Şimdi Ara

Adaptörlerin ne kadar enerji harcadığını hesaplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
758
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu hesabı yaparken adaptörün üstündeki input bilgilerine mi bakıcaz outputa mı? Mesela inputta 220v 300mA ve outputta 5v 1A yazıyorsa bu adaptör saatte 5w mı harcar 66w mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • ınput değerine bakmalısınız. Ancak bu değerler servis değerleridir. o değerlere ulaşmayabilir, ne yük çektiğinize bağlı. mesela çalışırken ısınırlar ama fişe takılı olmasına rağmen boştayken soğukturlar.


    Giriş belirleyicididr. girişteki gücü ne kadar dışarı verebildiği ise verimliliğidir. Ancak 5 ve 66 arasındaki kadar fark olmayacaktır....

  • Adaptörün tükettiği güç output değerinden belli olur.

    5v 1a adaptör 5 watt enerji harcar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • adaptör güç harcamaz bağlı olduğu yük harcar dolasıyla arada bir ölçüm cihazı olmadan maximum verebileceği güç yazar outta

  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Konu sahibinin, gerçek dışı dahi olsa, verdiği örnekteki giriş 66Watt çıkış 5 Watt güç farkındaki 61 Watt için de Trabzonun plaka nosu mu diices :-?


    Çıkışta harcanan güç bağlı olan devrenin harcadığı güçtür. Adaptör-trafo vb cihazların harcadığı güç gücü aldığı yerden ölçülür. Verimliliği zaten ne kadar çıkışa aktarabildiği ile kıyas edilir. Mesela konuda 66 Watt girmiş 5 Watt çıkmış. Böyle olmaz ama yazılmış. Bu trafonun verimliliği; 5/66=0.07575 Yani %7.57.. Peki 5 Watt çıkış verirken giriş 8 Watt olsaydı? 5/8= 0,625 Yani %62.5 Bu iki trafo çıkış gücü aynı olduğundan, hiç aynı sayılabilir mi??

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Yanlışınız var. İnput değerindeki akım neyi ifade ediyor bende bilmiyorum ama , yazdığınız şeyi ifade ettiğini hiç sanmıyorum.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adaptörün girişindeki güç hesaplanırken AC olduğu için COS Fi faktörü de hesaba katılıyor, output ise DC olduğu için direk akım ile gerilimin çarpılması yeterli bu şekilde hesaplanırsa muhtemelen output ve input güç değerleri eşit olacaktır.

  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    yuhh! o kadar bilgi dünyasında dolaşan bir forumdaşımız input nedir onu mu bilmiyor???

    adaptör çıkışta 5Volt mu veriyor? Output adı ütünde çıkış. Bu 5 voltu 220Volttan mı alıyor? 220Volt giriş adı üstünde input.. Adaptörün harcadoğı elektrik de pek malumunuzdur ki girişten yani harcadığından ölçülür. hani elektrik saati girişte olur ya ? Onun gibi...


    220Volt acdir ama rms değeri. Direk çarpılır. Eğer katsayılarla çarpılması gerekirse, maksimum değeri ele alınmalıdır. Maksimumu ise 220den yüksektir. 311Volt gibi birşey.

  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Hocam 5v 1 amper adaptör nasıl 66 watt enerji harcasın gözünü seveyim ya. O adaptör 66w harcasa ele alınmayacak kadar ısınır. 66 ya gerek yok 50 watt ampulü 2-3 dakika çalıştırıp elleyin bakalım

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt

    Reis konu dışı konuşuyor gibisin :-!

    Adaptör dediimiz trafo ya da farklı güç kaynaklarının harcadığı enerji girişte çektiğidir. Yani elektrik saatini döndüren enerji. 66Watt diyen konu sahibiydi ve abartı olduğunu ben yazdım zaten. Ama abartılsa da abartılmasa da verilen değer 66Watt ise, 66 Watt harcar. Kilowattlık trafolar da var malum.

  • Belki başkalarına faydası dokunur diyerek konuyu cevapsız bırakmıyayım. Artık günümüzde çoğu adaptör mekanik trafonun hantallığından ziyade daha zarif ve daha kararlı olan smps tipi güç kaynaklarını kullanıyor.

    smps devreler dc ile çalışır, bunun için içerisinde doğrultmaçlar ve filtreler ihtiva eder. ilk anda kondansatörler boş olacağı için dolana kadar daha fazla güç çeker, şarj işlemi tamamlandığında ise üzerindeki enerji harcandıkça doldurur. Bildiğiniz gibi smps devreler yüksek verim ile çalışır, %80 -%90 gibi. Bu sebeple en basit örneği ile arkadaşın 5watt olan güç kaynağı kendi içerisindeki kayıplar sebebiyle girişten 5watt değil 5.5-6 watt civarı güç çeker. ancak ilk fişe takma anında kondansatör dolumları sebebiyle 30mA değil de anlık olarak 200 300ma akım çekilir, daha sonrasında ise bu değer düşer. bu anlık çekilen akım değil de adaptör gücü hesaplanarak tesisat çekilirse, anlık güç çekimi sebebiyle tesisat bozulur ya da kendini korumaya alır. Bu sebepten adaptörlerin stabil çalışabilmesi için ise fabrika girişin 220v 300ma olarak belirtir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.