Şimdi Ara

Beta varyantı ne kadar tehlikeli? Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beta varyantı ne kadar tehlikeli? Aşılar bu varyanta karşı ne kadar etkili?



    Bilindiği üzere SARS-CoV-2 Beta varyantı ilk kez Güney Afrika'da görüldü. Bununla birlikte bu varyant 501.V2 ya da B.1.351 olarak da biliniyor. Her varyantın oluşumu gibi Beta varyantı da belli mutasyonlarla ortaya çıkar. Ayrıca ortaya çıkan mutasyonlardan da yeni mutasyonlar ortaya çıkabilir. 



    Ancak uzmanların söylediğine göre birçok varyant yayılmadan da ortadan kalkar. Yani her varyant öyle bulaşıcı değildir ancak biz bulaşıcı ve tehlikeli olanları tanırız. Beta varyantı, Delta ve Alfa varyantlarında olduğu gibi "endişe verici varyant" olarak DSÖ'nün takibine alınmıştı. Uzmanlara göre Beta varyantı, N501Y olarak anılan ve virüsü daha bulaşıcı hale getiren bir mutasyona sahip.



    Ayrıca Bkz.Türkiye'de pozitif vakalar son 10 günde 2 kat arttı



    Bununla birlikte E484K adı verilen diğer bir mutasyon da virüsün, insanların bağışıklık kaçmasını kolaylaştırıyor. Öte yandan da Beta'nın ciddi bir hastalığa neden olduğuna dair bir gösterge henüz yok. Virüsün orijinal versiyonunda olduğu gibi, tehlike daha çok yaşlılar ve başka hastalıklara sahip bağışıklığı düşük bireyler üzerinde yoğunlaşıyor.



    Peki aşılar Beta'ya karşı ne kadar etkili? 



    Uzmanlar aşıların bu varyantın getirebileceği ağır hastalığa karşı hala etkili olduğunu söylüyorlar. Öte yandan istisnalar da var. Her aşı için ayrı olarak bahsedersek şöyle: 



    - Güney Afrika'daki bir çalışmaya göre Oxford/AstraZeneca hafif-orta Beta enfeksiyonları karşısında yalnızca %10 etki gösteriyor. 



    - BioNTech/Pfizer aşılarından doğru henüz bir akademik inceleme yok ancak İsrail'deki ham incelemeler aşılanmış insanların Beta varyantıyla enfekte olabildiği gösteriyor. 



    - Katar'daki Pfizer aşısıysa incelemelere göre Beta varyantına karşı %97 etki gösteriyor.



    Moderna'nın laboratuvar incelemelerine göre aşı Güney Afrika varyantına karşı etkili, ancak bağışıklık yanıtı daha düşük.



    - Katar'daki Moderna aşı programının verilerine göre iki doz aşı, semptomatik Beta varyantı vakalarını engellemekte %96'nın üzerinde etki gösteriyor.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2021/07/21/what-is-the-beta-variant-heres-what-we-know-so-far.html
    Kaynak:https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57905157







  • Normalde Beta, Delta'dan önce gelmiyor. Bu Delta'dan önce mi çıktı?

  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    İsimlerine niye takılıyorsunuz ? İsimler sonradan verildi, eskiden Hindistan, ilgiltere, afrika varyantı vs diye adlandırılıyordu fakat ülke adlarının varyantlara verilmesinin yanlış olduguna karar verdiler.

  • hastalık kendiğinden bi kaç ay içinde silinecekti
    ama yapılan aşılar herkeste aslında var olan alt versiyonlar agresifleştirip yeni tür mutasyonlara sebep olur.

    malesef bu ihtimali kimse dile getirmiyor.

  • Normal de mutasyon geçiren virüs zayıflar.Medya maymunu mehmet ceyhan aylarca bunu söyledi.Ispanyol gribi buna örnektir.Aşı olmadan 2-3 yılda öldürücülüğünü yitirip daha daha zararsız hale gelmiştir.Fakat covid ne hikmetse her mutasyonda daha tehlikeli hâle geliyor.Ya medya bizimle dalga geçiyor.Ya da aşısızları korkutmak için bu haberler çıkıyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Haberin anlamı : gündemi sıcak tutmaya devam edeceğiz.


    Yazın bile aklınızdan çıkarmayacağız.


    Kışın da yeni aşılarımız gelince olmak için sıraya gireceksiniz.

  • Ne olur bilmiyorum ama dünya bu sene de kapanacak anlaşılan.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.