Şimdi Ara

YETİŞKİNLERDE İSHALİN EVDE TEDAVİSİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • YETİŞKİNLERDE İSHALİN EVDE TEDAVİSİ



    İshal

    İshalde Ne Zaman Doktora Gitmeli

    -Dışkıda kan 

    -24 saatten fazla süren yüksek ateş

    -Koyu renkte idrar

    -Ciltte kuruluk

    -Baş ağrısı

    -Şiddetli karın ağrısı gibi durumlarda gecikmeden doktora başvurulmalıdır.

    İshal yılın her mevsimi olabilir. Ancak yazın yiyeceklerin daha çabuk bozulması, tatil yerlerinde hijyenik kuralların tam uygulanmaması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle daha sık görülür. 


    İshalde Dikkat Edilmesi Gerekenler

    -Kaynağı ve nasıl hazırlandığı bilinmeyen, açıkta satılan gıdalar tüketilmemeli,

    -Tuvaletten sonra ve gıdalara dokunmadan önce mutlaka eller bol su ve sabun ile yıkanmalı,

    -İshali devam eden kişinin bu süre zarfında mikrobu çevresine bulaştıracağı akılda tutulmalı ve hijyene dikkat edilmelidir.

    -Sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kuruyemişler de bu gruba girmektedir. Kuruyemiş gibi sindirimi zor yiyecekler bağırsakların yorulmasına ve tahriş olmasına yol açabilirler.

    -İshalken fazla şeker tüketimi tavsiye edilmez ki tatlandırıcıların emilimi daha zordur. yani emilmeden bağırsaklara ulaşabilir. Bu da ishalin şiddetini artırabilir.

    -Baharatlar, sindirim sisteminde tahriş edici olarak hareket edebilirler. Bu nedenle, ishal boyunca baharattan uzak durulmalıdır.

    -İshalken yağ veya yağ oranı yüksek yiyecekler ile kızartmaların tüketilmesi tavsiye edilmez. 



    İshalin Evde Tedavisi

    Aşağıdaki kürlerin birkaçını aynı anda uygulayabilirsiniz. 

    1- Bol Su İçin

    İshalken vücut ciddi oranda su kaybeder. Bu yüzden su tüketimini arttırmanız gerekir. Kaybedilen suyun vücuda geri kazandırılması ishalin kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.


    2- Muz Yiyin

    Muz sindirimi kolay ve hafif bir meyvedir. Bu özelliğiyle de ishale iyi gelir. Aynı zamanda ishalken kaybettiğiniz potasyumu da geri kazanabilirsiniz.


    3- İshale İyi Gelen Gıdalarla Beslenin

    İshal olan kişilerin yüksek su tutma kapasitesi olan besinleri yemeleri gerekir. Bunlar; kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, pirinç lapası, pirinç çorbası, patates haşlaması veya püresi, ev yapımı yoğurt, kefir ve ayrandır.

    İshal süresince yoğurt ve kefir haricindeki süt ürünlerinden uzak durulmalıdır!


    4- Türk Kahvesi ve Limon

    İshale ne iyi gelir denildiğinde sık sık tavsiye edilen yöntemlerden biri de limonlu kahve yenmesidir. 


    Bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içine birkaç damla limon damlatın ve bir yudum suyla yutun. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.


    Ancak hastalık boyunca pişmiş kahve ve neskafe içilmemelidir. Kahvenin içindeki kafein idrar yapımını artırabilir. Bu da daha fazla sıvı kaybına neden olur.


    5- Karbonat-Tuz-Şeker

    Bu kür hem kaybettiğiniz sıvıyı hem de vücudun ihtiyaç duyduğu tuz ve elektrolitleri geri kazanmanıza yardımcı olacaktır. Şeker ve tansiyon hastaları için bu karışım uygun olmayabilir.


    1 litre suyun içine 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yemeklik karbonat, 3 tatlı kaşığı şeker atıp karıştırın ve bunu gün içinde tüketin. 


    6- Ahududu Çayı

    Tanin içeren ahududu çayı ishalden kaynaklanan sıkıntıları azaltmaya yardımcı olur.


    2 çay kaşığı kurutulmuş ahududu yaprağını 1 bardak kaynamış suda 15 dakika demleyip süzün. İsterseniz bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Günde 3-4 defa 1'er çay bardağı içebilirsiniz.


    7- Karanfil Kürü

    Bu kür Saraçoğlu'nun ishal için önerdiği en favori tedavi yöntemidir. Karanfil, bağırsak hareketliliğini-spazmını yavaşlatan ve bağırsakları sakinleştiren 8 adet önemli etkin madde içermektedir. Bunlardan en önemlileri, benzaldehyde beta-pinene ve ethyl-cinnamate etkin maddeleridir.


    Sabah kahvaltısından bir saat sonra ve akşam yemeklerinden 2 saat önce ortalarından ikiye bölünmüş yedi-sekiz adet karanfil çiğnemeden bir-iki yudum oda sıcaklığındaki suyla yutulur. 

    Bu küre en fazla yedi gün devam edilir. 


    8- Bal Şerbeti

    İshale neden olan bakterilerin vücuttan atılması için bal tüketmenin büyük faydası olacaktır. Bunun için bir bardak ılık suyun içine bir tatlı kaşığı bal ilave ederek yapacağınız bal şerbetini gün boyu içebilirsiniz.


    9- Karnıyarık Otu Tohumu

    Bir türlü iyileşmeyen ve tekrar eden ishal vakalarında karnıyarık otundan faydalanılabilir. Karnıyarık otunda lif oranı oldukça yüksektir ve bağırsaklardaki suyu çekecek bir lif kütlesi oluşturur. Oluşan bu lif kütlesi sayesinde dışkı katılaşır ve ishal önlenir.

    Bu bitki diğer ilaçlarla çabuk etkileşime girebilmektedir. Bu yüzden bu kürü uygulanırken yanında herhangi bir reçeteli ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle antidepresan ve diyabet ilaçları kullanan kişiler, karnıyarık otunu kullanmaktan kesinlikle kaçınmalıdırlar.


    Midesinde reflü problemi bulunan; ya da bağırsak hastalığı olan kişiler ya da bu problemlerden şüphesi olanlar ile hamileler ve emziren anneler karnıyarık otunu kullanmamalıdırlar. Uzun süreli kullanımlardan kaçınılmalıdır.

    Bir bardak suyun, sütün, ayranın, kefirin veya maden suyunun içine bir çay kaşığı karnıyarık otu tohumu koyun ve karıştırın. Tohumlar hızla şişmeye başlayacağı için fazla beklemeden hemen için.  


    YETİŞKİNLERDE İSHALİN EVDE TEDAVİSİ
    YETİŞKİNLERDE İSHALİN EVDE TEDAVİSİtop25sarikantaron.blogspot.com
    YETİŞKİNLERDE İSHALİN EVDE TEDAVİSİ
    https://top25sarikantaron.blogspot.com/2019/11/yetiskinlerde-ishalin-evde-tedavisi.html







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.