Şimdi Ara

MongoDB hakkında?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
511
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.MongoDb'ye başladım.Genelde yeni birşey öğrenirken önce 1-2 video serisi izler daha sonra dökümanlarını ana sayfasından okurum.MongoDB de de şuan videolardayım.İzlediğim kişilerin hepsi verileri Atlas Cloud ta tutuyor.Sormak istediğim ise, bu verileri kendi sunucumda tutamaz mıyım? Sqlite gibi bir dosyada tutulamıyor mu? Bakınca sayfasına Cloud ve Server seçenekleri var ama server'ı da locale kurduk.bunu hostingte yapabiliyor muyuz? ve dökümanları da biraz karışık geldi.nereden başlamalıyım sizce dökümanlarına?




  • Videodaki kişiler genelde en kolay ve en etkileyici şekilde anlatır, verileri cloud üzerine kurmak öyle olduğundan onu kullanıyorlardır. Yoksa verileri tabi ki kendi sunucuna da kurabilirsin. Mongo hiç kullanmadığımdan dokuman için birşey diyemem.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mongo bulutuna bağımlı kalmak istemiyorum.bir yere kadar ücretsiz olsa da sonrası için ücretli.ayrıca paylaşımlı kaynaklar kullanıyor.kurulumun nasıl yapıldığını gösteren sağlam bir kaynak ta bulamadığım için sorayım dedim.

  • Mongo 'nun yerel sunucuya veriler dahil kurulumunu gösteren birçok tutorial , makale ve video tutorial var ama.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında daha deneme yapmadım.sadece izlediğim kaynaklarda hep bulut üzeri gidiyorlar diye merak ettim.

  • hocam hic ugrasmaya degmez direkt cloud devam et, sadece free yaptiginda bazi queryleri atamiyorsun. fakat alternatifi var. $size ve $not paraliydi galiba




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nuksws_99 -- 31 Mayıs 2021; 5:23:22 >
  • MongoDB bilmiyorum ama https://docs.mongodb.com/ official documentation kısmında her şeyi anlatmaları lazım. Karışık geldiyse üstüne düşün, mutlaka vardır sizin aradığınız cevap.

  • merhaba,


    yillarca mongodb ile hasir nesir oldum, diyebilirim ki cluster, shard vs. gibi genis olcekte kullanacaksaniz ( bu ozelliklerini kullanmayacaksaniz aslinda mongodb'ye ihtiyacaniz da olmayabilir ) bakimini kendi basiniza yapmaya calismaniz buyuk hammallik.


    Development amaci ile kullanacaksaniz da docker uzerinde calisin en mantiklisi.

  • Peki ElasticSearch hakkında ne düşünüyorsunuz.Yabancı bir kaynakta biri mongodb ve elasticsearchü kullandığını söylemişti.henüz ona da başlamadığım için tam bilmiyorum ama mongodbde asıl kayıtları tuttuğunu , search yapılacak alanları ise elasticsearchte tuttuğundan bahsetmişti.Aslında mssql de indexleme yaparsam büyük veritabanlarında bile istediğim performansı alabilirim diye düşünüyorum.Arama kısmını da hızlandırmak için Mssql ve ElasticSearch beraber kullanılabilir mi sizce?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chnkyn -- 31 Mayıs 2021; 15:35:8 >
  • chnkyn kullanıcısına yanıt

    merhaba,


    mongodb document base, elasticsearch ise full-text veritabanlaridir. Ikisinin de kullanim amaclari farklidir. Mssql ise rdbms.


    Ihtiyaciniz ne ise ona uygun veritabani secmek en verimli sekilde kullanmanizi saglyacaktir. Asil kayit ve search yapilacak alandan kasit nedir ne degildir bilmiyorum ama her veritabani gibi mongodb de search/arama ozelligini destekler. "Full-text search" denilen mesele baska bir konu, kisaca metin/text icinde arama yapiyorsaniz buna uygun ( elasticsearch ) veritabani kullanmak dogal olarak uygun cozumdur.


    Indexleme ile istediginiz performansi ( ne performansi oldugu da onemli burada, okuma/yazma/degistirme tam olarak neye ihtiyaciniz oldugu onemli ) almaniz da her kosulda mumkun degil. mongodb, elasticsearch ve mssql'de indexler farkli prensipler uzerine kurulmustur, farkli avantajlari/kisitlamalari vardir.


    Misal mongodb index'lerin boyutu kadar memory kullanilmasini tavsiye eder makine uzerinde. Dokuman uzerindeki her alani indexlerseniz dogal olarak boyutu artar memory'e sigmaz, diger yandan yanlis hatirlamiyorsam text index mongodb uzerinde gercek veriden daha fazla alan tutar.


    Mssql gibi iliskisel veritabanlarinda ise index isleri bu iliskisellik yuzunden daha da cetrefilli hale gelebilir. Her kayit ekleme/silme/degistirme isleminde indexler de guncellenir ve bir yerden sonra okuma da hiz avantaji saglasa da yazma/degistirme performansini dusurebilir vs.


    Kisaca index kullanmak veritabanlari icin gumus kursun degildir.


    bir sistem icin birden fazla veritabani kullanmak gayet olagan ve uygun bir durum ama ihtiyacinizin ne oldugu onemli. "Arama kısmını da hızlandırmak için Mssql ve ElasticSearch beraber kullanmak" sizin sisteminizin ihtiyacina gore hizlandirabilir de yavaslatabilir de, tam olarak neye ihtiyaciniz oldugunu bilmeden bunu soylemek saglikli degil.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.