Şimdi Ara

Kara Kule

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
734
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Seri yi daha önce okumuştum. Bu ara tekrar okuyorum. Bütün kitapları yok maalesef. Olanlar 1,2,4,5 ve 6. Kitaplar.Ekstradan “Maça Kızı” nı da okudum. Sevdiğim bir seri. Yalnız ikinci okuyuşumda farkettim ki o kadar iyi değilmiş. Ve sonlara doğru baya bir saçmalamış. Doğrudan veya dolaylı bağlantısı olmayan kitapları da seriye bağlama çabası iyi sonuç vermemiş. King in “ Kitabın sonunu , nereye varacağını düşünmeden yazmaya başlarım” formülü bu sefer işe yaramamış. Özellikle “Büyücü ve Cam Küre” den (ki o kitap aslında başlıbaşına ayrı bir hikaye neredeyse) sonra hikaye , çok içmiş bir sarhoş gibi yalpalamaya başlamış. Bir zamanlar “The Lord of the Rings” ile kıyaslardım , ancak o kadar uzun boylu değilmiş.

    Neyse , gelelim asıl mevzuya…Kara Kule yi , ışınları , dünyaları , “Alçak Adamlar”ı , Işın kırıcıları , velhasıl her şeyi çözdüm sonunda. Yerli veya yabancı bir kaynakta bununla ilgili bir teoriye rastlamadım ama ben şahsen merak ederdim Kara Kule nin ( ve diğerlerinin) ne olduğunu . Cevap hiç tahmin etmediğim bir yerden karşıma çıktı. Vardığım sonuç şaşırtıcı ve eğlendirici ve (Bana göre) %100 doğru..


    cevap(lar) uzun sürecek , o yüzden daha sonra yazacağım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • (Aşağıda yazanlar kitap hakkında spoiler içerir. Dikkat!)

    Kara Kule nin ne olduğundan bahsedecektik. Açıklıyorum; “Kara Kule” , kara kule nin kendisi.

    Saçma mı oldu? Açıklayalım , ama önce “Zaman” dan başlamamız lazım. Zira beni ilk şüphelendiren “Büyücü ve Cam Küre” yi yeniden okurken zaman hakkında söylenen şeyler oldu. Orada , hikayeye başlayalı neredeyse bir hafta geçmiş gibi geldiğinden , ancak gecenin bitmediğinden bahsediyor ve “Gece , Roland ne kadar isterse o kadar sürecek” gibi bir şey söylüyor. İlk kitaptan beri zamanın değişken olduğundan , bazen zamanın uzandığından bazen kısalığından bahsediyor. Nerede bir saniye saatler sürer veya onlarca , yüzlerce hatta binlerce yıl bir anda geçer?…Tabi ki Kitaplarda.

    Gelelim kara kulenin etrafında dönen sonsuz sayıdaki “Dünyalar” a. Bazılarında insanlık salgın hastalık tarafından yok edilmiş , bazıları savaşlarla yaşanmaz hale gelmiş , bazılarında vampirler cirit atıyor. Bu nasıl olabilir? Bu dünyaların hepsi birer kitap çünkü. Dünyalar arasında ki “Kapılar” ise diğer kitaplara yapılan “Gönderme” veya “İlişkilendirme” den ibaret.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Dünyaları bir arada tutan “Kara Kule” yi ayakta tutan 6 Işın , serinin diğer 6 kitabı (“ÜÇ'ÜN ÇEKİLİŞİ” , ”ÇORAK TOPRAKLAR” , “BÜYÜCÜ VE CAM KÜRE” , “CALLA'NIN KURTLARI” , “SUSANNAH'NIN ŞARKISI” , “KULE”)

    “Kara Kule” ise , King in bir çok kitabının (Hepsinin değil) bir şekilde ilişkilendiği, bağlandığı yer. Yani bizzat kitabın kendisi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silahşör dünyalar arasında , yani King in kitapları arasında bir maceraya çıkıyor. Sonunda kuleye gelip içeriye girdiğinde kendi hayatından , macerasından , hikayesinden yani kendi kitabından , “Kara Kule” den kesitler görüyor. En tepedeki odada , başladığı yere , çöle , kitabın başına geri dönüyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gan , yani “Yaratıcı” seri de de açıkça söylediği gibi King in kendisi. Kule kadar önemli , hatta kulenin eşdeğeri “Gül” ise King in karısı Tabitha King.

    Seri içinde olmayan ama seri ye hayati anlamda bağlı olan “Maça Kızı” kitabının ilk hikayesinde , “Işın kırıcı” Ted Brautigan ın söylediği “Her kitap bir dünya” sözü olayı çözmemi sağladı.

    “Işın Kırıcılar” kim? Okurlar. Daha doğrusu “Entelektüel” yani bir anlamda “Kalifiye Okuyucu”

    Arkası yarın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diğerleri kadar emin olmamakla beraber “Sarı paltolu alçak adamlar” ın eleştirmenler olduklarını düşünüyorum.

    Ve geldik baş düşman Crimson King e yani Kızıl Kral a , Kara Kule üzerinde hak iddia eden , kuleyi yıkıp “Gan” ı yok etmeye çalışan (seri içinde) yaratık , yayıncı dan başkası değil.

    King in yayıncılardan hoşlanmadığını , onları okuyucusuyla arasından çıkartmak istediğini biliyorum. Hatta , “Riding the Bullet” hikayesiyle bunu denedi bile. Kitabı e-kitap halinde bedava olarak internetten yayınladı. Gelen bağışlar yeterli olursa sonunu da yayınlayacaktı, ancak kendi deyimiyle “Yayıncıların sonunu getirecek” proje istediği gibi sonuçlanmadı.

    Bu kadar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.