Şimdi Ara

'PARA HER ŞEYİ SATIN ALIR!' mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
2
Favori
291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •    Merhaba arkadaşlar, konu dışı kısmında dolaşırken paranın her şeyi elde edebilmesi üzerine açılmış bir konuya denk gelmem, bazı insanların bu tarz bir yazıyı okumaya ve tartışmaya ne kadar ihtiyacı olduğunu fark etmeme sebep oldu. O yüzden üşenmedim ve bir kaç saatimi bu yazıyı yazmaya ayırdım. Yazdıklarıma katılanlar veya katılmayanlar neden katıldığı veya katılmadığını yazarsa, fikrini belirtirse sevinirim. Farklı fikirler bakış açımızı geliştirmemizi ve eksikliklerimizi fark etmemizi sağlar. Eksik bulduğunuz bir şey varsa da ekleyebilirim.



    Toplumun büyük bir kısmının paraya gereğinden fazla değer verdiğini düşünüyorum. Parayı araç olmaktan çıkarıp amaç haline getirmiş durumdalar. Çocukluklarından itibaren böyle aşılanıyor çünkü. "Ders çalış, iyi bir meslek edin, çok para kazan, istediğini alırsın mutlu olursun" deniyor. Böyle yetiştirilen insan da çok paraya sahip olunca mucizevi bir şekilde mutlu olacağını sanıyor. Tek değer vermesi gereken şeyin para olduğuna inanıyor. Gerçekten ne istediğini, neyi sevdiğini, neye değer vermek istediğini bilmiyor. Biraz durup sorgulasa mutlak bir değer olmadığını, bir şeye verdiğimiz değeri kendimizin seçtiğini fark edecek, kendi değerlerini belirleyecek, gerçekten istediği şeyleri keşfedip onlara zaman ayırarak mutlu bir hayat yaşayacak. Fakat bunu yapmadan, ne kadar para kazanırsa kazansın mutlu olmayıp "Hâlâ mutlu değilim, belki şu daha lüks arabaya sahip olsam, şu eve sahip olsam mutlu olurum." diye düşünüp asla sahip olamayacağı mutluluğa erişme hayaliyle sürekli daha fazlası için çalışarak geçiriyor hayatını.


    Mutluluğun sırrının para olduğuna inandırılmış, mutluluğa ulaşma umuduyla sürekli daha fazlası için çalışan, ihtiyacı olmadığı halde daha üst seviye ürünlere sahip olmak isteyen, durup sevdiği şeyler için (Sevdiği şeylerin ne olduğunu bile bilmemesi muhtemel.) vakit harcamayan bir birey. Kapitalizmin kölesi haline gelmiş, köle olduğunun farkında bile olmayan bir birey.



    Kapitalizmin köleleştirme planının bizde ne kadar başarılı olduğunu anlamak için şu soruları sorabiliriz kendimize:


    1) Paranın her şeyi elde edeceğine inanıyor muyum?

    2) İhtiyacım olmamasına rağmen en son model ürüne sahip olmak zorunda hissediyor muyum? Öğrenciysem, aileme yalvar yakar aldırmaya çalışıyor muyum? (iPhone X'i olmasına rağmen iPhone 11 çıkınca ailesine yalvararak aldıran insanlar gördüm lisede.)

    3) Üstünde lüks bir markanın logosu olan bir ürünü mü almayı tercih ederim yoksa aynı fiyatta olmasına rağmen çok daha kaliteli olan, logosuz bir ürünü mü? ("Logosu yoksa niye bu kadar para vereyim?" diyen insan gördüm. Ciddi ciddi bir ürüne çok para vermenin amacının insanların gözüne sokmak olduğunu düşünüyor ve şaşırıyor insanların gözüne sokamayacağın bir ürüne çok para vermeye.)

    4) Paramın yetmediği pahalı bir markanın imitasyonunu kalitesiz veya konforsuz olmasına rağmen kullanma ihtimalim var mı? (Petrol kokan çakma Jordan giyen liseliler gördüm. Ayakkabı gibi önemli bir konfor ürününü sırf statü hissini yaşamak için konforsuz kullanıyor.)

    5) Toplumda dandik ve ucuz olarak bilinen bir markanın kaliteli, logolu bir ürününü kullanmaya çekinir miyim?

    6) Elimdekilerin değerini biliyor muyum? Sahip olduğum şeylerin ne kadar önemli olduğunu kendime hatırlatıyor muyum? Ailemin, arkadaşlarımın, yatacak yumuşak yatağımın, soğuktan korunacak evimin, "Acaba bugün yiyebilecek miyim?" değil "Bugün ne yesem?" diye sorabiliyor olmamın, temiz suya erişimimin olmasının ne kadar büyük bir lütuf olduğunun farkında mıyım?

    7) Hobilerim var mı? Kariyerim için harcadığım zamanın yanında hobilerim için kendime zaman ayırıyor muyum?

    8) "PARA HER ŞEYİ SATIN ALIR! HER ŞEYİ." diye konular açıyor muyum? "PARA HER ŞEYİ SATIN ALIR!" mı? 


    Kapitalizmin inanmamızı istediğinin aksine, tek amacın daha fazla para kazanmak olduğu, parayla her şeyi alabildiğin bir oyun değil hayat. Hayatını nasıl yaşamak istediğini, neye değer vereceğini, neyle mutlu olacağını kendin seçersin ve ona uygun yaşarsın. Ormanın ortasında bir klübede avlanarak ve bitki yetiştirerek yaşamak istiyorsan öyle yaşarsın. Göl kenarında bir bungalovda verandanda kahveni içip kitap okuyarak yaşamak istiyorsan öyle yaşarsın. Sevdiğin sporu veya sanata tüm hayatını adamak istiyorsan adarsın. Bunları yaparken çok para kazanmıyor olman mutluluğuna engel olmaz. Çünkü neyi sevdiğinin, neyi istediğinin farkındasın ve hayatını buna göre şekillendirmişsin.


    Para mutluluğu satın almaz. Mutluluğunu sen satın alırsın. Fakat mutluluğunu satın almak için yolda bir şeyleri feda etmen gerekebilir. Feda ettiğin şey enstrümanda gelişmek için harcadığın saatler olabilir, sevdiğin dövüş sporunu yaparken kaybettiğin dişler olabilir, başarılı bir balerin olmak için deforme ettiğin ayakların olabilir, sanat eserleri veya antika koleksiyonun için harcadığın çuvalla para da olabilir. Dişlerini kaybetmek her şeyi elde eder diyemediğimiz gibi para da her şeyi elde eder diyemeyiz. Hayattaki yegane amacı Oscar almak alan bir oyuncu, sunucunun ağzından kendi ismini duymayı dünyadaki hiçbir paraya değişmez.


    Hepimizin sevdiği insanlarla, sevdiği aktiviteleri yaparak, paranın kölesi olmadan yaşamasını diliyorum. İyi forumlar."PARA HER ŞEYİ SATIN ALIR!" mı? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SnowyOwl -- 10 Eylül 2021; 23:25:9 >



  • kaliteli yazı okuyun

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Durumumuz yoktu okuyamadık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence 3.dünya ülkeleri için kapitalist sistem modern köleliktir Amerika halkına baktığımızda onlara göre kapitalist sistem çok güzel işliyor emeğinin karşılığını alabiliyorsun keza avrupa ülkeleride öyle avrupada benimsenen pasif kapitalist sistemdir maalesef tr gibi ülkelerde çok ağır şartlarda bedel ödeniyor

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.