Şimdi Ara

Bilkent Hukuk - İlk Yıl Aldığım Dersler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
7
Favori
4.470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Güz

    CS 121- Introduction to Computer Tools

    Temel Excel ve Word bilgisi öğreten bir ders. Ders kitabı lablar için zorunlu. Lablar ve ödevlerde önünüze bir excel veya word dosyası geliyor, buraya sayfa sonu ekle, buraya şu özelliklere sahip resim ve grafik ekle gibi objektifleri gerçekleştiriyorsunuz. Kasmadan A alabileceğiniz bir ders.

    ECON 103- Principles of Economics

    Hukukçular için tek dönemlik ekonomi dersi, temel mikro ve makroekonomik konseptler gösteriliyor. Birçok üniversite iktisadı bir yıla yayarken Bilkent niye tek bir dönemle sınırlamış bu dersi pek anlamadım (Bilkent'in öğrencilerini ekonomi hukukuna yönlendirdiği de düşünülünce biraz daha ilginç oluyor bu tercih.). Sınavları, en azından bizim hocamızın, oldukça kolaydı. Temel kavramlar bilindiği sürece iyi notla geçilebilecek sınavlardı.

    ENG 101- English and Composition I

    Makale yazma, sunum yapma dersi. Bu ders tamamıyla ödevlerle ilerliyor. Sunum, makale hazırlıyorsunuz, revize ediyorsunuz, final yerine 3 saatte revizesiz makale yazıyorsunuz. Demek istediğim notlarınız iki-üç sınavdan gelmiyor, birçok ödeve yayılmış oluyor. O yüzden çok yüksek ve çok düşük not alabilmek zor. Bu dersin kazanımlarını takdir edebiliyorum fakat bu tip dersler bana biraz dağınık geliyor. Ders-aktivite dengesini pek sağlayabildiğini düşünmüyorum bu tür derslerin, o yüzden öğrendiğim her şeyi kendi başıma öğrenmişim gibi hissediyorum.

    LAW 102- Roman Law

    Bilkent'in garip hareketlerinden bir başkası da bu. Adı Roma hukuku ama yarısı hukuka giriş, yarısı Roma hukuku olarak işleniyor. Ne olacağını bilmeyen bir ders bu, sınavları da random olunca hiç haz etmedim (Ne geleceğini kestiremiyorsunuz, cevaplarınızdan ne kadar puanı alacağınızı da bilemiyorsunuz.).

    LAW 103- Constitutional Law

    En eğlenceli derslerden birisi. Bu ders, gelecek dönem alacağınız Türk Anayasa hukuku için temel teşkil ediyor. Seçim sistemleri, federal-üniter-bölgeli devlet ayrımı, kuvvetler ayrılığı ve gibi konular işleniyor. Siyasetle çok yakından alakalı bir alan. Hocamız da sağ olasın güncel örnekler konusunda asla kısır değildi, eğlenceli geçti o yüzden. Ödev olarak Anayasa yazdık, o da baya hoştu :). Sınavları pratik üzerinden giden eğlenceli sınavlar.

    LAW 105- Civil Law: Introductory Provisions and Natural Persons

    Medeni hukuk dersi. Kanımca ilk dönemde en fazla ilgilenmeniz gereken ders. Hak kavramı ve sınıflandırılması, kişilik hakkı, dürüstlük ve iyiniyet gibi kavramlarla geçiyor döneminiz. Sınavları pratik tamamıyla. eğer Gürzumar'dan alacaksanız ilk günden çalışmaya başlayın, Erten'in dersleri görece kolay.

    TURK 101 - Turkish I

    Bir kitap yahut medya ürünü seçiyorsunuz, bu konu hakkında bir blog yazısı yazıyorsunuz. Pek açıklama gerektirmeyen bir ders, pek gerekli olduğunu da sanmıyorum açıkçası, ÖZÜ'deki gibi safsata vslerin öğrenildiği bir ders çok daha hoş olurdu.

    Bahar

    ENG 102- English and Composition II

    Bu ders duygu spektrumunun iki ucunu da bana yaşattı. Dersi alırken sinir ve stresten delirirken sonrasında bu dersin bana çok şey kattığını anladım. Şimdik, bu dersin konusunu hoca belirliyor. Bizim konumuz ilgi çekiciydi çekici olmasına da çok da zor bir konuydu aynı zamanda: Bilinç. Sırf konuyu kavradım diyebilmek için saatlerinizi geçirmeniz gerekiyor makaleler başında. Çok zorlandım, essay haftasını hâlâ hatırlıyorum. Ya essay yazıyor ya makale okuyor ya da Chalmers'ın dualist argümanlarına küfrediyordum yatakta. Konusu daha elle tutulur bir şey olsaydı daha az stres olurdum kesinlikle. Fakat zulüm bittiği zaman fark ettim ki bu ders sayesinde bilinç felsefesi ilgi alanım olmuş :). Bunun dışında ENG 101'de yazdıklarım geçerli.

    LAW 104- Turkish Constitutional Law

    Geçen dönemki anayasa hukukunun devamı. İlk dönem teori ağırlıklıyken bu dönem Türk anayasa tarihini, 1982 Anayasasının temel hak ve özgürlükler rejimini, başlangıç ilkelerini ve bu ilkelerin anayasanın genelinde nasıl vücut bulduğunu konu alıyor. Hocamız her ders birkaç tane anayasa mahkemesi kararı verirdi, onlarca soyut norm denetimi ve bireysel başvuru kararı okudum böylece. En verimli ve yoğun derslerden birisiydi. Gelecek dönemlerde aynı hocadan bireysel başvuru dersini de almayı planlıyorum, bakalım.

    MATH 264- Statistics for Social Sciences

    Evet, Bilkent hukukta bir dönemlik istatistik dersi var. Neden, pek emin değilim. Kombinasyon, permütasyon, Bayes teoremi, standart normal dağılım, p ve t değeri, bunlar üzerinden güven aralığı inşa etme gibi temel istatistik konseptlerini inceliyoruz bu derste. İlk yarısı başta olmak üzere oldukça kolay bir ders, matematiğe biraz ilginiz varsa zorlanacağınızı sanmıyorum. Sınavları standarttı, kitaptaki örneklerin ve hocanın bize attığı örnek soruların biraz değiştirilmiş halleriydi.

    LAW 106 - Legal Persons and Family Law

    İlk dönemki medeni hukukun devamı, tüzel kişiler ve aile hukuku edisyon. Tüzel kişiler dernek ve vakıflar bildiğiniz. Bunlar nasıl kurulur, tüzük nedir, seçimleri hangi esaslara göre yapılır, dernek ve vakıf arasındaki farklılıklar nedir, bu tür sorulara cevap arıyorsunuz. Aile hukuku ise hukuk bilmeyen halkımızın kanayan yarısı "aile hukukunda kanunda yazıyormuş kadın alırmış nafakayı" bu lafı kaç kere duydum, emin değilim. Özellikle eski aile hukukuyla karşılaştırmalı giderseniz çok eğlenceli bir ders, anayasa hukukunda eşitlik ilkesi işlenirken verebileceğiniz birçok örnek buluyorsunuz böylece.

    TUR 102 - Turkish II

    İlk dönemin aynısı.

    Yaz

    PHIL 243-Social and Political Philosophy I

    Bilkent'in hukuk felsefesi yerine koyduğu ders. Aslında bu, tek bir ders kılığına girmiş iki dersten -felsefe ve İngilizceden- oluşuyor. Felsefe kısmı görece sistemli gidiyor. İngilizce ise tamamıyla open discussion, free for all tarzı ilerliyor. Şu ana kadar incelediğimiz kitaplar Apology, Euthyphro, Protagoras, Republic ve Nichomachean Ethics. Tanrı, ahlak, insan doğası, erdem ve doğrunun değeri, objektif ve subjektif kavramları üzerinden şekilleniyor ders. Bundan önce aldığım İngilizce dersleri çok dağınık geliyordu bana, bu ders bu sorunu çözmüş felsefe kısmıyla. Yine midterm-final sistemi yok, puanları ödevlerden topluyorsunuz . Özellikle siyasi felsefe kısmı çok eğlenceli, umarım PHIL 244 de böyledir.

    IR 338- Politics of International Economy

    Uluslararası politik ekonomiye giriş niteliği taşıyan bir ders. Bu ders zorunlu değil, seçmeli dersler kategorisinde. İlk başta 3XX'li ders olduğundan korkmuştum fakat hiçbir sorun yaşatmadı bu. Uluslararası politik ekonominin temel kuramları, liberal ekonomik sistemin gelişimi, liberal ekonomik sistem içinde cinsiyet, uluslararası ticaret ve üretim, çevre gibi konuları işliyoruz. Çok eğlenceli bir ders, herkese tavsiye ederim. Sınavları ve ödevleri pek zor değil, derste anlatılandan pek sapan bir soru yoktu midtermde.

    Edit: Yazım hataları, anlatım bozuklukları

    Bilkent Hukuk'ta alabileceğiniz seçmeli dersler (Bu konu aldığım dersleri incelemek amacıyla açılmış olsa da benim gibi seçmeli derslerin çokluğu için Bilkent'i tercih edenler olacaktır illa ki. O yüzden diğer hf'lerde benim göremediğim bazı seçmeli derslerin adını anmak istedim.)

    Law, Film and Literature

    Specific Aspects of ECHR Protection Mechanism (Context, Implementation and Rights)

    Parliamentary Law

    Introduction to Economic Analysis of Law

    Law and Disruptive Innovation

    Settlement of Energy Investment Disputes

    Legal Research, Analysis and Writing

    The European Convention on Human Rights and Its Effect on Turkish Law

    Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards

    World Trade Organization Law

    Introduction to Law and Economics of Competition and Regulatory Policies

    Equality Law



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phosphophyllite -- 12 Temmuz 2021; 23:46:38 >







  • Oha çok güzel programmış.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Faydali
    updullah atalar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Harika bir konu olmuş, bu konuyu açtığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Takipte olacağım  

    CS 121, IR 338 ve PHIL 243 gibi derslerin alınabiliyor olmasını çok beğendim. Yan dal programlarıyla beraber akademide farklı alanlara kayabilmek için fena olmayan bir imkan sağlayabilir gibi geldi bana.

    Bu arada size de akademik hayatınızda başarılar dilerim.

  • Forumun bu tarz konulara ihtiyacı var eline sağlık




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-523C67B3C -- 10 Temmuz 2021; 14:28:34 >
  • PHIL-243 okulun beşeri/sosyal bilimler alanında en iyi dersi olabilir ya. Başka hiçbir Türk üniversitesinde benzerine de rastlamadım. Çok özgün, yoğun ve işlevsel bir programı var. Haftada 6 saat ders saati var ve ortalamayı da sağlam etkiliyor. Bu arada seçmelilerde siyasettir uluslararası ilişkilerdir yoğunlaşıyorsanız kesinlikle Pols-305'i almanızı tavsiye ederim ama İlker Hoca'dan. Cumhuriyet dönemini farklı ve özgün bir açıdan okumak istiyorsanız elzem bir ders. Kendisi Türkiye'de çok çok az çalışılan uç veya aşırı sağa eğilmiş biri. Ayrıca iyi bir düşünce tarihçisi aynı zamanda asıl uzmanlığı İsrail üzerine. Niyetiniz varsa çok çok tavsiye ederim.


    Kişisel yorumum: ENG-102, 101'den çok çok daha faydalı geldi bana göre. İnsanaın kendisinin bir şeyler araştırıp ortaya özgün bir ürün koyması harika hissettiriyor :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 10 Temmuz 2021; 14:40:49 >
  • Hocam çok faydalı olmuş, teşekkür ederiz.


    Up


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up! Çok faydalı olmuş hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • JusteMilieu kullanıcısına yanıt

    ENG'ler dönemler geçtikçe daha ilginç/verimli olmaya başladı. ENG-101 konu ve kazanım bakımından biraz dağınıktı. ENG-102 konu sıkıntısını çözdü. PHIL-243 ise tam anlamıyla optimal İngilizce ve felsefe dersi. Hem konular eğlenceli hem ödevler/aktiviteler cidden bir işe yarıyor, bir şeyler öğrendiğimi hissediyorum.


    ENG 102 brutal fakat verimli bir dersti kesinlikle. Dönem boyunca tek bir konudan ilerleyince insan nereden nereye geldiğini daha iyi anlıyor. Son proje ömrümden ömür aldı fakat final versiyonunu tamamladığımda bittiğine üzüldüm açıkçası. Daha Chalmers'ı gömecektim, Dennett'ı övecektim ah ah... Bir ödevin deadline'ını kaçırıp 20 puan kaybetmesem her şey daha güzel olacakmış da kaderimiz böyleymiş :).




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi phosphophyllite -- 10 Temmuz 2021; 15:17:13 >
  • Roma Borçlar Hukuku-Siyasi Tarih dersleriniz yok muydu hocam?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • phosphophyllite kullanıcısına yanıt

    Üzmüş 20 puan. Benimki 'Identity' idi nispeten daha 'common' bir topic. Gerçi hoca iyi olunca ders her türlü çekilir oluyor ama tersi çok kötü. Buradan Lorna Hanım'a selam olsun :)

  • Mülgâ kullanıcısına yanıt

    Roma Borçlar'ı çeyrek dönemlik Roma hukuku içerisinde gördük. Birçok fakültede bir yıllık ayrı bir ders olan Roma hukukunu niye böyle sıkıştırmışlar, pek emin değilim açıkçası.


    Bilkent'in ders programı roma hukuku dışında da gariplikler barındırıyor. İcra-iflas bir dönem; hukuk felsefesi, hukuk tarihi gibi dersler yok.

  • Faydalı konu. Yukarı

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bahar dönemini yavaş yavaş yazıyorum. Up.

  • phosphophyllite kullanıcısına yanıt

    Hocam hedefiniz hakimlik-savcılık mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mülgâ kullanıcısına yanıt
    Nihai hedefim anayasa/insan hakları hukukunda akademisyenlik. Eğer bu olmazsa bakanlıklarda/mecliste uzmanlık.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam, öncelikle bilgiler için teşekkürler. Bir sorum olacaktı benim. Yaz altına yazdığınız dersleri nasıl alabiliyorsunuz? Müfredata baktım da o derslerden biri 243PHIl güz 2.yıl içerisinde görünüyor. Diğeri seçmeli galiba.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi duman23 -- 10 Temmuz 2021; 22:4:9 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • phosphophyllite kullanıcısına yanıt

    Faydalı konu.



    Alttan ders var mı hocam?

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.