Şimdi Ara

4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Archer AX20, küçük kardeşi AX10 ve abisi AX50’nin ortasında, ortanca kardeş yani. AX10’da üç çekirdekli Broadcom yonga var, AX20’de dört çekirdekli bir Broadcom yonga var, AX50’de ise çift çekirdekli Intel yonga. Intel çözümün çekirdek sayısına bakmayın, özelleştirilmiş yardımcı işlemcisi ile ailenin gerçekten abisi.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Tasarım. Bir kısmı mat bir kısmı piyano siyahı. Rakiplerine kıyasla biraz daha genişçe bir yapısı var ama kalın değil, altındaki yuvalarla duvara sabitlense sırıtmaz. Aslında üstüne bakınca parlak kısımlar A, ikisine tepeden bakınca da bir X çıkıyor ortaya, 802.11AX vurgusu bence bu, açıkçası uzun zamandır böyle tasarımında mesaj saklayan modem/router görmemiştim.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Üstünde durum LED’leri var, sağında solunda bir detay yok, altında da bilgilendirme etiketi. Antenler entegre antenler, çıkarılamıyorlar ama istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz, kaç dBi oldukları belirtilmemiş. Arkasında güç girişi ve anahtarı, 4 tane Gigabit LAN, 1 tane Gigabit WAN portu ve USB 2.0 portu var. USB portuna flash bellek veyahut benim gibi 2.5 inç bir HDD takabilir, ufak bir medya sunucusu haline getirebilirsiniz, 250Mbit yani 30MB-31MB/saniye civarına kadar çıktı buradan aldığım hız, rahatlıkla yüksek bitrate’li 4K video akışı sağlanabilir. Küçük kardeşi AX10’da USB portu yok, AX50’de ise USB 3.0 portu var. LED’leri kapatıp açan buton, WPS-Wi-Fi açıp kapama butonu ve reset butonunu görüyoruz devamında.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Kurulumu gayet kolay, Android ve iOS’ta Tether uygulaması var, Türkçe dil destekli. Cihaz şifrenizi oluşturuyorsunuz, bağlantı türünüzü seçiyorsunuz, kablosuz ağ adı ve şifresi belirliyorsunuz ve onaylıyorsunuz, çok geçmeden ayarlar tamamlanıyor. Herhangi bir ekstra ayar yapmadan önce güncellemesini yapmakta fayda var.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Ana ekranda bağlantı durumu, bağlı cihazları ve bant genişliğinin ne kadarını işgal ettiklerini görebiliyorsunuz. IPTV var, hangi porta atayacağınızı seçebilirsiniz. OneMesh var, bu destekli menzil genişleticiler, modem’ler, router’lar ve powerline adaptörlerle oluşturduğunuz kurulumu Mesh Wi-Fi sistemi haline getiriyor, diyelimki evde üst kata çıktınız, alt kattaki modem’e bağlıydınız, üst kata çıkınca hangi vericiye daha yakınsanız bağlantınız otomatik olarak ona aktarılıyor. Aman bağlantıyı kes, yakındaki cihaza bağlan, bu manuel zahmeti ortadan kaldırıyor.



    QoS var ama oyun, medya aktarımı vs. şeklinde modlarla değil, istenen cihaza, oyun oynadığınız makineye mesela öncelik veriyorsunuz. Evebeyn kontrolleri var, içerik filtreleyebilirsiniz, süre tanımlayabilirsiniz, site yasaklayabilirsiniz. Wi-Fi paylaşma özelliği güzel, bazı telefonlarda da şifresi girili ağlar için QR kodu oluşturup misafirin telefonuna mesela okutuyorsunuz bağlanıyor ama olmayanlar için burada uygulamada var. İki tane çalışma modu bulunuyor, router ve access point yani erişim noktası şeklinde. Güncellemesini mobilden de yapabilirsiniz ama USB ayarları mobil arayüzde yok, masaüstü arayüzüne gitmek gerekiyor.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Kalbinde Broadcom’un BCM6755 yongası var, 1.5GHz’de çalışan dört çekirdekli bir yonga, 256MB RAM eşlik ediyor. Fiyatı segmentinde RAM’i normal, yongası ise segmentine göre rakiplerinin önünde. Yeterince kalın ve büyük bir soğutma bloğu var üzerinde, bu şekildeyken en fazla ılıyor makine.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    802.11AX standardında, Wi-Fi 6 destekli. 2.4GHz için 574Mbit, 5GHz için 1201Mbit’e kadar destekli, kağıtüstü veriler bunlar tabii, canlı testlerde göreceğiz. 5GHz için Beamforming var, yani sinyal alanı alıcıya göre şekillendiriliyor, duvar aşma kabiliyeti kuvvetlendirilmiş oluyor. OFDMA var, baz istasyonlarında kullanılan bir teknik, MU-MIMO ile cihaz başına sinyal atayıp bunları parçacıklara ayırabiliyor, özetle Wi-Fi 5’e göre çok daha fazla cihaz sorunsuz bağlanabiliyor. Airtime Fairness’da var, ağdaki hızlı Wi-Fi 6 cihazlar bütün hızı kullanıp Wi-Fi 5 destekli cihazları yavaşlatmasınlar diye bant genişliği kontrolü yapıyor. WPA3 var, WPA2 cihazlar artık kırılmaya çok daha müsait, 17 senelik bir şifreleme prokolü sonuçta, dolayısıyla WPA3 önemli.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Gerçek dünya testlerine gelelim. Wi-Fi 5 standardı için ASUS PCE-AC88, Wi-Fi 6 standardı için Asus PCE-AX58BT kullandım, ikisi de alanında uçuk PCIe Wi-Fi adaptörleri. Qnap TS-431P NAS’ımı Archer AX20’ye bağladım ve video dosyaları çektim. AX20 ile aynı odada PCE-AC88 ile 2.4GHz’de 160MBit yani 20MB/saniye civarı, 5GHz’de 670Mbit yani 84MB/saniye civarı bir hız elde ettim. 75 metre/kare ve 3 duvar ardından 2.4GHz’de 80MBit yani 10MB/saniye, 5GHz’de 470Mbit yani 59MB/saniye civarı.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    AX20 ile aynı odada PCE-AX58BT ile 2.4GHz’de 140Mbit yani 17MB/saniye civarı, 5GHz’de 650Mbit yani 81MB/saniye civarı. 75 metre/kare ve 3 duvar ardından 2.4GHz’de 60MBit yani 7-8MB/saniye civarı, 5GHz’de 400MBit yani 50MB/saniye civarı. Bu hızların özeti şu, evdeki 100-200Mbit’lik fiber altyapı modemden köprülenip 5GHz yayınıyla rahatlıkla taşınabilir, gerektiğinde dosya paylaşımı için de iyi bir hız, menzilinde bir sorun görmedim. Bendeki menzilinde ve stabilitesinde sorun görmedim ama duvar kalınlığına, ortamdaki sinyal yoğunluğuna, etraftaki elektromanyetik alana göre, bu değişken faktörlere göre alacağınız performans artı ya da eksi değişir. 



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    Güç tüketimi. Boştayken 5W, yük altındayken 8W civarı tüketiyor, pek ısınmıyor, en azından çalışmasını etkileyen bir durum yok. Ben test ortamımdaki 15’in üzerinde alıcıyı bağlayarak 1 ay kadar kullandım, bu süre zarfında kapatıp açayım da kendine gelsin şeklinde olumsuz bir durum yaşamadım. İnceleme için gelen, öyle sorun yaşatan makineler zaten ön testlerimden geçemiyor, karşınıza çıkarmıyorum kötü ürünleri, vaktimi düzgün çalışır modem ve router’lara ayırıyorum.



    4 çekirdekli Broadcom yongalı, Wi-Fi 6 Router! “TP-Link Archer AX20 incelemesi“



    TP-Link Archer AX20. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 750-800TL civarı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın, kur sürekli değişiyor. Genel olarak orta-üst segment bir router, hem performansıyla hem de fiyatıyla. Daha önce incelediğimiz 802.11ac standardı Archer C80’in yerine geldi diyebiliriz, tabii o şu sıralar 500TL civarında. C80 aslında Wi-Fi 5 standardında olsa da 5GHz’de 800Mbit ile AX20’den daha hızlı lakin USB portu yok ve AX20’nin Wi-Fi 6 standardı olması geleceğe yatırım olarak düşünülebilir, fiyatı da bunlar hesaba katılarak daha yüksek. Başka markalara bakarsak Keenetic Extra DSL var, router’lık da yapabiliyor, 600TL civarı ama çift çekirdekli MediaTek işlemciyle geliyor ve portları Gigabit değil. Asus tarafında RT-AX56U var ama onun fiyatı 1400TL civarı, benzer başarım gösteriyorlar ama fiyatı neredeyse iki katı. AX20’nin rakibi Honor Router 3, hız olarak 5GHz’de denkler diyebiliriz, fiyat olarak da benzerler ama bu da USB portu olmaması ve 3 tane RJ-45 portuyla gelmesiyle geriye düşüyor. Uzun lafın kısası arkadaşlar, AX10 ve AX50’yi de test etmek gerek ama TP-Link Archer AX20 rakiplerine göre gayet iyi bir noktada, donanım, özellik ve en önemlisi fiyat dengesi gayet yerinde bir cihaz olmuş, ben tercih listenizde bulunmalı diye düşünüyorum ama tercih karar sizin.









  • çöp bir ürün ve çöp bir inceleme daha.

  • Zyxel VMG 3625 T50B modemini inceleyebilir misiniz?
    Bildiğiniz gibi Türknettin vermiş olduğu Zyxel VMG 8623 T50B ile Voip hariç birebir aynı modem.
    Türknete geçen birçok kişinin aklında bu modem mi Keneetic Extra Dsl, Tp Link VR300 vb. modemler ile çok arada kalıyor. İncelemenizi tavsiye ederim.

  • Bende AX10 var gayet güzel bir router, tavsiye edebilirim.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • dugers kullanıcısına yanıt
    slmlar bahsettiginiz modemi kullanıyorum ve pek memnun degilim . kablosuz baglantısı arada sırada kopuyo . modem uzerindeki wifi ısıkları yanık kalıyo ama baglantı yok . ne telefon nede pc gormuyor .3-5 dakka kadar sonra tekrar gozukmeye baslıyor ve baglanabiliyorsun.
    İkinci problem de modeme reset attıktan cook sonra modem kendine geliyor .zaman tutmadım ama 5 dakikaya kadar suryordur tamamen islevesel hale gelmesi .

  • Bu bir inceleme değil, reklamdır. İnceleme de incelenen ürünün iyi ve kötü yanları yazılır, benzer ürünler ile kıyaslaması yapılır.

  • Aseuz kullanıcısına yanıt
    Öyle havadan bilmem kaç mbit hızı varmış deyip geçmiyorum, gerçek dünya testlerini her şeyi gösteriyorum, gözünüze dizinize dursun, hala neyin peşindesiniz? Reklammış... Sensin reklam. Final kısmında kıyaslamasını da yaptım, kıyaslamasını yaptığım ürünler de yine incelemesini yaptığımız ürünler. Allah aşkına şu komplo teorisyenliği işlerini bırakın.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.