hasar kayıtlılar ile aynı paraya koymuştum.


    1 aylık süreçte arayan soran olmadı (muhtemelen güvenemediler) sonra fiyata 30 bin tl ekledim, ertesi gün iç anadoludan aracı almaya geleceğini söylediler, adam gece binmiş sabah kapıma gelmişti, direk notere gittik. Baktırmadı bile.


    Millet iyi yapıyor hıcam, 170 e 1 ay bekleyen araba 220 ye geçen hafta satıldı. Artık herkesin yatırım aracı otomobil oldu.

    yeni vergi ve akaryakıt zamları ile vs ile bakalım ne kadar daha yatırım aracı olacak. Hayırlısı olsun. Kullanıp eskiyen bir ürün yatırım aracı oluyorsa bu akıl tutulmasıdır olsa olsa. Manzara gayet normal geliyor anlaşılan herkese. Kimsenin demek zoruna gitmiyor 0 ından fazla para ikinci ele ödemek. Lakin satış adetleri büyük bir hızla azalıyor

  • fiyatı satıcı değil alıcı ve satıcı belirler, bir ürüne satıcı istediği fiyatı yazsın alıcı almadığı sürece piyasa oraya çıkmaz.

    satıcı silah zoru ile satmıyorsa alıcıda silah zoru ile almıyor.


    not: al satçı vs değilim

  • hocam tamam da, piyasada manipülasyon oluşuyor bunu anlatmaya çalışıyorum. Adam elbette dilediği malı, dilediği rakama satma hakkına sahiptirde, bu rakamı milyonlarca insanın bulunduğu bir platformda koyuyorsa nasıl olacak ? Adamın zaten amacı satmak değil satmamak. Satmayacağı ilanı delinin birisi dur bakayım enayinin biri çıkarsa çakayım gitsin diyip koyuyor, milyonlarca kişi de bunu görüyor. Bahsettiğim nokta bu. Bu konuyla ilgili mesela nasıl bir politika uygulanacak ? Belli başlı algoritmalar, yapay zekadan belki faydalanılabilir ve bu alakasız fiyatı koyup yayınlamasına müsaade edilmez. Siz şimdi atıyorum 3 sene önce 300 bin tl ye bir daire aldınız. Yaklaşık olarakta oturduğunuz yerde fiyatlar belli 3 aşağı 5 yukarı ve siz o fiyatların çok ama çok üstüne ilan koydunuz. O gördü, o gördü alakasız, karşılığı olmayan bir piyasa oluştu. Satılmıyor nitekim o fiyatlardan ama satıcı da zaten art niyetli. Amaç işi görülsün değil ki, malın biri çıkarsa kitleyeyim gitsin ! Niyet bu. Şimdi arabasının camına satılık ilanı asar, ara bu numaradan konuşalım der. Evi için ha keza. İyi de milyonlarca kişinin gördüğü yere bir fiyat girilmesi burada sözkonusu olan. Nasıl olacak bu ? Maddenin doğasına aykırı bir durum. Serbest piyasa demek bırakınız efendim kim kime nasıl geçiriyorsa geçirsin demek değildir ki.

  • adam 465 binlik araca 705 bin yazıp satamıyorsa demek arabası 705 bin tl değilmiş. ne var bunda fiyatı piyasa belirler.

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    kimse demeyecek mi yani bu adama gel bakayım arkadaş sen misal sıfırı 240 bin olan bir mala, neye istinaden bu rakamı yazıyorsun ? Sıfırı yok piyasada işine gelirse mal benim demek burada yeterli kalmaz ki. Koymayacak o fiyatı o zaman. Ya da koyamayacak. Yapay zeka, çeşitli algoritmalar vs girdiğiniz sizin değerleri baz alacak, mukayese edecek vs ve belli bir rakam aralığı çıkaracak atıyorum ve onun üstünde ilanlara müsaade etmeyecek. Piyasayı manipüle ediyor. Yok mudur bunun bir karşılığı ?

  • büdünün kaşı kullanıcısına yanıt

    üstad stagflasyon oluşuyor. Suni yapay fiyatlar ortaya çıkıyor. Öbürü de giriyor ilana bakıyor ulan bununki 705 ediyor ise ben niye 450 - 460 yazayım diyor. Nasıl ne var bunda ?

  • Bundan yaklaşık 4 ay önce, ciddi söylüyorum ön ve arka tampon (İstanbul aracı) harici nokta hasar bulunmayan 2008 bir BMW koydum, o anda ihtiyacım vardı, 30-40 bin hasar kayıtlılar ile aynı paraya koymuştum.


    1 aylık süreçte arayan soran olmadı (muhtemelen güvenemediler) sonra fiyata 30 bin tl ekledim, ertesi gün iç anadoludan aracı almaya geleceğini söylediler, adam gece binmiş sabah kapıma gelmişti, direk notere gittik. Baktırmadı bile.


    Millet iyi yapıyor hıcam, 170 e 1 ay bekleyen araba 220 ye geçen hafta satıldı. Artık herkesin yatırım aracı otomobil oldu.

  • Kilitlenme yok, satışlar tam gaz, bulan kapıyor.

  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    fiyatlar suni olursa satılmaz bunu söylemeye çalışıyorum, manipülasyon böyle olmaz. manipülasyon olması için birilerinin yükseltilmiş fiyatlardan aslında almadan alması ile olur.


    herkesin birbirinden görerek fiyat yükseltmesi önemli değil alıcının bu fiyattan alması yükseltir piyasayı.


    dediğiniz gibi malın sıfır fiyatı belli ancak arz yok, yani sıfır fiyatı suni.


    merkez bankası şimdi 10tlden dolar satıyorum ama elimde yok dese, dolar 10tlye düşmüş mü olacak?

  • BF033 kullanıcısına yanıt

    Rakamlar hiç öyle söylemiyor ama ! Nerede satılıyormuş tam gaz. Sürekli satış adetleri azalıyor.

  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    aradan fantazi fiyat yazanları ya da keyfe keder yazanları seçip genelle karıştırmayın. ikinci el fiyatlarını sıfır fiyatları belirliyor sonuçta. sıfır araçta bulunmayınca bu ara ikinci ellerin fiyatları sıfır üstüne çıkıyor. sıfır araç fiyatlarında da döviz ve ötvler direkt etken.


    bunlardan daha önemli süreçten geçiyoruz. belirsizlik var şu an, adı konulmamış kriz, vatandaşa anlatılmayan ekonomi yönetimi. eskiden kara, deniz kuvvet komutanları adlarını ezberlerdik artık mb faiz kararından sonra toptancı fiyat arttırabilir diyen esnaf var. ne yapılabilir hiç bir şey. yapmak isteyen de yok. dolar artarsa her şeyin fiyatıı artar memlekette hep böyleydi. bim, şok vs ceza kestiler hesapta. cezaları gider olarak gösterip gider gösteriyorlar. adamların suçu da yok wpda ortak fiyatı belirleme dışında. ama gaz alındı. şu an algı yönetiliyor. hiç bi şey yapamazsın. yapmak için irade gerekli. şu an devlet irade ile değil algıyla yönetiliyor. devlet planlama teşkilatı vs kapatıldı. devlet aklı kalmadı gibi bi şey. bu başkanlık sistemi günlük kararların belirsizliği ile öngörülmezlik getirdi maalesef. bi yerden sonra fiyatların anlamsızlaştığı yere gitmez inş durumlar.


    lazım olan işini görmek için bütçesine göre alıp geçecek olacak bu. öğretmeni doktoru bile al satçı olmuş. kimseye de bi şey diyemezsin. sistem insanları buna itiyor. millet kolay paraya alıştı. herkes altın, dolar, araba al satçısı artık. kendim 40 yaşında araba sahibi oldum. pandemi öncesi sahibinden de 95 bin limitli araç ararken 130-140 lara aynı araçlar çıktı. 180e şu olsun bari derken.211e polo aldım sıfır. yeni life gelince +20 bin verdim üzerine life aldım şu an 370 bin sıfırı. vavacarsta vs 37-380 verirler sanırım letgo 420 veriyo diyen vardı. şimdi diyorum niye 2 tane almadım. kafadan %60 koydu üzerine. çalışarak kazanamayacağım paralar 1-2 sene. beni bile yoldan çıkartacak kadar dandik bi sistem var şu an. araba al-sat vs işim olmazdı niye ikinciyi almadık diyorum bazen.


    latin amerika ülkelerine dönmek üzere memleket. asgari ücret düşük diye çalışmak istemeyen millet, günü kurtarmak için günü birlik işler, coinlere saldır vs. yönetilebilir kitleler yaratmak amaç. araba fiyatlarından daha önemli şeylerin olduğunu anladığımız zaman millet olarak uyanacaz inş. şu olaylar bitsin düzelicez.

  • Merdomable kullanıcısına yanıt

    yeni vergi ve akaryakıt zamları ile vs ile bakalım ne kadar daha yatırım aracı olacak. Hayırlısı olsun. Kullanıp eskiyen bir ürün yatırım aracı oluyorsa bu akıl tutulmasıdır olsa olsa. Manzara gayet normal geliyor anlaşılan herkese. Kimsenin demek zoruna gitmiyor 0 ından fazla para ikinci ele ödemek. Lakin satış adetleri büyük bir hızla azalıyor

  • Gerçekten üzücü. Bu işin sonu şudur : TV'lerde fakir ülkelerde böyle motora 5 kişi binen moped kullananlar standart otomobil kullanan olmayan görüntüler. Bu işin sonu bu

    Yazık asgari ücretle çalışanlar hala togg a bineriz sanıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    gerçekten anlamıyor musunuz yoksa anlamak mı istemiyorsunuz?

    Kim sıfırından fazla ödüyor ikinci ele? o paraya sıfır mı var?


    bu noktadaki tek sorun sıfır araç satıcılarının az sayıdaki araçları kendilerinin ikinci el satması. Bu da çarpık vergi sisteminin sonucu.

  • OzzY® O kullanıcısına yanıt

    Hocam zaten satılmıyor ! Aylardır aynı arabalar ilanlarda ve de ilan süresi bitip kalkan araçlar satılmış gibi istatistiklere giriyor. Ona rağmen satışlar azalıyor. Adamın ilana koyduğu o fiyattan satılmayacağını kendide biliyor, alıcı da, siz de, ben de. Sıfır araçlarla ilgili yaşanan tedarik sıkıntısından ötürü saçma sapan fiyatlar ortaya çıkıyor ancak satış falan yok. 0 olunca alan alıyor işte 0 fiyatından. Yazdıkları fiyat neyse o rakamdan yapılıyor alım işlemi. Bu suni fiyatlardan hiçbir şey alınmaz. Hele ki araba

  • büdünün kaşı kullanıcısına yanıt

    hocam bu yazınıza katılmamak mümkün değil zaten. Altına imza atarım. Orada tartışacal bir şey yok. Ancak fantazi fiyat diye bir şey yok. Gözümle gördüm bu durumu. O sadece bir örnekti. Adamın yaptığını herkes yapmış. Adamın arabası şoktan önce, o kurdan 40 bin sterlin yapıyorsa, şimdiki kurdan ise 43-44 bin sterlin yapıyor. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Arabanın piyasada sıfırı olsa o fiyat değil, ama herkesin aracına yazdığı rakam sıfırının üstü. Yani bunun bir karşılığı yok onu söylemeye çalışıyorum. 0 araba yok diye herkes şişiriyor fiyatları. Ve böylesi bir ortamda da arabaya para falan verilmez. Yani demek istediğimde buna karşı ne yapılabilir ? Herkes bunu söylüyor sürekli. Bu olmasın diye ne yapılmalıya dair konuşmuyor kimse. Ülke dingonun ahırı gibi kim kimi nasıl ...erse ! Kör tuttuğunu ...ermiş misali afedersiniz. Bunun adı manipülasyondur, bunun adı fırsatçılıktır. 2*2 = 4 gayet net. Vergisiz gelir ohh ne güzel. Peki bunun bir karşılığı olmayacak mı ? Yoksa herkes böyle kim kime dum duma nasıl denk getirirse şeklinde mi devam etmeli ?

  • 2010 yılında Mısır'a gitmiştim. Tabii o zamanlar paramızın az da olsa değeri vardı, bu tip ülkelerde alışveriş yapmak ucuza geliyordu. Yalnız Mısır'da çok ilginç bir durum vardı. Tunus'a da gittim orda bu şekilde değildi.


    Satıcıya diyorsun ki bu ne kadar? O diyor ki sen kaç verirsin. Ya da bi fiyat söylüyor senin tipine göre. 30$ dediği bir deri ceketi 10$ gibi bi rakama alabiliyorsun. Tamamen pazarlık yapmanıza bağlı. Hatta 4$'a denk gelen bir hediyelik eşyayı 1$'ın altında alabiliyorsun. Ya da pazarlık yapmazsan, alacağın şeyin rayicini az çok bilemiyorsan adamın dediği fiyattan da alabilirsin.


    Şimdi bizim ülkede otomobil olayı da ona dönmeye başladı. Bendeki aracın ortalama piyasası şu an malum sarı siteye göre 290 civarı görünüyor. Bana göre ederi 150bin orası ayrı. Birisi 360 yazmış. Maksat ne anlamadım sanırım ilan vermek bedava olunca egosunu tatmin ediyor demek ki...

  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    Sizin istediğiniz düzende şu an 0 km Polo Life donanım için örnek veriyorum en fazla 310 bin TL ilan veriliyor olacak.


    Siz zannediyor musunuz ki o zaman ilanlar 310 bin olacak? Aksine hiç ilan olmayacak.


    Şu an piyasada 0 araba olmadığı için ikinci el fiyatları da haliyle daha yüksek. Çünkü arz kısıtlı, talep çok fazla.


    Günün birinde yine talep az, arz çok olur, bayiden gidip liste fiyatından indirimli alır, yanına da hediyeler ekletirsiniz.


    Bayiden çıkınca da arabanız ikinci el olduğu için %15-20 değer kaybeder.


    Ama o gün, bugün değil.

  • etoiledorient kullanıcısına yanıt

    Geçen hafta arkadaşa sıfır otomatik taliant aldık 220 bine anlaşıldı, aracı 1 haftadır kullanıyor, şu anda sıfır fiyatı 324 bin TL olmuş ama gelin görün ki biz bu arabayı Hatay dan getirdik, şu anda araba yok diyorlar. Zam geldikçe 3-5 tane çıkıyor, yoksa hepsi toplu satış yapılıyor. Muhtemelen 2022 ilk çeyreğine kadar honda civic bile bulamayacaklar. 2. e aldı başını gidiyor, ama nereye kadar gider bilmem. Altın deseniz asgari ücrete 4 tane alınıyor, adam yatırım yapsa aç kalacak.

  • n a v y_35 N kullanıcısına yanıt

    işte diyorum ya üstadım bir mantık aramamak lazım altında. Mantık adamın bu kadar işine geliyorsa demesi. Piyasada doğru düzgün sıfır araç yok diye milletin kafasına göre rakam yazması. Mantık bu. Diyorum ya adamın arabasına yazdığı rakam 1 ay önce sterlin 13 lira ediyorken 30 bin sterlin, şimdi yazdığı rakam ise sterlin in tarihi zirvesindeki rakamı bile baz alsanız 32-33 bin sterlin ! Yani her yere toplu taşımayla giderim yine o parayı vermem ona öyle söyleyeyim. Aklından şüphe etmek lazım ona o parayı vereninde. Her şey sürekli butik işe dönüyor. En basit bir araba bile. Bu ne kadar sürdürülebilir bir durum ? Sürekli alacak insan sayısı azalıyor ya da benim gibi birileri de bu ne kardeşim alabilirim istesem ama manyak mıyım o kadar parayı ben buna bağlayayım demeye başlıyor. Zaten bu yakıt zamları, yılbaşı itibariyle gelecek vergi zamları, muayene ücretleri ve sigorta, kasko bedelleri ile alanda kapısının önünde çürütür arabayı ! Her ne kadar birileri alıyor denilse de, her ilandan kalkan satış olarak istatistiklere girse bile, gerçek alım satım çok azalıyor. Bunu görmemek imkansız. Ben bir şeyi istediğim vakit paraya çeviremiyor isem, orada rakam olarak neyin yazdığının çokta önemi olmuyor. Benim fikrim bu. Herkes kendi çalsın, kendi oynasın.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.