Şimdi Ara

Demokrasi Türkiye için uygun değil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.714
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
29 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Daha önce defalaraca yazılmıştır ama,


    -vatandaş eğitimsiz kolayca kandırılıyor


    -din adı altında başa gelenler yine kandırıyor


    -biat etmeye yönelim çok fazla


    bu 3 özelliğe sahip bireyler büyük çoğunluğa sahip olduğu için doğruyu göremiyor ve çoğunluk olarak yanlış kararlar veriyor,


    en yakın örnek başkanlık seçimiydi ülkenin temeline dinamit döşendi


    son olarak sokrates in sözlerini bırakıyorum


    "Eğer ki deniz yoluyla bir yolculuk yapmak isteseydin, geminin kontrolünün kimde olacağına nasıl karar verilmesini isterdin? Rastgele ve herhangi bir grup insan tarafından mı, yoksa deniz seyahatleri konusunda deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından mı?"




  • Tüm yönetim sistemlerinin kendi içlerinde her zaman sorunlu tarafları vardır. Asıl sıkıntı ise bu sorunlu tarafları kullanarak güç ve zenginlik isteyenlerin yönetime geçmesidir. Gerçek yönetimin olabilmesi için ilk önce yönetilecek toplumun durumu önemlidir. Toplum nasılsa o şekilde yönetilir. Bu yüzden bu ülkede eğitim hiç bir zaman ilerlemiyor tam tersi geriliyor. Çünkü eğitimli ve bilinçli toplumlarda bu tip kişilerin başa geçmesi çok kolay değildir. İmkansızdır demiyorum tarihte örnekleri var ama istatiksel olarak çok daha düşüktür.

  • şu an demokrasi yok daha uygun yönetiliyor işte

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru tespit, kesinlikle. Halimiz ortada. Bunun adı Demokrasi mi şimdi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Demokrasi pratikte hiç bir yer için uygun değil. Destekli ve uygun bir ortamda ancak demokrasi sözlük anlamına yakın yaşayabilir. Ve aslında demokrasi gerek gelişmiş ülkelerde gerek gelişmemiş ülkelerde sadece bir araç, kendi kendine yeten bir sistem değil. Dolayısıyla farklı şartlarda sonuçlar farklı tecelli ediyor.

  • Sokrates o sözüyle genel ve/veya eşit oya karşı çıkıyor. Sorun demokraside değil seçim sisteminde. Bu sorun da Yahudiler hariç tüm dünyanın sorunu. Amerika'da genel ve/veya eşit oy kaldırılsın demokratlar veya cumhuriyetçiler senatoda çoğunluğu ve başkanlığı ancak rüyalarında görür.

  • Tüm yönetim sistemlerinin kendi içlerinde her zaman sorunlu tarafları vardır. Asıl sıkıntı ise bu sorunlu tarafları kullanarak güç ve zenginlik isteyenlerin yönetime geçmesidir. Gerçek yönetimin olabilmesi için ilk önce yönetilecek toplumun durumu önemlidir. Toplum nasılsa o şekilde yönetilir. Bu yüzden bu ülkede eğitim hiç bir zaman ilerlemiyor tam tersi geriliyor. Çünkü eğitimli ve bilinçli toplumlarda bu tip kişilerin başa geçmesi çok kolay değildir. İmkansızdır demiyorum tarihte örnekleri var ama istatiksel olarak çok daha düşüktür.

  • Eğer erkleri yani yasama yürütme ve yargıyı düzgün konfigure eder ve düzgün işletirsiniz ki demokrasinin ilk kuralı. Demokrasi çok güzel bir sistemdir.

    Bizdeki çarpık yapı kötü örnek, demokrasi kötü deme için yeterli değildir.

    Demokrasi sadece seçim demek değildir. Siz sadece seçim sisteminin çarpıklığıyla toptan tüm demokrasi sistemi çarpık diyemezsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miraclescape -- 14 Ekim 2021; 13:48:11 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • mükemmel chpnin değerini bu halk bilemiyor diyon kısaca yani.

  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bazen benim de aklıma takılan bir durum bu. yönetim ve denetim güçleri eşit olmadığında işler çığırından çıkıyor. maalesef bizim halkımız (eğitim düzeyi-cinsiyet-yaş fark etmeksizin) haklarının ve gücünün farkında değil. Hükumetler bize hizmet etmek için var ama sanki biz onlara hizmet etmek zorundaymışız gibi bir kutsama aidiyet var. Oysa babanın oğlu bile olsa yönetemiyorsa oy vermemen gerekiyor.

  • Öyle ama yinede en iyisi demokrasi , şuan ülkede demokrasi pek yok görüyoruz durumu


    Demokrasi eğitimli genel kültürü yüksek sınıf toplumlar için çok iyi bizim ülke gibi batıl ile yaşayan toplumlar sürünmeye mahkum


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • demokrasi ve cumhuriyet kavramlarının karıştırıldığını düşünüyorum. türkiyede demokrasi hiç bir zaman olmadı. ancak darbe dönemleri hariç cumhuriyet hep vardı.


    cumhuriyet halkın kendi kendisini yönetmesidir.... -ilkokul terk-


    oy sandığını getirmek demokrasi olsa iran da demokratik olurdu kezey kore de

  • zifiri34 kullanıcısına yanıt

    devletin kutsal sayıldığı bir yerde elbette halk devlete hizmet etmek zorundadır.


    biri demişti hatırlamıyor.

    avrupalıların devletini milletleri kuruyor; ortadoğuluların milletlerini devletleri kuruyor demişti. tam olarak sorunu açıklıyor bence.

  • Gelen parti ne yapip edip siyasi ahlak yasasi tarzinda birsey cikarmasi lazim sistem öyle bir olmaliki istesende halka yanliş yapamamasi lazim yapan direk vatan hainliginden yargilanmali.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dünyada demokrasi yok ki Türkiye'de olsun. Önünüze iki bilemedin üç parti koyuyorlar seç beğen diyorlar. Sen de ben seçme hakkımı kullandım, birini seçtim diye sevindirik oluyorsun işte. 1900 yılında monarşileri yıkmak için iktidarı ele geçirmek için demokrasi uyduruldu. Adam çıkıp çarı, sultanı devirdim kendimi başa getireceğim dese halk ne farkı var derdi ki dedi de ( 1945'e kadar aslında Avrupa örneğinde olduğu gibi) hadi o zaman adına demokrasi koyalım siz beni seçin dediler, halk da vay be dedi işte  


    Türkiye'de olmayan demokrasi değil adalet. Bir ülkede adalet olsun isterse uzaylılar yönetsin hiç fark etmez.

  • Demokrasinin iyi bir yönetim biçimi olduğunu düşünüyorsanız ortalama bir seçmenle 5 dakika konuşun.
    -Winston Churchill

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kocaman kocaman insanların kahvehane ağzıyla "demokrasi Türkiye için uygun değil" demesi acayip komiğime geliyor. Nasıl şunları yazıyorsunuz anlamak mümkün değil. Siyaset konuşan yeni yetme lise öğrencisine benzetiyorum. Üstelik bir de bunu Sokrates'ten, binlerce yıl öncesinden, insanların köle sayıldığı ve avantajlı bir grubun vatandaş olarak bütün devleti oligarkça yönettiği bir rejimden alıntı yapıp kendi fikirlerini övüyorlar.


    Konunun özüne gelirsek, demokrasi bu kadar kolayca çöpe atılacak kadar ucuz bir rejim değildir. Pek çok ülkedeki demokrasiler, monarşilerin aksine "kendi kendine, zaman içinde" oluşmuş şeyler değil, tiranlardan, kralların sınırsız otoritesinden sıkılından şehirlilerin, vatandaşların bedel ödeyerek kazandığı, uğruna savaştığı, anayasal bir düzen için kan döküp kan kaybettiği rejimlerdir. Üzerine bedel ödenmiş şeylerdir. Ülkemiz için de aynısı geçerlidir. 23 Nisan 1920'de halkın iradesi mecliste tecelli etmiş ve demokratik meşruiyetle milli mücadele savaşı verilmiştir.


    Konu sahibinin yazdığı şeyler demokrasinin bazı dezavantajlarıdır. Her demokraside popülist bir liderin ortaya çıkıp sırf kendisi popüler çoğunluğu sağladı diye demokrasiyi "çoğunluğun tiranlığı"na çevirme ihtimali olduğu doğrudur. Fakat demokrasi sadece ve sadece dezavantajdan ibaretse demokrasi yerine geçecek alternatif rejimler sunmak zorundasınız. Kaç çocuk yapacağınıza karar veren tek parti bir komünist rejim mi istersiniz mesela? Hitler'in Nazizmini mi istersiniz demokrasi yerine? Bir kralın her şeye karar verdiği, her kuruş vergiyi kendi zevkince kullandığı bir monarşi mi istersiniz? Yoksa sırf sizin görüşlerinize uygun davranıyorlar diye bir grup elitin ülkeyi yönetmesine göz yumar ve sizin gibi düşünmeyenleri siz de mi ezme yoluna gidersiniz? Bunlar mıdır isteklerimiz?


    Demokrasinin dezavantajları kadar sağlıklı özelliklikleri, siyasi iktidar üzerinde denetim mekanizmaları vardır. Sadece dezavantajları yazarak bir şey ispat etmiyorsunuz. Churchill'in meşhur lafını hatırlayın "Demokrasi gelmiş geçmiş en kötü rejimdir, geriye kalan bütün rejimler hariç". Kusura bakmayın ama demokrasiler boş yere kurulmadı. Demokrasi insanlık tarihine biraz rasyonel bakacak olursanız bir ilerlemedir. Demokrasi elbetteki nihai rejim değildir, bu da değişecek ve gelişecektir. Fakat "Demokrasi x ülke için uygun değil" deyip Sokrates'ten cümleleri tırnak içine alınca hiçbir işe yaramıyorsunuz gürültü etmek dışında. Demokrasi elimizde mevcut bulunan en akla yatkın rejimdir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1AB9A40D5 -- 15 Ekim 2021; 14:6:27 >




  • Bence demokrasi iyi ama gelistirilmesi lazim.


    Mesela Yasama-Yurutme-Yargi diye ayiriyorsun. Ama tum gucu Yurutmeye veriyorsun, boyle sacmalik olamaz. Yargiyi Yurutme atayamamali, tamamen hukukcular secmeli. Parayi tamamen meclis kontrol etmeli, yurutmenin yapacagi tek sey her bir icraat icin yasamadan yetki istemek olmali, tek tek. (Hani AB para gonderiyor da suraya harcayacaksin yoksa vermeyiz diyor ya, o misal.) Emniyet ve Asker, yurutmenin idaresinden cikarilmali.


    Yurutme sadece hangi icraat yapilacak, onda karar yetkisi olmali. Ama yok, yasayi da o yapiyor (yasamanin icinden cikiyor), yargiyi da o atiyor, asker polis de elinde. Basin, BDDK, Merkez bankasi, Diyanet vs de kendisine bagli. Sonra kuvvetler ayriligi, yersen.

  • Yıl oldu 2021 hala bu halkı cahil, salak, kandırılmaya müsait görmeye bıkmadınız.

    Sadece bu mesaj gösteriyor ki sizler bu ülkede daha sittin sene iktidar olamazsınız

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.