Şimdi Ara

Çarlık Rusya Alaskayı Neden Abd'ye Verdi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çarlık Rusya, Alaskayı neden Abd'ye verdi, fikirleriniz nelerdir?




  • Maddi olarak müşkül durumdalardı, zannedersem Alaska'da altın madenleri vardı. Onları da hesap edip de mi sattılar hatırlamıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birkaç sene önce putin o toprakları geri istemişti alaskada türk kavimlerin bulunduğu iddaa ediliyor

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bering Boğazı'nın öteki tarafında kalan, haliyle Britanya veya Fransız donanmalarına karşı savunamayacakları ve tehlike altında olan bir mevzi olduğu için. 1953 - 1956 tarihli Kırım Savaşı'nda İngiliz ve Fransız karşısında Rus hezimeti esas itibarıyla askeriye yatırımını kara kuvvetlerine yapmış ve deniz kuvvetlerini ihmal etmiş Rus İmparatorluğu'nun politika yapıcılarına denizlerde İngiliz ve Fransızlarla - en azından bir süre için - boy ölçüşemeyeceklerini gösterdi. Ruslar bir yandan Batı Avrupalıların gücünü dengelemek için Amerikalıların teveccühünü kazanmak istediler. Bu politikaları Avrupalılar karşısında olmasa bile anlaşıldığı kadarıyla 1904-1905 Rus-Japon Savaşı'nda meyvesini vermiş. Başkan Theodore Roosevelt Rus-Japon barışına arabulucuk edip Rusya'nın hezimeti üzerine yaşanacak Rus kayıplarını minimize ediyor (Portsmouth Antlaşması). Bir nevi ABD Japonya karşısında Roosevelt'in deyimiyle "aba altında sopa göstererek" Rusya'ya kalkan oluyor. Roosevelt en az kendisi kadar pragmatik Rus delegasyonu başkanı reformist Sergey Witte ile aynı telden çalıyorlardı. Antlaşmanın sonucunda Theodore Roosevelt Nobel Barış Ödülü'nü alırken Sergei Witte Kont ünvanı elde edip istikrarsız Rus İmparatorluğu'nda 1905 Devrimi'ni izleyecek reformlarda büyük bir rol oynamasına olanak tanıyan bir prestije sahip oldu. Ancak Witte reformları yerleştirmede ve dar bir anlayışa sahip Çar II.Nikolay'ı ve kaygılı muhafazakarları yönetmekte başarılı olamadı. Roosevelt de aktif dış siyaset ve güç politikası anlayışını Amerikalılara ve kendisinden sonra gelen başkanlara kabul ettiremedi. ABD izolasyon ve bozulan güçler dengesine müdahil olmama siyasetinde ısrar etti. İlk durum Rusya'da 1917 İhtilalleri'nin, ikinci durum da 1914'te Avrupa'da bitmek bilmeyen bir dünya savaşının gelişimine katkıda bulundu. Üstüne Rusya devrimlerle komünist Sovyetler Birliği'ne dönüşünce Batı Avrupalı aktörlerce aslında anlamsız şekilde dışlandı ve Hitler'in bir türlü kontrol altına alınamayan neo-Alman emperyalizmi yeni bir dünya savaşına vesile oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Napolyon, Fransız Louisana bölgesini neden sattıysa, Ruslarda o yüzden sattı.

    Bir de şöyle bir şey var, Çarlık Rusya'sı o bölgeyi ele geçirdikten sonra Rus-Amerikan kumpanyasını kurup Alaska bölgesinden(Rus Amerikası) ciddi bir gelir elde ediyordu.(Kürk ticareti) Rus-Amerikan kumpanyasının bu bölgede yükselişinden bir süre sonra Britanya ve Amerikan ticaret şirketlerinin Rus-Amerikan kumpanyasına karşı baskın bir konuma da gelmesi bir etkendi bu satış için doğru hatırlıyorsam.

    Yanlış hatırlamıyorsam Alaska'daki altınlar o dönemde henüz bilinmiyordu. Altını bulan Amerikalılar olmalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Herattaa -- 30 Ocak 2022; 2:13:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.