Şimdi Ara

INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
6.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar;


    INR ve ICR isimli 18650 pillerin farklarına, bu isimlerin önemli olup olmadığına dair bir video çektim. İzlemek isterseniz link en aşağıda.


    Videodaki konuları burada da yazmak istiyorum;



    INR ve ICR Pil kimyası değildir, pil isimlendirmesidir. Bu isimlendirmenin dayanağı Uluslararası Elektroteknik Kurumudur Türkiye de bu kuruma bağlıdır.


    Komisyonun standartlarından birine göre li-ion pillerin isimlendirilmesi şu görseldeki gibi yapılmalıdır;


    INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)



    Ancak bu görsel günümüzde geçerliliğini çok fazla korumuyor. Bu görsele göre pilin katotunda nikel varsa pile INR deriz, ancak günümüzde katotta birden çok element bulunabilir.

    Firmaların hepsi de bu isimlendirmeye uymuyor.


    Eskiden ICR pillere kobalt içeriğinden dolayı düşük akımlı denilirdi, INR pillere IMR pillere Nikel ve Manganez içeriklerinden dolayı yüksek akımlı denilirdi. Artık hibrit kimyalar var. Alüminyum, nikel, kobalt aynı andan kullanılabilir. Bu elementlerin farklı oranlarda kullanımı ile pilin özellikleri değiştirilir.



    Bizim için pilin ismi önemli değildir, özellikleri önemlidir. 2 tane aynı boyuttaki, aynı kapasitedeki INR pilden birisi 10 amper verirken diğeri 35 amper verebilir.


    Yüksek akımlı işlerde bizim datasheet'lerdeki "Maximum Continuous Discharge Current" yani Maksimum Devamlı Deşarj Akımı bölümüne bakmamız lazım. Bu birçok datasheet'te yazar. Datasheet'i olmayan ürünleri ise zaten kullanmamalıyız.

    Matkap için genelde 10-15 amper deşarj akımına sahip piller kullanılır. Bazı elektrikli cihazlarda çok daha güçlü pillere ihtiyaç vardır, onlarda 20 amperlik piller kullanılır, hatta bazılarında 2 paralel pil kullanılır.


    Laptop bataryalarından çıkan 2. El pillerle yüksek güçlü uygulamaları çalıştıramayız, verimli olmaz.

    O piller düşük güçlü pillerdir, yani "eskinin ICR'sidir."


    Bazı arkadaşlar o pilleri kullanıyor, düşük güçlü matkaplarda kullanılabilir, 2 paralel yapılarak kullanılabilir ancak genel olarak çok verimli olmaz.

    Laptop pillerini powerbank, aydınlatma ürünleri gibi basit ürünlerde kullanabiliriz.

    Matkap gibi uygulamalarda kapasite çok önemli değildir, 1300 mAh'lık matkap pili de vardır, 3000 mAh'lık matkap pili de vardır.

    Ancak elektrikli bisiklet gibi ürünlerde kapasite de önemlidir. Hem kapasitesi yüksek, hem de deşarj akımı 10 amper ve üzerinde olan pilleri seçmek gerekir.


    İyi pil kötü pilden ziyade uygulamaya uygun pil seçmek gerekir.


    Datasheet bulmakta zorlanıyorsanız şu site çok yardımcı olur; https://secondlifestorage.com/index.php?pages/cell-database/



    Tekrarlıyorum, önemli olan pilin adı değildir, üreticinin pil için datasheet'te yazdığı değerlerdir.


    Datasheet'i olmayan pilleri kullanmak istiyorsanız videodaki gibi yük testi yapabilirsiniz.


    Sadece akım meselesi değil, cycle, çalışma ve depolama sıcaklığı gibi birçok veriye datasheet'ten bakabilirsiniz.




    Sonuç olarak çok güçlü uygulamalar için pil arayışınız varsa videoda da görünen şu pili öneririm; https://www.pilburada.com/molicel-inr18650p26a---2600-mah-li-ion-sarjli-pil-35a


    Bu pil çok pahalıdır ancak tüm uygulamaların güç ihtiyacını karşılamak için en iyi adaydır. Sony Vtc serisinden daha iyidir. (matkapta bu pili kullanmak bence israftır)


    Videoyu izlemek isterseniz;









  • Güzel anlatım.videonuzu izledim.bms ile ilgili video çekerseniz sevinirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2ekmek1sut kullanıcısına yanıt

    Merhabalar, teşekkür ederim.


    Bms ile ilgili 3 videom var. İlerleyen zamanlarda detaylı videolar da çekeceğim.


    1 tanesi kanalın ilk videosu, görüntü ve ses kalitesi çok kötü olabilir kusura bakmayın. Diğerleri de basit konular. Daha detaylı bir video çekeceğim.



    INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)Pil Adamyoutube
    Ortak ve Ayrı Portlu bms'lerin farkını kısaca anlatmaya çalıştım. Common Bms Separate Bms Farkı Bms common port Separate Port Bms common port vs Separate Port Bms common vs Separate Port Bms common vs Separate Common Port Bms Separate Port Bms Bms Çeşitleri Bms nedir Bms nasıl bağlanır Common vs Seperate Common mı iyi Seperate mi? Common bms nasıl bağlanır Common Port Bms nasıl Bağlanır Separate bms nasıl bağlanır Separate Port Bms nasıl Bağlanır Enhanced Balanced En iyi Bms 16s bms 3s 40a bms 3s 60a bms https://www.instagram.com/piladam1/ #BMS #Common #Separate #Commonbms #Separatebms
    https://www.youtube.com/watch?v=DYAFF_tltdo&feature=youtu.be


    INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)Pil Adamyoutube
    Enhanced Bms Balanced Bms Farkı Enhanced ve Balanced Bms Farkı Gelişmiş ve Balanslı Bms fark https://www.instagram.com/piladam1/ Aliexpress'te satılan bms'lerde Enhanced ve Balanced yazıyor, bu terimler kafa karıştırıcı olabiliyor. Enhanced gelişmiş demek olduğu için acaba bu daha mı iyi diye düşünebiliyoruz ancak böyle bir şey yok, bu sadece ticari bir isim. Videoda balanslı bms'in neden daha iyi olduğundan ve bu iki bms'in farkından bahsettik. Enhanced Balanced 3s 40a enhanced bms 3s 40a balanced bms 4s 40a enhanced bms 4s 40a balanced bms 3s bms bağlantı şeması holder 3d vtc6
    https://www.youtube.com/watch?v=tKTdQ9tcceQ&feature=youtu.be


    INR ve ICR Pillerin Farkları (Hangi Uygulamada Hangi 18650 Kullanılır, Detaylı Açıklama)Pil Adamyoutube
    Sonraki videolarda ses ve görüntü kalitesi artıyor. https://www.instagram.com/piladam1/ 3S 40A Bms Bağlantı Şeması ve Detaylı İnceleme 3S 40A Bağlantı Şeması 3S 40A Bağlantı Şekli 3S 40A Nasıl Bağlanır 3S 40A Bms Bağlantı Şeması Bms nasıl bağlanır 3S BMS bağlantısı 12V bms bağlantısı 11.1 volt bms bağlantısı Çekiliş için www.instagram.com/piladam1 3 seri 40 amper bms incelemesi yaptık. 40 amperde çalışıyor mu, deşarj koruması, şarj koruması, kısa devre koruması var mı bu gibi sorulara cevap aradık. Lütfen eleştirilerinizi yorum olarak yazın. #lityum #bms #pil #lityumiyon #li-ion #matkap #batarya #piladam
    https://www.youtube.com/watch?v=ays-Ev5zxsw&feature=youtu.be




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.