Şimdi Ara

Hollanda'ya taşınmalı mıyım?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
3
Favori
4.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,


    Başlığı görünce "manyak mısın, bas git" denilebilir, ama durumu kısaca anlatayım.


    Yabancı bir şirketin Türkiye şubesinde yönetici pozisyonunda çalışıyorum. Aylık net gelirim 15.000 TL civarında (kümülatif vergi matrahına göre yıl sonuna doğru düşüyor tabii). Yılda bir kez yaklaşlık 1.5 maaş kadar performans primi var. Kredi ile ev aldık, 6-7 ay kadar ödemesi kaldı. Şirket aracı kullanıyorum. Bana ve aileme (eş ve iki çocuk) 100% sağlık sigortası yapıyorlar, aylık 700~800 TL civarı sodexo ve spor salonu parasını veriyorlar. Yani, asgari ücretten hallice bir durumda değilim, Türkiye şartlarına göre fena bile sayılmayacak bir durumdayım. Eşim çalışmıyor, 2 çocuğum da devlet okuluna gidiyor.


    Ama paralel bir pozisyonda aynı şirket içinde Hollanda'da bir imkan var. Tam teklif gelmedi ama aylık kabaca net €4000 olacağını konuştuk. "ooo 4000x10 = 40.000 TL yapar, miss" gibi kaba bir hesap oluyorsa da, biliyoruz ki orada kira fiyatları yüksek. Baktığım bölgelerde kabaca 1000~1200 EURO arasında değişiyor. Genel yaşam maliyeti biraz daha yüksek.


    Diğer taraftan, genelde çocuklu kadınların part time çalışmasının çok yaygın olduğunu biliyorum, ben tam zamanlı + eşim de part time çalışsak, ekonomik olarak rahat bir durumda olduruz diye düşünüyorum. Ben, eşim ve iki oğlum da iyi seviyede İngilizce konuşabiliyoruz, Hollanda'da da lokal dili öğreninceye kadar İngilizce ile rahatça yaşayabiliriz diye düşünüyorum.


    Ama, buradaki durumumuz da fena değil.


    Biraz kararsız kaldım, çocukların eğitimi vs için daha mı iyi olur, genel yaşam standartları vs. Özellikle Hollanda'ya yaşayan arkadaşlar varsa, fikirleri merak ediyorum..




  • kabaca TR şartlarına göre iyi kanıyorum demişsin ama olayın şöyle bir durumu var..

    yukarıda arkadaş açıklamış adalet sistemi, eğitim sistemi vs. için bile gidilir demiş..


    ben buna ek olarak... şunları anlatayım.. Türkiye'de kamu çok büyük borç altına sokuldu yaklaşık 30 yıllık.. devlet bu borçları ödemek için ya vergileri arttıracak yada para basacak.. her ikisinide yapıyorlar şuan.. toplum fakirleşiyor.. yani 15bin gibi rakam TR ekonomisinde bir kaç yıla bir anlam ifade etmeyecek.. yoksulluk sınırı 8.000 tl..


    ülkedeki göçmenleri, adalet sistemini, eğitim sistemini vs göz önünde bulundur.. yarın bir milletvekili yakını tarafından öldürülebilir, eşin tecavüze uğrayabilir, çocukların istismar edilebilir.. adalet aradığın zaman muhatap bulamayacaksın...


    Bu ve buna benzer sayısız örnek sunulabilir, ve durum her geçen gün biraz daha kötüleşiyor..


    hollandaya gidersen 6ay 1 yıl gibi yabancılık çekeceksin pişman olacaksın.. ama ilerde ne şanslıymışım diceksin.. gelmeseydim ne büyük aptallık etmişim diceksin.. yada gitmez isen ne büyük aptallık etmişim diceksin !!

    Geçen vatandaşı olduğum Bulgaristan’a ilk kez gittim. Öncesinde “la bulgaristan fakir köy napcam orda” kafasındaydım. gidip görünce fakir köy dedikleri Bulgaristanın bizden 50 sene ileride olduğunu gördüm. Şu an dil öğreniyorum üniversite sonunda gideceğim umarım yaşamaya. Yaşça büyük bir abimsin daha iyi bilirsin. Hollanda muazzam bir ülke. Ben olsam düşünmezdim bile.

    Valla bence düşünmen hâlâ hata.

    Oradaki evler pahalı ama genelde müstakil veya küçük apartman oluyor, bizimkiler gibi 10 katlı bina dikmiyorlar.

    Türkiye'de kimsenin can güvenliği yok.

    Türkiye'de 15000 çok iyi para gibi görünse de iPhone 13 alamıyorsun. 4000€'ya 2 tane alırsın.

    Gittikçe kötüye gidiyoruz, çocukların geleceğini de düşününce oraya taşınmak her türlü çok daha mantıklı.

    Orada enflasyon derdin olmaz, zam derdin olmaz o yüzden kazandığın maaş gayet de yeterli olur. Burada 15K alıyorsun yumurta geçen sene 15 liraydı bu sene 30 oldu. Seneye 40-50 olur peki sen seneye 15 değil de 20-25 bin lira alacak mısın? Sırf huzurlu yaşamak için bile gidilir. Elini kolunu sallaya sallaya isteyen girip çıkıyor. Yarın bir ara sokakta Afgan’ın biri çocuğuna bıçağı taktı öldürdü. Kimliği bile olmayan bir adamı nereden bulacaksın? Bas git en azından çocuğun eve geç gelse kafanda başına gelebilecek onlarca senaryo kurmazsın.
  • Burda ekonomi bozuk ama buna rağmen her şey para da değil. Sadece hukuksal güvence, çocukların için iyi bir eğitim (beraberinde gelecek) ve insanlık onuruna yakışır biçimde yaşamak için bile gidilir...
  • Şöyle düşün aracına ailenle yolda seyrederken makas atan bir şerefsiz arkadan sana bindirip kaçıyor ya da serviste çocukların okula giderken şoför emniyet şeridinden giderken birine bindiriyor. Allah korusun olmasın bunlar ama çoluk çocuğunun ve ailenin can güvenliğinden daha önemli birşey var mı? Bunların olmayacağını kim garanti edebilir?

    Hollanda'ya iki kez gittim ve ikisinde de aşık oldum. Gerçi Sırbistan bile bizden fersah fersah yaşanabilir bir ülke. Evi çok düşünme faizler zaten sıfıra yakın olduğu için az daha fazlasına ev sahibi olabilirsin.

    Mamafih bana böyle bir teklif gelse düşünmezdim. Tabi ki kolay birşey değil çocuklar için de zor ama Türkiye yıllar önce yaşanabilir bir ülke olmaktan çıktı. Üstelik acil birşey olsa 3 saatte dönebilirsin. ABD ya da kanada gibi uzak da değil. Zaten expat olarak gideceğin için şirketin sana birçok yardım da yapacaktır.
  • Yanlis anlamada 15k maas cok degil, esinde calismiyormus. Cocuklarinda var. 2 cocukta yarin iyi bir egitim icin ozel okul kurs vs gondersen maas yetmez, cocuklari sirf bir dil egitimi icin yurtdisina gondersen kafadan 3 maasin gider. Yani sirf cocuklarin egitime harcayacagin para Tr sartlarinda seni bitirir. Bunun yaninda yurtdisinda yaptigin az birikim bile buraya gore degerli olacak. Orada edindigin tecrube ile ileride Tr ye donsen daha iyi cv anlamina geliyor. Esinde calisir demissin, mutfak harcamani cikarsa bile yeter. Sirf cocuklarin gelecegi icin bu firsati degerlendirirdim.

    Not: Bunlari yazarken son iki cumleni okumamistim. Sende aslinda cocuk odakli dusunmussun. Ayni acidan bakmisiz biraz.
  • Bi tatile gidip görsen güzel olurdu. Ben belçikaya gittim. Holladndada sosyal yardımlar belçikadakinden çok daha az ama market fiyatlarında bi fark yoktu. Kardeşim flemenkçe biliyordu orada okudu, ben de fransızca biliyorum galatasaray ünide okudum. O Gent te part time über paket yapıyordu bisikletle. Ben sevmiyorum şahsen ve türkiyede aile işimi yapıyorum. Okulda da işte de fikrim öğrenilecek birşey yoksa gitmek istemiyorum, okulda tez işte görüşmeler gibi, ben çağırıyorum gitmiyorum başka biri aracılar gidiyor vs. kendimce sebeblerden. Siz de oraya alışamayabilirsiniz. Dünyanın neresinde olursa olsun iş kafada bence ama çocuklarınız yaşları küçükse orada isteseniz de istemenizde değişecekler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi x-c9 -- 15 Eylül 2021; 15:0:38 >
  • Çocuğuna burada mı orada mı daha iyi gelecek ve çevre sunabilirsin bunu düşün.

    Orası özgürlükler içeren ,güvenli, refah, medeni bir ülke.

    Ya burası?
  • Geçen vatandaşı olduğum Bulgaristan’a ilk kez gittim. Öncesinde “la bulgaristan fakir köy napcam orda” kafasındaydım. gidip görünce fakir köy dedikleri Bulgaristanın bizden 50 sene ileride olduğunu gördüm. Şu an dil öğreniyorum üniversite sonunda gideceğim umarım yaşamaya. Yaşça büyük bir abimsin daha iyi bilirsin. Hollanda muazzam bir ülke. Ben olsam düşünmezdim bile.
  • Tam zamanı. Çocuklarınız devlet okulunda yüzme öğrenir.


    Hollanda Türkiye ile kıyaslanmaz, Avrupa ülkeleriyle kıyaslanırsa bir polis devletidir. Devletin her şeyden, parktaki herhangi bir demonstrasyondan haberi vardır. Ekono-politik iklim olarak Norveç veya İngiltere gibidir. Görece liberal ve daha az sosyal-devlet.


    Türkiye'nin sorunları çevre şartları ve politik risk. Bence ekonomi değil. Türkiye'de uzun süreli trend izolasyona doğru gidiyor. Vize şartları, ithalat dünyadaki hızıyla kıyaslanınca sürekli ağırlaşıyor. Bu bakımdan riskli, bazı şeyler yavaş yavaş değişirken bir günde tamamen diğer tarafa savrulabilir. İran'lı bir ressam tanıdım, İran'lı olduğundan batıda vize alabilmesinin hiç bir imkanı yoktu, sadece İngiltere'deki ailesiyle görüşebilmek için Türkiye'de ev arıyordu. Bunu Yugoslavya, İran gördü, oluncaya kadar onlar da düşünmüyordu. Yugoslav pasaportu en güçlü pasaporttu, eğitim rakamları batı Almanya'dan daha iyiydi. Beyrut'ta moda festivalleri, konserler olduğunu ben hatırlıyorum. Burada genel trend izolasyon ve zayıflama yönünde.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cem

    Yanlis anlamada 15k maas cok degil, esinde calismiyormus. Cocuklarinda var. 2 cocukta yarin iyi bir egitim icin ozel okul kurs vs gondersen maas yetmez, cocuklari sirf bir dil egitimi icin yurtdisina gondersen kafadan 3 maasin gider. Yani sirf cocuklarin egitime harcayacagin para Tr sartlarinda seni bitirir. Bunun yaninda yurtdisinda yaptigin az birikim bile buraya gore degerli olacak. Orada edindigin tecrube ile ileride Tr ye donsen daha iyi cv anlamina geliyor. Esinde calisir demissin, mutfak harcamani cikarsa bile yeter. Sirf cocuklarin gelecegi icin bu firsati degerlendirirdim.

    Not: Bunlari yazarken son iki cumleni okumamistim. Sende aslinda cocuk odakli dusunmussun. Ayni acidan bakmisiz biraz.

    Evet maalesef, 15K kağıt üzerinde fena görünmese de, büyük oğluma bir iPad Pro aldım, 7000+ verdim. Baktığınızda €1500 anca ediyor.

  • Ben olsam giderdim hocam,en azından çocuklarınız kurtulur. Oralarda çalışan insan açıkta kalmaz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Last Troll Bender

    Şöyle düşün aracına ailenle yolda seyrederken makas atan bir şerefsiz arkadan sana bindirip kaçıyor ya da serviste çocukların okula giderken şoför emniyet şeridinden giderken birine bindiriyor. Allah korusun olmasın bunlar ama çoluk çocuğunun ve ailenin can güvenliğinden daha önemli birşey var mı? Bunların olmayacağını kim garanti edebilir?

    Hollanda'ya iki kez gittim ve ikisinde de aşık oldum. Gerçi Sırbistan bile bizden fersah fersah yaşanabilir bir ülke. Evi çok düşünme faizler zaten sıfıra yakın olduğu için az daha fazlasına ev sahibi olabilirsin.

    Mamafih bana böyle bir teklif gelse düşünmezdim. Tabi ki kolay birşey değil çocuklar için de zor ama Türkiye yıllar önce yaşanabilir bir ülke olmaktan çıktı. Üstelik acil birşey olsa 3 saatte dönebilirsin. ABD ya da kanada gibi uzak da değil. Zaten expat olarak gideceğin için şirketin sana birçok yardım da yapacaktır.

    Evet ya, bisiklete binmeyi çok seviyoruz. Hatta oğlum 9 yaşındayken Münih'ten Viyana'ya bisiklet turu yapmıştır. Maalesef Türkiye'de bir kaç kez çıktım ama neredeyse hayati tehlikeler atlattım. ABD veya Avustralya imkanları da var, ama dediğiniz gibi 3 saatte gelinebiliyor gerekirse.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: x-c9

    Bi tatile gidip görsen güzel olurdu. Ben belçikaya gittim. Holladndada sosyal yardımlar belçikadakinden çok daha az ama market fiyatlarında bi fark yoktu. Kardeşim flemenkçe biliyordu orada okudu, ben de fransızca biliyorum galatasaray ünide okudum. O Gent te part time über paket yapıyordu bisikletle. Ben sevmiyorum şahsen ve türkiyede aile işimi yapıyorum. Okulda da işte de fikrim öğrenilecek birşey yoksa gitmek istemiyorum, okulda tez işte görüşmeler gibi, ben çağırıyorum gitmiyorum başka biri aracılar gidiyor vs. kendimce sebeblerden. Siz de oraya alışamayabilirsiniz. Dünyanın neresinde olursa olsun iş kafada bence ama çocuklarınız yaşları küçükse orada isteseniz de istemenizde değişecekler.

    Toplantı için 2004 senesinde gitmiştim, 1 hafta kadar kaldım.


    Tabii sosyal yardımlar veya yaşam maliyetleri hakkında çok fikrim olmadı. Ama oldukça yeşil ve daha az stresli görünüyordu.


    NOT: Hollanda haricinde, bir kaç defa Almanya, İspanya, İngiltere, İskoçya, Polonya'ya da gitmiştim. Açıkçası en kanımın ısındığı İspanya idi, ama orada mühendis maaşlarının görece düşük kalıyor.

    Avrupa haricinde de, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Katar gibi ülkelere de gittim. Belki Dubai olabilir mi diye düşündüm, ama çok ciddi paralar kazanmadıktan sonra anlamlı olmayabilir ve çocuklar için üniversite imkanları kısıtlı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cat_power -- 15 Eylül 2021; 15:54:10 >
  • kabaca TR şartlarına göre iyi kanıyorum demişsin ama olayın şöyle bir durumu var..

    yukarıda arkadaş açıklamış adalet sistemi, eğitim sistemi vs. için bile gidilir demiş..


    ben buna ek olarak... şunları anlatayım.. Türkiye'de kamu çok büyük borç altına sokuldu yaklaşık 30 yıllık.. devlet bu borçları ödemek için ya vergileri arttıracak yada para basacak.. her ikisinide yapıyorlar şuan.. toplum fakirleşiyor.. yani 15bin gibi rakam TR ekonomisinde bir kaç yıla bir anlam ifade etmeyecek.. yoksulluk sınırı 8.000 tl..


    ülkedeki göçmenleri, adalet sistemini, eğitim sistemini vs göz önünde bulundur.. yarın bir milletvekili yakını tarafından öldürülebilir, eşin tecavüze uğrayabilir, çocukların istismar edilebilir.. adalet aradığın zaman muhatap bulamayacaksın...


    Bu ve buna benzer sayısız örnek sunulabilir, ve durum her geçen gün biraz daha kötüleşiyor..


    hollandaya gidersen 6ay 1 yıl gibi yabancılık çekeceksin pişman olacaksın.. ama ilerde ne şanslıymışım diceksin.. gelmeseydim ne büyük aptallık etmişim diceksin.. yada gitmez isen ne büyük aptallık etmişim diceksin !!

  • Yurt dışına tatile gitmekle orada hayat kurmak farklı şeyler. Avantajlar da var eksiler de var. Ülkemiz vatandaşı yurt dışı denilince hemen olaya maddi açıdan bakıyor ve yanılıyor. Kaldı ki maddi şartlar olarak da baksan elbette abd, kanada ve avrupa çoğunluk ülkelerin şartları daha iyi ama cennette yaşamaya gidiyorum algısı yanlış. Yani sizi sınırda karşılayıp hayalinizdeki işe yarın başlıyorsunuz, ev ve arabanızın anahtarları bunlar demeyecekler. Çalışmayı, üretmeyi sevmeyene hayat her yerde zor. Parası olana hayat her yerde daha kolay. Kanada'da 5 yıl ünv. okumuş birisi olarak yazdım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cat_power

    Evet maalesef, 15K kağıt üzerinde fena görünmese de, büyük oğluma bir iPad Pro aldım, 7000+ verdim. Baktığınızda €1500 anca ediyor.



    Alıntıları Göster

    Yıllık orta kalite özel okul 40 bin, yıllık özel eğitim kursları 10-15, bir hobi kursuna gitse yıllık 5 bin. Kabaca 50-60 arası sadece 1 çocuk. 2 çocuk 100 bin. Yaz okuluna göndersen yurtdışına düşünmek istemiyorum. Yine sizin çocuklar ingilizce vs. var, olmasa ve bu eğitimi almaya kalksa daha vahim. 15 bin maaş iyi görünsede maalesef ortalama bir yaşam için ancak ucundan kurtarır belki. Durum daha da kötüye gidiyor. Varsa imkan, kendinizede güveniyorsanız değerlendirin.

  • cok uzak akrabamiza green kart cikmisti 2-3 yil once ..bi rivayete gore eve bile ugramadan terk etmisler ulkeyi...kari koca olarak 40-50 bin gelirleri vardi...arkadaslarinda dedigi gibi ulkede suc orani haksizlik vs. paraninda onune geciyor
  • cat_power C kullanıcısına yanıt
    Çok güzel bir örnek işte bu bisiklet konusu. Çocuğunu gönül rahatlığıyla okula tek başına gönderebilirsin. Zaten herkes kendi mahallesindeki okula gidiyor. Burada böyle birşey mümkün mü?

    Özbekistan'a da gitmişsin fark etmişsindir beğenmediğimiz orada bile araçlar yaya geçidine yaklaşınca kimse olmasa dahi yavaşlıyor etrafa bakıp kimse yoksa öyle geçiyor. Bekleyen yaya varsa mutlaka duruyorlar zaten. Ve burası Özbekistan.

    Biz dünyanın çok gerisindeyiz. Güvenliği, ekonomiyi, adaleti geçiyorum. İnsana, hayvanlara saygı ve genel ahlak konusunda bile.

    Az önce garaj girişine park eden bir kamyonun sahibini aradım 10 dakika boyunca. Sallana sallana geldi, niye garaj gidişine park ediyorsun tabela var orada diyorum, ne var iki dakikalığına park ettim diyor. Daha ne diyim...
  • Benim çevremden epey giden oldu , sık sık gelip gidiyorlar.Rahatları yerinde.

    Bence gidin hem bize döviz getirirsiniz  

  • Git çünkü 15k TL 12 ay sorna 3500tl si uçacak evet yüzde 35 gerçek enflasyon var..

    Sana her sene yüzde 35 zam yapılıyorsa her sene yüzde 35 fakirleşirsin. Git durma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teknoCat -- 15 Eylül 2021; 17:26:18 >
  • Çocuklarının geleceğini düşünüyorsan 1 dakika bile durma git derim. Bende iki çocuk babasıyım keşke senin yerinde olsaydım dedim bir an içimden.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.