Şimdi Ara

MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
12
Favori
9.403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
82 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selam , 7 yıldan uzun süre önce açmış olduğum ilk konu oldukça eskimişti , ofis için taşınabilir bir sisteme de ihtiyaç duyunca bu konuyu 2021 yılına uyarlayalım tekrar canlandıralım istedim .


    Bugün , ofis için topladığım bu sisteme , montaj sürecine , mini-itx sistem mantığına beraberce bakacağız. MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]





    Öncelikler bir girizgah yapalım , hangi konuları işleyeceğimizi başlıklar altında toparlayalım.



    • Mini İtx Nedir ?


    • Neden Mini İtx ?


    • Mini İtx sistemin maliyet farkı nedir ?


    • Nasıl bir mini ITX sistem kurdum ? (Maliyet Hesabı)


    --- Bileşenleri neden seçtik ?


    • Mini İtx Sistem Topluyoruz !


    --- Sistem bileşenleri mini incelemeler


    • Montaj Klavuzu


    • Performans Testleri


    • Değerlendirme






    MİNİ ITX NEDİR ?



    Mini İTX bir formdur. Standart olarak anakart ölçüleri form faktör olarak kabul görmüştür. Masaüstü sistemlerimizde kullandığımız anakartlar gibi , anakartın montajlanacağı bilgisayar kasaları da bu form faktörlere uygun şekilde tasarlanıyor. Yani biz ATX yapıdaki standart bir anakart alırsak, kasa da buna uyumlu olmak zorunda , ki biz bu anakartı kasaya takıp sistemi oluşturabilelim. Son dönemde piyasa olan kasaların tümü, anakart desteği olarak ATX-mATX-Mini İtx şeklinde özellikler gösteriyor. ATX yapıdaki bir kasa alırsak eğer bu kasaya hem ATX hem mATX hem de mini itx yapıda anakart takabiliyoruz. Ama mAtx yada mini itx yapıdabir kasa alırsak ATX yapıdaki bir anakartı kullanmamız mümkün değil zira kasaların iç hacmi ve anakart takılacak bölüm küçük geleceği için uyumsuz olurlar.


    Kısacası Form Faktör dediğimiz durum, anakarttaki montaj delikleriyle kasadakilerin uyuşma durumudur.


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    Yukarıda görüldüğü üzere bir çok çeşit boyut bulunuyor fakat bizim için 3 tanesini bilmek yeterli. Onlarda şu şekilde ;





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]







    NEDEN MİNİ ITX ?




    Kullandığımız bilgisayar sistemleri , çoğunlukla kişiseldir. Çalışma ortamlarında dahi artık bilgisayarlar kişisel ürün özelliği taşıyor. Bu sebeple kullanıcıların gerek performans gerekse bilgisayarı koyacakları yer durumları sebebiyle seçimler farklılaşıyor. Neden Mini IXT ? sorusunun cevabı da bu bağlamda tamamen kişisel oluyor. Yani kullanıcı belki küçük kasalardan hoşlanıyor büyük kaba saba kasaları sevmiyor , belki salondaki televizyonunun yanına bir multimedya sistemi kurup oyun konsollarını çöpe atmak istiyor belkide hem bilgisayardan vazgeçemiyor hemde yeri geldiğinde güçlü sistemini oyun partilerine taşıması yada başka bir yerde kullanması gerekiyor. Bunlara benzer bir çok gereklilik oluşturulabilir. Mini İtx tamamen zevk'te olabilir tamamen ihtiyaç ta. Benim mini itx sistem kurmamdaki amaç ise , notebook ile çözemediğimiz işlerimiz için işlem gücü yüksek bir ama taşınabilir bir sistem oluşturmaktı. Yani gerekirse toplantı odasına, gerekirse eve , gerekirse şehir dışına taşıyabileceğim bir sisteme ihtiyacım vardı. Kimileriniz bunun için güçlü bir notebookun biçilmiş kaftan olacağını düşünebilir ama notebook zaten kullanıyoruz, hatta birden fazla. Hem arada oyun da oynayalım hem render alırken bağırıp çağırmasın , hemde yükseltmeye elverişli olsun dediğimiz zaman notebook ihtiyacımızı görmüyordu. Bu sebeple mini itx bir sistem kurmaya karar verdim.








    MİNİ ITX SİSTEMİN MALİYET FARKI NEDİR ?



    Mini itx sistem kurmak , normal şartlar altında standart bir ATX sistem kurmak işe bütçesel anlamda çok farklı değil , ama kurmak istediğimiz sistem geliştirmeye açık olsun , ortalama performansın da üzerinde olsun dersek , hele bir de gönlümüzde küçük hacimli bir kasa var ise , maliyet olarak ATX sisteme göre %10-20 arasında daha fazla ödemek gerekiyor. Örneğin ATX sistemde kasa seçeneği çok fazlayken ITX sistemde oldukça kısıtlı ona göre , bunun haricinde kasa modeline göre ATX - SFX ve SFX-L güç kaynağı yapıları değişkenlik gösteriyor. SFX yada SFX-L dediğimiz güç kaynakları , standart güç kaynaklarına göre daha küçük oldukları için daha pahalılar. Anakartlar ise az çok aynı seviyede seyrediyor , sadece şunu söyleyebilirim ortalama bir sistemde ATX yapıdaki anakart yerine ITX yapıda anakart seçersek %20 gibi bir rakam cebimizden fazladan çıkıyor, belki biraz daha fazla. Her ürünün alternatifi olduğunu da unutmamak gerekir ama genel anlamda gönlünüze göre bir ITX sistem için tahmini %20 daha fazla ödemeniz gerekiyor.






    NASIL BİR MİNİ ITX SİSTEM KURDUM ? ( MALİYET HESABI ) / BİLEŞENLERİ NEDEN SEÇTİK ?




    Önceki konumuzda mini itx leri farklı bütçelere göre öneriler ile desteklemiştim , o dönemde çok fazla kasa alternatifi olmadığı için belli kalıplar işe yarıyordu ama günümüzde bunu yapmak pek mümkün değil malesef. Mini ITX sistem kurarken önce kasayı belirlemek gerekiyor. Bu kasanın güç kaynağı / ekran kartı / işlemci soğutucusu desteği diğerlerine göre farklılık göstereceği için buna uygun bileşenlerin seçilmesi gerekiyor. Mini ITX sistem toplamanın asıl mantığı aslında düşük hacimli kasa oluşturmak ve performanstan da ödün vermemek. Bunları göz önüne aldığımızda , ülkemizin şartlarında paramızın karşılığını tam almak adına ben biraz ödün verdim ve çok daha küçük kasalar varken , taşınabilirlik noktasında mükemmel bir çözüm sunan Lianli TU150 tercih ederek işe başladım ve sistemi ona göre oluşturdum.


    Genel hatlarıyla sistem bileşenlerine göz gezdirelim ve üzerine konuşalım :



    • Lian Li PC-TU150
    • Lian Li Bora Digital 3x12CM
    • Asus ROG Strix B550-I
    • Asus ROG Strix LC120
    • Asus Phoenix GTX1660
    • Team T-Force Vulcan TUF 2x16GB 3200Mhz
    • Corsair SF600 GOLD
    • PNY CS2130 1TB 3500/1800MB



    Ben parçaları tek tek seçtim , en uyumlu ve orantılı donanımları birleştirmeye çalıştım. Bu noktada en önemli detay , sistemin kullanım amacının net belli olmasıydı.


    Sistemi ofise topladım. Ofis içerisinde ve ofis dışına kolay taşınabilir olması önemliydi. Bunu cebe attım. Arkasından , sürekli sistem yenilemek mantılı olmayacağı için geliştirmeye açık bir yapı olması gerekiyordu. Bunu da cebe attım. Soğutma noktasında da tatmin edici olmalıydı , fan desteği sadece 2 adet ile sınırlı olmamalıydı. Bütün bu cebe attıklarımı ortaya dökünce , hacim olarak alternatiflere göre bir tık daha büyük olan LİAN Lİ PC-TU150 de karar kıldım. Aslında bu kasayı ülkemizde satışa çıkmadan çok önce görmüş beğenmiş ve kulplu tasarımına hasta olmuştum MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Böyle sistem toplama hevesi ateşlendi ve diğer bileşenlerin önü açıldı.


    Sonrasında Lianli Bora Digital fanlarını gördüm aşık oldum , onları da aldım. Kasada 4 tane 12cm fan yuvası olduğu ve kasa tam takır kuru bakır bomboş geldiği için , 3 yuvaya bunları takarım egsoz bölümüne de soğutucu takarım diye düşündüm.


    Anakart olarak aklımda 2 model vardı , çoklu çekirdek performansına ihtiyacımız olduğu için seçimim yine AMD ' ydi tabiki MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Bu sebeple B450 Mini ITX modellere baktım önce ama daha güncel bir soket olması ve faz yapısı tasarımı , giriş çıkış portları vb. gibi özellikleri sebebiyle Asus B550-I ' a yöneldim. Sistemi topladığım dönemde stok vb. gibi durumlar dolayısıyla Asus ile de görüştüm , hatta sonrasında bu mini itx sistem fikri onlarında hoşuna gitti ve bu sistemin adetli olarak satışa çıkmasına karar verdiler MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    İşlemci olarak 2. elden 3900X kovaladım uzun süre , hatta bazı arkadaşlara sürekli indirim için baskı yaptım ama anlaşamadık MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] . Sonrasın 3700X ve 3800X de düşündüm ama o fiyatlara sıfır 5600X almak daha mantıklı geldi keza belli bir süre sonrasında işlemciyi 5900X yapacağım için 5600X ' in satışının daha kolay olacağını düşündüm. Genel kullanımda da beni üzmeyeceğinden emin olduğum için , 5900X bütçeme fazla gelince 5600X aldım.


    Ram olarak çok seçeneğim yoktu zaten. Anakartta 2 slot olduğu için ikisini de doldurmak gerekliydi. 2x32GB modüllere derman yetmeyince piyasadaki en hesaplı ramleri direk aldım. Team Tuf serisi 2x16gb lık toplam 32GB kapasiteye sahip ramler 5600X ile süper ikili oldular. Team bellekleri zaten ömür boyu garantili. Ayrıca sistem mini itx olduğu için yüksek soğutuculu belleklere hiç bakmadım. Ramleri de 2. el olarak alacaktım ama param 2.ele yetmedi sıfır aldım MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    Güç kaynağı konusunda seçtiğim Lianli TU150 kasa sadece SFX ve SFX-L form faktöründe destek sağlıyor. Bu sebeple zaten 3 marka var. Ya corsair , ya be quiet yada silverstone almalıydım. Tercihimi corsairden yana kullandım. Diğerlerine göre daha hesaplı denkgelmişti ve çok az kullanılmıştı.


    Ekran kartı tercihim çok netti. Hem oyun oynatabilen hem de çizimlerde beni zora sokmayacak GTX1660/GTX1660 SUper ve RTX3060. RTX3060 ' ların fiyatları o dönemde şimdiki kadar düşmemişti o sebeple sisteme TUF GTX1660 Super taktım ama o namussuz da özene bezene aldığım Lianli Bora Digital fanları 2mm ile kurtarmadı. Kartı takınca fanları , fanları takınca kartı takamadım soğutucu büyük olduğu için sığmadı. Bende onu en ince GTX1660 olan Asus Phoenix ile değiştirdim. Soğutması TUF kadar iyi değil

    tek fanlı bir model , ama böylece aldığım her şeyi kasaya montajlayabildim.


    SSD olarak ülkemize geldiğinden bu yana PNY kullanıyorum. Yaptığım testlerde ve incelemelerde de memnun kaldım bu sebeple yine tercihimi PNY den yana kullandım. Ömür olarak rakiplerinden çok ilerde ve masaüstü performansında da gayet iyi bir SSD , F/P diyebilirim.


    En sıkıntılı şey soğutucuydu. Epey kafa patlattım. Be quiet dark rock pro 4 ile kurulan setupları inceledim çok çok hoşuma gitti aslında ama komple kasanın içini kaplamıştı MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Bu sebeple bundan vazgeçip daha az yer kaplayacak , kasaya aldığım RGB fanlarla ışıl ışıl çalışacak bir 120 radyatörlü soğutucu alayım dedim. Aslında başka modeller de düşündüm ama ROG gözü olsun bizim olsun takım olsun dedim MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Rog Strix LC120 nin fiyatının yüksek olduğunu düşünüyorum ama böyle konsept yada uyumlu bir sistem yapmaya çalışınca ki beni tanıyanlar bilirler sistemin renk uyumu için para harcamaktan çekinmem , biraz fazla ödemiş oldum ama değdi diyebilirim. Performans olarak da görsel olarakta beni tatmin etti.




    MİNİ ITX SİSTEM TOPLUYORUZ ! / Sistem Bileşenleri ve Mini İncelemeler



    • Lian Li PC-TU150


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Kasa 26x43x36cm ebatlarında bir kutu içerisinde geliyor. Oldukça korunaklı diyebilirim , zaten hafif olduğu için kargo sırasında zarar görme ihtimalı standart ATX kasalara göre çok çok düşük.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    3.6 KG ağırlığa sahip olan kasa , 37 x 20 x 31cm boyutlarında. Yukarıda da bahsettiğim gibi , daha küçük boyutlu kasalara nazaran işlevselliğiyle ön plana çıkan bir kasa.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Kasanın en büyük özelliği üst kısmında konumlandırılan kulp bölümü. Kolaylıkla açılıp kapatılabilen kulp , kasayı taşırken kucaklamanıza gerek kalmadan taşıma kolaylığı sağlıyor. Bunun haricinde sol tarafında temperli karartılmış cam bulunan kasanın üst kısmında power reset butonları , 2 adet usb 3.0 , 1 adet type C bağlantısı ve ses çıkışları bulunuyor.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Kasa içeriğinden sadece vidalar çıkıyor. Ekstra bir fan içermeyen kasanın fanlarını da ekstra almak zorundasınız. Kasa zımparalanmış alüminyumdan oluşuyor ve plastik aksam yok denecek kadar az. Söylemeden geçmeyelim , kasa alüminyum olduğu için sağına soluna dokunduğunuzda parmak izi bırakıyor. Çok çok sık taşıyacaklar için problem olabilir ama ben çok önemsemedim , kasayı taşıyacağımızda bir zaten sadece kulpunu açıyoruz , bu sebeple çok iz olmuyor birde açıkçası olsa da çok önemli değil arada bir siliniyor :) Kasayı malzeme kalitesi ve çözümleme noktasında genel olarak beğendim ama alt tarafa konumlandırılan 2 adet 120'lik fan bölümünde toz fitresi düşünülmemiş. Bunu büyük bir eksiklik olarak görüyorum , şuan bu şekilde kullanıyorum ama o bölüme bir çözüm bulacağım kısa zaman içerisinde. Düşük maliyet ile 120x240 ölçüsünde fitreler satılıyor, onlardan temin edip alttan yapıştırmayı düşünüyorum. Lianli amcamız kasanın babası diye geçer ama muten baba olarak bende 10 puanını kırıyor ve 90 puan veriyorum MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    NOT : Kasaya eğer alttaki fanları takmazsanız 33cm'e kadar olan çift slotlu kartların hemen hemen hatta bazı 3 slotlu kartlar dahi sığıyor.


    • Lian Li Bora Digital 3x12CM


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Kutu içerisinden 3 fanın yanında , fan renklerini elle kontrol etmeye yarayan butonlu bir aparat çıkıyor. Bunu kumandalı yapsalar bence daha güzel olurmuş ama sürekli renklerle oynamadığım hatta sistemi kurduğumdan buyana 1 kere bile değiştirmediğim için önemsemedim. Fanlar hakkında şunu söyleyebilirim , titreşim önleyici kauçuklarına kadar düşünülmüş , şimdiye kadar gördüğüm malzeme kalitesi en yüksek ve en ağır fanlar. Keskin hatlı metaller muazzam bir görüntü de sunuyor. Kasa ile takım olsun diye almıştım ama gerçekten beni şaşırttı. Fanlardan puan kırmıyorum bu sebeple.


    Unutmadan , fanlar PWM özelliğine sahip. 900-1800RPM arasında çalıştırabiliyorsunuz. Tam yükte 29DBA ses seviyesinde 59CFM hava basabiliyorlar ki buda şu demek , radyatör yerine kasa genel havalandırması için gayet sessiz , kaliteli ve performanslı fanlar demek.





    • Asus ROG Strix B550-I


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Anakart tam bir küçücük fıçıcık içi dolu turşucuk hesabı , ufak bir kutudan çıkıyor ama ROG olmasının hakkını veriyor. Wifi adaptörü ekstra gözümüze çarpıyor. Ofis kullanımında yada taşıma durumunda bu oldukça kullanışlı oluyor.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    Genel hatlarıyla ROG STRIX B550-I ( detaylarına ayrı bir incelemede değineceğim ) , gerek faz yapısı gerek genel malzeme kalitesiyle üst seviye sistemlere ev sahipliği yapabilecek bir anakart. Söz konusu ofis kullanımında ileride 5900X takacağımız için güçlü bir anakart olsun dedik ve bunu tercih ettik. PCI slotu ve 8pin cpu soket etrafına metal plaka ile deste verilmiş , Vramler pasif soğutucu blok ile desteklenmiş ve minnak bir fan ile soğutmaya katkı sağlanması hedeflenmiş. Anakartta M2 slotunun yanında 4 adette sata portu yer alıyor. Fan bağlantı noktaları konusunda da yeterli sayıda soket olduğu için ekstra bir çoklayıcıya ihtiyaç duymuyorsunuz.






    • Asus ROG Strix LC120




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]







    Asus Rog Stric LC 120 , 120mm çapında radyatöre sahip bir soğutucu. 120mm klasmanında performansı güzel, pompa vs. sesi yok ve en önemlisi ışıklı rog gözü var MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 




    • Asus Phoenix GTX1660





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    GTX1660 , hangi marka model alırsanız alın , bir GTX1660 Super olamaz. Bu sebeple en baz modeli de alsanız alacağınız performans aşağı yukarı aynıdır. Phoenix modelini tercih etmemin sebebi en ince GTX1660 olmasıydı. Tek fanı soğutma konusunda özellikle bu sıcak havalarda biraz yetersiz gibi görünse de , 7/24 oyun oynamayacak birisi için iş görüyor diyebilirim. Ses konusunda beklediğimden sessiz çalışıyor fanı , genellikle çizim yaptığımız için şuan gayet memnunuz. Zaten alta benim gibi fan takacaksanız eğer çok alternatif bulunmuyor. Kartın kalınlığı 4.6cm ve fanlardan sonra kalan boşluk ise 4.8cm. Daha önceki kartım ise TUF Super modeli 5.0cm geliyordu , 2mm için fanları iptal etmek istemedim.





    • Team T-Force Vulcan TUF 2x16GB 3200Mhz





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    2x16GB ve CL16 3200Mhz hıza sahip kitin kendi siyahı turunculu soğutucuları bulunuyor ve low profil şeklindeler. Mini itx için oldukça uygunlar. Aslında PNY nin ışıklı ramleri alınabilirmiş ama bunlarda gayet güzel oldular.





    • PNY CS2130 1TB 3500/1800MB





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    3500Mb okuma 1800Mb yazma hısına sahip SSD , TBW değeri olarak fiyat rakiplerine göre kampanyalar ile daha uyguna geliyor. Ofis kullanımında şimdilik 1TB işimizi görüyor. 5 tane de oyun yükledim MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 







    MONTAJ KILAVUZU




    Mini itx sistem montajı , dar alanda kısa paslaşmalar gerektirdiği için standart ATX sistem montajından bir tık daha uzun sürüyor. Bu tüm mini itx sistemler için geçerli. Özellikle kablo toplama konusunda ciddi çalışmak gerekiyor yoksa hava akışını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sistem montajına başlamadan önce benim gibi çat pat dalmamak gerekiyor MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Yoksa aynı işi baştan tekrar yapmak gerçekten alnınızdan ter akmasına neden oluyor.


    • Gözlemleyin ve önce anakarta işlemciyi ve M2 SSD yi sonra anakartı kasaya takın
    • Gözlemleyin ve sonra fan montajlarını bitirin kabloları toplayarak ilerleyin
    • Gözlemleyin ve arkasından güç kaynağına kablolarını takıp sonra güç kaynağını kasaya montajlayın
    • Gözlemleyin ve güç bağlantılarının tamamını yapın , kabloları toplayarak ilerleyin
    • Gözlemleyin ve işlemci soğutucusunu , fanını radyatöre bağladıktan sonra kasaya montajlayın. Soğutucunun işlemciye temas edecek bölümünde çizik olmaması gerekiyor. Buna itina gösterin.
    • Ramleri ve ekran kartını taktıktan sonra sistemimiz hazır. Ha ekran kartı güç bağlantısını unutmayalım.


    Açılırsa sorun yok açılmazsa geçmiş olsun sorunlu parçayı bulmanız lazım MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    Sol tarafta TUF GTX1660 Super li sistem , sağ tarafta Phoenix GTX 1660 lı sistem , masaya yatırdık hazırız.




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    İlk olarak işlemci ve SSD montajıyla işe başladık. M2 soğutucusunun altındaki naylonu çıkarmayı unutmayın. Pad' in SSD ye temas etmesi gerekiyor. SSD üzerindeki stickerın sıcaklığı etkileyip etkilemediği kafasına takılan olabilir , daha önce test ettim etkilemiyor. Onu sökmeyin yani.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Kasayı çizilmeyecek bir yerde fan montajlarını hallettik. Fanların tamamı içeri hava alacak şekilde montaj yapıldı çünkü egsozt fanından dışarıya atacağız kasa içerisindeki ısınan havayı.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Sırasıyla anakart , işlemci soğutucu ve güç kaynağı montajlarını tamamlıyoruz. Az kaldı bitmek üzere :)



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    Ramleri ve ekran kartınıda taktık. Güç ağlantılarını hallettik. Ortada sarkık duran kabloları da psu yada kasa içerisinden çıkan cırt kablolar ile bulduğumuz gönlümüze hoş gelen yerlere bağlayıp sabitliyoruz.



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    Size bu işin en keyifli kısmını bırakıyorum MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 








    PERFORMANS TESTLERİ



    • OYUN TESTLERİ



    Tüm oyun testleri , GTX1660 144HZ ve üzeri için uygun sayılacak bir kart olmadığı için , oynanabilirliğin bozulmadığı en yüksek çözünürlük ve detay seviyesinde yapılmıştır. Çözünürlük ve detay seviyesinin oyunlarda farklı ayarlarda olmasının ana sebebi , kıyasladığımız başka bir kart olmayıp , GTX1660'ın yani bu mini itx sistemin neler yapabildiğinin görülmesi gerektiğidir.



    BF5 / 1920x1080P Yüksek Ayarlarda 75-100FPS Arası Oynanabiliyor



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    APEX LEGEND / 2560x1440P Yüksek Ayarlarda 75-120FPS Arasında Oynanabiliyor



    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    DOOM ETERNAL / 2560X1440P Ultra Ayarlarda 65-100FPS Arasında Oynanabiliyor




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    DEATH STRANDİNG / 1920x1080P Çok Yüksek Ayarlarda 75-85 FPS Arasında Oynanabiliyor




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]




    RİSE OF THE TOMB RAİDER / 2560X1440P Yüksek Ayarlarda 70-75 FPS Arasında Oynanabiliyor




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]





    • SENTETİK TESTLER


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]





    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]




    SONUÇ ve DEĞERLENDİRME






    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]









    Mini İtx , aslında bir serüven. Şöyle ki , bence kasalar daha da küçülmeli , sistemlerin performansları düşmeden daha da küçük kasalar piyasada olmalı. Böylece güçlü sistemlerimizi daha kolay taşıyabilir, istediğimiz her yerde kullanabiliriz. '' demişim 7 yıl önce. Düşüncelerimde bir değişme yok ama 7 yılda teknolojide ciddi değişmeler ve gelişmeler olmuş. Uygulamaların istediği iş gücünü göz önüne almazsak bilgisayarlar cebe sığacak eviyeye geldiler ama iş gücü istiyorsak , mini itx sistemler düşük hacimde alternatifsiz sistemler.


    Daha öncede bahsettiğim gibi , mini itx bir sistem kurmayı yada satın almayı düşünürseniz , ihtiyaçlarınızı net olarak belirlemelisiniz. Konu içerisindeki tüm bileşenlerden memnun kaldım diyebilirim. Ekran kartı sıcaklığı, kartın tek fanı olduğu için biraz fazla. Amacınız sadece oyun oynamak ise , TUF 1660 Super ' e çevirebilirsiniz , tabi alttaki fanlardan taviz vermeniz gerekiyor. Bunun dışında bu altyapı ile çok üst seviye sistemde kurabilirsiniz. Güç kaynağından anakartına işlemcisine kadar RTX3070 dahil besleyebilecek güçte bir sistem oldu.


    Mini İTX sevenlerden , kullananlardan yorumlarını bekliyorum.


    Henüz link açılmadı ama yarın açılacak , eğer bu sistemi bu şekilde satın almak isterseniz , aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.



    SATIN ALMA LİNKİ :

    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]www.incehesap.com
    Phoenix Mini I R5 5600X GTX1660 Super 6GB DDR4 16GB 1TB M.2 SSD Oyuncu Bilgisayarı - incehesap.com
    https://www.incehesap.com/phoenix-mini-oyuncu-bilgisayari-fiyati-50236/




    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]  Konunun daha fazla kişiye ulşması için beğenip üste çıkarırsanız sevinirim , selamlar MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 9 Ağustos 2021; 15:30:51 >







  • Eline sağlık hocam. Bu kasa 3 intake fan alabildiği ve biraz iri olduğu için ben olsam hava soğutmadan gidip egzozu da yüksek güçte (akasa viper veya ss air blazer) ile kombinlerdim. Bu halde biraz boş görünüyor MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 

    Miniciler için şuraya bir de gıpgırmızı Raijintek Styx bırakalım.

    mAtx Mobo / ATX Psu - 36x33x21cm

    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmettsezis -- 8 Ağustos 2021; 15:51:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yine güzel bir konu olmuş Muten eline sağlık

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Baba yine formundasın. MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    Terapi kısmında takılman olmamış, puan kırıyorum oradan. MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    • ASUS'a da 10-16 Serileri'ndeki PH modelleri için sevgilerimi gönderiyorum.
    • Artık bundan sonraki ITX sistemde CUSTOM AIO görsek fena olmaz gibi. İşte o zaman tam anlamıyla canavar oluyor denebilir. Tabii TR şartları açısından pek satış amaçlı bir sistem olmaz orası ayrı mesele.
  • Teşekkürler dostlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık hocam yine güzel bir setup yapmışsın. Bende evdeki sistemi mini itx yapınca işyerinideki serveri da mini itx yapayım dedim.

    Ben auros b550i ve 5600x işlemci arctic 280 sıvı soğutma kullandım. İki gün önce tamamladım

    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]

    Monitörü için de mini itx server sistem oldu benimki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MALİ MÜŞAVİR -- 8 Ağustos 2021; 18:57:20 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Gigabyte severdim eskiden ama son dönemde içim ısınmıyor nedense biraz nötr üm ona karşı. Hayırlı olsun. Benim sistem çok kolay taşınıyor ama seninkini kucaklama yada çuvala koyman lazım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Muten Baba kullanıcısına yanıt
    Taşımak için değil hocam zaten benimki. 7/24 çalışmak üzere tasarlandı.😀

    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]

    Yerini buldu bozuluncaya kadar çıkmaz kabinet den.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Elinize sağlık mini itx sistem kurmayı düşünenler için yararlı bir konu olmuş. Bu arada kasa gerçekten ayrı güzel salonda tv yanında sırıtmaz :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Gardiyan- -- 8 Ağustos 2021; 19:18:35 >
  • Teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam öncelikle hayırlı olsun ama ben bu kasalarla mini itx sistem kurmanın mantığını pek anlamıyorum bu kasalar mini itx amacına göre fazlaca büyük değil mi ? ben de mini itx kuşlanıcıyım bu tarz kasalara hiç alışamadım bu segment için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Boomcu kullanıcısına yanıt

    Bir bakıma haklısın hocam aslında daha küçük hacimli kasalar var ama ya TR de bulamıyorsun ya yeterli hava akışı sağlayamıyorsun ya gpu upgrade şansı azalıyor yani bunları alt alta yazınca seçenekler daralıyor. Bu kasanın montajı da kolay meseala, upgrade yaparken buda iyi birşey.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • REDSTONE kullanıcısına yanıt

    Gorkem hayatımda hiç custom yapmadım ve ilk denemeyi mini itx de yaparsam sanki çok sorun yaşarim gibi MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmettsezis kullanıcısına yanıt

    Ahmet performans iyi ama tıp rezil o fanlarla , varsın biraz daha az uflesin ışıl ışıl olsun :) Görsele çok takılıyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gerçekten alınmayacak derecede olan bir sistem.

    Ekran kartı tam bir facia.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EREN.SİMSEK -- 9 Ağustos 2021; 1:41:32 >
  • Mini İtx sistem denilince benim aklıma bunlar geliyor direk içimde kaldı ilk resimdeki kasa ile cok sistem kurmak istedim.

    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muten Baba

    Ahmet performans iyi ama tıp rezil o fanlarla , varsın biraz daha az uflesin ışıl ışıl olsun :) Görsele çok takılıyorum.

    Hocam naptın air blazer gayet yağuşuklu MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ] 


    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]




  • Boomcu kullanıcısına yanıt
    MiNi ITX Sistem Toplama REHBERİ 2021 [ LİANLİ & ASUS ROG ]
    Patron sence mini itx büyükmü?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • olay şu hocam demek istediğim , bu sistemin amacı zaten olabildiğince küçük bir sistem kurmak değil mi , corsairin başka markaların da kasaları felan da var mesela adamlar mini itx kasaya 240 lık radyatör koymaya çalışıyorlar mesela ben bu mantığı anlamıyorum demek istediğim bu yoksa zaten en büyük mini itx kasa bile full towerlara göre inanılmaz küçük ama bazı kadalar gerçekten mini itx mantığına karşı bence demek istediğim bu , ben de elite 130 kullanıyorum ve neredeyse aynı ölçülerde yükseklik hariç arkadaşın kullandığı kasayla , yurtdışında çok daha küçük harika kasalar var ama inanıpmaz paralara çıkıyor getirtmek elimde olsa öyle bir kasa yapardım bendeki kasa bile basen büyük geliyor gözüme onları görünce


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @Muten Baba hocam nerelerdesin ya.. Böyle şeylerden bizi mahrum bırakmayı sana zahmet. Cips kola alıp geçiyorum okumaya. Nöbet sırasında iyi gider.

  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.