Şimdi Ara

İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
79
Cevap
1
Favori
4.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınladığı ve vatandaş sorularına yanıt verdiği videoda, bilgisayar oyunlarını “mekruh” (haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte yapılmaması istenen şey) olarak nitelendi.


    Bu oyunların içerisinde “yaratıcı”, “ilah” gibi kavramlar kullanıldığı için Müslümanların bunları oynaması için “caiz değildir” denildi.


    İsmailağa Cemaati’nin sosyal medya hesabında yayınlanan videoda, bu durumlara şu şekilde açıklama getirildi:


    OYUNLARI OYNAMAK “MEKRUHTUR”, “YARATICI” VE “SİHİR” GİBİ KAVRAMLAR OLDUĞU İÇİN DE MÜSLÜMANLARA “CAİZ DEĞİLDİR”


    “Problemlerden bir tanesi de güncel fıkıh problemlerinden biri, internet oyunlarını veya bilgisayar oyunlarını belirli bir seviyeden sonra şifresini başka birine verip, ondan para almak ve bunu satmak. Şimdi bu tür oyunlarda evvela Hanefi mezhebine göre gerek bilgisayar oyunları olsun gerek insan sağlığına faydası olmayan yani sporlar olsun, bunlar boş iş olduğundan dolayı bu tür işler Hanefi mezhebine göre mekruhtur. Şimdi Hanefi mezhebine göre mekruh olması, esasen bugün internet üzerinden oynanan ya da bilgisayar üzerinden oynanan oyunlara ne kadar ciddi sermayeler verdiği, ne kadar vakitler ayrıldığını gördüğümüz zaman Ebu Hanefi Hazretlerinin içtihadının ne kadar yerinde ve isabetli olduğunu görmekteyiz. Mekruh olan fiilin başka bir şahsa satılıp ondan para alınması da aynı şekilde mekruh olacaktır. Bundan dolayı, elde edilen para Hanefi mezhebi açısından mekruhtur.


    İkinci olarak; vatandaş bize şunu soruyor. Demin dedik ya sistem batıdan geldiği zaman veya herhangi bir şey batıdan geldiği zaman biz Müslüman olarak bir kere bakacağız. Vatandaşın bize sorduğu soruların çoğunda şu var; ‘Ya hocam işte ‘yaratıcı’, ‘sihir’, ‘ilah’ osu, busu şeklinde oyunun içerisinde İslami akideye ters birtakım şeyler var’. Şimdi biz Müslüman olarak, bizim istikadımıza, akidemize aykırı bu şekilde şeyler varken tutup bir Müslüman’ın orada bir an durması da caiz olmayacaktır.”


    DİYANET: “YARATICI SIFATI FARKLI ANLAMLARDA KULLANILABİLİR, OYUNLARI OYNAMAK PSİKOLOJİ BOZACAĞI İÇİN CAİZ DEĞİLDİR”


    Diyanet Fetva Hattı ise İsmailağa Cemaati’nin bu yorumunu sorduğu Anka Haber Ajansı’na şu açıklamayı yaptı:


    “Kur’an-ı Kerim’de Allah-ü Teala diyor ki Musa’ya, ‘Şu kuşu yarat’ diyor. Dolayısıyla insanın yaratmasıyla Allah’ın yaratması farklı. İnsan da bir şeyler yaratabilir. İnsan, var olan şeylerden bir şey yaratabilir ama Allah, yoktan var edendir. Bu manada firavunun dediği gibi ‘Yoktan var edeceğim’ diye yaratıcı sıfatını kendine alıp ilahlaştırma boyutuna geçerse o anlamda günah. Yoksa ben de mesela undan, işte şekerde, yağdan ortaya işte bir kek ya da pasta yaratabiliyorum yani. Bu şekilde kullanırsa caiz.


    Sanal oyunlardaki herhangi bir, bu hangisi olursa olsun bunlara para yatırmak, kazanç elde etmek amacıyla yapılan hayali alım satım yapmak, buna ‘caiz değil’ diyor. Oyunda ‘karakter satışı caiz mi hocam? Ben bilmiyorum’ dedim. Hocamız dedi ki ‘Biz bu oyunlara iki boyuttan bakıyoruz. Bunların resmi düzenlemeleri yok. Oynayan kişileri hep öldürme üzerine oynadığı için, psikolojisini de bozacağı için birincisi bu boyutu caiz değil’ dedi. İkincisi; ‘Resmi düzenleme olmadığı için işte para, satış… Bunlar, sanal sistemde olduğu için de çok farklı boyutlara gideceği için caiz değil deniliyor, genel olarak’ dedi."


    (ANKA)




    https://www.yenicaggazetesi.com.tr/ismailaga-ile-diyanet-ortak-fetvada-bulustu-bilgisayar-oyunlari-caiz-degildir-479442h.htm




  • bilim, irfan, fen varken sarıklı cübblelilerin saçmalıklarına kulak asmayın.





    1. Sürüş oyunları yaşlılarda hafızayı ve odaklanmayı geliştirdi.


    Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar araba oyunlarında, arabaların arasından geçip, aynı zamanda trafik işaretlerine de uymanın yaşlı insanlarda kısa vadede hafızayı ve uzun vadede odaklanmayı geliştirdiğini söylüyorlar.


    60 ila 85 yaş arasındaki bir grup insan ayda 12 saate yakın NeuroRacer oyununu oynamak için bir çalışmaya tabi tutuldu. Oyunu 6 ay oynadıktan sonra, yaşlı insanlar çoklu görevlerde daha iyi bir sonuç gösterip, kısa sürede daha çok bilgi aldıkları ve dikkat yeteneklerinin de arttığı gözlendi.


    2. Aksiyon tabanlı oyun oynayan insanlar %25 daha hızlı karar veriyor.


    Tipik olarak hızlı ritmli bilgisayar oyunları, ölmemek için hızlı düşünüp, çabuk karar vermeyi gerektirir. Rochester Üniversitesi’ndeki akademisyenlere göre, bu tip oyunları oynayanların gerçek hayatta etrafında olup bitenleri daha hızlı kavradığı ve ona göre hızlı ve doğru kararlar verebildiği sonucu ortaya çıktı.


    Bir çalışmada, 18-25 yaş arası katılımcılar iki gruba ayrıldı. Bir gruba 50 saat “Call of Duty 2” ve “Unreal Tournament” oyunları oynatıldı. Diğer grubaysa strateji oyunu olan “The Sims 2″ 50 saat oynatıldı. Aksiyon oyunu oynayan grubun, diğer gruba nazaran bilgisayar oyunu oynamakla ilgisi olmayan bir konuda %25 daha hızlı karar verdiği gözlendi.


    Çalışma sorumlusu Daphne Bavelier’e göre; ” Aksiyon oyunu oynayanlar daha doğru kararlar alıyorlar, bir cerrah ya da savaş alanının ortasında kalmış biri olsaydınız, bu tamamen fark yaratırdı.”


    3. Oyunlar görme kuvvetini arttırıyor.


    Rochester Üniversitesi’nden Daphne Bavelier’ın yürüttüğü bir diğer çalışmaysa, bilgisayar oyunlarının, oyuncuları zıtlık hassiyeti olarak bilinen farklı renklere daha hassas kıldığı için görme kuvvetini artırdığı yönünde.


    Araştırmacılar, özellikle Call of Duty oyunu gibi birincil kişiden vuruş oyunlarını oynayan insanların zıtlık farklarını algılamada %58 daha iyi olduklarını iddia ediyorlar.


    “İnsanlar aksiyon oyunu oynadıklarında, beyinlerinin çalışma rotasını görsel sürece çeviriyorlar” diyor Bavelier.


    4. Cerrahlar, oyun oynayarak laparoskopik kabiliyetlerini geliştiriyorlar.


    Nintendo Wii’de oyun oynamak, hastalara bıçakla müdahele etmektense, karnın altına yerleştirilen kameralı ince bir tüp olan laparoskopik tedavisi için gerekli olan vasıfları geliştiriyor.


    PLOS One dergisindeki bir çalışma, 1 ay boyunca Wii Tennis, Wii Table Tennis veya High Altitude Battle oynayan doktorların, el-göz koordinasyonunun ve doğru hamle kabiliyetlerinin geliştiğini söylüyor.


    Nintendo Wii, gerçek bir operasyona girmeden önce kabiliyetlerini geliştirebileceği için düşük-bütçeli kurumlara veya genç cerrahların evlerine kurulabilir.


    5. Oyunlar, fiziksel aktiviteye teşvik edebilir.


    Bilgisayar ekranının önünde saatlerce durmak genellikle kilo kaybı sağlamaz. Ama “exergames” denen yeni çıkan oyun türü, sanal ve gerçek dünyayı bağlayarak hareket etmeye isteksiz insanların egzersiz yapmalarına olanak sağlıyor.


    Endokrinolog Stanley Hsia, ekranda çıkan sembollere göre ayaklarını hareket ettirmesini gerektiren bir oyun olan Dance Dance Revolution oynayan insanların, koşu bandında koşan bir insana göre, 2.tip diyabet riskini daha az taşıyıp taşımadığı üzerine çalışıyor.


    Ayrıca oyunlar, davranış değişikliklerinde de etkili olabilir. İndiana Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, Second Life isimli oyundan egzersiz programı alan bireylerin, normal bir çalışma salonuna giden bireylerden sağlıklı beslenme üzerine daha istekli olduğu görüldü. Her iki durumda da kilo verme miktarı aynı olmasına rağmen.


    6. Oyun oynadıktan sonra disleksili çocukların okuma kabiliyetlerinde bir artış oldu.


    Current Biology dergisinde yürütülen küçük bir araştırma, aksiyon oyunu oynamanın disleksi problemi olan çocuklara daha hızlı okuma ve daha fazla kavrama konusunda yardım ettiğini gösterdi.


    Araştırmacıların yazdığına göre, 12 saat oyun oynayan disleksia problemi olan bir çocuğun, bir yıllık çok çaba gerektiren geleneksek yöntemlere kıyasla aynı hızda ve doğrulukta okuma kabiliyetinin geliştiği görüldü.


    Dikkatleri artırdığı için, bilgisayar oyunları okuma kabiliyetini de artırabilir.


    7. Oyunlar, yanık kurbanlarının acısını hafifletebilir.


    Washington Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, yanık hastalarının dikkatini acısından çekmek için bazı gerçekçilik oyunlarıyla deney yapıyorlar.


    Üniversite laboratuvarından gelen açıklama şu yönde: “Diğer sanal dünya çoğu dikkat kaynaklarını topladığı için, kişinin acı ve ağrı sinyallerine duyarsız kaldığı gözleniyor.”


    Bu yöntemin kullanıldığı ilk çalışmada, ağır yanıkları olan iki hasta, yaraları tedavi edilirken Nintendo oyunları oynadılar. İki hasta da oyun oynadıkları süre içerisinde, çektikleri acıda rahatça hissedilebilen bir azalma olduğunu belirtti.


    8. Oyunlar eğitici de olabiliyor.


    Bilgisayar oyunları sadece eğlence için yapılmıyor. İnsanlara biyoloik süreçleri öğreten birkaç oyun yapan ve Stanford’da fizikçi olan Ingmar H. Riedel-Kruse, oyunların eğlenceli tarafının yanında öğretici tarafının da olduğunu savunuyor.


    Oyunlarda bir kumanda yardımıyla tek hücreli canlıları kontrol edebiliyor, diğer organizmalarla tepkimeye girebiliyorsunuz. Böyleyece oyun size mikro organizmaların biyolojik süreçleri hakkında bir fikir verebiliyor.


    9. Oyunlar karar mekanizmamızı değiştirebilir.


    Gerçek hayatta daha akıllıca ve daha etik kararlar alabilmemiz için, yavaş ilerleyen strateji oyunlar bizim düşünce şeklimizi değiştirebilir.


    Quandary oyununun altında yatan fikir de bu. Braxos gezegenine giden insan kolonileri bazı konularda ikileme düşüyorlar ve kaptanları olarak sizin de bu ikilemleri vereceğiniz kararlarla çözmeniz gerekiyor.


    Projenin yaratıcısı Scot Osterweil, oyun oynamanın hemencecik oyuncuların hayatında iyi bir perspektif sağlayacağını değil, oyunların bir fikir vereceğini düşünüyor. Bu fikirler, oyuncular tarafından gerçek hayatlarında çevrelerindeki diğer insanlarla geliştirilmeli, ortaya ancak böyle olumlu bir sonuç çıkabilir diyor Scot Osterweil.


    10. Oyun oynayan kanser hastaları, hayata daha pozitif bakıyor.


    Genç kanser hastalarına yardımcı olmak amacıyla HopeLab tarafından yaratılan Re-Mission üçüncü-kişili-vuruş oyunudur.Oyuncular, oyunda Roxxi adındaki bir nanobotu kontrol ederek, insan vücudunun içindeki kanser hücreleriyle savaşıyorlar. Tabii radyasyon silahı gibi farklı silahları kullanarak. Oyuncular aynı zamanda vücuduna girdikleri hastanın sağlık verilerini de kontrol ediyorlar ve ne kadar bir yol katettiklerini görebiliyorlar.


    375 hastanın katıldığı bir çalışmada, bu hastaların diğer hastalara kıyasla antibiyotiklerini daha düzenli aldıkları ve kemoterapi tedavisine daha olumlu baktıkları gözlendi. Ayrıca oyuncular, kanser hakkında daha da bilinçlenip, bu hastalığı yenebilecek kapasitede olduklarını bir kez daha anlıyorlar.


    11. Bilgisayar oyunu oynayan okul öncesi çocukların, hareket kabiliyetleri gelişiyor.


    Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, 3-6 yaş aralığındaki, Wii gibi interaktif oyunlar oynayan çocukların, oynamayanlara kıyasla hareket kabiliyetlerinin daha fazla olduğu gözlendi. Vurma, yakalama, fırlatma ve top sektirme gibi hareketler bu kategoriye giriyor.


    Elektronik oyunların el-göz koordinasyonunu geliştireceği muhtemel, ama araştırmacılar, halihazırda hareket kabiliyeti olan çocukların, ilk etapta interaktif oyunlara yönebileceğini belirtiyorlar.


    Heeeee


    Devletin, Vatandaşın, garibanın, yetimin malına çökmek caiz mi ?

    Kupon arsalara çöreklenmek caiz mi ?

    Yandaşını korumak caiz mi ?

    Akrabalarına torpil yapmak caiz mi ?

    Sınav sorularını fetöye verip diğerlerinin hakkını yemek caiz mi ?

    Müslümanım deyip şatafat içinde yaşamak caiz mi ?

    Açlarla komşu olmamak için zengin mahallelerine taşınmak caiz mi ?

    40 da bir işi ile kılıfına uydurup zekat vermemek caiz mi ?

    Vatandaştan köylüden elinden dişinden artanları hayır hasanat diye toplayıp cemaatlere tarikatlere yedirmek caiz mi ?

    Bitmeyen çorbaları devletin vergileriyle kaynatmak caiz mi ?

    Kurslarda talebelere istismarda bulunmak ve devletin buna göz yumması bir kereden birşey olmaz demesi caiz mi ?

    Halkın gelirleriyle toplanan vergileri diyanet aracılığıyla belediyeler vs. aracılığıyla ne idüğü belirsiz cemaatlere tarikatlara aktarmak oralardan oy devşirmek caiz mi ?

    Bu şekilde yeni Fetölerin önünü açmak caiz mi ?

    Garibanın oğlu kızı kpssde yüksek puan alsa bile işe müdürün karısını almak caiz mi ?

    Cumhuriyeti kuranlara iftira atmak namuslu dürüst insanlara iftira atmak caiz mi ?


    Bunları diyemeyen komşusu açken tok yatan, altında devletin garibanın arabası ile caka satan diyanet işleri başkanları bir gün gıkınız çıksın.


    Halkı din ile Allah ile kandırıp soymayın diyemeyenler, Yemeyin devletin malını diyemeyen imamlar, hacılar, hocalar, şeyhler, evliyalar artık her kimseniz hepinizi Allaha havale ediyoruz.

    Tek derdiniz sakızın orucu bozup bozmadığı ve devlete yaranmak için yaptıklarınız ve yapacaklarınız.

    Bu nasıl müslümanlık bu nasıl ulemalık bu nasıl diyanet.


    Bu ayet size yeter tabi içinizde bir iman kırıntısı varsa.

    “Doğrusu yetimlerin mallarını haksızca yiyip bitirenler, karınlarına sadece ateşle doldurmuş olurlar. Onlar öteki dünyada da çılgın bir ateşe gireceklerdir.” (Nisa 10)


    Herşeyi görüp gıkını çıkarmayan halka ise bu söz yeter

    “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” Hz. Muhammet.

  • Ateist bir arkadaşım var sık sık tartışıyoruz, bir malzeme daha onun için.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "İçin temiz olmadıktan sonra, hacı hoca olmuşsun kaç para!

    Hırka, tesbih post, seccade güzel:

    Ama "Mevla" kanar mı bunlara?"

    Ömer Hayyam


    Bu tür dincilere en güzel cevap. İçiniz temiz olmadıktan sonra oyundur içkidir carttır curttur konuşma hakkınız var mı?

  • bide hırsızlık, kamu malını çalmak, 5-10 dikiş maaşlar konusunda fetva vermeyi düşünseler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bilim, irfan, fen varken sarıklı cübblelilerin saçmalıklarına kulak asmayın.





    1. Sürüş oyunları yaşlılarda hafızayı ve odaklanmayı geliştirdi.


    Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, araştırmacılar araba oyunlarında, arabaların arasından geçip, aynı zamanda trafik işaretlerine de uymanın yaşlı insanlarda kısa vadede hafızayı ve uzun vadede odaklanmayı geliştirdiğini söylüyorlar.


    60 ila 85 yaş arasındaki bir grup insan ayda 12 saate yakın NeuroRacer oyununu oynamak için bir çalışmaya tabi tutuldu. Oyunu 6 ay oynadıktan sonra, yaşlı insanlar çoklu görevlerde daha iyi bir sonuç gösterip, kısa sürede daha çok bilgi aldıkları ve dikkat yeteneklerinin de arttığı gözlendi.


    2. Aksiyon tabanlı oyun oynayan insanlar %25 daha hızlı karar veriyor.


    Tipik olarak hızlı ritmli bilgisayar oyunları, ölmemek için hızlı düşünüp, çabuk karar vermeyi gerektirir. Rochester Üniversitesi’ndeki akademisyenlere göre, bu tip oyunları oynayanların gerçek hayatta etrafında olup bitenleri daha hızlı kavradığı ve ona göre hızlı ve doğru kararlar verebildiği sonucu ortaya çıktı.


    Bir çalışmada, 18-25 yaş arası katılımcılar iki gruba ayrıldı. Bir gruba 50 saat “Call of Duty 2” ve “Unreal Tournament” oyunları oynatıldı. Diğer grubaysa strateji oyunu olan “The Sims 2″ 50 saat oynatıldı. Aksiyon oyunu oynayan grubun, diğer gruba nazaran bilgisayar oyunu oynamakla ilgisi olmayan bir konuda %25 daha hızlı karar verdiği gözlendi.


    Çalışma sorumlusu Daphne Bavelier’e göre; ” Aksiyon oyunu oynayanlar daha doğru kararlar alıyorlar, bir cerrah ya da savaş alanının ortasında kalmış biri olsaydınız, bu tamamen fark yaratırdı.”


    3. Oyunlar görme kuvvetini arttırıyor.


    Rochester Üniversitesi’nden Daphne Bavelier’ın yürüttüğü bir diğer çalışmaysa, bilgisayar oyunlarının, oyuncuları zıtlık hassiyeti olarak bilinen farklı renklere daha hassas kıldığı için görme kuvvetini artırdığı yönünde.


    Araştırmacılar, özellikle Call of Duty oyunu gibi birincil kişiden vuruş oyunlarını oynayan insanların zıtlık farklarını algılamada %58 daha iyi olduklarını iddia ediyorlar.


    “İnsanlar aksiyon oyunu oynadıklarında, beyinlerinin çalışma rotasını görsel sürece çeviriyorlar” diyor Bavelier.


    4. Cerrahlar, oyun oynayarak laparoskopik kabiliyetlerini geliştiriyorlar.


    Nintendo Wii’de oyun oynamak, hastalara bıçakla müdahele etmektense, karnın altına yerleştirilen kameralı ince bir tüp olan laparoskopik tedavisi için gerekli olan vasıfları geliştiriyor.


    PLOS One dergisindeki bir çalışma, 1 ay boyunca Wii Tennis, Wii Table Tennis veya High Altitude Battle oynayan doktorların, el-göz koordinasyonunun ve doğru hamle kabiliyetlerinin geliştiğini söylüyor.


    Nintendo Wii, gerçek bir operasyona girmeden önce kabiliyetlerini geliştirebileceği için düşük-bütçeli kurumlara veya genç cerrahların evlerine kurulabilir.


    5. Oyunlar, fiziksel aktiviteye teşvik edebilir.


    Bilgisayar ekranının önünde saatlerce durmak genellikle kilo kaybı sağlamaz. Ama “exergames” denen yeni çıkan oyun türü, sanal ve gerçek dünyayı bağlayarak hareket etmeye isteksiz insanların egzersiz yapmalarına olanak sağlıyor.


    Endokrinolog Stanley Hsia, ekranda çıkan sembollere göre ayaklarını hareket ettirmesini gerektiren bir oyun olan Dance Dance Revolution oynayan insanların, koşu bandında koşan bir insana göre, 2.tip diyabet riskini daha az taşıyıp taşımadığı üzerine çalışıyor.


    Ayrıca oyunlar, davranış değişikliklerinde de etkili olabilir. İndiana Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, Second Life isimli oyundan egzersiz programı alan bireylerin, normal bir çalışma salonuna giden bireylerden sağlıklı beslenme üzerine daha istekli olduğu görüldü. Her iki durumda da kilo verme miktarı aynı olmasına rağmen.


    6. Oyun oynadıktan sonra disleksili çocukların okuma kabiliyetlerinde bir artış oldu.


    Current Biology dergisinde yürütülen küçük bir araştırma, aksiyon oyunu oynamanın disleksi problemi olan çocuklara daha hızlı okuma ve daha fazla kavrama konusunda yardım ettiğini gösterdi.


    Araştırmacıların yazdığına göre, 12 saat oyun oynayan disleksia problemi olan bir çocuğun, bir yıllık çok çaba gerektiren geleneksek yöntemlere kıyasla aynı hızda ve doğrulukta okuma kabiliyetinin geliştiği görüldü.


    Dikkatleri artırdığı için, bilgisayar oyunları okuma kabiliyetini de artırabilir.


    7. Oyunlar, yanık kurbanlarının acısını hafifletebilir.


    Washington Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı, yanık hastalarının dikkatini acısından çekmek için bazı gerçekçilik oyunlarıyla deney yapıyorlar.


    Üniversite laboratuvarından gelen açıklama şu yönde: “Diğer sanal dünya çoğu dikkat kaynaklarını topladığı için, kişinin acı ve ağrı sinyallerine duyarsız kaldığı gözleniyor.”


    Bu yöntemin kullanıldığı ilk çalışmada, ağır yanıkları olan iki hasta, yaraları tedavi edilirken Nintendo oyunları oynadılar. İki hasta da oyun oynadıkları süre içerisinde, çektikleri acıda rahatça hissedilebilen bir azalma olduğunu belirtti.


    8. Oyunlar eğitici de olabiliyor.


    Bilgisayar oyunları sadece eğlence için yapılmıyor. İnsanlara biyoloik süreçleri öğreten birkaç oyun yapan ve Stanford’da fizikçi olan Ingmar H. Riedel-Kruse, oyunların eğlenceli tarafının yanında öğretici tarafının da olduğunu savunuyor.


    Oyunlarda bir kumanda yardımıyla tek hücreli canlıları kontrol edebiliyor, diğer organizmalarla tepkimeye girebiliyorsunuz. Böyleyece oyun size mikro organizmaların biyolojik süreçleri hakkında bir fikir verebiliyor.


    9. Oyunlar karar mekanizmamızı değiştirebilir.


    Gerçek hayatta daha akıllıca ve daha etik kararlar alabilmemiz için, yavaş ilerleyen strateji oyunlar bizim düşünce şeklimizi değiştirebilir.


    Quandary oyununun altında yatan fikir de bu. Braxos gezegenine giden insan kolonileri bazı konularda ikileme düşüyorlar ve kaptanları olarak sizin de bu ikilemleri vereceğiniz kararlarla çözmeniz gerekiyor.


    Projenin yaratıcısı Scot Osterweil, oyun oynamanın hemencecik oyuncuların hayatında iyi bir perspektif sağlayacağını değil, oyunların bir fikir vereceğini düşünüyor. Bu fikirler, oyuncular tarafından gerçek hayatlarında çevrelerindeki diğer insanlarla geliştirilmeli, ortaya ancak böyle olumlu bir sonuç çıkabilir diyor Scot Osterweil.


    10. Oyun oynayan kanser hastaları, hayata daha pozitif bakıyor.


    Genç kanser hastalarına yardımcı olmak amacıyla HopeLab tarafından yaratılan Re-Mission üçüncü-kişili-vuruş oyunudur.Oyuncular, oyunda Roxxi adındaki bir nanobotu kontrol ederek, insan vücudunun içindeki kanser hücreleriyle savaşıyorlar. Tabii radyasyon silahı gibi farklı silahları kullanarak. Oyuncular aynı zamanda vücuduna girdikleri hastanın sağlık verilerini de kontrol ediyorlar ve ne kadar bir yol katettiklerini görebiliyorlar.


    375 hastanın katıldığı bir çalışmada, bu hastaların diğer hastalara kıyasla antibiyotiklerini daha düzenli aldıkları ve kemoterapi tedavisine daha olumlu baktıkları gözlendi. Ayrıca oyuncular, kanser hakkında daha da bilinçlenip, bu hastalığı yenebilecek kapasitede olduklarını bir kez daha anlıyorlar.


    11. Bilgisayar oyunu oynayan okul öncesi çocukların, hareket kabiliyetleri gelişiyor.


    Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nin bir çalışmasına göre, 3-6 yaş aralığındaki, Wii gibi interaktif oyunlar oynayan çocukların, oynamayanlara kıyasla hareket kabiliyetlerinin daha fazla olduğu gözlendi. Vurma, yakalama, fırlatma ve top sektirme gibi hareketler bu kategoriye giriyor.


    Elektronik oyunların el-göz koordinasyonunu geliştireceği muhtemel, ama araştırmacılar, halihazırda hareket kabiliyeti olan çocukların, ilk etapta interaktif oyunlara yönebileceğini belirtiyorlar.

  • aynı mevzu sinema filimlerinde de var hadi bakalım...
    aslında bu tür doga üstü kavramlar A haberde ziyadesiyle var....

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 42 yerden maaş almak vakıfta milleti taciz haram para yemek üleknin malını çalmak ve yalan söylemek sevap herhalde ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Başbilen -- 11 Ekim 2021; 11:10:12 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gavurun icat ettiği elektrigi, interneti, sosyal medyayı kullanmak caiz.İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nefes almakda caiz deil dyinde olsun bitsin.Ne ise yariyor bu diyanet dedigi bri aydinlatabilirmi?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dun 2 solo/duo 2 draft 1 ARAM attim arkadaslarla... Ama en buyuk gunahum bu degildi.


    Asil gunahim, Valheim'de domuz eti yedim..İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir 

  • Bunlar böyle dediyse, Xbox Store'dan 2-3 oyun daha alayım


    Bu caiz / caiz değildir tayfası kadar son yıllarda ülkedeki ateizm oranına katkı yapan bir topluluk yoktur sanırım...

  • Hadi lan oradan, açıklamaya bak...

  • Bu tipleri takip eden kaç genç var merak içerisindeyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlar insanı dinden soğutur İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir 

  • İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir


    Heeeee


    Devletin, Vatandaşın, garibanın, yetimin malına çökmek caiz mi ?

    Kupon arsalara çöreklenmek caiz mi ?

    Yandaşını korumak caiz mi ?

    Akrabalarına torpil yapmak caiz mi ?

    Sınav sorularını fetöye verip diğerlerinin hakkını yemek caiz mi ?

    Müslümanım deyip şatafat içinde yaşamak caiz mi ?

    Açlarla komşu olmamak için zengin mahallelerine taşınmak caiz mi ?

    40 da bir işi ile kılıfına uydurup zekat vermemek caiz mi ?

    Vatandaştan köylüden elinden dişinden artanları hayır hasanat diye toplayıp cemaatlere tarikatlere yedirmek caiz mi ?

    Bitmeyen çorbaları devletin vergileriyle kaynatmak caiz mi ?

    Kurslarda talebelere istismarda bulunmak ve devletin buna göz yumması bir kereden birşey olmaz demesi caiz mi ?

    Halkın gelirleriyle toplanan vergileri diyanet aracılığıyla belediyeler vs. aracılığıyla ne idüğü belirsiz cemaatlere tarikatlara aktarmak oralardan oy devşirmek caiz mi ?

    Bu şekilde yeni Fetölerin önünü açmak caiz mi ?

    Garibanın oğlu kızı kpssde yüksek puan alsa bile işe müdürün karısını almak caiz mi ?

    Cumhuriyeti kuranlara iftira atmak namuslu dürüst insanlara iftira atmak caiz mi ?


    Bunları diyemeyen komşusu açken tok yatan, altında devletin garibanın arabası ile caka satan diyanet işleri başkanları bir gün gıkınız çıksın.


    Halkı din ile Allah ile kandırıp soymayın diyemeyenler, Yemeyin devletin malını diyemeyen imamlar, hacılar, hocalar, şeyhler, evliyalar artık her kimseniz hepinizi Allaha havale ediyoruz.

    Tek derdiniz sakızın orucu bozup bozmadığı ve devlete yaranmak için yaptıklarınız ve yapacaklarınız.

    Bu nasıl müslümanlık bu nasıl ulemalık bu nasıl diyanet.


    Bu ayet size yeter tabi içinizde bir iman kırıntısı varsa.

    “Doğrusu yetimlerin mallarını haksızca yiyip bitirenler, karınlarına sadece ateşle doldurmuş olurlar. Onlar öteki dünyada da çılgın bir ateşe gireceklerdir.” (Nisa 10)


    Herşeyi görüp gıkını çıkarmayan halka ise bu söz yeter

    “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” Hz. Muhammet.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CallOfTheWild -- 11 Ekim 2021; 10:44:0 >
  • War of gods’ı görünce bi panik oldular herhal

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şans oyunlarından, tütün ve alkol ürünlerinden toplanan vergilerle, safi faiz olan maaşlar alıyorlar. Onlara hiç sesleri çıkmıyor. Türkiye'de bu tiplere biz simsar diyoruz.

  • Dinsizler her fetvayı can kulağıyla dinliyorlar.Ekşici dinsizler fetvayı hemen almış.Du bakalım dh li dinsizler fetvayı almış mı dedim onlar da almışİsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir İnanmadığınız dinin emiriyle niye ilgileniyorsunuz ?


    Müslüman olup da bunu garip karşılayanlara gelirsek fetva doğrudur.Her oyunda olmasa da bazı oyunlar da şirk,büyü,uyuşturucu gibi günahlar bulunmaktadır.Allah affetsin ben de oynuyorum.Benim çok sevdiğim Dragon Age serisinde ne ararsan var.Oyunda görev olarak haşaa sunağın önünde diz çöküp dua ettiriyor.Bu haramdır.Gow serisinin ismi sakat zaten.Oynamadım ama mitolojiyi konu alıyor diye biliyorum.Eee zaten mitoloji başlı başına şirk.Oyun,film,müzik ne olursa olsun İslama aykırı bir şey içeriyorsa haramdır.Çözüm olarak en etkin yol batının zehirli ürünlerine karşı kendi dinine uygun oyunlar,filmler,müzikler yapmaktır.Kültürel Emperyalizm tarafından işgale uğradık.Herkes fiziki sınırlarımıza odaklanmış vaziyette ama senin gencinin beyni çoktan işgal edilmiş onu kimse görmüyor.


    İlgilenenlere İslamofobi içeren oyunlar.Dinle dalga geçildiğini,hakaret edildiğini görürseniz ordan uzaklaşın diye emir var.En azından bunları bari oynamayın.


    İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir
    İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildirwww.aa.com.tr
    Dijital oyunlarda 'İslamofobi' tehlikesi
    https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/dijital-oyunlarda-islamofobi-tehlikesi/660381



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cerade -- 11 Ekim 2021; 11:23:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cerade kullanıcısına yanıt

    Lan yürü git cemaat artığı yerim senin fetvanı...İsmailağa ile Diyanet'ten ortak fetva: Bilgisayar oyunları caiz değildir 

  • Ya bu fetvacilar neden halkın vergisini hoyratça harcayanlar için bir şey demiyor?

    Neden döviz ile yol köprü paraları hesaplanıyor diye bir şey demiyor?

    Neden geçiş garantisi verilen ihaleler için bir şey demiyor?

    Neden bir den çok maaş alıp tek kişinin işini dahi yapamayacak kişiler için bir şey demiyor?

    Varsa yoksa saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.