Şimdi Ara

Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max: Farklar neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
751
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max: Farklar neler?



    Apple’ın dün itibariyle tanıttığı yeni Apple M1 Pro ve Apple M1 Max yonga dünyasına bomba gibi düştü. Apple M1 zaten tek başına pek çok masa üstü işlemcisini geride bırakırken yeni modeller hepsini geride bıraktı. Üstelik eleştirilen grafik performansı da dahil. Peki bu işlemciler arasında ne farklar var?



    Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max



    Apple her yıl teknolojisinin üzerine katarak ilerlediği için gelinen nokta şaşırtıcı olmadı. Intel ve AMD’nin yeni dönemde zorlu bir rakibi haline gelecek Apple M serisi yonga setleri oldukça ilgi çekici değerlere sahip. 



    Apple M1 Pro ve Max işlemci performansı açısından Intel Core i7-11800H ve RTX 3070 donanımlı MSI GP66 Leopard modeline göre daha iyi. Ayrıca yüzde 70 daha az enerji tüketiyor. Grafik tarafında ise Core i9-11900H ve RTX 3080 ekran kartlı Razer Blace 15 Advanced dizüstü modeline göre daha iyi performans ve yüzde 40 daha az enerji tüketimi mevctu. 



    Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max: Farklar neler?



    Mac ailesini neredeyse dünyanın en iyisi haline getirecek bu değerler haliyle biraz farklılaşıyor. Daha maliyet odaklı performans arayanların Apple M1 işlemcisine yönelmesi gerekirken performanstan ödün vermek istemeyenler Apple M1 Pro ve Max tercih edebilir. Apple M1 Pro hem işlemci hem de grafik tarafında farklı çekirdek konfigürasyonları ile sunulacak. Gelin şimdi bir tablo olarak genel farklılıklara bakalım:



    Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max karşılaştırma tablosu
    Özellikler Apple M1 Apple M1 Pro Apple M1 Max
    Üretim süreci TSMC 5nm TSMC 5nm TSMC 5nm
    Transistör sayısı 16 milyar 33.7 milyar 57 milyar
     
    İşlemci çekirdeği 4 verimlilik + 4 performans 2 verimlilik + 8 performans 2 verimlilik + 8 performans
    Grafik çekirdeği 8 çekirdek 16 çekirdek 32 çekirdek
    Birleşik bellek 16GB 32GB 64GB
    Yapay zekâ çekirdeği 16 16 16
    Bellek bant genişliği 70GB/s 200GB/s 400GB/s
    Watt değeri 39W maksimum 67W (MacBook değeri) 96W (MacBook değeri)




  • Nası ya? RTX 3080'den iyi bir performans mı veriyor? Hemde %40 daha az enerji tüketiyor. Cidden endüstriyel devrim.

  • Devrim bu olsa gerek

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bunlar ikinci işlemcide diğer o senelerin işlemci yapan şirketlerin iki katı performansa, verimliliği çıkarken, dünyanın parasına işlemci satanlar akıl edemedi mi bunların yaptığını, yoksa böyle bir teknoloji vardı da bize mi sunulmadı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MSHS M kullanıcısına yanıt
    Nasıl oluyor bende anlamıyorum. Yılların işlemci markaları intel, amd, qualcomm gibi markalar resmen el pençe vaziyet almışlar. Apple sağlı sollu çakıyor. Koskoca intel karşısında can çekişiyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • yalnız bu işlemciler amd'yi iyice zora soktu. performans anlamında değil, üretim anlamında.
    eskiden a serisi işlemciler vardı üretim bandını sadece o meşgul ediyordu. bir süredir apple'ın 3nm ve 5nm üretim bantlarına üretim başlamadan yığınla yatırım yapma haberi geliyordu. meğer adamlar a serisi yanına 3 işlemci serisi daha çıkartmaya hazırlanıyormuş.
    halihazırda dünyanın en çok satan 4 telefonu iphone olduğu için a serisinin yüzdesi zaten büyüktü. tablet tarafında da m1 gelmişti. şimdi m1 pro/max derken adamlar sadece apple için üretim yapar hale geldi herhalde.
    tsmc'de amd kendine bant bulabilirse sevinsin.

  • Holk kullanıcısına yanıt
    Umarım ironidir ama değilse de şaşırmam açıkçası apple fanboyları gördüğüm en değişik güruh

  • Hangi 4 ve 8 core işlemcilerle kıyaslanıyor?

  • M1 islemcili fansiz mac air'da hem yayin hemde video editlemeleri yapiyorum, inanilmaz hizli bir cihaz 80 gblik 4k60 fps videoyu islemesi 10 dk sürmüyor.Yeni islemcilerde bu süre yari yariya düscek gibi görünüyor.Bu adamlarin hizina yetisemez artik hic bir firma seneye 16 20 cekirdekli islemcileri'de duyurdularmi o zaman görün siz apple'i fakat fiyatlar asiri ucuk kacmis bu gidisle 3 bin 5 bin euroya macbooklar görücez.Apple su anda alicisi nasil olsa belli paraya bakmaz diyip ucuk fiyatlardan satiyor yalnis yoldalar bence ama bakalim.

  • mehmetgencer M kullanıcısına yanıt
    Apple Arm mimarisinin yaratıcılarından ve en büyük ortağı İntel, Amd tamam ama Qulcom Arm tasarımlarını lisanslıyor

  • Ufacık bir işlemci zarında hayvan gibi boyutlar olan RTX3080'den daha fazla performansı %40 daha az enerji ve ısıl tasarımla veriyor olması pek inandırıcı değil. Eğer gerçekten durum böyleyse devrim niteliğinde olur ve AMD+INTEL gameover olur.
    Amd şimdiden arm işlemciler geliştirmeye başladı ve 1-2 yıl içerisinde pazara sunacaktır. Bakalım buradaki kapışma nasıl ilerleyecek.
    Apple diğer firmalara işlemci sağlamaya başlarsa ortalık karışır ama bunu yapacağını sanmıyorum.

  • Ne idüğü belirsiz GPU'su ile (kriter olarak çekirdek sayısından başka bir şey yok) RTX3080'den yüksek performans vermesi talihsiz zavallı bir açıklamadır.


    Apple M1 vs M1 Pro vs M1 Max: Farklar neler?
  • Yakında bunun tablet versiyonunda gelir

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hocam 5 nm süreçleri bu imkanı sağlıyor intel daha 10 nm ye ancak geçti amd nin devrim dediği zenler 14-12 şeklinde gidiyor ancak 7 ye geldi. bir de ram ve diskin aynı bellenim içinde olması veri akışını muazzam kolaylaştırıyor. bir m2 ssd bile kasada ne kadar fark ediyor işlemcinin yanında disk ve ekran kartını hayal edin. anakart sadece çevre birimleri için var. bu gflop değerleri normal. yazılımsal olarak oyun konusunda aktifliği az ama arkadaşların da dediği gibi video editing ve photo editing için biçilmiş kaftanlar. ai ve istatistiksel analizler için de

  • 3080'den hızlı demiyor Apple. Onun kullandığı enerjinin % 40'ını kullanarak 3080 performasına yaklaşıyor diyor. Ama birleşik bir grafik işlemci için inanılmaz yine de.

  • güncel ve popüler oyunlara mac os desteği artarsa appledan oyun bilgisayarları gelir, gelirse pc satışlarını acayip baltalar

  • Holk kullanıcısına yanıt

    Bu karşılaştırmanın belirli testlerle yapıldığını düşünüyorum, örneğin render alma,decoding,encoding,filtrelemeler gibi, bana hala m1, arm gibi mimarilerin komut seti masaüstü oyunları kayıpsız oynatmaya yetebilecek kadar yeterli gelmiyor.

    Telefonlarda örneğin, arm snapdragon 888 işlemcili 1.7tflopsluk fp32 işlem gücüne sahip cihazlar, teoride ps4 işlem kapasitesine(yaklaşık 1.8tflops ps4 base modeli) sahipken gerçekte ps4 yani konsol kalitesindeki oyunların yanına yaklaşamıyor. bu durumda işletim sistemininde büyük rolü var fakat verimlilikteki kayıplar inanılmaz düzeylerde. ben bu yüzden bu cihazların mimarilerinin "gaming" açısından yetersiz olduğunu düşünüyorum. Mobil işlemcilerde, profosyonellere hitap eden bazı komut setleride bu işlemcide olmadığı için mimarinin küçülmesiyle tasarım boyutu küçülsede, bu durum profosyonel kullanıcıları, server sahiplerini, karmaşık işlerle meşgul olan kitleleride etkileyecek gibi görünüyor. (şifreleme,sanallaştırma komutsetleri/teknolojileri gibi)

    Arm mimarisinde bios desteğide yok mesela,zaten ayar çekilebilecek birşeyde yok cihazlarda herşey sabit.

    İşlemci, nandbellekteki belirli bir sektörden(ön yükleyicinin adreslemesinden) otomatik olarak yükleme yapmaya başlıyor. (Önyükleyici kerneli, kernel işletim sistemini başlatıyor cihaz açılıyor.)


    Son ek: Daha önceden şöyle bir deneme yapmıştım, arm64 bir cihaza root ile arm64 bir linux dağıtımını deploy ettim üzerindede wine ile windows uygulamalarını çalıştırdım, (arada emülatör ve android yok) (x86-arm64 kod çevrim aracı mevcut) sonuç: tam bir facia. performans yerlerde sürünüyor. Bu işe giriştiğimde fazla bir beklentim yoktu, %50 verimlilik alsam yeter diyordum, fakat ulaştığım rakamlar en fazla %20 idi.

    Bugün bir x86 cihaza bırak emülatörsüzü, emulatör ile bile arm64 işletim sistemini kayda değer bir performansta emüle edebiliyoruz. Windows 11 subsystem android geldiğinde android sanki windowsun bir parçasıymış gibi çalışacak zaten. Ki bence bu çok güzel birşey. Arada performans kaybı bile olmayacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seto-Kaiba -- 20 Ekim 2021; 22:14:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ahhhh ah şu ürünler dolar düşükken çıkacaktı ki. İstediğim macbook pro 30 bin lira. Böbreğin tekini satsak anca alırız.

  • yapar yapar hemde çok guzel yapar ama fiyatı da 300 bin tl felan olur.
    hatta bu oyuncu pc lerinin tam konfigurasyonlu modeli de 1 milyon felan olur.. sıraya girende çok olur emin ol.

  • bu degerleri gormesem abartıldıgını dusunurdum ama cpu da 11800 ve 11900 e %70 fark atmış.. pehh pehh pehhh..


    aslında işlemc ureten firmaların cogalması iyi oluyor cunku adamlar 5 / 10 senelik plan yapdıkları için 10 sene sonra çıkartacagı teknolojiler su an bile mevcut ama geliştirilme aşamasında. yani.. piyasada işlemci kalitesi ne kadar yukselirse rakabere yansır ve buda dogal olarak hem fiyat hemde kalite olarak bize yansıyacakdır..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.