Şimdi Ara

Epic vs. Apple davası sonuçlandı: Fortnite iOS'a dönecek mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Epic vs. Apple davası sonuçlandı: Fortnite iOS'a dönecek mi?



    Epic, geçtiğimiz yıl Fortnite’I güncelleyerek iOS içerisinde Fortnite’a App Store dışında alternatif bir ödeme yöntemi eklemişti. Apple, iOS uygulamalarında App Store dışında bir ödeme yöntemi kabul etmediğinden Fortnite’ı App Store’dan kaldırmıştı. Hemen ardından Epic, uluslararası bir kampanya başlatmış ve birçok geliştiriciyi yanına katarak Apple’ın hem geliştiricilere hem de kullanıcılar için adil olmayan bir ortam sunduğunu belirtmişti. Fortnite’ın App Store’dan kaldırılmasının ardından Apple, Epic’in Apple geliştirici lisansını da iptal etmişti. Epic, bunun üzerine Apple’a dava açmıştı.



    Uzun süren davada Apple ve Epic dışında Xbox, Playstation, Nintendo gibi firmalardan da bilgiler edinmiştik. Dava, Mayıs ayında sonuçlanmıştı ve aylardır her iki taraf da hakimin kararını bekliyordu. Hakim Yvonne Gonzalez Rogers, sonunda dava için bir karara vardı.



    Apple, geliştiricilerin App Store dışında ödeme yöntemi sunmalarına izin verecek



    Davadan gelen en önemli karar, Apple’a yönelik oluyor. Hakim, mahkemenin nihai olarak Apple’ın federal veya eyalet antitröst yasalarına göre tekelci olduğu sonucuna varamayacağını belirtti. Bu durum Apple’ın, geliştiriciler için haksız ve adaletsiz bir ortam sunmadığını belirtiyor. Ancak yeni karar ile Apple, bundan sonra geliştiricilerin, uygulamaları içinde dış linkler ile alternatif ödeme yöntemleri sunmalarını engelleyemeyecek. Bu da demek oluyor ki artık geliştiriciler, Apple’ın uygulama içi satın alımlarda %30 komisyon almasını engellemek için alternatif sunabilecek. Apple’ın, bu sisteme izin vermesi için 90 günlük bir süre tanınmış, o zamana kadar Apple, aynı şekilde devam edecek.



    Epic, Apple’a para ödeyecek



    Mahkemeden gelen diğer bir kara göre Epic, geçtiğimiz yıl Fortnite içine ayrı bir ödeme yöntemi ekleyerek Apple ile olan sözleşmesini bozdu. Bu nedenle Epic, o süre içerisinde kazandığı paraların %30’unu Apple’a ödemek zorunda. Bu da yaklaşık 4 milyon dolar ediyor.



    Ayrıca hakim, iki partinin de pazaryeri tanımını reddetti. Konu olan pazarın genel oyun pazarı veya iOS pazarı olmaktansa dijital mobil oyun pazarı olduğunu belirtti. Bu durum sonucu, Apple ve Epic dışındaki firmalara bir kural getirilmedi.



    Apple, sonucu zafer; Epic ise geliştiriciler ve kullanıcılar için kayıp olarak nitelendirdi



    Davadan sonra Apple, mahkeme kararını zafer olarak nitelendirdi. “Bugün, mahkeme sonucu ile zaten bildiğimiz kanıtlandı: App Store, antitröst yasalarını ihmal etmiyor.” Ayrıca Apple, iş yaptıkları her segmentte zorlu bir rekabet ile karşı karşıya olduklarını, kullanıcıların ve geliştiricilerin Apple’ı seçmesinin sebebinin ise ürün ve servislerinin dünyanın en iyileri olduğunu, App Store’un güvenilir ve güvenli bir pazar olmaya devam edeceğini belirtti.



    Epic’in CEO’su Tim Sweeney, Twitter üzerinden yaptığı açıklamalar ile kararı eleştirdi. Bugün verilen kararın ne geliştiriciler ne de kullanıcılar için bir zafer olmadığını belirten Tim, Epic’in bir milyardan fazla kullanıcı için uygulama mağazaları ve ödeme yöntemleri konusunda adil bir rekabet için savaştıklarını belirtti. Epic’den gelen ayrı bir bilgiye göre Epic, mahkeme kararına itiraz etmeyi düşünüyor.






    Fortnite iOS’a dönecek mi?



    Geçtiğimiz günlerde Apple, Epic’in kurallar dahilinde oynaması durumunda Fortnite’ın tekrar App Store’a gelebileceğini belirtmişti. Mahkeme kararında Apple’ın, Epic’e yeniden lisans vermesi zorunlu kılınmadığı için nihai karar Apple’a kalacak. Epic CEO’su Tim Sweeney, Fortnite’ın, Apple’ın App Store ödemeleri konusunda adil bir sistem sunduğu zaman tekrar App Store’a dönebileceğini açıkladı. Apple’ın yeni ödeme yöntemi kurallarına uyması için 90 gün süre verildiği ve Epic’in makheme kararına itiraz edeceği düşünüldüğünde Fortnite’ın yakın zamanda App Store’a dönmesi olası durmuyor. Fortnite’in App Store’a dönme ihtimali olsa da bu durumun 90 gün içinde olması beklenmiyor.



    Epic vs. Apple davası sonuçlandı: Fortnite iOS'a dönecek mi?



    Sıra Google’da



    Epic, Apple’a açtığı davanın çok benzerini Google’a da açmıştı. Bu davadan daha karar gelmese de Google’ın da Play Store ödemeleri konusunda yeni kurallara uyması gerekebilir. Her ne kadar Epic, dava sonucundan memnun olmasa da Spotify ve birçok geliştirici, bu durumdan memnuna benziyor. Epic’in itiraz etmesi durumunda, önümüzdeki yıllarda uygulama pazarlarına yeni kurallar getirilebilir.




    Kaynak:https://www.theverge.com/2021/9/10/22662320/epic-apple-ruling-injunction-judge-court-app-store







  • Epic cikan karara itiraz ettigi/edecegi icin Fortnite in app store a gelmesi hayal gibi artik.


    Davayi kismi olarak epic kazanmis olsa bile Apple mutlu, epic ise mutsuz durumda suan

  • Fiyatlar en azından yüzde 20 veya 30 düşmesi bekleriz dicemde yine aynı olur

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bence bayağı adil bir karar olmuş. Umarım bu şekilde yerel fiyatlandırma olur da bizde ucuzlamış oyunlar alırız.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Pazarın büyüklüğünü sanırım şu kısım açıklıyor; farklı ödeme sistemini sunduktan sonraki %30'u apple geri ödemeli bu da 4 milyon dolar.
    Kusura bakmayın ama Apple bunu tek bir oyundan ve belirli bir zaman diliminde kazanıyorsa her şeyi kitabına uydurur ve devam eder işine.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.