Şimdi Ara

Asus tuf Z590 wifi plus ve Patriot 2*8 4133 mhz ram oc problemi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
1.245
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar sistemim; * İntel 11600k ilemci

    *Asus tuf Z590 wifi plus anakart

    *Patriot 2*8 4133 mhz ram

    *gigabyte 3070 ekran kartı

    arkadaşlar ram anakart tarafında mhz' sine kadar destekleniyor. Ancak ne yazıkki "xmp" yi aktif etmeme rağmen oyunlarda ne yazıkki oyundan atıyor. sonra "xmp 2" seçeneğiyle deniyorum yine aynı oyundan atıyor. mhz leri 4000 ' e çekiyorum sonuç yine aynı. tabi xmp' yi kapattığımda oyundan atma problemi olmuyor. Yani üzüldüğüm nokta bu anakartı oc yapmak için, rami de en azından 4133 de çalıştırabilmek için aldım ama sonuç ortada. ne yapabilirim acaba, bi yardım etseniz. şimdiden teşekkür ederim




  • XMP kapatıp bellek gecikme değerlerini elle gireceksiniz

  • Bu konular hakkında günlerce, aylarca, yıllarca tecrübe etmiş birisi olarak kısa ve öz şekilde birkaç kelam edeyim ki daha sonra bu tarz konulara denk gelenler problem yaşamasınlar:


    • Arkadaşlar, çoğu mobonun bilgilerinde yazan yüksek MHz değerleri maalesef ki genellikle hikayeden ibarettir. Örneğin; 5000 MHz gibi uçuk bir değer yazıyor veya hadi 4000 MHz olsun. Eğer INTEL tarafında (marka değişebilir) ASUS HERO, APEX vb. ve üzeri bir mobo değilse o değerleri düşük C değerleri eşliğinde görmesi mümkün değildir. Yüksek C değerleri ile beraber zaten 4000-5000 MHz görse ne olur, görmese ne olur? Yani bir nevi o değerle sistem sıkıntısız çalışsa bile sözde çalışıyor olacaktır.
    • Özellikle oynadığınız/oynayacağınız oyunun/oyunların CPU veya GPU bound oyun olup-olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu tarafta şartları sağladıktan sonra iş ram MHz ve C değerlerine kalmaktadır. Fakat bu durumda bile ram speed ve OC işleminin oyuna ne kadar ettiğini min-avg-max FPS üzerinden irdelemelisiniz. Genellikle min > avg gibi bir mantıkla gidilebilir. Tabii avg FPS değerinin kabul edilebilir ölçülerde olduğunu varsayarak bunu dile getiriyorum.
    • Günümüz şartlarında 4000 MHz ve üzerindeki ram hızları bahsettiğim mobolar haricindeki mobolar için kritik değerlerdir. Hem yüksek MHz hem de düşük C değeri çoğu zaman mümkün olmuyor. Bunlara istinaden yine oynanılacak oyunların durumuna bağlı olarak 3600 MHz + düşük C değeri sunan ram tercihine gidilebilir.


    Gerçek manada yüksek ram MHz ve (kısmen) düşük C değerlerini muhtemelen DDR5 2. ve 3. nesil beraberinde görüyor olacağız. DDR4'ün zaten yeterince suyunu sıktık denebilir. 3600@C16 (16-16-36) şu an için optimum değer baz alınabilir fakat maliyeti düşünüldüğü zaman gerçek C16 olmasa da 16-18, 16-19 şeklinde gidenler de düşünülebilir. Tabii 3200@C16 mevzuları da var.


    • Render vb. işlemler için sadece MHz'in etki ettiği senaryolar farklı olarak incelenmelidir.
    • Lütfen rica ediyorum; ''AIDA64 ns testi, Cinebench vb.'' testleri stability testleri olarak düşünmeyin veya öne sürmeyin. Stable sistemler için bazı şartları imzamda/profilimde belirttim, akabinde tabii çoğu SK için daily usage + gaming bu işlerin belirleyici noktalarıdır denebilir. Herkese 7/24 LinpackXtreme alın veya çeşitli mem testler eşliğinde sistemin suyunu çıkarın da denemeyebilir. Tabiri caizse biraz kafası kırık olanları o kısımlarda piste davet ediyoruz.  
    • Unutulmamalıdır ki, bir sistemin açılması ve Windows'u görmek demek o sistemin 7/24/365 stable olduğuna işaret değildir. Min 1 hafta ve/veya duruma göre birkaç ay hatasız sistem ile muhatap olunmalıdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi REDSTONE -- 20 Haziran 2021; 23:52:58 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.