Şimdi Ara

Öğrenciler neden Almanya'ya gitmek istiyorlar ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
2
Favori
1.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Almanya yazdım ama aslında Yurtdışında medeni bir ülke de yazabilirdim. Eğitimi, imkanları, maaşı filan s....tiredin...


    İnsanlar neden gitmek istiyorlar ?


    4 resim koyacağım. İlk 3 resim Alman Anayasasının ilk 3 maddesi. Dördüncü resim Türk Anayasının ilk 3 maddesi :


    Yorum yapmıyorum bir okuyun. Alta kısa bir yorum koyacağım.


    Öğrenciler neden Almanya'ya gitmek istiyorlar ?


    Öğrenciler neden Almanya'ya gitmek istiyorlar ?


    Öğrenciler neden Almanya'ya gitmek istiyorlar ?


    Ve Türkiye Anayasası....


    Öğrenciler neden Almanya'ya gitmek istiyorlar ?



    Ne fark var görüyor musunuz. Alman anayasası insana dair hakları tarif ediyor. Sürekli insan ön planda..


    Türk Anayasası ise devleti tarif edip devleti ön plana koyuyor.


    İşte fark bu ! Emin olun yaşam şekli ve kalitesinde de , anlayışında da 2 devlet arasında bu fark var... Biri insan odaklı diğeri devlet.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gucluturk2018 -- 10 Ağustos 2021; 23:6:32 >







  • Bu nasil bir sacma konu, iki ulkenin bir komsularina bak biri orta dogu, digeri masallah fransa, belcika hollanda.Bir tarihlerine bak neden bizimkinin ilk maddesinde cumhuriyet, neden laiklik var diye. Emin ol ilk maddeler bunlar olmasaydi cumhuriyet ya da laiklik olmasaydi seriat gibi olup, insanlar cok daha degersiz olurdu.

    Her devlet kendini sürdürebilmek için önceki halinde eksik olduğu ve kendisini yıktığını düşündüğü özelliği vurgulayarak eksiğini düzeltmek ister, anayasalar bu yüzden oluşturulur.


    Senin devletinin eski hali tarihi boyunca milliyetçi olamadı ve imparatorluk halin bu yüzden yıkıldı , padişahlar ülkeyi kurduğundan beri ben Türk'üm diyemedi, ben müslümanım dediler, ümmetçiydiler. Senin resmi devlet işlerinde kullanılan dilin farsçaydı.

    Bir rum, ermeni türlü vergi aflarından yararlandı,askerlik hizmeti yapmadı, rahatça ticaretini yaptı. TC kurulurken kaç tane Türkün kendine özel dükkanı vardı, hiç birinin 1-2 kişi anca onlar da şuan holding sahibi. Koç dediğin adamlar bile bakkal dükkanından küllerinden doğdu.

    ülkenin gelişmiş yerleri hep balkanlar oldu, bu adamların çocukları devşirilip saraya üst düzey asker olarak alındılar. Türkler toprak ağaları tarafından yönetilip iki kilo bakliyata karın tokluğuna tarlada çalışan, savaş oldu mu toplanan sefere çıkan, sefil köylülerdi. Osmanlı'nın asıl odağı asla Türkler olmadı, çoğunluk olmalarına rağmen.

    .

    II. Cumhuriyetin nitelikleri

    Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

     

    III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

    Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

    Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

    Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.

    Başkenti Ankara'dır.

    .


    Bu maddelerle okuduğun zaman nedenini anlayacaksın neden böyle olduğunu.


    Almanya, yakın tarihte (II. dünya savaşı) insanlık dışı işkenceleri uygulayan bir yönetime sahipti,akla gelmeyecek kadar canice yöntemlerle. Bunları buraya yazmama gerek yok herkesin bildiği nazi yönetiminin yaptığı işkenceler. İnsanları sırf dinleri ve milliyetleri için iğrenç işkence yöntemleriule öldürdüler, halbuki birçok yahudi bilim adamı almanya'nın bilimsel ve teknolojik gelişimine çok daha fazla katkı sağlayabilirdi.(not: yahudi bilim adamlarının ve akademisyenlerin bir kısmını amerika, bir kısmını türkiye aldı, öldürülenler genelde ortalama-sıradan vatandaş)

    Bizimkiler afganla suriyeliye sövenlere sjwlik yapıyor. bu adamların ülkesine işçi türk soktular türkler bu kadar pislik değiller ona rağmen nefret ediyorlar hapse girmeyeceklerini bilseler hristiyan demokrat partili almanlar bogazlayip oldurecekler türkleri. afgan soksalar alman tarihinde bir nazi partisi daha kurulur, aynı senaryo ortadoğu halkları için gerçekleşir.

    bazi seyler toplumun özünde vardır harekete geçirmek bir kıvılcıma bakar. Sen bu adamları dizginlemek için insan eşit herkes çiçek böcek demek zorundasın o temelde hazirlanmis bir anayasan olmali. Almanlarda milliyet,ırk, egemenlik gibi kavramlar çok önemli ve halk zaten önemsiyor bizim gibi vurgulamana gerek bile yok.



    Madde 1

    [İnsanın onur ve haysiyetinin korunması]

    (1) İnsanın onur ve haysiyeti dokunulmazdır. Tüm devlet erki 

    ona saygı göstermek ve onu korumakla yükümlüdür.

    (2) Alman Milleti, bu nedenle dokunulmaz ve devredilmez insan haklarını, yeryüzünde her insan topluluğunun, barışın 

    ve adaletin temeli olarak kabul eder.

    (3) Aşağıda belirlenen temel haklar, yasama, yürütme ve yargı 

    organlarını doğrudan doğruya bağlar.

    Madde 2

    [Yaşam hakkı, kişiliğin korunması, kişi özgürlüğü]

    (1) Herkes başkalarının haklarını ihlal etmemek, Anayasal düzene veya ahlak kurallarına aykırı düşmemek koşuluğuyla, 

    kişiliğini serbestçe geliştirme hakkına sahiptir.

    (2) Herkes, yaşam ve beden bütünlüğünün korunma hakkına 

    sahiptir. Kişi özgürlüğüne dokunulamaz. Bu haklar, ancak 

    bir yasaya dayanarak sınırlandırılabilir.

    Madde 3

    [Yasa önünde eşitlik; ayırım yasağı]

    (1) Bütün insanlar yasa önünde eşittirler.

    (2) Erkek ve kadınlar eşit haklara sahiptirler. Devlet, kadın ve 

    erkeklerin eşitliğinin gerçekten sağlanmasını özendirir ve 

    varılan dezavantajların giderilmesi için çaba gösterir.

    (3) Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya 

    siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve 

    hiç kimseye imtiyaz tanınamaz. Hiç kimse özür ve sakatlığından dolayı mağdur edilemez.

    Madde 4

    [Din, vicdan ve inanç özgürlüğü; askerlik hizmetinin 

    reddi]

    (1) Din ve vicdan özgürlüğü ile din ve dünyevi inanç özgürlüğüne dokunulamaz.

    (2) Dinin rahatsız edilmeden uygulanması güvence altındadır.

    ‘Aneliz’ olmuş bu. İkinci Dünya Savaşı sonrası ve daha da önemlisi Holokost sonrası yazılmış bir anayasa ile bugünkü durumu açıklamaya kalkışmak çok çok yüzeysel olmuş. Öncelikle Holokost gibi bir tecrübe yaşayan Almanya anayasasında bunların olması ‘insanı ön plana koymak’tan çok ‘biz böyle bir şey yaşadık, bir daha olmaması için en önem verdiğimiz bunlar olmalı’ anlayışının bir sonucu. Kaldı ki Alman refahının bugünkü durumu da gayet 19. yüzyıl sonu devlet eliyle sanayileşmeye dayanıyor. Keza Türkiye’nin devlete vurgu yapmasının en önemli sebebi erken cumhuriyetin doğal olan güvenlik kaygısı. Ayrıca devlet Osmanlı’dan beri kırılgan bir yapıda, vatandaş-devler liişkisi son derece düz ve ara katmanlar oluşmamış durumda. Vatandaş devletle doğrudan muhatap. Sermaye yok feodalitenin katmanlılığı yık elbette dayanılacak tek güç devlet olacak kamusal alanda. Daha da detaylandırabilirim iki maddeyi de ama bağlamsal tarihsel süreçler sonucu ortaya çıkmış iki anayasayı sonuç değil nedenmiş gibi göstermek epey yetersiz bir bakış açısı olur. Anayasaların çoğu mevcut durumu yansıtır ve aslıyla muhafazakardır. Anayasaların atılım yarattıkları durumlar çok nadirdir. Türkiye’deki anayasalara bakın örneğin hep bir somut durumun ardından o somuta uydurulmuştur. Bunun bir istisnası anayasaya kutsaliyet atfedilen ABD olabilir, orada anayasa fikri devleti önceleyen bir gelişim gösteriyor. Ama genel olarak durum ilk örnekteki gibi.
  • doğru

  • Bu nasil bir sacma konu, iki ulkenin bir komsularina bak biri orta dogu, digeri masallah fransa, belcika hollanda.Bir tarihlerine bak neden bizimkinin ilk maddesinde cumhuriyet, neden laiklik var diye. Emin ol ilk maddeler bunlar olmasaydi cumhuriyet ya da laiklik olmasaydi seriat gibi olup, insanlar cok daha degersiz olurdu.
  • Bizimkinin ilk uc maddelerinin bunlar olmasi tarih ve cografya acisindan BİR ZORUNLULUKTUR.Biz de isterdik komsularimiz bir danimarka gibi olsun ama sonucta komsumuz suriye, iran olunca mecbur ilk maddelerde laiklik geciyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selimdansk

    Bu nasil bir sacma konu, iki ulkenin bir komsularina bak biri orta dogu, digeri masallah fransa, belcika hollanda.Bir tarihlerine bak neden bizimkinin ilk maddesinde cumhuriyet, neden laiklik var diye. Emin ol ilk maddeler bunlar olmasaydi cumhuriyet ya da laiklik olmasaydi seriat gibi olup, insanlar cok daha degersiz olurdu.

    Biz Anayasadaki laiklik unsurundan bahsetmiyoruz. Biz Alman anayasının insanı öne koyarak yazıldığını biz de ise devletin kutsandığını gösteriyorum.


    Almanlarda devlet insan için bizde insan devlet için.... Konunun laiklikle filan ilgisi yok.

  • Bu ne saçma karşılaştırma? İki ülkenin de geçmişi, kimliği çok farklı.
  • Gucluturk2018 G kullanıcısına yanıt

    Sen benim dedigimi anlamadin mi, laiklik sadece bir ornek.Asil olay iki ulkeyi anayasa uzerinden karsilastiramazsin cunku ikisi de birbirinden cok farkli seyler yasamis cok.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi selimdansk -- 10 Ağustos 2021; 23:25:47 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selimdansk

    Sen benim dedigimi anlamadin mi, laiklik sadece bir ornek.Asil olay iki ulkeyi anayasa uzerinden karsilastiramazsin cunku ikisi de birbirinden cok farkli seyler yasamis cok.

    Gayet net anladım ancak ülkelerin insanı mı devleti mi öne koyması aynı zamanda onun önceliklerini gösterir. Ben de bunu anlatıyorum.


    Adamlar insanı kutsayan bir yasa yazmış... Almanların çevresinde ne problem vardı diyorsunuz ama bu Anayasa yazılırken 2 dünya savaşından çıkmış bir ülke idi Almanlar. Erkek yoktu Almanya'da erkek. Ülkeyi kadınlar kurdu 1945'den sonra. Almanya'yı kuran kadınlardır. Bu sebeple anaç bir anayasa yazmış ve bunu uygulamışlardır.


    Biz 1. dünya savaşından sonra ne savaş yaşadıki.. (Kıbrıs küçük bir operasyondu)


    Onların da çevresi düşmanlarla dolu idi. Kan davası vardı. İngilizler, Fransızlar hala Almanları sevmez.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gucluturk2018 -- 10 Ağustos 2021; 23:31:7 >




  • Almanya kadar overrated bir ülke yok bence tamam Türkiye'den çalışma şartları iyi ama aşırı vergi var diye biliyorum. Türkiye'den de çok çok sıkı daha vergi denetimi olan bir ülke. Yani kazandığınızın ciddi bir kısmı vergiye gidiyor. Ayrıca Almanca anadili olmayanlar için bence çok zor bir dil lisede gördük der die das ezberlemek harbiden büyük eziyet.


    Karşı fikirleri merak ediyordum bu benim kendi görüşüm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7FC802003 -- 10 Ağustos 2021; 23:30:52 >
  • Gucluturk2018 G kullanıcısına yanıt

    Bizim savasimiz ww1 den sonra ingiliz ya da fransizlara karsi degil cehalete karsiydi.Belki bizimde ulkede de cehalet yenilebilseydi bizde insana odakli bir anayasa yazardik.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: selimdansk

    Bizim savasimiz ww1 den sonra ingiliz ya da fransizlara karsi degil cehalete karsiydi.Belki bizimde ulkede de cehalet yenilebilseydi bizde insana odakli bir anayasa yazardik.

    Bu konuda haklı olabilirsin. Evet doğru.


    Cehalet maalesef bu ülkede vardı ve bir süre daha var olacak gibi duruyor. Bir yerden başlamak lazım.


    İnsanı öne koymak lazım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gucluturk2018 -- 10 Ağustos 2021; 23:39:5 >
  • Almanya, soykırım geçmişi olan bir ülke. Hem de alenen yani altı milyon insanı fırınlarda yaktı adamlar. Bu adamlar çıkıp da milliyetçi-devletçi bir ideolojiyle anayasa yazamaz tabii ki, Türkiye Cumhuriyeti de Fransa, İngiltere, İtalya, Yunanistan gibi devletlere karşı halkın verdiği (yarı-düzenli bir ordu) direniş ve savaşla kuruldu. Tabii ki devletçi ve milliyetçi teamüllere göre anayasa yazacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sertabbah

    Almanya, soykırım geçmişi olan bir ülke. Hem de alenen yani altı milyon insanı fırınlarda yaktı adamlar. Bu adamlar çıkıp da milliyetçi-devletçi bir ideolojiyle anayasa yazamaz tabii ki, Türkiye Cumhuriyeti de Fransa, İngiltere, İtalya, Yunanistan gibi devletlere karşı halkın verdiği (yarı-düzenli bir ordu) direniş ve savaşla kuruldu. Tabii ki devletçi ve milliyetçi teamüllere göre anayasa yazacak.

    Bu işin mantıklı açıklaması buna katılmamak mümkün değil. Ama biz ne zaman insana döneceğiz ? konu bu...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gucluturk2018 -- 10 Ağustos 2021; 23:49:38 >
  • Bence insanların (sadece öğrencilerin değil, aklı başında herkes gitmenin peşinde) Almanya'ya gitmek istemesinin sebeplerini anayasada aramaya gerek yok. İnsanlar refah için gidiyorlar. İnsanlar tepesinde sürekli sağa sola küfreden bir hükümet istemiyorlar. İnsanlar eşinin dostunun nereden geldiği belli olmayan bir göçmen serseri tarafından tacize tecavüze şiddete uğrama ihtimalinden korkuyor. İnsanlar sadece boktan bir bilgisayar, telefon araba alabilmek için bir tonlarca para vermek istemiyor. İnsanlar gitmek istemekte haklı.
  • Gucluturk2018 G kullanıcısına yanıt

    Her devlet kendini sürdürebilmek için önceki halinde eksik olduğu ve kendisini yıktığını düşündüğü özelliği vurgulayarak eksiğini düzeltmek ister, anayasalar bu yüzden oluşturulur.


    Senin devletinin eski hali tarihi boyunca milliyetçi olamadı ve imparatorluk halin bu yüzden yıkıldı , padişahlar ülkeyi kurduğundan beri ben Türk'üm diyemedi, ben müslümanım dediler, ümmetçiydiler. Senin resmi devlet işlerinde kullanılan dilin farsçaydı.

    Bir rum, ermeni türlü vergi aflarından yararlandı,askerlik hizmeti yapmadı, rahatça ticaretini yaptı. TC kurulurken kaç tane Türkün kendine özel dükkanı vardı, hiç birinin 1-2 kişi anca onlar da şuan holding sahibi. Koç dediğin adamlar bile bakkal dükkanından küllerinden doğdu.

    ülkenin gelişmiş yerleri hep balkanlar oldu, bu adamların çocukları devşirilip saraya üst düzey asker olarak alındılar. Türkler toprak ağaları tarafından yönetilip iki kilo bakliyata karın tokluğuna tarlada çalışan, savaş oldu mu toplanan sefere çıkan, sefil köylülerdi. Osmanlı'nın asıl odağı asla Türkler olmadı, çoğunluk olmalarına rağmen.

    .

    II. Cumhuriyetin nitelikleri

    Madde 2 – Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

     

    III. Devletin bütünlüğü, Resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti

    Madde 3 – Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

    Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

    Milli marşı "İstiklal Marşı"dır.

    Başkenti Ankara'dır.

    .


    Bu maddelerle okuduğun zaman nedenini anlayacaksın neden böyle olduğunu.


    Almanya, yakın tarihte (II. dünya savaşı) insanlık dışı işkenceleri uygulayan bir yönetime sahipti,akla gelmeyecek kadar canice yöntemlerle. Bunları buraya yazmama gerek yok herkesin bildiği nazi yönetiminin yaptığı işkenceler. İnsanları sırf dinleri ve milliyetleri için iğrenç işkence yöntemleriule öldürdüler, halbuki birçok yahudi bilim adamı almanya'nın bilimsel ve teknolojik gelişimine çok daha fazla katkı sağlayabilirdi.(not: yahudi bilim adamlarının ve akademisyenlerin bir kısmını amerika, bir kısmını türkiye aldı, öldürülenler genelde ortalama-sıradan vatandaş)

    Bizimkiler afganla suriyeliye sövenlere sjwlik yapıyor. bu adamların ülkesine işçi türk soktular türkler bu kadar pislik değiller ona rağmen nefret ediyorlar hapse girmeyeceklerini bilseler hristiyan demokrat partili almanlar bogazlayip oldurecekler türkleri. afgan soksalar alman tarihinde bir nazi partisi daha kurulur, aynı senaryo ortadoğu halkları için gerçekleşir.

    bazi seyler toplumun özünde vardır harekete geçirmek bir kıvılcıma bakar. Sen bu adamları dizginlemek için insan eşit herkes çiçek böcek demek zorundasın o temelde hazirlanmis bir anayasan olmali. Almanlarda milliyet,ırk, egemenlik gibi kavramlar çok önemli ve halk zaten önemsiyor bizim gibi vurgulamana gerek bile yok.



    Madde 1

    [İnsanın onur ve haysiyetinin korunması]

    (1) İnsanın onur ve haysiyeti dokunulmazdır. Tüm devlet erki 

    ona saygı göstermek ve onu korumakla yükümlüdür.

    (2) Alman Milleti, bu nedenle dokunulmaz ve devredilmez insan haklarını, yeryüzünde her insan topluluğunun, barışın 

    ve adaletin temeli olarak kabul eder.

    (3) Aşağıda belirlenen temel haklar, yasama, yürütme ve yargı 

    organlarını doğrudan doğruya bağlar.

    Madde 2

    [Yaşam hakkı, kişiliğin korunması, kişi özgürlüğü]

    (1) Herkes başkalarının haklarını ihlal etmemek, Anayasal düzene veya ahlak kurallarına aykırı düşmemek koşuluğuyla, 

    kişiliğini serbestçe geliştirme hakkına sahiptir.

    (2) Herkes, yaşam ve beden bütünlüğünün korunma hakkına 

    sahiptir. Kişi özgürlüğüne dokunulamaz. Bu haklar, ancak 

    bir yasaya dayanarak sınırlandırılabilir.

    Madde 3

    [Yasa önünde eşitlik; ayırım yasağı]

    (1) Bütün insanlar yasa önünde eşittirler.

    (2) Erkek ve kadınlar eşit haklara sahiptirler. Devlet, kadın ve 

    erkeklerin eşitliğinin gerçekten sağlanmasını özendirir ve 

    varılan dezavantajların giderilmesi için çaba gösterir.

    (3) Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya 

    siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve 

    hiç kimseye imtiyaz tanınamaz. Hiç kimse özür ve sakatlığından dolayı mağdur edilemez.

    Madde 4

    [Din, vicdan ve inanç özgürlüğü; askerlik hizmetinin 

    reddi]

    (1) Din ve vicdan özgürlüğü ile din ve dünyevi inanç özgürlüğüne dokunulamaz.

    (2) Dinin rahatsız edilmeden uygulanması güvence altındadır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi medness -- 11 Ağustos 2021; 8:15:18 >




  • ‘Aneliz’ olmuş bu. İkinci Dünya Savaşı sonrası ve daha da önemlisi Holokost sonrası yazılmış bir anayasa ile bugünkü durumu açıklamaya kalkışmak çok çok yüzeysel olmuş. Öncelikle Holokost gibi bir tecrübe yaşayan Almanya anayasasında bunların olması ‘insanı ön plana koymak’tan çok ‘biz böyle bir şey yaşadık, bir daha olmaması için en önem verdiğimiz bunlar olmalı’ anlayışının bir sonucu. Kaldı ki Alman refahının bugünkü durumu da gayet 19. yüzyıl sonu devlet eliyle sanayileşmeye dayanıyor. Keza Türkiye’nin devlete vurgu yapmasının en önemli sebebi erken cumhuriyetin doğal olan güvenlik kaygısı. Ayrıca devlet Osmanlı’dan beri kırılgan bir yapıda, vatandaş-devler liişkisi son derece düz ve ara katmanlar oluşmamış durumda. Vatandaş devletle doğrudan muhatap. Sermaye yok feodalitenin katmanlılığı yık elbette dayanılacak tek güç devlet olacak kamusal alanda. Daha da detaylandırabilirim iki maddeyi de ama bağlamsal tarihsel süreçler sonucu ortaya çıkmış iki anayasayı sonuç değil nedenmiş gibi göstermek epey yetersiz bir bakış açısı olur. Anayasaların çoğu mevcut durumu yansıtır ve aslıyla muhafazakardır. Anayasaların atılım yarattıkları durumlar çok nadirdir. Türkiye’deki anayasalara bakın örneğin hep bir somut durumun ardından o somuta uydurulmuştur. Bunun bir istisnası anayasaya kutsaliyet atfedilen ABD olabilir, orada anayasa fikri devleti önceleyen bir gelişim gösteriyor. Ama genel olarak durum ilk örnekteki gibi.




  • Çünkü Almanya çok güze pitbaks yapabiliyon sonra iş var. Enischten surekli pitzola getiriyo ve sürekli autdi ile gezebiliyon Almanya çok güze
  • Yks çalışırken tarih çalışmıyor musunuz aga siz?
  • Forum DH TYT/AYT bölümünü Atatürk devrimlerini "totaliter" addedince marjinal olduğunu sanan dangalak liboşlar da istila ettiğine göre biz dükkanı kapatalım
  • Bu niye tyt ayt bölümünde
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.